Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › NVIDIA Drivers and Overclocking Software › Having SLI problems. Low Performance, low scores from benchmarks, bad overall. I need a solution.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Having SLI problems. Low Performance, low scores from benchmarks, bad overall. I need a solution.

post #1 of 8
Thread Starter 
The general issue is im getting terrible performance from sli mode with my gtx670 ftw 2gb. The graphics are performing better with only one gpu active. I will try to cover most of the equipment here and some scores to explain myself but i will be missing a ton of things even if i think i got it all covered so ask anything.
3570k on an asrock z77 extreme4 running at 4.4ghz with a 212evo. Rams are 16gigs of kingston hyperx genesis running at 1866 cl9. Got 2 gtx670 ftw's from evga. got a sound card(if its related tongue.gif) got an ocz zx 850W gold psu. got an in win dragon rider case with fans everywhere. gpus arent passing 70C. and uhh, im using precisionx 4.1 and nvidia driver 320.00 beta currently but i tried this out with different drivers of course. for a scale of how bad my sli is performing here is an example. unigine heaven score with sli on is 850. without sli is 892. every setting including unigine settings nvidia control panel settings (except sli mode ofc) and precx freq settings are the same. i checked my cables inside in case a power cable is connected badly or the sli bridge. i have no idea what the problem is. i tried a lot of things but they are mostly general things that most people know already, i need a crazy idea that will be like *** i will give it a go... holy ***** it works. zomfg =)
Edited by Subut - 5/19/13 at 3:40pm
post #2 of 8
I'm assuming you have tried each card individually to make sure there isn't an issue with the lower card, for example.
Parvum Warfare
(16 items)
 
Parvum Titanfall
(21 items)
 
ROBOCOP
(25 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
4970k EVGA z97 Stinger Nvidia Titan Black 8Gb Corsair Vengeance LP 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 500Gb Swiftech Apogee XL CPU block Swiftech KOMODO NV LE GPU block Darkside 240mm & 120mm Radiators 
CoolingCoolingCoolingCooling
Bitspower True Brass fittings Noiseblocker Multiframe 120mm fans  E22 Acrylic Tube Mayhems Aurora 2 fluid 
OSPowerCaseOther
Windows 8.1 Corsair RM650 Custom Parvum Systems Ensourced Custom Sleeved Cables 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4670k @ 4.8Ghz Asus Gryphon w/ Thermal Armor 2 x EVGA GTX 770 SC Corsair Dominator GT 8Gb 1866Mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 250Gb EK Supremacy Clean Nickel Plexi Swiftech MCP35X Pump Mayhems Aurora 2 Coolant 
CoolingCoolingCoolingCooling
4 x Coolermaster JetFlo 120mm Fans 3 x NoiseBlocker Black Silent Pro 80x15mm Fans EK Monarch X4 Clean Nickel Plexi 2 x EK GTX 770 Clean Nickel Plexi 
CoolingCoolingCoolingCooling
2 x EK Coolstream PE 240mm Radiator Bitspower Black Sparkle Fittings E22 Acrylic Tube Bitspower Reservoir/Pump Top Combo 
OSPowerCaseOther
Windows 8.1 Corsair AX860 Parvum Systems Customized S2.0 Ensourced Custom Sleeved Cables 
Other
Various Custom Vinyl and Paint Work 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3930k @ 5.1 Asus Rampage IV Extreme 3 x EVGA GTX 780 SC 16Gb Corsair Dominator GT 2133Mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 512Gb 2 x Aquacomputer Modularity 480 Single Circuit 100+ Bitspower Fittings E22 12mm/10mm Acrylic Tube 
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill DI Water 1 x Aquacomputer Modularity 240 Single Circuit 2 x Aquacomputer Aqualis Reservoir 4 x MCP35X w/ 2 x Aquacomputer Dual DDC Tops 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supremacy Full Nickle Clean CSQ CPU Block 2 x EK Monarch Ram Blocks Clean CSQ Acetel XSPC RIVE Motherboard Block Kit 3 x EK Titan Waterblocks Nickle Plexi w/ Backpl... 
CoolingOSMonitorKeyboard
12 x Noiseblocker Multiframe 120mm Fans 1250rpm Windows 8 Pro 3 x LG 27ea63v Corsair K95 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200 w/ Ensourced Custom Sleeved Cables 900D w/ Custom Paint Corsair M95  CorePad XXL 
Audio
Logitech z623 
  hide details  
Reply
Parvum Warfare
(16 items)
 
