Overclock.net › Forums › Components › Memory › I have 6 GB ram installed, but only 4GB are shown in Windows control panel system
New Posts  All Forums:Forum Nav:

I have 6 GB ram installed, but only 4GB are shown in Windows control panel system - Page 2

post #11 of 13
Whats it say in your bios for how much ram installed? It may break it down for each slot, might show that a slot isn't working.
Fooxz Gamer
(18 items)
 
Sager 8130
(16 items)
 
MAXIMUM Server
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K AsRock Extreme3 Gen3 GTX 470 Corsair Vengance (2x4GB) DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
80GB Intel 320 SSD (Boot) 640GB WD Black (apps) 1TB WD Green (Fraps drive) MAXIMUS Server 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 Windows 7 Pro x64 HP 25" 1920x1080 Filco Majestouch Tenkeyless Cherry MX Black 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec TP-550 "New" NZXT Switch 810 Razer Mamba Steel Series 9HD 
AudioAudio
Logitech G930 Logitech 2.0 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2670QM Clevo P151HM1 Base nVidia 560m 8GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 240GB Combo Way too weak. Win 7 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
15.6” LED Backlit 1920x1080 Super Clear Matte Laptop Keyboard 120W Power Brick Chrome Buran Stealth Black messenger bag 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G700 Steel Series 4HD Onboard > JDS Labs CMoy > Yuin PK1s or AKG K271s Logitech G930 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 870 ASUS MAXIMUS III GENE nVidia 440GT GSkill 2x4GB 1600mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Random 120GB Hitachi 2.5in 500GB  Western Digital Green 1TB Western Digital Green 2TB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital Green 3TB USB3 Samsung SATA BluRay Drive Noctua D14 Win 7 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
RDP RDP FSP 350w Fractal Design Define Mini 
MouseMouse PadAudio
RDP Nada Optical Out to 5.0 stereo  
  hide details  
Reply
Fooxz Gamer
(18 items)
 
Sager 8130
(16 items)
 
MAXIMUM Server
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 2500K AsRock Extreme3 Gen3 GTX 470 Corsair Vengance (2x4GB) DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
80GB Intel 320 SSD (Boot) 640GB WD Black (apps) 1TB WD Green (Fraps drive) MAXIMUS Server 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H50 Windows 7 Pro x64 HP 25" 1920x1080 Filco Majestouch Tenkeyless Cherry MX Black 
PowerCaseMouseMouse Pad
Antec TP-550 "New" NZXT Switch 810 Razer Mamba Steel Series 9HD 
AudioAudio
Logitech G930 Logitech 2.0 Speakers 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-2670QM Clevo P151HM1 Base nVidia 560m 8GB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair Force 3 240GB Combo Way too weak. Win 7 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
15.6” LED Backlit 1920x1080 Super Clear Matte Laptop Keyboard 120W Power Brick Chrome Buran Stealth Black messenger bag 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G700 Steel Series 4HD Onboard > JDS Labs CMoy > Yuin PK1s or AKG K271s Logitech G930 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 870 ASUS MAXIMUS III GENE nVidia 440GT GSkill 2x4GB 1600mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Random 120GB Hitachi 2.5in 500GB  Western Digital Green 1TB Western Digital Green 2TB 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital Green 3TB USB3 Samsung SATA BluRay Drive Noctua D14 Win 7 Pro x64 
MonitorKeyboardPowerCase
RDP RDP FSP 350w Fractal Design Define Mini 
MouseMouse PadAudio
RDP Nada Optical Out to 5.0 stereo  
  hide details  
Reply
post #12 of 13
Good to hear. Have you tested the slots themselves? Try booting with just one stick in A1, then move it to B1 and boot again etc etc.

I would also try resetting all your BIOS settings to default, everything including clock speeds/multipliers.

Edit: I've also found that this used to be a common problem with ASUS mainboards. Maybe try updating the BIOS if there is a newer version.
Edited by Bearybear - 9/13/13 at 3:34pm
post #13 of 13
Also, have you pressed the mem_ok button?
 
Play Server
(10 items)
 
NAS
(14 items)
 
CPUCPUMotherboardRAM
Intel Xeon L5640 Intel Xeon L5640 Dell R710 Mobo Hynix 144GB DDR3 ECC PC3L-10600R 
Hard DrivePowerCaseOther
Intel X25-M G2 80GB Redundant 840W PSU Dell 710 2.5" - Google Search Appliance Dell Perc H700 Raid Controller 
OtherOther
Dell iDRAC6 Enterprise Mellanox Connectx-2 10Gb SFP+ NIC 
CPUCPUMotherboardRAM
Intel Xeon E5-2670 v1 Intel Xeon E5-2670 v1 SuperMicro X9DRL-iF 64GB Kingston ECC (kvr16r11d4/16HA) 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
12x 4TB HGST 5K4000 SanDisk SSD 960GB (cache) 6x 8TB WD Red Scythe AP-29 
CoolingOSPowerCase
2x Noctua U9DXi4 FreeNAS Corsair AX750 Norco RPC-4224 
OtherOther
3x LSI 9211-8i (HBA) Mellanox Connectx-2 10Gb NIC 
  hide details  
Reply
 
Play Server
(10 items)
 
NAS
(14 items)
 
CPUCPUMotherboardRAM
Intel Xeon L5640 Intel Xeon L5640 Dell R710 Mobo Hynix 144GB DDR3 ECC PC3L-10600R 
Hard DrivePowerCaseOther
Intel X25-M G2 80GB Redundant 840W PSU Dell 710 2.5" - Google Search Appliance Dell Perc H700 Raid Controller 
OtherOther
Dell iDRAC6 Enterprise Mellanox Connectx-2 10Gb SFP+ NIC 
CPUCPUMotherboardRAM
Intel Xeon E5-2670 v1 Intel Xeon E5-2670 v1 SuperMicro X9DRL-iF 64GB Kingston ECC (kvr16r11d4/16HA) 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
12x 4TB HGST 5K4000 SanDisk SSD 960GB (cache) 6x 8TB WD Red Scythe AP-29 
CoolingOSPowerCase
2x Noctua U9DXi4 FreeNAS Corsair AX750 Norco RPC-4224 
OtherOther
3x LSI 9211-8i (HBA) Mellanox Connectx-2 10Gb NIC 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › I have 6 GB ram installed, but only 4GB are shown in Windows control panel system