Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Z9PE-D8 WS won't boot after BIOS upgrade
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Z9PE-D8 WS won't boot after BIOS upgrade

post #1 of 5
Thread Starter 
The system was fine until I upgraded the BIOS.

First I upgraded from 0503(.ROM file) to 0703(.ROM). No problem except it reset the SATA from RAID to IDE and it took a while to figure that out. But at least the motherboard started up, and I could get into the bios.

Then I upgraded to 5004(.CAP). Yes, now I know that I should have installed 3109 before going to 5004. Someone just gave me the bios files on a USB drive, and I didn't see the warning on the website until later. Damn.

After upgrading to 5004, it would not boot. Nothing on the screen at all. Code on LED's on motherboard was 25. Then I reset the CMOS memory, and tried again. This time error code 14.

I removed the video card, no difference. Removed all RAM except first slot. Disconnected the CD drive, and all hard drives except one (which is a known good, non-RAID, bootable drive). No difference.

If it matters, I had the bios files on a USB drive and used the EZFlash utility.

So, is the problem because I didn't upgrade in the right sequence? How do I fix it?

UPDATE:  Someone else here mentioned that .CAP bios may not work with B0 CPU's (engineering samples).  Is that true?

Thanks in advance.
Edited by RickSFO - 8/5/13 at 3:42pm
post #2 of 5
Hi,

Why did you upgrade so many times (unless I am not reading your post correctly)? You only have to go from whatever version you are at to the latest.

Did you reset the BIOS to default settings before updating the BIOS itself? Always do that.

When you cleared the CMOS, did you do this via jumper? If so, try pulling the battery itself for ~10 seconds and put it back.

If clearing CMOS does not help, it sounds like your BIOS is corrupt and all you can do is replace the BIOS chip or see if Asus will RMA.

Regards,

Patrick
post #3 of 5
I am having the exact same problem. Same code and everything.
post #4 of 5
Quote:
Originally Posted by unpicked1 View Post

I am having the exact same problem. Same code and everything.

Same here. rolleyes.gif
Big Lian Li
(13 items)
 
Forever Alone
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-6400 @ 4.7GHz Asus Z170-A Gigabyte GTX 1080 Windforce 4x16GB G.Skill DDR4 @ 2800MHz 
Hard DriveHard DriveMonitorMonitor
256GB Samsung 950 Pro 1.3TB FusionIO ioScale Asus VG248QE QNIX QX2710  
KeyboardPowerCaseMouse
Topre Realforce 87U Silverstone ST1000-G Lian Li PC-A77F Mionix Naos 3200 
Other
Mellanox ConnectX2 10GbE 
CPUMotherboardRAMHard Drive
Opteron 6128 Supermicro H8SGL-F Kingston Registered ECC Sandisk SSD 
Hard DriveHard DrivePowerCase
OCZ Revodrive 3 FusionIO ioXtreme Silverstone Strider 550W FT02BW 
  hide details  
Reply
Big Lian Li
(13 items)
 
Forever Alone
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-6400 @ 4.7GHz Asus Z170-A Gigabyte GTX 1080 Windforce 4x16GB G.Skill DDR4 @ 2800MHz 
Hard DriveHard DriveMonitorMonitor
256GB Samsung 950 Pro 1.3TB FusionIO ioScale Asus VG248QE QNIX QX2710  
KeyboardPowerCaseMouse
Topre Realforce 87U Silverstone ST1000-G Lian Li PC-A77F Mionix Naos 3200 
Other
Mellanox ConnectX2 10GbE 
CPUMotherboardRAMHard Drive
Opteron 6128 Supermicro H8SGL-F Kingston Registered ECC Sandisk SSD 
Hard DriveHard DrivePowerCase
OCZ Revodrive 3 FusionIO ioXtreme Silverstone Strider 550W FT02BW 
  hide details  
Reply
post #5 of 5
I had to replace the BIOS chip. That fixed the problem. It cost $15.00 to get a new chip on ebay, but I could not find any other way to fix it.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Z9PE-D8 WS won't boot after BIOS upgrade