Parvum Titanfall
(21 items)
 
ROBOCOP
(25 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
4970k EVGA z97 Stinger Nvidia Titan Black 8Gb Corsair Vengeance LP 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 500Gb Swiftech Apogee XL CPU block Swiftech KOMODO NV LE GPU block Darkside 240mm & 120mm Radiators 
CoolingCoolingCoolingCooling
Bitspower True Brass fittings Noiseblocker Multiframe 120mm fans  E22 Acrylic Tube Mayhems Aurora 2 fluid 
OSPowerCaseOther
Windows 8.1 Corsair RM650 Custom Parvum Systems Ensourced Custom Sleeved Cables 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4670k @ 4.8Ghz Asus Gryphon w/ Thermal Armor 2 x EVGA GTX 770 SC Corsair Dominator GT 8Gb 1866Mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 250Gb EK Supremacy Clean Nickel Plexi Swiftech MCP35X Pump Mayhems Aurora 2 Coolant 
CoolingCoolingCoolingCooling
4 x Coolermaster JetFlo 120mm Fans 3 x NoiseBlocker Black Silent Pro 80x15mm Fans EK Monarch X4 Clean Nickel Plexi 2 x EK GTX 770 Clean Nickel Plexi 
CoolingCoolingCoolingCooling
2 x EK Coolstream PE 240mm Radiator Bitspower Black Sparkle Fittings E22 Acrylic Tube Bitspower Reservoir/Pump Top Combo 
OSPowerCaseOther
Windows 8.1 Corsair AX860 Parvum Systems Customized S2.0 Ensourced Custom Sleeved Cables 
Other
Various Custom Vinyl and Paint Work 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3930k @ 5.1 Asus Rampage IV Extreme 3 x EVGA GTX 780 SC 16Gb Corsair Dominator GT 2133Mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 512Gb 2 x Aquacomputer Modularity 480 Single Circuit 100+ Bitspower Fittings E22 12mm/10mm Acrylic Tube 
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill DI Water 1 x Aquacomputer Modularity 240 Single Circuit 2 x Aquacomputer Aqualis Reservoir 4 x MCP35X w/ 2 x Aquacomputer Dual DDC Tops 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supremacy Full Nickle Clean CSQ CPU Block 2 x EK Monarch Ram Blocks Clean CSQ Acetel XSPC RIVE Motherboard Block Kit 3 x EK Titan Waterblocks Nickle Plexi w/ Backpl... 
CoolingOSMonitorKeyboard
12 x Noiseblocker Multiframe 120mm Fans 1250rpm Windows 8 Pro 3 x LG 27ea63v Corsair K95 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200 w/ Ensourced Custom Sleeved Cables 900D w/ Custom Paint Corsair M95  CorePad XXL 
Audio
Logitech z623 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Thread Starter 
yes i did
post #4 of 8
Personally, the first thing I would do is this:

Return all motherboard/cpu/ram settings to default, then do a CLEAN install of the latest driver. Then compare the SLI and non SLI from there
Parvum Warfare
(16 items)
 
Parvum Titanfall
(21 items)
 
