Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Monitor not working post-Nvidia driver install
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Monitor not working post-Nvidia driver install

post #1 of 5
Thread Starter 
Noob here. redface.gif

I have recently got me a QNIX QX2710 LED Evo II (owners thread, Samsung PLS, 2560x1440), running Linux Mint 15 and a GTX560Ti.

At first I had the kernel drivers and had the monitor working (but not my secondary Dell), installed Nvidia proprietary drivers at which point my primary monitor is not identified correctly, on as a generic monitor and I can only choose between 800x600 and 640x480 in Nvidia Settings, tried setting the resolution via the terminal and cvt command, but it does not work. I followed a couple of guides, but they were all a bit on the older side.

My Dell works with the Nvidia drivers installed. And my HD5450 ran both my monitors with default drivers.

Any help is greatly appreciated.

Thanks,
arvidab
Frigg d.y.
(23 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770K@4600MHz 1.288V ASUS P8Z68-V EVGA Geforce GTX780Ti@1293MHz 2x4GB G.Skill TrindentX 2400 CL10@2133 CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force F60 2.5" SSD OCZ Agility 3 120GB 2.5" SSD EK-Supremacy CSQ Full Nickel EK-FC Titan Nickel CSQ 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool VPP655 w/ EK D5 X-Top Rev.2 EK-Coolstream Rad XTX 360 & XSPC RS240 Phobya Balancer 150 Reservoir 3xScythe GT AP-15@7V, 2xNexus Real Silent 120mm... 
OSOSMonitorMonitor
Linux Mint 16 64-bit Windows 7 64-bit Qix Qx2710LED Evolution II 2560x1440 Dell U2311H 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Keycool 84 w/ Cherry MX Clear  Enermax Platimax 1500W NZXT H630 Func MS3 
Mouse PadAudioOther
Qpad Sweclockers Edition BRIK DAC & AMP Ducky DK9008G2 Pro w/ Cherry MX Clear  
  hide details  
Reply
Frigg d.y.
(23 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770K@4600MHz 1.288V ASUS P8Z68-V EVGA Geforce GTX780Ti@1293MHz 2x4GB G.Skill TrindentX 2400 CL10@2133 CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force F60 2.5" SSD OCZ Agility 3 120GB 2.5" SSD EK-Supremacy CSQ Full Nickel EK-FC Titan Nickel CSQ 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool VPP655 w/ EK D5 X-Top Rev.2 EK-Coolstream Rad XTX 360 & XSPC RS240 Phobya Balancer 150 Reservoir 3xScythe GT AP-15@7V, 2xNexus Real Silent 120mm... 
OSOSMonitorMonitor
Linux Mint 16 64-bit Windows 7 64-bit Qix Qx2710LED Evolution II 2560x1440 Dell U2311H 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Keycool 84 w/ Cherry MX Clear  Enermax Platimax 1500W NZXT H630 Func MS3 
Mouse PadAudioOther
Qpad Sweclockers Edition BRIK DAC & AMP Ducky DK9008G2 Pro w/ Cherry MX Clear  
  hide details  
Reply
post #2 of 5
Quote:
Originally Posted by arvidab View Post

Noob here. redface.gif

I have recently got me a QNIX QX2710 LED Evo II (owners thread, Samsung PLS, 2560x1440), running Linux Mint 15 and a GTX560Ti.

At first I had the kernel drivers and had the monitor working (but not my secondary Dell), installed Nvidia proprietary drivers at which point my primary monitor is not identified correctly, on as a generic monitor and I can only choose between 800x600 and 640x480 in Nvidia Settings, tried setting the resolution via the terminal and cvt command, but it does not work. I followed a couple of guides, but they were all a bit on the older side.

My Dell works with the Nvidia drivers installed. And my HD5450 ran both my monitors with default drivers.

Any help is greatly appreciated.

Thanks,
arvidab

Fellow Korean monitor & Linux user here!

