Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Why do I keep losing my RAID in Windows?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Why do I keep losing my RAID in Windows?

post #1 of 11
Thread Starter 
So on my M5A97 2.0 board (latest chipset drivers), I have 2 1TB HDDs in RAID 0 via CTRL F configuration. Ports 1-4 are in RAID and 5-6 are IDE. On boot, the RAID status never shows no errors but while in Windows 2k12 Server, I'll notice sometimes my drive (which I labeled D) will just disappear or not be there when I log in. I'll have to reboot 1, sometimes twice to get it back. Not sure what's going on. Any ideas?
post #2 of 11
Hi.
Try this.
Device Manager, uninstall the driver for the nForce RAID controller and restart. Let Windows update install the driver it finds. Keep us posted. My guess is a corrupt driver.
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
AK 1045
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1045T 95W TDP GABYTE GA-MA790X-UD4P AM3/AM2+ AMD 790X+SB750 1... MSI Radeon 5850 PowerColor Radeon 5850 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Crucial Ballistix Tracer (D9GMH) PC2-6400 800MH... OCZ Agility 3 120GB RAID-0 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 200GB Scythe Mugen 2 with dual Scythe SFF21F Fans (Pu... 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VW266H Black 25.5" 2ms(GTG) 1920x1200 Corsair 750TX 750W  CM HAF932 Logitech G5 
AudioAudio
ASUS XONAR DG with Heaphone amp > Sennheiser HD... 2x100 watt Class D amp 2x100 watt > Miller & Kr... 
  hide details  
Reply
AK 1045
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1045T 95W TDP GABYTE GA-MA790X-UD4P AM3/AM2+ AMD 790X+SB750 1... MSI Radeon 5850 PowerColor Radeon 5850 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Crucial Ballistix Tracer (D9GMH) PC2-6400 800MH... OCZ Agility 3 120GB RAID-0 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 200GB Scythe Mugen 2 with dual Scythe SFF21F Fans (Pu... 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VW266H Black 25.5" 2ms(GTG) 1920x1200 Corsair 750TX 750W  CM HAF932 Logitech G5 
AudioAudio
ASUS XONAR DG with Heaphone amp > Sennheiser HD... 2x100 watt Class D amp 2x100 watt > Miller & Kr... 
  hide details  
Reply
post #4 of 11
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Grmadness View Post

Hi.
Try this.
Device Manager, uninstall the driver for the nForce RAID controller and restart. Let Windows update install the driver it finds. Keep us posted. My guess is a corrupt driver.

Crap man, I did that and now the server is in a constant boot loop! What do I need to do to get the raid driver back? RAID Xpert was installed and working, and never showed a drive failure or anything. It's just the simple fact that I would randomly reboot and the raid (D Drive) wouldn't be there.
post #5 of 11
Quote:
nForce RAID controller

I strongly discouraged remove RAID drivers and reboot. if you want to update
driver I would uninstall old drivers skip reboot and install new drivers. then
reboot. making a fresh windows recovery disk before hand would be a good option.

since you don't have your OS on a RAID drive. You can try switching back to AHCI
in BIOS and see if Windows loads. You should be able to reinstall the RAID drivers
if you get back into Windows.

Possible reason the RAID array kept disappearing could be one of the drivers is failing.
Just a possibility. SMART doesn't work when using RAID. Might want to check the health
of the drives when you have broken up your RAID array.


Hope it is just a simple fix. keep us posted.
AK 1045
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1045T 95W TDP GABYTE GA-MA790X-UD4P AM3/AM2+ AMD 790X+SB750 1... MSI Radeon 5850 PowerColor Radeon 5850 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Crucial Ballistix Tracer (D9GMH) PC2-6400 800MH... OCZ Agility 3 120GB RAID-0 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 200GB Scythe Mugen 2 with dual Scythe SFF21F Fans (Pu... 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VW266H Black 25.5" 2ms(GTG) 1920x1200 Corsair 750TX 750W  CM HAF932 Logitech G5 
AudioAudio
ASUS XONAR DG with Heaphone amp > Sennheiser HD... 2x100 watt Class D amp 2x100 watt > Miller & Kr... 
  hide details  
Reply
AK 1045
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1045T 95W TDP GABYTE GA-MA790X-UD4P AM3/AM2+ AMD 790X+SB750 1... MSI Radeon 5850 PowerColor Radeon 5850 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Crucial Ballistix Tracer (D9GMH) PC2-6400 800MH... OCZ Agility 3 120GB RAID-0 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 200GB Scythe Mugen 2 with dual Scythe SFF21F Fans (Pu... 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VW266H Black 25.5" 2ms(GTG) 1920x1200 Corsair 750TX 750W  CM HAF932 Logitech G5 
AudioAudio
ASUS XONAR DG with Heaphone amp > Sennheiser HD... 2x100 watt Class D amp 2x100 watt > Miller & Kr... 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
Thread Starter 
Thanks Heuchler, my ports 1-4 include my SSD (OS) and my RAID HDDs. I switched to AHCI but it's still boot looping. What's the next step? Is there any way to boot into windows? Safe mode possibly? I'm not in front of the machine right now otherwise I'd try.
post #7 of 11
do you get to Windows Logo screen? after POST you can hold down F8 to get into safe mode.

