Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › Sound wont work.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Sound wont work.

post #1 of 11
Thread Starter 
I just installed my new MB all the chipset drivers and everything. but the sound just will not work, it reads my speakers as being plugged in and everything, i even tried my new headphones.. no sound. What can i do?
post #2 of 11
Did you install the sound driver? Is the onboard audio enabled in the BIOS?
('́⌣'̀ )
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K ASUS P8P67 (REV 3.0) MSI GTX 560Ti Twin Frozr II/OC 8GB G.SKILL Ripjaws 1600 
Hard DriveOSPowerCase
Seagate 500GB Windows 7 x64 Corsair HX650 Antec 900 
Mouse
Logitech MX518 
  hide details  
Reply
('́⌣'̀ )
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K ASUS P8P67 (REV 3.0) MSI GTX 560Ti Twin Frozr II/OC 8GB G.SKILL Ripjaws 1600 
Hard DriveOSPowerCase
Seagate 500GB Windows 7 x64 Corsair HX650 Antec 900 
Mouse
Logitech MX518 
  hide details  
Reply
post #3 of 11
Thread Starter 
Yeah its realtek AC97 sound driver, and i enabled it as well
post #4 of 11
Just in case, are the drivers appearing correctly installed in the device manager ?

I would try desinstalling, re-installing the latest drivers from gigabyte's website.
SKYSHANKER
(15 items)
 
IDDQD
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6700k ASUS Z170 Deluxe MSI 770 GTX 32GB G.Skill Trident Z F4-3200C16-8GTZB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO  Cooler Master 212 EVO Windows 8.1 PRO Benq GW2765HT 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 2443bw Das Ultimate 4 XFX XTR 650 Watts Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudio
CM Storm Spawn Razer Destructor Edifier E10 Exclaim 
CPUMotherboardGraphicsRAM
A64 3200+ Venice S939 DFI LP UT NF4 Ultra-D Sapphire X1950XT 2x512 OCZ Gold 433 (UTT BH5) 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2x250gb WD SE16 Raid 0 WinXP SP2 17" CRT Logitech Elite 
PowerCaseMouse
SilverstoneStrider(ST60F) TT Armor Jr. Logitech G5 
  hide details  
Reply
SKYSHANKER
(15 items)
 
IDDQD
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6700k ASUS Z170 Deluxe MSI 770 GTX 32GB G.Skill Trident Z F4-3200C16-8GTZB 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 850 EVO  Cooler Master 212 EVO Windows 8.1 PRO Benq GW2765HT 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 2443bw Das Ultimate 4 XFX XTR 650 Watts Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudio
CM Storm Spawn Razer Destructor Edifier E10 Exclaim 
CPUMotherboardGraphicsRAM
A64 3200+ Venice S939 DFI LP UT NF4 Ultra-D Sapphire X1950XT 2x512 OCZ Gold 433 (UTT BH5) 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
2x250gb WD SE16 Raid 0 WinXP SP2 17" CRT Logitech Elite 
PowerCaseMouse
SilverstoneStrider(ST60F) TT Armor Jr. Logitech G5 
  hide details  
Reply
post #5 of 11
Did you check the jumpers for "Front Audio" if you not using Front Audio" the jumpers must be on the correct pin out and like wise removed for using the front audio. Check your manual for the correct config.
Here is a kicker, once there was a jumper that had no metal in it so it wasen't jumping and things werent working! Well more than once actually, I've poersonally see it 2 times so far!
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 965 ASUS M4A79 Deluxe 9800GTx2 2x2G OCZ Reapers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Black LiteOn CD/DVD R/W Win7 64 22'' ws Acer AL2223W 
KeyboardPowerMouse
MS KU462 Natural SS DA750 MS 5 button 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 965 ASUS M4A79 Deluxe 9800GTx2 2x2G OCZ Reapers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
500G WD Black LiteOn CD/DVD R/W Win7 64 22'' ws Acer AL2223W 
KeyboardPowerMouse
MS KU462 Natural SS DA750 MS 5 button 
  hide details  
Reply
post #6 of 11
I once had a prob using a cheap case with front audio. The return line from the front port back to the MB was crap and I wasn't getting sound in one channel. Make sure it's nothing like that. Use jumpers to disable the front audio connections. Also, make sure it's turned on in the BIOS.
Wolfdale
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E5200 @ 3.15 GHz ASRock P43TWINS1600 Radeon HD4670 4GB Super Talent 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB Caviar Black, Caviar 250GB NEC Windows 7 x64, Vista 32 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Apple, yes, Apple. Antec Smartpower 500 Antec Solo Logitech MX700 
  hide details  
Reply
Wolfdale
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
E5200 @ 3.15 GHz ASRock P43TWINS1600 Radeon HD4670 4GB Super Talent 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
1TB Caviar Black, Caviar 250GB NEC Windows 7 x64, Vista 32 20" 
KeyboardPowerCaseMouse
Apple, yes, Apple. Antec Smartpower 500 Antec Solo Logitech MX700 
  hide details  
Reply
post #7 of 11
Double check your jumpers are you wiring to the motherboard. Even before this I'd check your drivers and go for the most up to date drivers for your sound device.