The problem with these monitors and PROPRIETARY Linux drivers is that they use a new version of EDID information that is NOT yet supported by the nvidia or fglrx (catalyst) drivers on Linux. This is a pretty easy issue to rectify actually:
http://learnitwithme.com/?p=342

Basically:
Download or Dump the EDID for the 27" display; extract it to a directory with read permissions for all users (/usr/share/edid-shimian.bin is what I use, though the guide above suggests /etc/X11/edid-shimian.bin)
Edit your xorg.conf file /etc/X11/xorg.conf usually, and add the following line to your display:
Code:
Option “CustomEDID” “DFP:/usr/share/shimian-edid.bin”

From there you should be able to get things to work. You may very well have to dump the EDID of that monitor while running nouveau like the author of the above blog post did to get things working. My monitor also required me to add MetaModes manually to get the graphics card to cough up a resolution that worked with it, from what you said you should be fine (nvidia drivers detected ZERO metamodes with and without a custom EDID for me)
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 D0 4.2ghz HT (1.3625v) Asus R3E 2xGTX 460 (non SLi, no overclock) 6x2gb G.skill @ 6-8-6-24-1T 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD-VR 300GBx1, 2xWD 1tb,2x60gb Agility Some crappy combo burner... Arch x64 3xDell U2410f rev A02 
KeyboardPowerCaseMouse
X-Armor U9BL TT Toughpower 1200w (NTB more efficient) Mountain Mods Pinnacle 24 CYO Roccat Kone (R.I.P. A4Tech x7) 
Mouse Pad
Steelpad Experience I-1 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 D0 4.2ghz HT (1.3625v) Asus R3E 2xGTX 460 (non SLi, no overclock) 6x2gb G.skill @ 6-8-6-24-1T 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD-VR 300GBx1, 2xWD 1tb,2x60gb Agility Some crappy combo burner... Arch x64 3xDell U2410f rev A02 
KeyboardPowerCaseMouse
X-Armor U9BL TT Toughpower 1200w (NTB more efficient) Mountain Mods Pinnacle 24 CYO Roccat Kone (R.I.P. A4Tech x7) 
Mouse Pad
Steelpad Experience I-1 
  hide details  
Reply
post #3 of 5
Thread Starter 
Thanks, I'll try that when I get home.
Frigg d.y.
(23 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770K@4600MHz 1.288V ASUS P8Z68-V EVGA Geforce GTX780Ti@1293MHz 2x4GB G.Skill TrindentX 2400 CL10@2133 CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force F60 2.5" SSD OCZ Agility 3 120GB 2.5" SSD EK-Supremacy CSQ Full Nickel EK-FC Titan Nickel CSQ 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool VPP655 w/ EK D5 X-Top Rev.2 EK-Coolstream Rad XTX 360 & XSPC RS240 Phobya Balancer 150 Reservoir 3xScythe GT AP-15@7V, 2xNexus Real Silent 120mm... 
OSOSMonitorMonitor
Linux Mint 16 64-bit Windows 7 64-bit Qix Qx2710LED Evolution II 2560x1440 Dell U2311H 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Keycool 84 w/ Cherry MX Clear  Enermax Platimax 1500W NZXT H630 Func MS3 
Mouse PadAudioOther
Qpad Sweclockers Edition BRIK DAC & AMP Ducky DK9008G2 Pro w/ Cherry MX Clear  
  hide details  
Reply
Frigg d.y.
(23 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770K@4600MHz 1.288V ASUS P8Z68-V EVGA Geforce GTX780Ti@1293MHz 2x4GB G.Skill TrindentX 2400 CL10@2133 CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force F60 2.5" SSD OCZ Agility 3 120GB 2.5" SSD EK-Supremacy CSQ Full Nickel EK-FC Titan Nickel CSQ 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool VPP655 w/ EK D5 X-Top Rev.2 EK-Coolstream Rad XTX 360 & XSPC RS240 Phobya Balancer 150 Reservoir 3xScythe GT AP-15@7V, 2xNexus Real Silent 120mm... 
OSOSMonitorMonitor
Linux Mint 16 64-bit Windows 7 64-bit Qix Qx2710LED Evolution II 2560x1440 Dell U2311H 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Keycool 84 w/ Cherry MX Clear  Enermax Platimax 1500W NZXT H630 Func MS3 
Mouse PadAudioOther
Qpad Sweclockers Edition BRIK DAC & AMP Ducky DK9008G2 Pro w/ Cherry MX Clear  
  hide details  
Reply
post #4 of 5
Thread Starter 
Woot!