SATA in BIOS - if AHCI mode doesn't work you can always try IDE mode.

disabling RAID doesn't remove any information from the array.
AMD RAID is based on Promise Technology ROMB (RAID on Motherboard).

if you get your RAID array back up running. maybe try doing a SecureErase from RAID BIOS.
If you don't have any information on the array or have a backup.
AK 1045
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1045T 95W TDP GABYTE GA-MA790X-UD4P AM3/AM2+ AMD 790X+SB750 1... MSI Radeon 5850 PowerColor Radeon 5850 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Crucial Ballistix Tracer (D9GMH) PC2-6400 800MH... OCZ Agility 3 120GB RAID-0 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 200GB Scythe Mugen 2 with dual Scythe SFF21F Fans (Pu... 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VW266H Black 25.5" 2ms(GTG) 1920x1200 Corsair 750TX 750W  CM HAF932 Logitech G5 
AudioAudio
ASUS XONAR DG with Heaphone amp > Sennheiser HD... 2x100 watt Class D amp 2x100 watt > Miller & Kr... 
  hide details  
Reply
AK 1045
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1045T 95W TDP GABYTE GA-MA790X-UD4P AM3/AM2+ AMD 790X+SB750 1... MSI Radeon 5850 PowerColor Radeon 5850 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Crucial Ballistix Tracer (D9GMH) PC2-6400 800MH... OCZ Agility 3 120GB RAID-0 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 200GB Scythe Mugen 2 with dual Scythe SFF21F Fans (Pu... 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VW266H Black 25.5" 2ms(GTG) 1920x1200 Corsair 750TX 750W  CM HAF932 Logitech G5 
AudioAudio
ASUS XONAR DG with Heaphone amp > Sennheiser HD... 2x100 watt Class D amp 2x100 watt > Miller & Kr... 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Thread Starter 
----
Edited by DirtMcGirt - 5/23/13 at 6:41am
post #9 of 11
Thread Starter 
Actually guys, this was strange. I got the RAID drivers installed by unplugging all the raid drives and setting bios to ide, the uninstalling/reinstalling amd drivers. I then reconfigured my drives (as in moving the ports #s around). I've always had my OS drive or my SSD (non raid) drive on Port 1. My HDD raid drives on 2-3 or 3-4, then my dvd on 5 (ide). All 1-4 is set to RAID in the bios. Now for whatever reason I'm getting the same boot loops, like it cannot read the raid driver on boot or something. The machine will boot fine if all set to IDE though.
post #10 of 11
you might want to check your BIOS boot order. save and reboot after enabling RAID.
the RAID array should show up in the BIOS then. you might have to play around with the order.

check Windows Bootloader. what partition and drive it is pointing to
Do you have multiple OS installed ?

for visual way try EasyBCD or Visual BCD Editor. backup your any files you edit
and have a way ready to restore them.
AK 1045
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1045T 95W TDP GABYTE GA-MA790X-UD4P AM3/AM2+ AMD 790X+SB750 1... MSI Radeon 5850 PowerColor Radeon 5850 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Crucial Ballistix Tracer (D9GMH) PC2-6400 800MH... OCZ Agility 3 120GB RAID-0 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 200GB Scythe Mugen 2 with dual Scythe SFF21F Fans (Pu... 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VW266H Black 25.5" 2ms(GTG) 1920x1200 Corsair 750TX 750W  CM HAF932 Logitech G5 
AudioAudio
ASUS XONAR DG with Heaphone amp > Sennheiser HD... 2x100 watt Class D amp 2x100 watt > Miller & Kr... 
  hide details  
Reply
AK 1045
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD Phenom II X6 1045T 95W TDP GABYTE GA-MA790X-UD4P AM3/AM2+ AMD 790X+SB750 1... MSI Radeon 5850 PowerColor Radeon 5850 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Crucial Ballistix Tracer (D9GMH) PC2-6400 800MH... OCZ Agility 3 120GB RAID-0 Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 200GB Scythe Mugen 2 with dual Scythe SFF21F Fans (Pu... 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VW266H Black 25.5" 2ms(GTG) 1920x1200 Corsair 750TX 750W  CM HAF932 Logitech G5 
AudioAudio
ASUS XONAR DG with Heaphone amp > Sennheiser HD... 2x100 watt Class D amp 2x100 watt > Miller & Kr... 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Why do I keep losing my RAID in Windows?