If not it could also be your actual chip in the front case sound. Mine in my acrylic was messed. My Left and right channel were switched with this case when I used front sound. Really annoying so I ended up re-wiring without the front sound .
Title System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H Sapphire HD 6850 1GB DDR3 Crucial Ballistix Tracers 4GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Kingston SSD 64GB BENQ DVD-RW Custom W/C Kit Windows 7 Professional x64 
MonitorKeyboardPowerCase
24" LG LED Logitech Wave Corsair 700W Modular Coolmaster Half-X 
MouseAudio
Logitech MX Revolution 5.1 Surround / Studio Recording Headphones 
  hide details  
Reply
Title System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965 Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H Sapphire HD 6850 1GB DDR3 Crucial Ballistix Tracers 4GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Kingston SSD 64GB BENQ DVD-RW Custom W/C Kit Windows 7 Professional x64 
MonitorKeyboardPowerCase
24" LG LED Logitech Wave Corsair 700W Modular Coolmaster Half-X 
MouseAudio
Logitech MX Revolution 5.1 Surround / Studio Recording Headphones 
  hide details  
Reply
post #8 of 11
Quote:
Originally Posted by The Duke View Post
Did you check the jumpers for "Front Audio" if you not using Front Audio" the jumpers must be on the correct pin out and like wise removed for using the front audio. Check your manual for the correct config.
Here is a kicker, once there was a jumper that had no metal in it so it wasen't jumping and things werent working! Well more than once actually, I've poersonally see it 2 times so far!
+1
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6700 Kentsfield DFI DK P35-T2RS eVGA 9800GTX 512MB G.SKILL DDR2-800 4x2GB 
Hard DriveOptical DriveMonitorKeyboard
160GB WD SATA2 Pioneer DVD-ROM Acer 22 in. Saitek Eclipse II 
PowerCaseMouse
PC Power & Cooling 750W Antec P182 Logitech MX518 
  hide details  
Reply
My System
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6700 Kentsfield DFI DK P35-T2RS eVGA 9800GTX 512MB G.SKILL DDR2-800 4x2GB 
Hard DriveOptical DriveMonitorKeyboard
160GB WD SATA2 Pioneer DVD-ROM Acer 22 in. Saitek Eclipse II 
PowerCaseMouse
PC Power & Cooling 750W Antec P182 Logitech MX518 
  hide details  
Reply
post #9 of 11
Are you playing the sound from a CD? If so, don't forget the audio cable from the drive to the mobo.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
X2 5000+ BE Gigabyte GA-MA78GM-S2H AM2+ Integrated HD3200 2x2GB OCZ DDR2 
Hard DriveMonitorPowerCase
Maxtor 40GB Samsung 2220WM 22" Antec Neo HE 550W Ultra Wizard 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
X2 5000+ BE Gigabyte GA-MA78GM-S2H AM2+ Integrated HD3200 2x2GB OCZ DDR2 
Hard DriveMonitorPowerCase
Maxtor 40GB Samsung 2220WM 22" Antec Neo HE 550W Ultra Wizard 
  hide details  
Reply
post #10 of 11
Quote:
Originally Posted by HeartOfAHydra View Post
Yeah its realtek AC97 sound driver, and i enabled it as well
i had the same problem with the same realtek AC97 on my mobo i tried a whole bunch of stuff and gave up to buy a cheep sound card(i only use 2.1 channels anyways) prally sounds better then my on-board would have sounded
The "SLA8Z"
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e2160 SLA8Z @ stock for now... ASUS P5N32-E SLI 8800GT SuperClocked 4GB Crucial Tracers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 250GB & 750GB SAMSUNG DVD burner W/ LightScribe Window XP W/SP2 Sceptre X9WG-NagaV 19'-Wide & old Emachines 15' 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Ergonomic Keyboard W/ Num Pad Antec TRUEPOWER II-550W COOLER MASTER Centurion 5 Wireless Microsoft 
Mouse Pad
~Free~ Nvidia Pad 
  hide details  
Reply
The "SLA8Z"
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
e2160 SLA8Z @ stock for now... ASUS P5N32-E SLI 8800GT SuperClocked 4GB Crucial Tracers 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD 250GB & 750GB SAMSUNG DVD burner W/ LightScribe Window XP W/SP2 Sceptre X9WG-NagaV 19'-Wide & old Emachines 15' 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft Ergonomic Keyboard W/ Num Pad Antec TRUEPOWER II-550W COOLER MASTER Centurion 5 Wireless Microsoft 
Mouse Pad
~Free~ Nvidia Pad 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › Sound wont work.