Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Troubleshooting - PCIE lanes stuck at x8/x4 on P67 Extreme6
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Troubleshooting - PCIE lanes stuck at x8/x4 on P67 Extreme6

post #1 of 16
Thread Starter 
I've run into an odd problem ever since I removed the Essence STX sound card from my system. Initially, I was getting really terrible frame rate in games like SC2 and League of Legends, both which are relatively lax in the GPU department. I initially chalked it up to the standard patch day problems as both had recently been patched, but I found that other games were suffering severe lag as well. I fired up Nvidia Inspector in an attempt to see if the SLI profiles had been messed up somehow and that's when I realized my cards were running in x4/x1. It took several re-installations of the latest 314.22 bioshock drivers to remedy that but now I'm stuck on x8/x4. I know it's not a matter of GPU idle on desktop as the PCIE lanes drop down to 1.1 when I'm typing this message, but both function happily at 2.0 when I run Furmark or Unigine Valley.

Motherboard model: AsRock P67 Extreme 6
Bios: 2.10 (considering flashing the latest 2.19 beta)
OS: Win 7 64 bit
GPU: Asus GTX 460 1GB x 2

Here is the extent of the trouble shooting I have done thus far:

Clean installation of 314.22, 314.21 drivers, about to go back to 310.90 after writing up this post.
Swap card positions in mobo
Swap SLI bridge
Power Management to prefer max performance in NVCP
Individual test each card in another computer
Flash to latest 2.19 beta, still x8/x4

I've tried Googling a solution but most of the results were people asking about the effects of x4 on SLi instead of my actual problem.

Honestly, I'm not losing sleep over the performance at the moment as I have very playable frame rates despite being slightly behind other people with x8/x8 sli 460s, but I'd still like to know the cause and potential fixes.
Thanks
Edited by Velathawen - 4/8/13 at 5:37am
post #2 of 16
1.As you say for yourself,I would flash the BIOS.
2.And check the cards at stock settings.
EDIT.
Also uninstall tweaking programs MSI AB, Sapphire Trixx, EVGA Precision x, but only if the problem persists. thumb.gif
Edited by Grmadness - 4/8/13 at 5:45am
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
post #3 of 16
Thread Starter 
I'm on the latest bios and it's still x8/x4, not really sure what's going on. I really don't think it has anything to do with OC software but I guess it's worth a shot.
post #4 of 16
To be honest,I agree with you,but 2 minds working in parallel are better than one, right?
Also update the mobo's firmware, and finally perform a Clear CMOS.
EDIT. I assume the problem is driver related since the problem began after you removed the Essense STX sound card from your system. Make sure that all drivers related to it are uninstalled.
Edited by Grmadness - 4/8/13 at 6:27am
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
post #5 of 16
Thread Starter 
CMos clear is done, had to clear it before I flashed the latest bios. Flashing the latest bios also happened to clean up all of my previously saved settings and profiles as well.

This is the website with all the downloadable stuff for my mobo and I think I have everything I need installed already. Intel Rapid Storage Tech, Intel chipset drivers, lan drivers, audio drivers are all up and running without issue.
post #6 of 16
1.Reseat the cards. Recheck the cabling. (Just to be sure)
2.Revert to a date your system worked flawlesly.
3.Uninstall Every GPU related driver and then reinstall an older version that you know to be fully fanctional.
4. Running out of ideas.
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
post #7 of 16
Thread Starter 
Haha yeah I'm really puzzled by this as well. I'm currently in the process of re-downloading all the chipset and what not drivers just to see if one of them somehow got corrupted, like the Intel Chipset driver somehow.

Reseated cards already when I swapped their positions just to see if something was acting up.
post #8 of 16
Ok. Inspiration. Flash the GPU BIOS of the card that works at 8x to the card that works at 4x. They are the same cards,so no problems. I would go for it.
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
post #9 of 16
Thread Starter 
I think I may have found the culprit. Both the 2.10 and the 2.19 UEFI bios I'm using are designed for Ivy CPU though they do offer compatibility with SB processors. I'm currently running Intel Management Engine 8.0.0.1292 whereas the latest on the AsRock website is 8.0.2.1410 which is also designed for Ivy support. I tried downloading and installing, but it won't work and pops up the error message that multiple processes failed to start so installation will be aborted. 99% sure it's because I don't have an Ivy CPU, but Googling hasn't yielded any fruitful explanations as to whether or not I would need this to get full PCI-E lane functionality again.
post #10 of 16
Try flashing the first BIOS that supports your CPU, This will clear up any issues with the CPU
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 @ 4.3GHz ASUS Rampage IV Formula X79 EVGA GTX 980 Ti Hybrid @ 1.45GHz/1.9GHz Corsair Dominator 16gb @ 2.2GHz C9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 EVO 250GB WD Caviar Blue 1tb 7200RPM WD Caviar Blue 1tb 7200RPM WD Caviar Blue 500gb 7200RPM 
CoolingOSMonitorKeyboard
120.5 Custom Loop Windows 10 Pro x64 LG D2343P-BN 3D Monitor @ 70Hz Corsair K70 (MX Brown) 
PowerCaseMouseAudio
Corsair AX Series 850w NZXT Switch 810 Black (Heavily Modded) Logitech G502 Proteus Spectrum Sennheiser HD 598 Cs 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-6300 @ 4.5Ghz Gigabyte 970A UD3 AMD HD8490 (OEM) @ 1.1Ghz Core/Mem Patriot Viper Xtreme 8gb @1600MHz 8-8-8-24 
Optical DriveCoolingCoolingOS
LiteOn Bluray Player Corsair Hydro Series H100i Zalman 120mm Led Fans x4 Windows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hitachi 24" 70Hz Monitor Logitech EX110 OCZ ZT 550w Full Modular Zalman Z9 Plus 
MouseAudioOther
DELL Wireless Mouse Logitech 5.1 Sound System TP-Link TL-WN781ND Wireless Card 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 3820 @ 4.3GHz ASUS Rampage IV Formula X79 EVGA GTX 980 Ti Hybrid @ 1.45GHz/1.9GHz Corsair Dominator 16gb @ 2.2GHz C9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 EVO 250GB WD Caviar Blue 1tb 7200RPM WD Caviar Blue 1tb 7200RPM WD Caviar Blue 500gb 7200RPM 
CoolingOSMonitorKeyboard
120.5 Custom Loop Windows 10 Pro x64 LG D2343P-BN 3D Monitor @ 70Hz Corsair K70 (MX Brown) 
PowerCaseMouseAudio
Corsair AX Series 850w NZXT Switch 810 Black (Heavily Modded) Logitech G502 Proteus Spectrum Sennheiser HD 598 Cs 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-6300 @ 4.5Ghz Gigabyte 970A UD3 AMD HD8490 (OEM) @ 1.1Ghz Core/Mem Patriot Viper Xtreme 8gb @1600MHz 8-8-8-24 
Optical DriveCoolingCoolingOS
LiteOn Bluray Player Corsair Hydro Series H100i Zalman 120mm Led Fans x4 Windows 10 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Hitachi 24" 70Hz Monitor Logitech EX110 OCZ ZT 550w Full Modular Zalman Z9 Plus 
MouseAudioOther
DELL Wireless Mouse Logitech 5.1 Sound System TP-Link TL-WN781ND Wireless Card 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Troubleshooting - PCIE lanes stuck at x8/x4 on P67 Extreme6