Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Weird GPU usage problem 90%-99% (Sapphire 7950 OC 950mhz edition)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Weird GPU usage problem 90%-99% (Sapphire 7950 OC 950mhz edition)

post #1 of 8
Thread Starter 
Hi guys, I have a bit of a peculiar problem with my Sapphire 7950 OC non-reference board card and I'm wondering if anyone is experiencing such a problem......

In almost all games and benchmarks, like Heaven or Valley benchmarks, my gpu usage fluctuates from low 90's to 99%. Not consistently, but it happens at the same places over and over again. I have set the power limit to 20%, overclocked my cpu(core i7 2700k @ 4.3ghz) to no avail. It's really odd, and it happens in 3dmark 11 at the combined tests, except it drops down to 80% usage in 3dmark 11. Its giving me slightly lower scores than people with the exact same overclock and its bugging me. Anyone have any insight on this problem? Or is it a problem at all?
Here's a screenie to show what happens


There are little dips that consistently happen throughout, notably the one at the end of the graph. It never stays at a constant 99%.

My card is Oc'ed to 1235mhz core and 1650mhz memory at 1.156v. I'm also running catalyst 13.8 beta (don't think it makes a difference since it happens throughout all drivers).
Edited by Revanchist8525 - 8/12/13 at 10:39am
post #2 of 8
Sounds 100% normal to me.
post #3 of 8
I've noticed this and attempted to stop what appear to be "normal" fluctuations.
Same card I believe, 2x.
I tried "force constant voltage" in MSI AB-Sometimes works to stop it-
Sometimes not-and I have as yet figured it out.
Maybe we'll get an expert along any moment...
mistress
(23 items)
 
Zillagod
(20 items)
 
GF rig
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
1090T Gigabyte 890fxa-ud5 rev 2.1 XFX 6870 1GB x2Crossfire w/6950 TFII coolers 16 GB(4x4)GSkill CL7 1333 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Patriot Pyro SE 240 GB  OCZ Vertex 3 120GB( for Steam) WD Caviar Black 2TB HP 8xBD 
CoolingCoolingCoolingCooling
H100+(4 Cougar 120 PWM)  Cougar 120 PWM exhaust NZXT 180mm OE NZXT Sentry2 
OSMonitorKeyboardPower
W7 HP SP1 Vizio 47" TV Gyration low profile USB wireless/Logitech G110... Corsair HX 850 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Panzerbox Gyration Airmouse Elite/Microsoft X5 Anything dark-corduroy pillow Creative PCI 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 955B Gigabyte 890GPA-UD3H XFX (ug) 7850 G Skill Ripjaws X 16GB 4x4 1600  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex 3 240 GB Seagate 750 GB Momentus XT LG 12x BR/DVD  Cooler Master H70  
OSMonitorKeyboardPower
Cougar HDB 120 x5 AOC 22 MS 3000 v2 Ultra x3 1000 watt 
CaseMouseMouse PadAudio
Cougar Solution Mid Logitech Anywhere MX Generic Creative Audigy SE 
  hide details  
Reply
mistress
(23 items)
 
Zillagod
(20 items)
 
GF rig
(16 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
1090T Gigabyte 890fxa-ud5 rev 2.1 XFX 6870 1GB x2Crossfire w/6950 TFII coolers 16 GB(4x4)GSkill CL7 1333 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Patriot Pyro SE 240 GB  OCZ Vertex 3 120GB( for Steam) WD Caviar Black 2TB HP 8xBD 
CoolingCoolingCoolingCooling
H100+(4 Cougar 120 PWM)  Cougar 120 PWM exhaust NZXT 180mm OE NZXT Sentry2 
OSMonitorKeyboardPower
W7 HP SP1 Vizio 47" TV Gyration low profile USB wireless/Logitech G110... Corsair HX 850 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Panzerbox Gyration Airmouse Elite/Microsoft X5 Anything dark-corduroy pillow Creative PCI 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 955B Gigabyte 890GPA-UD3H XFX (ug) 7850 G Skill Ripjaws X 16GB 4x4 1600  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
OCZ Vertex 3 240 GB Seagate 750 GB Momentus XT LG 12x BR/DVD  Cooler Master H70  
OSMonitorKeyboardPower
Cougar HDB 120 x5 AOC 22 MS 3000 v2 Ultra x3 1000 watt 
CaseMouseMouse PadAudio
Cougar Solution Mid Logitech Anywhere MX Generic Creative Audigy SE 
  hide details  
Reply
post #4 of 8
Quote:
Originally Posted by Dhalgren65 View Post

I've noticed this and attempted to stop what appear to be "normal" fluctuations.
Same card I believe, 2x.
I tried "force constant voltage" in MSI AB-Sometimes works to stop it-
Sometimes not-and I have as yet figured it out.
Maybe we'll get an expert along any moment...