I managed to get it to work, I had to use the Nouveau drivers to get the EDID, but somehow I couldn't revert on my install, so I booted up a live USB.
I eventually understood how to make the .bin file, had to change to DFP-0 in the Option line to be able to use my Dell (connected to DFP-2/2nd DVI. port), now they both works though and I can enjoy this nice screen, time for another one methinks. thumb.gif

Anyway thanks again! Have you overclocked any (if you have such a monitor)?
Frigg d.y.
(23 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770K@4600MHz 1.288V ASUS P8Z68-V EVGA Geforce GTX780Ti@1293MHz 2x4GB G.Skill TrindentX 2400 CL10@2133 CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force F60 2.5" SSD OCZ Agility 3 120GB 2.5" SSD EK-Supremacy CSQ Full Nickel EK-FC Titan Nickel CSQ 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool VPP655 w/ EK D5 X-Top Rev.2 EK-Coolstream Rad XTX 360 & XSPC RS240 Phobya Balancer 150 Reservoir 3xScythe GT AP-15@7V, 2xNexus Real Silent 120mm... 
OSOSMonitorMonitor
Linux Mint 16 64-bit Windows 7 64-bit Qix Qx2710LED Evolution II 2560x1440 Dell U2311H 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Keycool 84 w/ Cherry MX Clear  Enermax Platimax 1500W NZXT H630 Func MS3 
Mouse PadAudioOther
Qpad Sweclockers Edition BRIK DAC & AMP Ducky DK9008G2 Pro w/ Cherry MX Clear  
  hide details  
Reply
Frigg d.y.
(23 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770K@4600MHz 1.288V ASUS P8Z68-V EVGA Geforce GTX780Ti@1293MHz 2x4GB G.Skill TrindentX 2400 CL10@2133 CL10 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force F60 2.5" SSD OCZ Agility 3 120GB 2.5" SSD EK-Supremacy CSQ Full Nickel EK-FC Titan Nickel CSQ 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool VPP655 w/ EK D5 X-Top Rev.2 EK-Coolstream Rad XTX 360 & XSPC RS240 Phobya Balancer 150 Reservoir 3xScythe GT AP-15@7V, 2xNexus Real Silent 120mm... 
OSOSMonitorMonitor
Linux Mint 16 64-bit Windows 7 64-bit Qix Qx2710LED Evolution II 2560x1440 Dell U2311H 1920x1080 
KeyboardPowerCaseMouse
Keycool 84 w/ Cherry MX Clear  Enermax Platimax 1500W NZXT H630 Func MS3 
Mouse PadAudioOther
Qpad Sweclockers Edition BRIK DAC & AMP Ducky DK9008G2 Pro w/ Cherry MX Clear  
  hide details  
Reply
post #5 of 5
mine won't overclock at all... too new, I may try my hand at hex editing the firmware to fix that though. you should be able to edit the edid refresh rates to try overclocking just make sure you have a way to revert changes.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 D0 4.2ghz HT (1.3625v) Asus R3E 2xGTX 460 (non SLi, no overclock) 6x2gb G.skill @ 6-8-6-24-1T 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD-VR 300GBx1, 2xWD 1tb,2x60gb Agility Some crappy combo burner... Arch x64 3xDell U2410f rev A02 
KeyboardPowerCaseMouse
X-Armor U9BL TT Toughpower 1200w (NTB more efficient) Mountain Mods Pinnacle 24 CYO Roccat Kone (R.I.P. A4Tech x7) 
Mouse Pad
Steelpad Experience I-1 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 D0 4.2ghz HT (1.3625v) Asus R3E 2xGTX 460 (non SLi, no overclock) 6x2gb G.skill @ 6-8-6-24-1T 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD-VR 300GBx1, 2xWD 1tb,2x60gb Agility Some crappy combo burner... Arch x64 3xDell U2410f rev A02 
KeyboardPowerCaseMouse
X-Armor U9BL TT Toughpower 1200w (NTB more efficient) Mountain Mods Pinnacle 24 CYO Roccat Kone (R.I.P. A4Tech x7) 
Mouse Pad
Steelpad Experience I-1 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Linux, Unix
Overclock.net › Forums › Software, Programming and Coding › Operating Systems › Linux, Unix › Monitor not working post-Nvidia driver install