Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › 6950 Black Screen's Caused By Psu?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

6950 Black Screen's Caused By Psu?

post #1 of 6
Thread Starter 
So I've got a friend who is having some issues with his rig, which he bought from me a couple weeks ago. When he games, within a few minutes the screen goes totally black, and the monitor goes into sleep mode, as if it was not connected to anything at all, and the pc is completely frozen. The 6950 in question used to be mine. I never had ANY problems out of it during the year I owned it. I have wiped and reinstalled his graphics drivers to no avail, made sure the card was running at bone stock clocks and volts, had him switch to the bios switch over to pos 2, but nothing helped. This problem has just recently developed within the last 2 days, and I believe I already know what the problem is. I ran the cpu/mobo in his rig for over 2 years, and it was rock solid, his ram is perfectly fine as well, since I used it in my sig rig for a bit. I stability tested the absolute hell out if his rig before the sale was made, and it was flawless. The problem, I believe, is the psu. It is (cringe) an Ultra LSP 650, which I purchased when I built my first rig a few years ago, long before I had any clue that all power supplies were not created equal. I figured, it had lasted this long, it should be fine, right? Well, I think I was wrong. I am going to head over to his place tomorrow and do some testing with my XFX Pro 1250, and see if that fixes his problem. Now that I've got that out of the way, do you think my diagnosis of the problem is accurate? If it's not the psu, what else could it be?
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7 5820K] {4.5GHz} [Asus Rampage V Extreme] [R9 290X Crossfire] {1205/1375} [Crucial DDR4] {16GB-2400MHz} 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
[Western Digital WD10EALS] [Samsung 840 Evo 250GB] [Western Digitan WD10EZEX] [Lite-On iHAS-524-B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Custom Loop - Twin 360mm Rads] [Windows 8.1 Pro x64] [Samsung Syncmaster BX2450] [Logitech G510] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[XFX Pro 1250] [CaseLabs Magnum M10] [Logitech G500] [GPGR Large] 
Audio
[Creative Sound Blaster Z] 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7 5820K] {4.5GHz} [Asus Rampage V Extreme] [R9 290X Crossfire] {1205/1375} [Crucial DDR4] {16GB-2400MHz} 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
[Western Digital WD10EALS] [Samsung 840 Evo 250GB] [Western Digitan WD10EZEX] [Lite-On iHAS-524-B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Custom Loop - Twin 360mm Rads] [Windows 8.1 Pro x64] [Samsung Syncmaster BX2450] [Logitech G510] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[XFX Pro 1250] [CaseLabs Magnum M10] [Logitech G500] [GPGR Large] 
Audio
[Creative Sound Blaster Z] 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
I don't think that power supply even does 500W, so yeah, power supply.Grab a good power supply and chuck it in the system. She should run fine after that. Well done sir.
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Lord Xeb View Post

I don't think that power supply even does 500W, so yeah, power supply.Grab a good power supply and chuck it in the system. She should run fine after that. Well done sir.

I figured as much. It still doesn't make much sense to me though. I ran a PhII/5770CF, PhII/6950, and 2500K/6950 setups on that psu, and I never had any problems with it. By the way, what do you mean by "Well done sir"?
Edited by AddictedGamer93 - 5/17/13 at 10:13pm
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7 5820K] {4.5GHz} [Asus Rampage V Extreme] [R9 290X Crossfire] {1205/1375} [Crucial DDR4] {16GB-2400MHz} 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
[Western Digital WD10EALS] [Samsung 840 Evo 250GB] [Western Digitan WD10EZEX] [Lite-On iHAS-524-B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Custom Loop - Twin 360mm Rads] [Windows 8.1 Pro x64] [Samsung Syncmaster BX2450] [Logitech G510] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[XFX Pro 1250] [CaseLabs Magnum M10] [Logitech G500] [GPGR Large] 
Audio
[Creative Sound Blaster Z] 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7 5820K] {4.5GHz} [Asus Rampage V Extreme] [R9 290X Crossfire] {1205/1375} [Crucial DDR4] {16GB-2400MHz} 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
[Western Digital WD10EALS] [Samsung 840 Evo 250GB] [Western Digitan WD10EZEX] [Lite-On iHAS-524-B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Custom Loop - Twin 360mm Rads] [Windows 8.1 Pro x64] [Samsung Syncmaster BX2450] [Logitech G510] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[XFX Pro 1250] [CaseLabs Magnum M10] [Logitech G500] [GPGR Large] 
Audio
[Creative Sound Blaster Z] 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Ultras are crap. End of story.
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Lord Xeb View Post

Ultras are crap. End of story.

