Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Sandy Bridge Offset Voltage
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Sandy Bridge Offset Voltage

post #1 of 19
Thread Starter 
I have read a lot of the guides here, but I'm still a little bit stuck.

I have 4.5GHz stable with IBT (20 pass max), FFTs 1344 and 1792 (an hour each), and about I am about 4 hours into a blend test. This is at 1.325v, PLL at 1.7v, the rest at auto.

I wanted to go offset so I wouldn't have 1.3v pumping through my chip all the time. My VID is 1.396 at load and CPU-Z reads 1.356v, going off the guides this equals a -0.04v offset? But it wont boot, and so far I have seen a 9C and 7E blue screen code, after that I gave up.

Anyone got any advice? Or am I missing something stupid?
post #2 of 19
0x9c is most likely the Vcore

What monitoring program are you using to read the VID and Vcore?


According to this guide: CPU Core Voltage Offset Mode Overclocking

Quote:
With the “-“, (negative) voltage range selected, the voltage you select will be subtracted from the load voltage we saw in the operating system.
For example if our full load voltage was 1.376V in the operating system, and we’d like it to be 1.32V instead, we simply set 0.05V as
the negative offset (1.37V-0.05V=1.32V).

Bear in mind though that this will also offset your idle voltage by the same value. As an example, with the default voltage settings,
our 2500K processor’s idle voltage (at 16x CPU multiplier ratio) is 1.045V. If we subtract 0.05V from the full load voltage, the idle voltage
will be reduced by the same value:

So if we offset the voltage too far with the negative voltage scale, there will come a point where the idle voltage is no longer sufficient to sustain
the idle processor clock frequency.

If we wish to add voltage to the full load VID, we simply use the + offset and increase to increase the voltage level. The “+” offset scale isn’t as direct
as the” –“ scale when it comes to changing voltage, that’s because one of the features of SVID (serial VID) is that it allows the processor to request
voltage based upon operating frequency, current draw and thermal conditions- hence adding 0.05V to 1.376V results in a full load voltage of 1.40V.
Quad Damage
(24 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4930k @ 4.6Ghz Asus Rampage IV Extreme (Koolance Full WB) 2 x GTX 1080ti FE in SLI (EK WATERBLOCK) Corsair Dominator GT 2133 MHz (16GB) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
3 TB Seagate OCZ Vertex 4 256GB Crucial M4 128GB ADATA SX900 128GB 
CoolingCoolingCoolingCooling
RIVE Koolance Waterblock (VRM and PCH) Feser X-Changer 360 Feser X-Changer 240 Feser X-Changer 480 
CoolingCoolingCoolingOS
WaterCool MoRA3 Pro with Gentle Typhoon 3 x MCP 655 pumps (With EK top...all serial) 2 x EK FC 1080ti Blocks Windows 7 Ultimate x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Asus ROG Swift PG348Q (3440x1440 @100hz) CrossOver 27Q Led-P Logitech G15 EVGA SuperNova 1600T2 (Titanium) 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Obsidian Heavily Modded Logitech G700 RocketFish Speed/Control M-audio AV-40 (Logitech G-35) 
  hide details  
Reply
Quad Damage
(24 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4930k @ 4.6Ghz Asus Rampage IV Extreme (Koolance Full WB) 2 x GTX 1080ti FE in SLI (EK WATERBLOCK) Corsair Dominator GT 2133 MHz (16GB) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
3 TB Seagate OCZ Vertex 4 256GB Crucial M4 128GB ADATA SX900 128GB 
CoolingCoolingCoolingCooling
RIVE Koolance Waterblock (VRM and PCH) Feser X-Changer 360 Feser X-Changer 240 Feser X-Changer 480 
CoolingCoolingCoolingOS
WaterCool MoRA3 Pro with Gentle Typhoon 3 x MCP 655 pumps (With EK top...all serial) 2 x EK FC 1080ti Blocks Windows 7 Ultimate x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Asus ROG Swift PG348Q (3440x1440 @100hz) CrossOver 27Q Led-P Logitech G15 EVGA SuperNova 1600T2 (Titanium) 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Obsidian Heavily Modded Logitech G700 RocketFish Speed/Control M-audio AV-40 (Logitech G-35) 
  hide details  
Reply
post #3 of 19
Thread Starter 
I'm using real temp for VID, and CPU-Z for the vcore.

