Overclock.net › Forums › Components › Memory › Memory not found after removal and re-install
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Memory not found after removal and re-install

post #1 of 7
Thread Starter 
I removed one RAM stick and tje CPUfrom my sig rig to use it to identify an error on my friend's build. After I reinstalled them on my rig it failed to POST and the DRAM _LED was on. I tried hitting the MemOk button but it didn't help. I removed one stick, leaving only the ome I had removed earlier, and cleared tje CMOS via the jumper on the MB. Still nothing. I had similar problems whilebuilding my rig in the first place and in the end a proffeaional tech guy got it running withbasically a magic touch. Is there any other possible solution rather than me somehow having broken something? It's my only computer and I'm really frustrated about this.
Sorry for the typos, writing this on my tiny phone.
Joonas
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.9GHz M5A99FX PRO R2.0 Powercolor R9 280X TurboDuo ADATA XPG 8GB PC3-12800 CL9 V1.0  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate ST2000DM001-1ER164 ADATA SP920 256GB Enermax LiqMax 240 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Philips 246V5 Philips 196VL CM Storm Trigger-Z MX Brown Seasonic M12II-750 EVO 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master CM 690 II Genius GILA Aerocool Strike X Super Pad Pioneer SE-M521 
Other
TP-Link TL-WN881ND 
  hide details  
Reply
Joonas
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.9GHz M5A99FX PRO R2.0 Powercolor R9 280X TurboDuo ADATA XPG 8GB PC3-12800 CL9 V1.0  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate ST2000DM001-1ER164 ADATA SP920 256GB Enermax LiqMax 240 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Philips 246V5 Philips 196VL CM Storm Trigger-Z MX Brown Seasonic M12II-750 EVO 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master CM 690 II Genius GILA Aerocool Strike X Super Pad Pioneer SE-M521 
Other
TP-Link TL-WN881ND 
  hide details  
Reply
post #2 of 7
There's always possibility that ram got damaged in the friend's or your computer. Did you properly disconnect power on both computers while removing and reinstalling them ? That and damage from static electricity are major sources of damage to all components.
post #3 of 7
Thread Starter 
Should I try the other stick/a different stick? Just did a USB BIOS update as well, changed nothing.I only handled the stick by the heatsink, shouldn't tjat protect from static?
Joonas
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.9GHz M5A99FX PRO R2.0 Powercolor R9 280X TurboDuo ADATA XPG 8GB PC3-12800 CL9 V1.0  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate ST2000DM001-1ER164 ADATA SP920 256GB Enermax LiqMax 240 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Philips 246V5 Philips 196VL CM Storm Trigger-Z MX Brown Seasonic M12II-750 EVO 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master CM 690 II Genius GILA Aerocool Strike X Super Pad Pioneer SE-M521 
Other
TP-Link TL-WN881ND 
  hide details  
Reply
Joonas
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.9GHz M5A99FX PRO R2.0 Powercolor R9 280X TurboDuo ADATA XPG 8GB PC3-12800 CL9 V1.0  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate ST2000DM001-1ER164 ADATA SP920 256GB Enermax LiqMax 240 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Philips 246V5 Philips 196VL CM Storm Trigger-Z MX Brown Seasonic M12II-750 EVO 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master CM 690 II Genius GILA Aerocool Strike X Super Pad Pioneer SE-M521 
Other
TP-Link TL-WN881ND 
  hide details  
Reply
post #4 of 7
Did you try switching to different slots ?
Seam to remember a trick with Asus MBs and memory problems. Looked something like this :
Reset BIOS, turn on power without any memory (of course get a warning), switch it off, install the memory and turn on. Somebody did that couple of times and it worked.
post #5 of 7
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by MishelLngelo View Post

Did you try switching to different slots ?
Seam to remember a trick with Asus MBs and memory problems. Looked something like this :
Reset BIOS, turn on power without any memory (of course get a warning), switch it off, install the memory and turn on. Somebody did that couple of times and it worked.

Another trick to try as trying other sticks didn't work. Just a rookie question though: if I do have broken my sticks somehow, could testing with them damage the MB? I don't have very many parts for testing, I could for a change agree to use professional help, and the last thing I want is to break my expensive MB. If it's okay, though, I will give it a try. I'm quite desperate over here. biggrin.gif
Joonas
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.9GHz M5A99FX PRO R2.0 Powercolor R9 280X TurboDuo ADATA XPG 8GB PC3-12800 CL9 V1.0  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate ST2000DM001-1ER164 ADATA SP920 256GB Enermax LiqMax 240 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Philips 246V5 Philips 196VL CM Storm Trigger-Z MX Brown Seasonic M12II-750 EVO 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master CM 690 II Genius GILA Aerocool Strike X Super Pad Pioneer SE-M521 
Other
TP-Link TL-WN881ND 
  hide details  
Reply
Joonas
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.9GHz M5A99FX PRO R2.0 Powercolor R9 280X TurboDuo ADATA XPG 8GB PC3-12800 CL9 V1.0  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate ST2000DM001-1ER164 ADATA SP920 256GB Enermax LiqMax 240 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Philips 246V5 Philips 196VL CM Storm Trigger-Z MX Brown Seasonic M12II-750 EVO 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master CM 690 II Genius GILA Aerocool Strike X Super Pad Pioneer SE-M521 
Other
TP-Link TL-WN881ND 
  hide details  
Reply
post #6 of 7
If they are not physically damaged or have a short somewhere, I don't think you can damage MB.
post #7 of 7
Thread Starter 
All the tricks I tried gave zero results. mad.gif Since I have no furhter means of testing, I have contacted a bloke who runs an IT company. He'll help me out in 3 days' time. I'll be paying close attentiopn to his actions for learning purposes, obviously. And I will let you guys know how it ends up in case it might help someone else. Still, if anyone has any more tips for me, I've got 3 days to sort it out on my own...

Edit: Taking the whole rig apart and putting it back together worked. Don't ask why, I have no idea. biggrin.gif
Edited by M1kuTheAwesome - 8/31/13 at 3:19am
Joonas
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.9GHz M5A99FX PRO R2.0 Powercolor R9 280X TurboDuo ADATA XPG 8GB PC3-12800 CL9 V1.0  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate ST2000DM001-1ER164 ADATA SP920 256GB Enermax LiqMax 240 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Philips 246V5 Philips 196VL CM Storm Trigger-Z MX Brown Seasonic M12II-750 EVO 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master CM 690 II Genius GILA Aerocool Strike X Super Pad Pioneer SE-M521 
Other
TP-Link TL-WN881ND 
  hide details  
Reply
Joonas
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD FX-8350 @ 4.9GHz M5A99FX PRO R2.0 Powercolor R9 280X TurboDuo ADATA XPG 8GB PC3-12800 CL9 V1.0  
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate ST2000DM001-1ER164 ADATA SP920 256GB Enermax LiqMax 240 Windows 7 Ultimate 64bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Philips 246V5 Philips 196VL CM Storm Trigger-Z MX Brown Seasonic M12II-750 EVO 
CaseMouseMouse PadAudio
Cooler Master CM 690 II Genius GILA Aerocool Strike X Super Pad Pioneer SE-M521 
Other
TP-Link TL-WN881ND 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › Memory not found after removal and re-install