Oh I am aware (now) lol. I wish I had of done more research before I bought the thing, but alas I was a noob.
Edited by AddictedGamer93 - 5/18/13 at 12:38am
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7 5820K] {4.5GHz} [Asus Rampage V Extreme] [R9 290X Crossfire] {1205/1375} [Crucial DDR4] {16GB-2400MHz} 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
[Western Digital WD10EALS] [Samsung 840 Evo 250GB] [Western Digitan WD10EZEX] [Lite-On iHAS-524-B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Custom Loop - Twin 360mm Rads] [Windows 8.1 Pro x64] [Samsung Syncmaster BX2450] [Logitech G510] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[XFX Pro 1250] [CaseLabs Magnum M10] [Logitech G500] [GPGR Large] 
Audio
[Creative Sound Blaster Z] 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7 5820K] {4.5GHz} [Asus Rampage V Extreme] [R9 290X Crossfire] {1205/1375} [Crucial DDR4] {16GB-2400MHz} 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
[Western Digital WD10EALS] [Samsung 840 Evo 250GB] [Western Digitan WD10EZEX] [Lite-On iHAS-524-B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Custom Loop - Twin 360mm Rads] [Windows 8.1 Pro x64] [Samsung Syncmaster BX2450] [Logitech G510] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[XFX Pro 1250] [CaseLabs Magnum M10] [Logitech G500] [GPGR Large] 
Audio
[Creative Sound Blaster Z] 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Thread Starter 
So after some testing, I could not get the problem to repeat itself. I had initially planned to pull the LSP 650 and install my Pro 1250, and test it, but half way into removing the LSP I decided to just test it first. I basically ended up reseating the 6950 and all of the power cables connected to the motherboard and gfx card. Ran Furmark for an hour without error, played Day Z and Borderlands 2 for a few hours, also without error. My time window expired and I had to leave, but it has been running perfectly since I left, around 7pm. He is still going to replace the LSP though, I told him it would be better to go ahead and get a quality unit now, instead of continuing to run the time bomb he has now.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7 5820K] {4.5GHz} [Asus Rampage V Extreme] [R9 290X Crossfire] {1205/1375} [Crucial DDR4] {16GB-2400MHz} 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
[Western Digital WD10EALS] [Samsung 840 Evo 250GB] [Western Digitan WD10EZEX] [Lite-On iHAS-524-B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Custom Loop - Twin 360mm Rads] [Windows 8.1 Pro x64] [Samsung Syncmaster BX2450] [Logitech G510] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[XFX Pro 1250] [CaseLabs Magnum M10] [Logitech G500] [GPGR Large] 
Audio
[Creative Sound Blaster Z] 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
[Intel Core i7 5820K] {4.5GHz} [Asus Rampage V Extreme] [R9 290X Crossfire] {1205/1375} [Crucial DDR4] {16GB-2400MHz} 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
[Western Digital WD10EALS] [Samsung 840 Evo 250GB] [Western Digitan WD10EZEX] [Lite-On iHAS-524-B] 
CoolingOSMonitorKeyboard
[Custom Loop - Twin 360mm Rads] [Windows 8.1 Pro x64] [Samsung Syncmaster BX2450] [Logitech G510] 
PowerCaseMouseMouse Pad
[XFX Pro 1250] [CaseLabs Magnum M10] [Logitech G500] [GPGR Large] 
Audio
[Creative Sound Blaster Z] 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › 6950 Black Screen's Caused By Psu?