Overclock.net › Forums › Components › Memory › 8gb ram installed. windows says only 3.96 is useable?? - SOLVED
New Posts  All Forums:Forum Nav:

8gb ram installed. windows says only 3.96 is useable?? - SOLVED

post #1 of 56
Thread Starter 
Did a partial upgrade a week ago and these are the new parts I installed:

Win 7 Professional 64bit
AMD FX-6350 stock speeds
Gigabyte 970A-UD3
G.Skill ripjawx 1866 2x4gb

Everything else I re-used. Anyways, I put it together and everything was fine and dandy until today when I decided to pull the stock heatsink off and install my old one(realized that even though it says AM2, they have the same mounting system). It was a tight fit, so along with taking the stock heatsink off, I pulled the ram as well to give me more room.

I put it back together and it booted fine. I dont remember what prompted me to look, but I went to system and say that it says that 8gb is installed, but only 3.96gb is useable. Strange. I am quite sure this wasnt the case prior to me installing the cooler and pulling the ram. It does boot noticeably slower now too.

They were installed in the exact same configuration as before(unsure if they were put back in the same slots they were installed in before). Also, I was grounded the entire time, so ESD damage is highly unlikely.

Any ideas? So far I tried setting maximum memory in msconfig, re-flased my bios, reset bios to stock settings, re-seated the ram in opposite slots, reset the cmos battery and ran memtest86+.

The last thing I can think to do is reformat, but that is a last resort. Really really dont want to do this.

I cant test each individual stick either as no matter which slot I use, if I use a single ram stick, it wont post. The screen/keyboard/mouse/cpu fan never turn on, just the other interal/psu fans.

Thoughts? If something is broken, I can definitely RMA as its only been about a week and a half.
post #2 of 56
Before doing anything, make sure that both RAM DIMMS are properly seated in their slots. Do not be afraid to put a bit of pressure on them to get them in there. If you have done that, may I ask if you have run Memtest86? If not, burn a disk, or make a bootable USB with that ISO on it, and run the test. Also, are you 100% positive a 64 bit version of windows is installed?
Psychosis
(20 items)
 
FamilyHTPC
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i7 3820 ASUS X79-DELUXE EVGA GTX 980 Classified EVGA GTX 980 Classified 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB Corsair Vengeance 1600MHz Mushkin Enhanced Chronos 120GB Samsung 850 EVO 250GB Western Digital Caviar Blue 500GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Caviar Blue 320GB Cooler Master Nepton 240mm Windows 7 Pro 64-bit ASUS VE248H 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell IN2020M WASD CODE MX Clears BeQuiet PowerZone 850W Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G700s $3 Walmart thing Logitech S120 + subwoofer Kingston HyperX Cloud II 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i3 3570K ASUS Z77-A MSI GTX 970 EVGA GTX 950 
RAMHard DriveHard DriveCooling
G.SKILL Ares 4x4GB 1600MHz Orange SanDisk SSD Plus 120GB [OS] Western Digital Caviar Black 4TB (WD4003FZEX) [... Cooler Master Hyper 212 EVO 
CoolingCoolingOSMonitor
Corsair SP120 HP dual pack 4xCorsair AF120 QE Windows 7 Pro 64bit 55" LG 1080p TV 
MonitorKeyboardPowerCase
TeamViewer Microsoft Keyboard 800 Antec TruePower Quattro 850W Cooler Master HAF 932 
Mouse
Microsoft Mouse 1000 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon X3440 Asus P7H55-M DP MSI GTX 770 Lightning 4GB 1333MHz ASint Technology 
Hard DriveCoolingCoolingOS
SanDisk SSD Plus 120GB Cooler Master TX3 Enough fans to keep it cool Currently Windows 7 
OSMonitorKeyboardPower
Soon to be Ubuntu 14.04 LTS again Dell IN2020M Teamviewer/Generic Bitfenix Fury 650G 
CaseMouse
Fractal Design Arc Mini Teamviewer/Generic 
  hide details  
Reply
Psychosis
(20 items)
 
