Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Rampage IV Extreme restarts when powering on?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Rampage IV Extreme restarts when powering on?

post #1 of 3
Thread Starter 
Hey guys,
I'm having an issue with my system. Upon powering it on it starts up for about 2-4 seconds and abruptly shuts down and boots up again itself properly after about 10 seconds. But this ONLY happens when I overclock the RAM or the CPU... or both. At stock the system runs fine and boots to windows the first time. Overclocked it also runs fine, any game on the highest settings.
I am completely new to Overclocking however, and I get the same problem when I OC with the ASUS AI suite or by selecting the 'gamers overclock' in the BIOS overclocking page.

My system is:
ASUS Rampage IV Extreme
Intel i7 3930k
64GB G.Skill Quad channel DDR3 1600Mhz
x3 Gigabyte 670 GTX 4GB
Corsair AX1200i
All water cooled

Stock my RAM runs at 1033Mhz. =S

With the OC applied my RAM runs it's 1600Mhz and the CPU runs at 4.7GHz
Everything runs cool and fine, it's just the start up issue. I also have all the extra power connectors hooked up for the CPU, RAM and VGA. Have checked and reseated the RAM, checked all the cables and with a multimeter.

Any ideas guys, I've tried google but wasn't much help =(
post #2 of 3
Quote:
Originally Posted by 5C077Y033 View Post

Hey guys,
I'm having an issue with my system. Upon powering it on it starts up for about 2-4 seconds and abruptly shuts down and boots up again itself properly after about 10 seconds. But this ONLY happens when I overclock the RAM or the CPU... or both. At stock the system runs fine and boots to windows the first time. Overclocked it also runs fine, any game on the highest settings.
I am completely new to Overclocking however, and I get the same problem when I OC with the ASUS AI suite or by selecting the 'gamers overclock' in the BIOS overclocking page.

My system is:
ASUS Rampage IV Extreme
Intel i7 3930k
64GB G.Skill Quad channel DDR3 1600Mhz
x3 Gigabyte 670 GTX 4GB
Corsair AX1200i
All water cooled

Stock my RAM runs at 1033Mhz. =S

With the OC applied my RAM runs it's 1600Mhz and the CPU runs at 4.7GHz
Everything runs cool and fine, it's just the start up issue. I also have all the extra power connectors hooked up for the CPU, RAM and VGA. Have checked and reseated the RAM, checked all the cables and with a multimeter.

Any ideas guys, I've tried google but wasn't much help =(

its not an issue, its an overclock boot failsafe, it checks for errors before initializing a full boot, my old EVGA board does the same thing.
Orange Angel
(23 items)
 
 
BOINC me! (TM)
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k @ 4.8Ghz ASUS P8Z77-I Deluxe  Visiontek RX 480 [EK FC nickel/Acetal] 16GB Mushkin Blackline 2133mhz @11-11-11-31-1T 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 EVO 120GB Crucial M300 1TB Seagate Firecuda 2TB EK Supreme LTX CSQ [Canadian Special Edition] 
CoolingCoolingCoolingCooling
MCP 35X 10W W/ EK CSQ X-TOP EK Coolstream PE 240 Bitspower Multi Tank 80 Bitspower Matte Black Rotary Fittings/ Feser Ma... 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 Professional 64-Bit Samsung 32 Inch 4K TV Acer S231H NKPC V60 65% custom  
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Fractal Design Define Nano S Razer Deathadder 2013 Stelseries QCK+ 
AudioOther
Astro A40 TR+ Mixamp Pro AKRacing Arctica Gaming Chair 
CPUCPUCoolingPower
Antminer S3 Antminer S3 4x Cougar Vortex V12-HP PWM Fans EVGA 500B 500W PSU, Corsair GS700 700W PSU 
Case
2x Factory S3 Steel Cowl Case 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i5 750 EVGA P55 Classified 200 XFX Radeon 6850 Refrerence XFX Radeon 5770 XXX 
RAMHard DriveCoolingOS
16GB Kingston HyperX Genesis DDR3 WD Caviar RE 250GB Coolermaster Hyper 212+ windows 7 64 bit 
Power
Corsair GS600 
  hide details  
Reply
Orange Angel
(23 items)
 
 
BOINC me! (TM)
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500k @ 4.8Ghz ASUS P8Z77-I Deluxe  Visiontek RX 480 [EK FC nickel/Acetal] 16GB Mushkin Blackline 2133mhz @11-11-11-31-1T 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 EVO 120GB Crucial M300 1TB Seagate Firecuda 2TB EK Supreme LTX CSQ [Canadian Special Edition] 
CoolingCoolingCoolingCooling
MCP 35X 10W W/ EK CSQ X-TOP EK Coolstream PE 240 Bitspower Multi Tank 80 Bitspower Matte Black Rotary Fittings/ Feser Ma... 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 Professional 64-Bit Samsung 32 Inch 4K TV Acer S231H NKPC V60 65% custom  
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX750 Fractal Design Define Nano S Razer Deathadder 2013 Stelseries QCK+ 
AudioOther
Astro A40 TR+ Mixamp Pro AKRacing Arctica Gaming Chair 
CPUCPUCoolingPower
Antminer S3 Antminer S3 4x Cougar Vortex V12-HP PWM Fans EVGA 500B 500W PSU, Corsair GS700 700W PSU 
Case
2x Factory S3 Steel Cowl Case 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i5 750 EVGA P55 Classified 200 XFX Radeon 6850 Refrerence XFX Radeon 5770 XXX 
RAMHard DriveCoolingOS
16GB Kingston HyperX Genesis DDR3 WD Caviar RE 250GB Coolermaster Hyper 212+ windows 7 64 bit 
Power
Corsair GS600 
  hide details  
Reply
post #3 of 3
Thread Starter 
Oh, so it's normal? That's a relief :-D
So next question... how do I delete this thread?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Rampage IV Extreme restarts when powering on?