Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › SOLVED...z87 4770k SSD windows load time issue.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

SOLVED...z87 4770k SSD windows load time issue.

post #1 of 7
Thread Starter 
Hey all had a question and could use some knowledge.
Rescently did a side upgrade from a 3770k msi mpower to this 4770k mpower.
Since my buddy was in need a of a new system asap and little cash I went ahead and sold him my delied 3770k and got myself the 4770k delied of course for very little.

Anyways issue is for some reason on my Samsung pro 840 windows 8 sits at load screen for like 20-30 secs before loading into windows fully. Also have tried multiple motherboards same issue.
Before on the z77 it barely even showed the load screen....but performance is awesome asides from that everything loads fast and my bench scores are even higher than my 3770k @ 4.8

btw running overclock of 4.7ghz cpu ring 4.5ghz

just seems weird maybe my ssd going bad?
btw even tried everything stock still same load time...all bios options set ahci
Edited by Clexzor - 8/5/13 at 3:52pm
GamingRig
(16 items)
 
H-Server
(12 items)
 
 
CPURAMHard DriveOptical Drive
Intel i7-4770 8gb 2400 Gskill Samsung 840 Pro 120Gb Samsung 840 120gb 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
2TB Seagate External Win 8 64-Bit Qnix 2560x1440 120hz Corsair Mech k90 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX860 Plat. Lian Li MATX Razer Deathadder 2013 Razer Ironclad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2550k (Stock) MSI Z77 G55 ATI 5xxx 1Gb Corsair 8gb  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Seagate 500Gb Seagate 2Tb Seagate 2Tb Stock 
OSMonitorPowerCase
Windows Home Server 2011 LG 1920x1080 600w Corsair Green Asus 
  hide details  
Reply
GamingRig
(16 items)
 
H-Server
(12 items)
 
 
CPURAMHard DriveOptical Drive
Intel i7-4770 8gb 2400 Gskill Samsung 840 Pro 120Gb Samsung 840 120gb 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
2TB Seagate External Win 8 64-Bit Qnix 2560x1440 120hz Corsair Mech k90 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX860 Plat. Lian Li MATX Razer Deathadder 2013 Razer Ironclad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2550k (Stock) MSI Z77 G55 ATI 5xxx 1Gb Corsair 8gb  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Seagate 500Gb Seagate 2Tb Seagate 2Tb Stock 
OSMonitorPowerCase
Windows Home Server 2011 LG 1920x1080 600w Corsair Green Asus 
  hide details  
Reply
post #2 of 7
Don't confused windows load times with bios load times. Until you see the windows logo, you're not accessing that SSD.
post #3 of 7
Sounds like it's waiting for a driver to initialize something. Doesn't Windows 8 have a tool for analyzing the startup to see what the delays are caused by?

Do you have a secondary drive in the system? How does it boot if you unplug that?
post #4 of 7
Thread Starter 
Right I gotcha hmmm....so it is my ssd prly since its the windows load logo that it hangs at ??

Forceman I have a second Samsung ssd 840 and its the same with it unplugged. I even tried different memory. removed soundard and network card

just so weird I even unplugged all usb except keyboard mouse and performance is on par once logged in..
Edited by Clexzor - 8/5/13 at 4:48pm
GamingRig
(16 items)
 
H-Server
(12 items)
 
 
CPURAMHard DriveOptical Drive
Intel i7-4770 8gb 2400 Gskill Samsung 840 Pro 120Gb Samsung 840 120gb 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
2TB Seagate External Win 8 64-Bit Qnix 2560x1440 120hz Corsair Mech k90 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX860 Plat. Lian Li MATX Razer Deathadder 2013 Razer Ironclad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2550k (Stock) MSI Z77 G55 ATI 5xxx 1Gb Corsair 8gb  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Seagate 500Gb Seagate 2Tb Seagate 2Tb Stock 
OSMonitorPowerCase
Windows Home Server 2011 LG 1920x1080 600w Corsair Green Asus 
  hide details  
Reply
GamingRig
(16 items)
 
H-Server
(12 items)
 
