Overclock.net › Forums › Mobile Computing Forum › Laptops and Netbooks › Problem with laptop battery - only charging up to 41%
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Problem with laptop battery - only charging up to 41%

post #1 of 4
Thread Starter 
I have a problem with my Thinkpad X200 battery: it does not charge over 41%. I have bought this battery from ebay and was listed as compatible with my laptop.

What I have tried:

*plug the laptop overnight, some 12 hours while shut down - it charged up to 41%
*empty the battery (it shut down @7%) and then plug the laptop - still went up only to 41%; it lasted some 2.5 hours of usage to get from 41% to empty, which shows the 41% reading is correct (it should last some 7 hours if full 100%)
*I have re-calibrated the battery gauge with Thinkpad's battery software, same 41%

Do you think I should try something or the battery may be faulty? I have some experience of replacing batteries and this didn't happen before.

On a more technical level I have noticed something on the new replacement battery: it says it's 11.1V; the old one seems to be 10.8V; this difference of 0.3V (if it actually exists and it's not just a sticker problem) could mean that the charger that powers the 10.8V battery can't handle the extra voltage of the 11.1V; as such in order to properly charge this battery I'd need a charger that offers 0.3V extra. On the charge curve of a 3.6V Lipo battery cell, having 0.1V less (3series for a laptop so 0.3/3) wouldn't decrease the max charge state all the way to 40%.

What do you think about this? Looking forward to your thoughts
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
post #2 of 4
I've had a very similar problem with a customer laptop... I had to replace the laptop, calibrating, doing charge cycles over and over would not yield improvement, it simply stopped charging beyond 23% (IIRC). Placing the battery on a different laptop also didn't work. Most likely dead battery cells. redface.gif
紅白 [Kōhaku]
(20 items)
 
円相 [Ensō]
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i5 3570k @ 4.5GHz - 1.29v Maximus V Formula / Thunder FX EVGA GTX 670 @1333/6500 (Unlocked BIOS) EVGA GTX 670 @1249/6500 (Unlocked BIOS) 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Kingston HyperX Beast 2133MHz 2x4GB 2x Micron C400 (Crucial m4) 256GB RAID0 2x Seagate 250GB 2.5" 7200RPM RAID1 EK Supremacy Nickel + Plexi 
CoolingCoolingCoolingOS
2x EK FC GTX670 CSQ Phobya Xtreme 400 v2 Alphacool NexXxos XT45 240 Windows 8.1 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2913WM 2560x1080 Logitech G15 v2 Orange Zalman ZM850HP (850w) Corsair Graphite 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Steelseries Sensei Steelpad 5L Logitech Z5400 @ Supreme FX IV Razer Tiamat 2.2 @ Supreme FX IV 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD A6-5400B @ 3.6GHz Gigabyte F2A88XN-WIFI AMD 7540D 4GB DDR3 1333MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Velociraptor 150GB RAID1 1TB Seagate Barracuda ES.2 Samsung DVD-RW DL Noctua NH-C12P 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro x64 32" Sony Bravia LED KDL32-EX710 1920x1080 Logitech LX710 192W AC-DC adapter + 160W DC-DC Pico PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian-Li PC-Q11B Logitech LX7 Laser Any surface (lolz) AMD HDMI audio 
  hide details  
Reply
紅白 [Kōhaku]
(20 items)
 
円相 [Ensō]
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i5 3570k @ 4.5GHz - 1.29v Maximus V Formula / Thunder FX EVGA GTX 670 @1333/6500 (Unlocked BIOS) EVGA GTX 670 @1249/6500 (Unlocked BIOS) 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Kingston HyperX Beast 2133MHz 2x4GB 2x Micron C400 (Crucial m4) 256GB RAID0 2x Seagate 250GB 2.5" 7200RPM RAID1 EK Supremacy Nickel + Plexi 
CoolingCoolingCoolingOS
2x EK FC GTX670 CSQ Phobya Xtreme 400 v2 Alphacool NexXxos XT45 240 Windows 8.1 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2913WM 2560x1080 Logitech G15 v2 Orange Zalman ZM850HP (850w) Corsair Graphite 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Steelseries Sensei Steelpad 5L Logitech Z5400 @ Supreme FX IV Razer Tiamat 2.2 @ Supreme FX IV 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD A6-5400B @ 3.6GHz Gigabyte F2A88XN-WIFI AMD 7540D 4GB DDR3 1333MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Velociraptor 150GB RAID1 1TB Seagate Barracuda ES.2 Samsung DVD-RW DL Noctua NH-C12P 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro x64 32" Sony Bravia LED KDL32-EX710 1920x1080 Logitech LX710 192W AC-DC adapter + 160W DC-DC Pico PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian-Li PC-Q11B Logitech LX7 Laser Any surface (lolz) AMD HDMI audio 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Thread Starter 
I found something on the lenovo forums: apparently some X200/X200s/t can exhibit a problem when used with a high capacity battery and charge it only up to 36 or 40%. Seems awfully close. This problem seems to be specific to Win7 x64 - this is what bugs me, I see why it wouldn't charge while powered on if it were a M$ ACPI battery error, but why doesn't it load when shut down?