ROBOCOP
(25 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
4970k EVGA z97 Stinger Nvidia Titan Black 8Gb Corsair Vengeance LP 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 500Gb Swiftech Apogee XL CPU block Swiftech KOMODO NV LE GPU block Darkside 240mm & 120mm Radiators 
CoolingCoolingCoolingCooling
Bitspower True Brass fittings Noiseblocker Multiframe 120mm fans  E22 Acrylic Tube Mayhems Aurora 2 fluid 
OSPowerCaseOther
Windows 8.1 Corsair RM650 Custom Parvum Systems Ensourced Custom Sleeved Cables 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4670k @ 4.8Ghz Asus Gryphon w/ Thermal Armor 2 x EVGA GTX 770 SC Corsair Dominator GT 8Gb 1866Mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 250Gb EK Supremacy Clean Nickel Plexi Swiftech MCP35X Pump Mayhems Aurora 2 Coolant 
CoolingCoolingCoolingCooling
4 x Coolermaster JetFlo 120mm Fans 3 x NoiseBlocker Black Silent Pro 80x15mm Fans EK Monarch X4 Clean Nickel Plexi 2 x EK GTX 770 Clean Nickel Plexi 
CoolingCoolingCoolingCooling
2 x EK Coolstream PE 240mm Radiator Bitspower Black Sparkle Fittings E22 Acrylic Tube Bitspower Reservoir/Pump Top Combo 
OSPowerCaseOther
Windows 8.1 Corsair AX860 Parvum Systems Customized S2.0 Ensourced Custom Sleeved Cables 
Other
Various Custom Vinyl and Paint Work 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3930k @ 5.1 Asus Rampage IV Extreme 3 x EVGA GTX 780 SC 16Gb Corsair Dominator GT 2133Mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 512Gb 2 x Aquacomputer Modularity 480 Single Circuit 100+ Bitspower Fittings E22 12mm/10mm Acrylic Tube 
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill DI Water 1 x Aquacomputer Modularity 240 Single Circuit 2 x Aquacomputer Aqualis Reservoir 4 x MCP35X w/ 2 x Aquacomputer Dual DDC Tops 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supremacy Full Nickle Clean CSQ CPU Block 2 x EK Monarch Ram Blocks Clean CSQ Acetel XSPC RIVE Motherboard Block Kit 3 x EK Titan Waterblocks Nickle Plexi w/ Backpl... 
CoolingOSMonitorKeyboard
12 x Noiseblocker Multiframe 120mm Fans 1250rpm Windows 8 Pro 3 x LG 27ea63v Corsair K95 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200 w/ Ensourced Custom Sleeved Cables 900D w/ Custom Paint Corsair M95  CorePad XXL 
Audio
Logitech z623 
  hide details  
Reply
Parvum Warfare
(16 items)
 
Parvum Titanfall
(21 items)
 