I thought that was the case. So if I set it to negative I cant boot, but probably would be able to run at 100%. And when I set it to positive I can boot, but there is not enough vcore to run at 100%.

Think I might just leave it at a set voltage...


Edit: Coming up to 12 hours now on Prime, so I'm pretty sure the load voltage is stable. I just cant seem to get the idle voltage stable at the same time using offset.
Edited by oceanlyner - 5/19/13 at 1:53am
post #4 of 19
Probably need to adjust the LLC, dont how your board works, but try different LLC-settings until you find correct settings that give you enough load and idle voltage.

Read this http://www.overclock.net/t/1219588/updated-part-ii-offset-mode-overclocking-starter-guide-and-thread
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k @4,5GHz @1,336V Asus P8Z68-V/Gen3 MSI HD7950 TFIII @1150/1500Mhz@1,1v  8gb Team group Vulcan 2133MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung spinpoint F3 1TB WD Caviar blue 1TB LG Coolink Corator DS 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 home 64bit BENQ G2320HDB @72Hz 4+ years old fujitsu siemens XFX core edition pro 750w 
CaseMouseMouse Pad
Antec 300 ultimate Logitech G5 steelseries WOW-edition 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2600k @4,5GHz @1,336V Asus P8Z68-V/Gen3 MSI HD7950 TFIII @1150/1500Mhz@1,1v  8gb Team group Vulcan 2133MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung spinpoint F3 1TB WD Caviar blue 1TB LG Coolink Corator DS 
OSMonitorKeyboardPower
Win7 home 64bit BENQ G2320HDB @72Hz 4+ years old fujitsu siemens XFX core edition pro 750w 
CaseMouseMouse Pad
Antec 300 ultimate Logitech G5 steelseries WOW-edition 
  hide details  
Reply
post #5 of 19
Thread Starter 
LLC is disabled when using offset mode on my board. Which isn't very helpful..
post #6 of 19
You should set your LLC at high or very high (Not extreme though)

But I think the problem is not with the Load Line Calibration. Your problem seems to be located with the idle and not the load.

Can you use a monitoring program such as Hwinfo64 or Aida64 to check both your VID and Vcore under load. Because you are using two diffetenr programs to anylyse those values.
Quad Damage
(24 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4930k @ 4.6Ghz Asus Rampage IV Extreme (Koolance Full WB) 2 x GTX 1080ti FE in SLI (EK WATERBLOCK) Corsair Dominator GT 2133 MHz (16GB) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
3 TB Seagate OCZ Vertex 4 256GB Crucial M4 128GB ADATA SX900 128GB 
CoolingCoolingCoolingCooling
RIVE Koolance Waterblock (VRM and PCH) Feser X-Changer 360 Feser X-Changer 240 Feser X-Changer 480 
CoolingCoolingCoolingOS
WaterCool MoRA3 Pro with Gentle Typhoon 3 x MCP 655 pumps (With EK top...all serial) 2 x EK FC 1080ti Blocks Windows 7 Ultimate x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Asus ROG Swift PG348Q (3440x1440 @100hz) CrossOver 27Q Led-P Logitech G15 EVGA SuperNova 1600T2 (Titanium) 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Obsidian Heavily Modded Logitech G700 RocketFish Speed/Control M-audio AV-40 (Logitech G-35) 
  hide details  
Reply
Quad Damage
(24 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4930k @ 4.6Ghz Asus Rampage IV Extreme (Koolance Full WB) 2 x GTX 1080ti FE in SLI (EK WATERBLOCK) Corsair Dominator GT 2133 MHz (16GB) 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
3 TB Seagate OCZ Vertex 4 256GB Crucial M4 128GB ADATA SX900 128GB 
CoolingCoolingCoolingCooling
RIVE Koolance Waterblock (VRM and PCH) Feser X-Changer 360 Feser X-Changer 240 Feser X-Changer 480 
CoolingCoolingCoolingOS
WaterCool MoRA3 Pro with Gentle Typhoon 3 x MCP 655 pumps (With EK top...all serial) 2 x EK FC 1080ti Blocks Windows 7 Ultimate x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
Asus ROG Swift PG348Q (3440x1440 @100hz) CrossOver 27Q Led-P Logitech G15 EVGA SuperNova 1600T2 (Titanium) 
CaseMouseMouse PadAudio
Corsair Obsidian Heavily Modded Logitech G700 RocketFish Speed/Control M-audio AV-40 (Logitech G-35) 
  hide details  
Reply
post #7 of 19
Thread Starter 
This is what Hwinfo says:

post #8 of 19
You could try setting the PLL a little bit up. For comparison mines at 1.7625V and will not be fully stable unless it's at that exact voltage. I use 1.352V on load for my OC@4.8Ghz with LLC at regular smile.gif
Updated Arc
(19 items)
 