 
CPURAMHard DriveOptical Drive
Intel i7-4770 8gb 2400 Gskill Samsung 840 Pro 120Gb Samsung 840 120gb 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
2TB Seagate External Win 8 64-Bit Qnix 2560x1440 120hz Corsair Mech k90 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX860 Plat. Lian Li MATX Razer Deathadder 2013 Razer Ironclad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2550k (Stock) MSI Z77 G55 ATI 5xxx 1Gb Corsair 8gb  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Seagate 500Gb Seagate 2Tb Seagate 2Tb Stock 
OSMonitorPowerCase
Windows Home Server 2011 LG 1920x1080 600w Corsair Green Asus 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
Thread Starter 
SOLVED! btw removed everything and formatted all ssd's reassembled working as intended now...not exactly sure what issue was however I believe forceman was right some driver issue prly...thumb.gif
GamingRig
(16 items)
 
H-Server
(12 items)
 
 
CPURAMHard DriveOptical Drive
Intel i7-4770 8gb 2400 Gskill Samsung 840 Pro 120Gb Samsung 840 120gb 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
2TB Seagate External Win 8 64-Bit Qnix 2560x1440 120hz Corsair Mech k90 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX860 Plat. Lian Li MATX Razer Deathadder 2013 Razer Ironclad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2550k (Stock) MSI Z77 G55 ATI 5xxx 1Gb Corsair 8gb  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Seagate 500Gb Seagate 2Tb Seagate 2Tb Stock 
OSMonitorPowerCase
Windows Home Server 2011 LG 1920x1080 600w Corsair Green Asus 
  hide details  
Reply
GamingRig
(16 items)
 
H-Server
(12 items)
 
 
CPURAMHard DriveOptical Drive
Intel i7-4770 8gb 2400 Gskill Samsung 840 Pro 120Gb Samsung 840 120gb 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
2TB Seagate External Win 8 64-Bit Qnix 2560x1440 120hz Corsair Mech k90 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX860 Plat. Lian Li MATX Razer Deathadder 2013 Razer Ironclad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2550k (Stock) MSI Z77 G55 ATI 5xxx 1Gb Corsair 8gb  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Seagate 500Gb Seagate 2Tb Seagate 2Tb Stock 
OSMonitorPowerCase
Windows Home Server 2011 LG 1920x1080 600w Corsair Green Asus 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
Wait, so you unplugged everything and then reformatted your solid drive(s)?

Sent from my SGH-T999 using Tapatalk 2
post #7 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by filthyillness View Post

Wait, so you unplugged everything and then reformatted your solid drive(s)?

Sent from my SGH-T999 using Tapatalk 2

correct the ssd I was using had win8 on it from z77 3770k platform...originaly I didn't format just plugged it in and let win8 do its thing but the win8 load time was terrible...

so I basically did a bare reinstall removed all sound card/ network card etc formatted all ssd's I have the 3 btw and redid also reset cmos on mobo and fromt here started working as expected thumb.gif
GamingRig
(16 items)
 
H-Server
(12 items)
 
 
CPURAMHard DriveOptical Drive
Intel i7-4770 8gb 2400 Gskill Samsung 840 Pro 120Gb Samsung 840 120gb 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
2TB Seagate External Win 8 64-Bit Qnix 2560x1440 120hz Corsair Mech k90 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX860 Plat. Lian Li MATX Razer Deathadder 2013 Razer Ironclad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2550k (Stock) MSI Z77 G55 ATI 5xxx 1Gb Corsair 8gb  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Seagate 500Gb Seagate 2Tb Seagate 2Tb Stock 
OSMonitorPowerCase
Windows Home Server 2011 LG 1920x1080 600w Corsair Green Asus 
  hide details  
Reply
GamingRig
(16 items)
 
H-Server
(12 items)
 
 
CPURAMHard DriveOptical Drive
Intel i7-4770 8gb 2400 Gskill Samsung 840 Pro 120Gb Samsung 840 120gb 
Optical DriveOSMonitorKeyboard
2TB Seagate External Win 8 64-Bit Qnix 2560x1440 120hz Corsair Mech k90 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX860 Plat. Lian Li MATX Razer Deathadder 2013 Razer Ironclad 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2550k (Stock) MSI Z77 G55 ATI 5xxx 1Gb Corsair 8gb  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Seagate 500Gb Seagate 2Tb Seagate 2Tb Stock 
OSMonitorPowerCase
Windows Home Server 2011 LG 1920x1080 600w Corsair Green Asus 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › SOLVED...z87 4770k SSD windows load time issue.