ROBOCOP
(25 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
4970k EVGA z97 Stinger Nvidia Titan Black 8Gb Corsair Vengeance LP 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 500Gb Swiftech Apogee XL CPU block Swiftech KOMODO NV LE GPU block Darkside 240mm & 120mm Radiators 
CoolingCoolingCoolingCooling
Bitspower True Brass fittings Noiseblocker Multiframe 120mm fans  E22 Acrylic Tube Mayhems Aurora 2 fluid 
OSPowerCaseOther
Windows 8.1 Corsair RM650 Custom Parvum Systems Ensourced Custom Sleeved Cables 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4670k @ 4.8Ghz Asus Gryphon w/ Thermal Armor 2 x EVGA GTX 770 SC Corsair Dominator GT 8Gb 1866Mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung EVO 250Gb EK Supremacy Clean Nickel Plexi Swiftech MCP35X Pump Mayhems Aurora 2 Coolant 
CoolingCoolingCoolingCooling
4 x Coolermaster JetFlo 120mm Fans 3 x NoiseBlocker Black Silent Pro 80x15mm Fans EK Monarch X4 Clean Nickel Plexi 2 x EK GTX 770 Clean Nickel Plexi 
CoolingCoolingCoolingCooling
2 x EK Coolstream PE 240mm Radiator Bitspower Black Sparkle Fittings E22 Acrylic Tube Bitspower Reservoir/Pump Top Combo 
OSPowerCaseOther
Windows 8.1 Corsair AX860 Parvum Systems Customized S2.0 Ensourced Custom Sleeved Cables 
Other
Various Custom Vinyl and Paint Work 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3930k @ 5.1 Asus Rampage IV Extreme 3 x EVGA GTX 780 SC 16Gb Corsair Dominator GT 2133Mhz 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 840 Pro 512Gb 2 x Aquacomputer Modularity 480 Single Circuit 100+ Bitspower Fittings E22 12mm/10mm Acrylic Tube 
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill DI Water 1 x Aquacomputer Modularity 240 Single Circuit 2 x Aquacomputer Aqualis Reservoir 4 x MCP35X w/ 2 x Aquacomputer Dual DDC Tops 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supremacy Full Nickle Clean CSQ CPU Block 2 x EK Monarch Ram Blocks Clean CSQ Acetel XSPC RIVE Motherboard Block Kit 3 x EK Titan Waterblocks Nickle Plexi w/ Backpl... 
CoolingOSMonitorKeyboard
12 x Noiseblocker Multiframe 120mm Fans 1250rpm Windows 8 Pro 3 x LG 27ea63v Corsair K95 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200 w/ Ensourced Custom Sleeved Cables 900D w/ Custom Paint Corsair M95  CorePad XXL 
Audio
Logitech z623 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
1) Test both cards individually.
2) Once you've verified that each card works as it should, then uninstall the nvidia driver.
3) Before you boot back into Windows, turn the PC off and install the second card (make sure to reinstall the SLI bridge.)
4) Boot into safe mode and install the latest driver.
5) Reboot and enable SLI in the nvidia control panel.
Overkill
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 5820k @ 4.625Ghz ASUS Rampage V Extreme GTX 1080 Ti 32GB G.Skill RIPJAWS 3200Mhz CL14 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel 750 400GB Samsung 850 Pro 512GB Samsung 850 EVO 500GB WD Black 4TB 7200RPM 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Hitachi 2TB 7200RPM Corsair H80i GT Windows 10 Professional Acer Predator X34 3440x1440 100hz IPS 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Chroma Corsair RM1000i SilverStone RV02 Razer DeathAdder 3G 
AudioAudioAudio
TEAC HA-501 HRT Music Streamer II+ DAC Sennheiser HD650 
  hide details  
Reply
Overkill
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 5820k @ 4.625Ghz ASUS Rampage V Extreme GTX 1080 Ti 32GB G.Skill RIPJAWS 3200Mhz CL14 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel 750 400GB Samsung 850 Pro 512GB Samsung 850 EVO 500GB WD Black 4TB 7200RPM 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Hitachi 2TB 7200RPM Corsair H80i GT Windows 10 Professional Acer Predator X34 3440x1440 100hz IPS 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Chroma Corsair RM1000i SilverStone RV02 Razer DeathAdder 3G 
AudioAudioAudio
TEAC HA-501 HRT Music Streamer II+ DAC Sennheiser HD650 
  hide details  
Reply
post #6 of 8
Thread Starter 
will try them and return
Quote:
Originally Posted by Jameswalt1 View Post

Personally, the first thing I would do is this:

Return all motherboard/cpu/ram settings to default, then do a CLEAN install of the latest driver. Then compare the SLI and non SLI from there

this one i tried. after setting everything as default as it gets. single card got 14pts more which is like a 1% but the sli didnt even did it through the benchmark. it crashed midway
Quote:
Originally Posted by littledonny View Post

1) Test both cards individually.
2) Once you've verified that each card works as it should, then uninstall the nvidia driver.
3) Before you boot back into Windows, turn the PC off and install the second card (make sure to reinstall the SLI bridge.)
4) Boot into safe mode and install the latest driver.
5) Reboot and enable SLI in the nvidia control panel.

this one is a bit more tricky and it will require some time since its 3am here where i live and i have a class to attend tomorrow morning ^_^ but will get to it asap tomorrow.
edit: screw classes right im still up trying this 4am =)


my general taught about this issue is that the cards are somehow not getting enough power either from the psu directly or from the pci lanes. not sure if related or not, or hell if this is even possible or not.
i will do some little tests before calling in a day today. something i noticed that when im running a benchmark in single card the gpu usage is constant at 99% but when im running in sli the usages of the cards are never stable gpu 2 has an usage above 90 in general mostly around 95. the first gpu starts off well stays around 92 but with time falls of down to even 45% s. if it goes to low it cranks down the frequency a whole lot going down from 1176 to 1006 if ran at 0 offset or if i get some offset it changes accordingly. when it goes to 1006 in this example the usage goes below 25-30 and the image starts to get really shaky and stuttery(if this is even a real word) the test generaly crashes or comes to an end with a horrible score. the power usage of the gpus are parallel to the gpu usages. when with one card its around 125% buth when in sli card2 goes with 95-102% the first card starts around 90-94% then falls off to 60s and so on.

