Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GA-Z77X-UD3H usb 3.0 problem
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GA-Z77X-UD3H usb 3.0 problem

post #1 of 7
Thread Starter 
the ports were working fine... then after a short few days away from home, they stopped working.

plugging anything into the ports, the computer doesnt detect it. i've tried various drivers but to no result.

at first, i thought it was cuz dust may have shorted the area, so i cleaned out the computer as best i could with a vacuum.... but still doesnt work.

starting to come to the conclusion its randomly shot... and need RMA...

any ideas/recommendations? this is a friends computer that her friend built for her...

GA-Z77X-UD3H
i7 3770k
Corsair 16gb ram
Samsung SSD
Asus GTX570
post #2 of 7
To get rid off all possibilities that it isn't driver issue I recommend using some Linux Live CD. You can try Ubuntu, Linux Mint or whatever else you prefer.

You can also try to update the BIOS. UD3H has known USB 3.0 issues though, but not failure.
Ivy Bridge
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3570K Gigabyte GA-Z77X-UD5H EVGA Geforce GTX 780 Classified Crucial Ballistix Sport 2x8GB 1600Mhz CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 830 Western Digital WD1001FALS Samsung HD753LJ ST3300822AS 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Western Digital RED 3 TB Custom Loop Lamptron FC Touch Windows 8.1 update 1 Professional 
MonitorKeyboardPowerCase
LG W2252TQ CM Storm Quickfire Rapid Red Cooler Master Silent Pro M850W Cooler Master Cosmos II 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G9x Razer Goliathus Beyerdynamic DT 880 Premium 600 OHM Schiit Valhalla 
  hide details  
Reply
Ivy Bridge
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3570K Gigabyte GA-Z77X-UD5H EVGA Geforce GTX 780 Classified Crucial Ballistix Sport 2x8GB 1600Mhz CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 830 Western Digital WD1001FALS Samsung HD753LJ ST3300822AS 
Hard DriveCoolingCoolingOS
Western Digital RED 3 TB Custom Loop Lamptron FC Touch Windows 8.1 update 1 Professional 
MonitorKeyboardPowerCase
LG W2252TQ CM Storm Quickfire Rapid Red Cooler Master Silent Pro M850W Cooler Master Cosmos II 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G9x Razer Goliathus Beyerdynamic DT 880 Premium 600 OHM Schiit Valhalla 
  hide details  
Reply
post #3 of 7
Yikes man sorry. Win 8 or Win 7? I once tried a USB 3.0 driver for win 7 on my win 8 OS, and it caused my USB 3.0's to be unresponsive. You were away from home though, it sounds, so it can't be from installing drivers. What day did it stop working? I think Microsoft sends out updates on Tuesday nights?

E--just switched over to my desktop from iphone and saw your sig rig and that you have win 7.
Edited by nasmith2000 - 8/22/13 at 10:17pm
post #4 of 7
If the ports don't work, not even with USB 2 devices, it might be shot.