Lenovo E330
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Xeon E3-1270V3 GA-Z87X-UD4H Gigabyte GTX 780 Windforce OC R2 Gigabyte GTX 780 Windforce OC R2 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsiar Vengeance Pro 1866 - 2x8GB Samsung 840 EVO 250GB Plextor M3 Pro 128GB Western Digital Red 3TB 
CoolingOSMonitorMonitor
CPU: Corsair H100 w/ 2x GT AP-15's fans Windows 8.1 Pro w/ Start is Back BenQ XL2420T Samsung XL2730 
KeyboardPowerCaseMouse
Duckie Shine 2 - MX Red Corsair AX750 Fractal Design - Arc Midi R2 Zowie AM 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Mass Fiio E09K + Beyer Dynamic DT-770 pro's + Antli... Speakers: Argon 7460  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3210m@2.5Ghz ~3.1Ghz Turbo Lenovo HM77 GT 610m Kingston value pc3-12800 cl11 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial m4 - 128gb + Sandisk 16gb mSATA  Windows 7 Ultimate 64 bit 13.3 LED - 1366x768 90W 
  hide details  
Reply
Updated Arc
(19 items)
 
Lenovo E330
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Xeon E3-1270V3 GA-Z87X-UD4H Gigabyte GTX 780 Windforce OC R2 Gigabyte GTX 780 Windforce OC R2 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsiar Vengeance Pro 1866 - 2x8GB Samsung 840 EVO 250GB Plextor M3 Pro 128GB Western Digital Red 3TB 
CoolingOSMonitorMonitor
CPU: Corsair H100 w/ 2x GT AP-15's fans Windows 8.1 Pro w/ Start is Back BenQ XL2420T Samsung XL2730 
KeyboardPowerCaseMouse
Duckie Shine 2 - MX Red Corsair AX750 Fractal Design - Arc Midi R2 Zowie AM 
Mouse PadAudioAudio
Steelseries QCK Mass Fiio E09K + Beyer Dynamic DT-770 pro's + Antli... Speakers: Argon 7460  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3210m@2.5Ghz ~3.1Ghz Turbo Lenovo HM77 GT 610m Kingston value pc3-12800 cl11 
Hard DriveOSMonitorPower
Crucial m4 - 128gb + Sandisk 16gb mSATA  Windows 7 Ultimate 64 bit 13.3 LED - 1366x768 90W 
  hide details  
Reply
post #9 of 19
Thread Starter 
I was unstable at 1.8v (default), bringing it down helped my stability. Just tried back at 1.8v and it still wont boot with offset.
post #10 of 19
Hwinfo I'll have to try that, how useful is it for telling which core is weak ? Are there motherboards yet that let you give different voltages to each core ?
rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2700k @ 4.5GHz ASRock z75 Pro3 MSI 980 Ti Gaming and Gigabyte R9 290 OC windforce 8GB 2133 CL9 Gskill Snipper 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
2x 128GB M4 sata3 3TB Seagate + 640GB WD black M550 512GB sata3 2x140mm SilverArrow 
OSMonitorPowerCase
Win7 64bit QNIX 27" 1440p @96Hz 850W EVGA SuperNova +80Gold HAF 932 
MouseAudioAudio
Razor Abyssus SoundBlaster Z  Logitech X-540 5.1 
  hide details  
Reply
rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2700k @ 4.5GHz ASRock z75 Pro3 MSI 980 Ti Gaming and Gigabyte R9 290 OC windforce 8GB 2133 CL9 Gskill Snipper 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
2x 128GB M4 sata3 3TB Seagate + 640GB WD black M550 512GB sata3 2x140mm SilverArrow 
OSMonitorPowerCase
Win7 64bit QNIX 27" 1440p @96Hz 850W EVGA SuperNova +80Gold HAF 932 
MouseAudioAudio
Razor Abyssus SoundBlaster Z  Logitech X-540 5.1 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Sandy Bridge Offset Voltage