FamilyHTPC
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i7 3820 ASUS X79-DELUXE EVGA GTX 980 Classified EVGA GTX 980 Classified 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB Corsair Vengeance 1600MHz Mushkin Enhanced Chronos 120GB Samsung 850 EVO 250GB Western Digital Caviar Blue 500GB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital Caviar Blue 320GB Cooler Master Nepton 240mm Windows 7 Pro 64-bit ASUS VE248H 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell IN2020M WASD CODE MX Clears BeQuiet PowerZone 850W Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G700s $3 Walmart thing Logitech S120 + subwoofer Kingston HyperX Cloud II 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i3 3570K ASUS Z77-A MSI GTX 970 EVGA GTX 950 
RAMHard DriveHard DriveCooling
G.SKILL Ares 4x4GB 1600MHz Orange SanDisk SSD Plus 120GB [OS] Western Digital Caviar Black 4TB (WD4003FZEX) [... Cooler Master Hyper 212 EVO 
CoolingCoolingOSMonitor
Corsair SP120 HP dual pack 4xCorsair AF120 QE Windows 7 Pro 64bit 55" LG 1080p TV 
MonitorKeyboardPowerCase
TeamViewer Microsoft Keyboard 800 Antec TruePower Quattro 850W Cooler Master HAF 932 
Mouse
Microsoft Mouse 1000 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Xeon X3440 Asus P7H55-M DP MSI GTX 770 Lightning 4GB 1333MHz ASint Technology 
Hard DriveCoolingCoolingOS
SanDisk SSD Plus 120GB Cooler Master TX3 Enough fans to keep it cool Currently Windows 7 
OSMonitorKeyboardPower
Soon to be Ubuntu 14.04 LTS again Dell IN2020M Teamviewer/Generic Bitfenix Fury 650G 
CaseMouse
Fractal Design Arc Mini Teamviewer/Generic 
  hide details  
Reply
post #3 of 56
Thread Starter 
Yes, it IS 64bit windows 7.

I have reseated them several times. What is strange is that 8gigs IS detected, but less than half is useable? CPU-Z sees all 8 gigs, but it does show it as running in single channel which is odd.
post #4 of 56
Hi.
I assume the standoffs are in place.
Try raising the RAM voltage a bit. Also check the memory timings. thumb.gif
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
post #5 of 56
Thread Starter 
Okay, I reseated the ram. Pressed hard until they clicked and it made no difference.

This is so confusing. All I did was take out the ram and heatsink. I did take out the cpu to clean off the thermalpaste that oozed over, but I dont see how doing any of this could have caused problems...

Grmadness - everything is set to stock in the bios. At stock, the timings aren't correct, I will try forcing the correct timings and report back...

Forced timings didnt fix anything... Ugh
Edited by timaishu - 5/26/13 at 2:27pm
post #6 of 56
Uhhh,ok. Call a priest...

Set the timings and raise the DRAM voltage a bit. And try running at 1600, just to see how it goes...
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
post #7 of 56
Thread Starter 
Okay, I tried reformatting just to see and it made no difference.
post #8 of 56
Nevermind.
post #9 of 56
Do they run at the rated speed? To me, it smells a bit of instability. Especially the tRCD timings may be set to something that causes issues. Yet, running 2 sticks and not 1 wth.gif
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
   
Frappenstein
(12 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom ii x4 965 BE GA-MA-790FXT-UD5P Sapphire R9 290 Tri-x OC Kingston Value RAM 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston Value RAM Seagate Barracuda (Died) WD Caviar Black Sony DVD/RW 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Sony DVD/RW Xigmatec Aegir SD128264 Win 7 Home Premium 64 bit LG 2443T 
PowerCase
ThermalTake Toughpower 800 (Non modular) ThermalTake Eureka 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Pentium 4 1.7Ghz Northwood Gigabyte GA-8ITX Creative GeForce3 Ti 500 Some generic Samsung 512Mb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Hitachi 80 Gb Plextor CD-DVD RW  What was that again? Windows 98 SE  
MonitorKeyboardPowerCase
15'' CRT Broken Yes,it has. Fridge 
MouseMouse PadAudio
In the lab for exeriments  To disect the mouse Audigy 3 
CPUMotherboardGraphicsRAM
5930k ASUS Rampage V Extreme Sapphire R9 290 Ripjaws V 2400MHz  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB WD Caviar Black 1 Tb H-100i Win 7 64 bit Ultimate 
PowerCase
Super Flower 1600W Platinum Coolermaster Cosmos2 
  hide details  
Reply
post #10 of 56
Thread Starter 
When I first put this all together last week. The memorry defaulted to 11-11-11-28 at 1600mhz. I heard that this seems to happen with my board, so I switched it to 1866 with the correct timings and everything was fine for that week up until TODAY when I pulled out the memory/heatsink/cpu to so I could install my heatsink.

This is what makes no sense to me, its not like I messed with any settings or whatever. I just took parts out while it was off, while I was ground, and put them back in and now it reads it wrong..

In the bios, its reads all 8 gigabytes. It shows them being installed/running at the right voltage/timings. Its within windows that I am having problems.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › 8gb ram installed. windows says only 3.96 is useable?? - SOLVED