It's possible that it could be throttling due to VRM temps (yes, even at stock clocks) since it's a non-reference board. It's not really something to worry about tongue.gif
post #5 of 8
That looks normal for Heaven benchmark, for me at least the usage drops for the scene changes because there isn't really anything happening during them so the usage fluctuates.
Main Rig
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 920 3.95ghz Asus Rampage iii Formula EVGA GTX 570 SC 2x4GB Corsair Vengance 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
1tb Samsung  Western Digital  Intel 330 180gb SSD Corsair H60 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 8.1 Enterprise Dell S2309W Asus VE245H Razer Blackwidow Tournament Edition 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ Modxstream 700 Watt Cooler master Logitech g500 Steelseries 
Audio
Razer Carcharias 
  hide details  
Reply
Main Rig
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 920 3.95ghz Asus Rampage iii Formula EVGA GTX 570 SC 2x4GB Corsair Vengance 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
1tb Samsung  Western Digital  Intel 330 180gb SSD Corsair H60 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 8.1 Enterprise Dell S2309W Asus VE245H Razer Blackwidow Tournament Edition 
PowerCaseMouseMouse Pad
OCZ Modxstream 700 Watt Cooler master Logitech g500 Steelseries 
Audio
Razer Carcharias 
  hide details  
Reply
post #6 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Broseidon View Post

It's possible that it could be throttling due to VRM temps (yes, even at stock clocks) since it's a non-reference board. It's not really something to worry about tongue.gif
Quote:
Originally Posted by MrHankyBoy View Post

That looks normal for Heaven benchmark, for me at least the usage drops for the scene changes because there isn't really anything happening during them so the usage fluctuates.


Well I have used Afterburner's OSD during the benchmark and found that the drops to 90% happen during the scenes(and consistently drop at the same places).
And my VRM temps are perfectly fine(I have a custom cooler on the card and put fujipoly pads on them) and they don't exceed 75 degrees when running heaven for 2 hours.

The odd thing is, it happens in Far Cry 3 also and a few other games. The drops happen at the same scenes, or at the same areas I'm looking at or going over at.

I wouldn't be worried about this problem, but my card's performance is slightly lower than others(noticeable in benchmarks). For example in 3dmark 11, I have a found a user (clocked in at 1245mhz and 1555mhz memory) get a graphics score of 11393 and at the same clocks, I get less than him!:



The one on the top is my score, and the one on the bottom is the other 7950 user's scores. He even has a core i5 2500k vs my core i7 2700k and I still have a lower score! I noticed that during the combined tests, the gpu usage drops to 80%.
Edited by Revanchist8525 - 8/13/13 at 5:26am
post #7 of 8
TBH, I also had gpu usage drops in FC3 and Heaven. FC3 drove me crazy, but now that you mention you also have that - maybe it too is normal.

Could be driver issue, BIOS issue, software conflict.. 400 pts at the exact same clocks - I dont know how 3dmark works, but I take it its not like heaven where you can lower graphics settings and get higher scores?
post #8 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Derpinheimer View Post

TBH, I also had gpu usage drops in FC3 and Heaven. FC3 drove me crazy, but now that you mention you also have that - maybe it too is normal.

Could be driver issue, BIOS issue, software conflict.. 400 pts at the exact same clocks - I dont know how 3dmark works, but I take it its not like heaven where you can lower graphics settings and get higher scores?

Thanks for all the responses guys, and I'm glad I'm not the only who thinks that Far Cry 3 is wonky in performance. I think your scores do increase if you lower the settings in 3dmark.

BUT, I have found the solution to my 3dmark 11 score problem: turn off all cpu power saving features like c3/c6 power states and EIST. As soon as I disabled such settings, my graphics score increased by A LOT (maybe by 1000 and more smile.gif ).
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Weird GPU usage problem 90%-99% (Sapphire 7950 OC 950mhz edition)