The proposed fix by lenovo is a BIOS update:
http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?DocID=DS014920

If this doesn't work the battery could be faulty
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
Centurion
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 940 @3.3GHz 1.25V Gigabyte 790X-DS4 XFX 5850 8GB OCZ DDR2-800 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Corsair Force 3 TRUE Win 7 Pro x64 ACER 23" TN  
PowerCase
400W Silverstone Strider Antec P182 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
That's a possibility.

In my case it was really faulty. Also to troubleshoot possible Windows shenanigans, I live booted a Linux distro and it as soon as it reached that specific percent, it said it was "Plugged in, not charging". (I just remembered you could also try that lol redface.gif)
紅白 [Kōhaku]
(20 items)
 
円相 [Ensō]
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i5 3570k @ 4.5GHz - 1.29v Maximus V Formula / Thunder FX EVGA GTX 670 @1333/6500 (Unlocked BIOS) EVGA GTX 670 @1249/6500 (Unlocked BIOS) 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Kingston HyperX Beast 2133MHz 2x4GB 2x Micron C400 (Crucial m4) 256GB RAID0 2x Seagate 250GB 2.5" 7200RPM RAID1 EK Supremacy Nickel + Plexi 
CoolingCoolingCoolingOS
2x EK FC GTX670 CSQ Phobya Xtreme 400 v2 Alphacool NexXxos XT45 240 Windows 8.1 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2913WM 2560x1080 Logitech G15 v2 Orange Zalman ZM850HP (850w) Corsair Graphite 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Steelseries Sensei Steelpad 5L Logitech Z5400 @ Supreme FX IV Razer Tiamat 2.2 @ Supreme FX IV 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD A6-5400B @ 3.6GHz Gigabyte F2A88XN-WIFI AMD 7540D 4GB DDR3 1333MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Velociraptor 150GB RAID1 1TB Seagate Barracuda ES.2 Samsung DVD-RW DL Noctua NH-C12P 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro x64 32" Sony Bravia LED KDL32-EX710 1920x1080 Logitech LX710 192W AC-DC adapter + 160W DC-DC Pico PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian-Li PC-Q11B Logitech LX7 Laser Any surface (lolz) AMD HDMI audio 
  hide details  
Reply
紅白 [Kōhaku]
(20 items)
 
円相 [Ensō]
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i5 3570k @ 4.5GHz - 1.29v Maximus V Formula / Thunder FX EVGA GTX 670 @1333/6500 (Unlocked BIOS) EVGA GTX 670 @1249/6500 (Unlocked BIOS) 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Kingston HyperX Beast 2133MHz 2x4GB 2x Micron C400 (Crucial m4) 256GB RAID0 2x Seagate 250GB 2.5" 7200RPM RAID1 EK Supremacy Nickel + Plexi 
CoolingCoolingCoolingOS
2x EK FC GTX670 CSQ Phobya Xtreme 400 v2 Alphacool NexXxos XT45 240 Windows 8.1 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2913WM 2560x1080 Logitech G15 v2 Orange Zalman ZM850HP (850w) Corsair Graphite 600T SE 
MouseMouse PadAudioAudio
Steelseries Sensei Steelpad 5L Logitech Z5400 @ Supreme FX IV Razer Tiamat 2.2 @ Supreme FX IV 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD A6-5400B @ 3.6GHz Gigabyte F2A88XN-WIFI AMD 7540D 4GB DDR3 1333MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Velociraptor 150GB RAID1 1TB Seagate Barracuda ES.2 Samsung DVD-RW DL Noctua NH-C12P 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 Pro x64 32" Sony Bravia LED KDL32-EX710 1920x1080 Logitech LX710 192W AC-DC adapter + 160W DC-DC Pico PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian-Li PC-Q11B Logitech LX7 Laser Any surface (lolz) AMD HDMI audio 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Laptops and Netbooks
Overclock.net › Forums › Mobile Computing Forum › Laptops and Netbooks › Problem with laptop battery - only charging up to 41%