i ran one last benchmark with an offset to get the cores to 1202. because i know that frequency works well with my cards. to see if it got better. the result was 1300 something. i have a benchmark saved from waaaaay back when i purchased the cards and way before these problems started and the score was 1691 with 1202. 1300 is a lot better then what i got earlier but not as near as what it was and what it probably should be. and while doing this i noticed something else that was strange. we all know unigine heaven. and btw im using unigine 4.0 , we all know that on the top right corner there is some little information about your cards from unigine. its not some super accurate sensor to trust by any means but when i was testing with an offset i noticed that (my offset is +26 the gpu is 1006 stock but with kepler boost it gets to 1176 on its own without any offset or anything, so with an offset of 26 i get to 1202) my frequency according to unigine was 1293. not something to trust but it is a value. and it is a value that never got off like this and it does show something is wrong. after seeing this i went on and tried different offsets just to see what would happen. the value there went up to 1350s while my cards were only at freqs like 1215 and crashed almost imediately after i started the test.

i know this is a wall of text here but im trying to get it all out =)

im using the latest bios from evga 80.04.5C.00.70 on both cards. checked by gpuz and nvidia control panel
Edited by Subut - 5/19/13 at 5:50pm
post #7 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by littledonny View Post

1) Test both cards individually.
2) Once you've verified that each card works as it should, then uninstall the nvidia driver.
3) Before you boot back into Windows, turn the PC off and install the second card (make sure to reinstall the SLI bridge.)
4) Boot into safe mode and install the latest driver.
5) Reboot and enable SLI in the nvidia control panel.

ive got a question for you. how am i suposed to see what im doing after i uninstall the nvidia driver in step 2. i never installed the vga intel driver, never taught im going to need that one. does the good old vga still work without any driver. bcus i tried inserting the dvi cable to the mobo. didnt do a thing =P im stuck here
edit: nvm got this one covered. but pls add this when you write. there might be someone stuck at this stage unlike me having teamviewer up and running all the time.

edit2: i got to the end. i hope this works... 5mins later. dude! this helped ALOT. unfortunately the cards started whining for the first time. i have no idea why i hope it doesnt persist. you dont always win/win. gotta compromise some put my headphones on and stop whining myself =P thank you sir
Edited by Subut - 5/19/13 at 6:42pm
post #8 of 8
No idea why the cards are whining, but I'm glad you got them working correctly in SLI. Is is fan speed whine or a higher-pitched whine?
Overkill
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 5820k @ 4.625Ghz ASUS Rampage V Extreme GTX 1080 Ti 32GB G.Skill RIPJAWS 3200Mhz CL14 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel 750 400GB Samsung 850 Pro 512GB Samsung 850 EVO 500GB WD Black 4TB 7200RPM 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Hitachi 2TB 7200RPM Corsair H80i GT Windows 10 Professional Acer Predator X34 3440x1440 100hz IPS 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Chroma Corsair RM1000i SilverStone RV02 Razer DeathAdder 3G 
AudioAudioAudio
TEAC HA-501 HRT Music Streamer II+ DAC Sennheiser HD650 
  hide details  
Reply
Overkill
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 5820k @ 4.625Ghz ASUS Rampage V Extreme GTX 1080 Ti 32GB G.Skill RIPJAWS 3200Mhz CL14 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Intel 750 400GB Samsung 850 Pro 512GB Samsung 850 EVO 500GB WD Black 4TB 7200RPM 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Hitachi 2TB 7200RPM Corsair H80i GT Windows 10 Professional Acer Predator X34 3440x1440 100hz IPS 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer BlackWidow Chroma Corsair RM1000i SilverStone RV02 Razer DeathAdder 3G 
AudioAudioAudio
TEAC HA-501 HRT Music Streamer II+ DAC Sennheiser HD650 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › NVIDIA Drivers and Overclocking Software › Having SLI problems. Low Performance, low scores from benchmarks, bad overall. I need a solution.