I would try a driver reinstall and windows reinstall first, that solved a similar problem i had with the USB 2.0 ports on my Z77X-UP5 TH.
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-2600k Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH Sapphire Radeon HD 7950 AMD Radeon HD 7970 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung MV-3V4G3D/US Samsung 840 EVO MZ-7TE250BW Seagate Barracuda ST2000DM001 Samsung SH-222BB 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Cu *CPU* 2x Alphacool NexXxoS ATXP ATI 7970/50 Polished ... Black Ice Pro II *Top Rad* Black Ice GT Stealth 240 *Bottom Rad* 
CoolingCoolingCoolingCooling
Laing DDC-1T + Watercool DDC Pump Top LT *Pump* Danger Den Single 5 1/4" Bay *Reservoir* Sunbeam Rheosmart 3 *Fan controller* 6x Gentle Typhoon AP-2150 *Rad fans* 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate x64 Dell SP2309W CM Storm QuickFire Rapid - Browns Seasonic Platinum-1000 
CaseMouseMouse PadAudio
CM 690 II Advanced Cyborg R.A.T. 7 Evangelion Cloth Pad Realtek ALC892 *Onboard* 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Lapped i3-550 EVGA P55 SLI Micro PNY GTX 470 MSI GTS 450 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
Samsung MV-3V4G3D/US Western Digital WD800JD-60LSA5 Samsung SH-222BB EK-Supreme HF - Nickel/Plexi v1 *CPU* 
CoolingCoolingCoolingCooling
Swiftech MCR220 *Rad* Laing DDC-1T + Watercool DDC Pump Top LT *Pump* Swiftech Micro *Reservoir* 2x Artic Cooling F9 PWM *Case fans* 
CoolingCoolingOSMonitor
2x Gentle Typhoon AP-2150 *Rad fans* Petra's UV Red *Dye* Windows 7 Professional x64 Dell SP2309W 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX750v2 Generic Modded Adesso MCE ARC-1100 Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS 
OtherOther
2x 92mm Nexus Filters 3x 120mm Silverstone Filters 
  hide details  
Reply
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-2600k Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH Sapphire Radeon HD 7950 AMD Radeon HD 7970 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung MV-3V4G3D/US Samsung 840 EVO MZ-7TE250BW Seagate Barracuda ST2000DM001 Samsung SH-222BB 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Supreme HF Cu *CPU* 2x Alphacool NexXxoS ATXP ATI 7970/50 Polished ... Black Ice Pro II *Top Rad* Black Ice GT Stealth 240 *Bottom Rad* 
CoolingCoolingCoolingCooling
Laing DDC-1T + Watercool DDC Pump Top LT *Pump* Danger Den Single 5 1/4" Bay *Reservoir* Sunbeam Rheosmart 3 *Fan controller* 6x Gentle Typhoon AP-2150 *Rad fans* 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate x64 Dell SP2309W CM Storm QuickFire Rapid - Browns Seasonic Platinum-1000 
CaseMouseMouse PadAudio
CM 690 II Advanced Cyborg R.A.T. 7 Evangelion Cloth Pad Realtek ALC892 *Onboard* 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Lapped i3-550 EVGA P55 SLI Micro PNY GTX 470 MSI GTS 450 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
Samsung MV-3V4G3D/US Western Digital WD800JD-60LSA5 Samsung SH-222BB EK-Supreme HF - Nickel/Plexi v1 *CPU* 
CoolingCoolingCoolingCooling
Swiftech MCR220 *Rad* Laing DDC-1T + Watercool DDC Pump Top LT *Pump* Swiftech Micro *Reservoir* 2x Artic Cooling F9 PWM *Case fans* 
CoolingCoolingOSMonitor
2x Gentle Typhoon AP-2150 *Rad fans* Petra's UV Red *Dye* Windows 7 Professional x64 Dell SP2309W 
PowerCaseMouseAudio
Corsair TX750v2 Generic Modded Adesso MCE ARC-1100 Sound Blaster X-Fi Fatal1ty FPS 
OtherOther
2x 92mm Nexus Filters 3x 120mm Silverstone Filters 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
Have you installed the Via/Intel USB 3.0 drivers? Because my USB 3.0 ports wouldn't work until I updated to the latest drivers available for the chipset. I believe the ones under the ethernet port are the Intel, and the other ones on the back are VIA if I remember correctly.

Here is a link: http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=4441&dl=1#dl

  1. Input OS Version
  2. Go down to the USB 3.0 Driver section.
  3. Install both the VIA and Intel Drivers.
Kinaesthesia
(28 items)
 
 
Wanted: [WTB] XSPC RX240 V2/V3 Radiator
$45 (USD) or best offer
CPUMotherboardRAMHard Drive
A10-5800K ASRock FM2A75 Pro4-M mATX Patriot Viper 3 2x4GB DDR3-1866 WD Caviar Blue 1TB 
Optical DriveCoolingOSPower
LG Blu-Ray/DVD/CD Writer Noctua NH-L12 Windows 7 Professional Seasonic 300W 80+ Bronze 
Case
Silverstone ML03B HTPC 
  hide details  
Reply
Kinaesthesia
(28 items)
 
 
Wanted: [WTB] XSPC RX240 V2/V3 Radiator
$45 (USD) or best offer
CPUMotherboardRAMHard Drive
A10-5800K ASRock FM2A75 Pro4-M mATX Patriot Viper 3 2x4GB DDR3-1866 WD Caviar Blue 1TB 
Optical DriveCoolingOSPower
LG Blu-Ray/DVD/CD Writer Noctua NH-L12 Windows 7 Professional Seasonic 300W 80+ Bronze 
Case
Silverstone ML03B HTPC 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
Thread Starter 
the usb 2.0's work. not the usb 3.0's. this system is diff from my sig rig. but yes its windows 7. ive tried using the drivers from the site. but to no avail. intel installs easily. have trouble installing the VIA ones. for some odd reason, everything comes up korean. i get to a spot like where it asks u to agree or disagree, i click next and i think it has the option to install or uninstall.. unisntall is grayed out so i pick the working one.. but i get some message (in korean as well) so i cant read it =/

it stopped working on sunday. so dont think it was an update.. and the computer doesnt update automatically anyway.

will try calling gigabyte and seeing if RMA is possible. apparently according to the builder of the comp, the board has been RMA'ed once before due to not all the memory slots working...
post #7 of 7
Thread Starter 
now computer wont stay off with either sleep or shutdown. sleep, it wakes up after a few seconds. shut down, it turns back on.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › GA-Z77X-UD3H usb 3.0 problem