Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Video card fan's stops spinning when pc is idle problem.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Video card fan's stops spinning when pc is idle problem. - Page 4

post #31 of 48
MSI afterburner custom fan profile
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
post #32 of 48
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Lord Xeb View Post

MSI afterburner custom fan profile

I am using one with custom curve but still the same problem.
post #33 of 48
Hm... That is strange.
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
 
Gsvlip Dudyrm
(15 items)
 
Oda'maksv
(9 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3770k @ 4.5 1.312 load Zotac Z77 ITX Wifi GTX 1070 Gaming 2126/2249 w/ Hybrid cooler TridentX 16GB 2400MHz 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro 1TB Seagate 2TB H105 EVGA Hybrid GPU cooler 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Asus MG279Q - 24" 144Hz 1080p Filco Majestic II w/ Cherry Reds Seasonic X 760W 
CaseMouseMouse PadAudio
Bitfelix Prodigy Logitech G400 Razer Goliath AKG A701 
AudioAudio
JDS Labs Objective 2 JDS Labs ODAC 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i5 750 3.99 (190x21) 1.376v Load ASUS P7P55d-E Pro GTX 670 FTW <- Poor overclocker :( 8GB (4x2GB) G.Skill DDR3 1600 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Samsung 830 Evo 128GB 2x 2TB  Some DVD drive OSX 10.10.4 
MonitorPowerCaseMouse
Asus 1080P Crap TX 750 HAF 922 G400s 
Mouse PadOther
Apple Keyboard Xbox One controler 
CPURAMHard DriveHard Drive
C2D 2,26GHz under volted @ .978v 8GB  Crucial M4 64GB SSD 500GB Scorpio Black 
OSMonitorKeyboardMouse
OS X 10.0 1280x800 Built-in Trackpad 
Audio
Built-in 
  hide details  
Reply
post #34 of 48
the fan on a GPU should never come to a complete stop, it will only come to a complete stop when the power to the entire system is turned off.
if it's doing it while the system is running then it's either the driver conflicting with your new operating system (which I don't see how as the gpu fan is connected to the graphics cards board), or the bios of the graphics card has freaked out for some reason. I would contact customer support of the manufacturer of the graphics card. I have never seen a gpu with idle temps higher than 40c in a hot room.

and Dire Squirrel is correct with what he posted.
Edited by jlhawn - 9/23/13 at 6:30pm
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
post #35 of 48
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by jlhawn View Post

the fan on a GPU should never come to a complete stop, it will only come to a complete stop when the power to the entire system is turned off.
if it's doing it while the system is running then it's either the driver conflicting with your new operating system (which I don't see how as the gpu fan is connected to the graphics cards board), or the bios of the graphics card has freaked out for some reason. I would contact customer support of the manufacturer of the graphics card. I have never seen a gpu with idle temps higher than 40c in a hot room.

and Dire Squirrel is correct with what he posted.

Agreed 100% But the thing is, the problem started when I upgraded to Windows 8.1. I went back to Windows 7 and problem is gone. I however wanted this issue resolve coz I wanted to stay with Windows 8.1.
post #36 of 48
Quote:
Originally Posted by ukic View Post

Agreed 100% But the thing is, the problem started when I upgraded to Windows 8.1. I went back to Windows 7 and problem is gone. I however wanted this issue resolve coz I wanted to stay with Windows 8.1.

is the driver your using state that it's for Windows 8.1 ? I can't remember if you said that or in your first post.
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
post #37 of 48
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by jlhawn View Post

is the driver your using state that it's for Windows 8.1 ? I can't remember if you said that or in your first post.

Yes it is.
post #38 of 48
Quote:
Originally Posted by ukic View Post

Yes it is.

well then I think your best bet is to contact the graphics card driver team and or Microsoft as I don't
think any of us on here will have a solution. sorry to say, but I don't see any other option.
does this issue happen with Windows 8 ? or just 8.1 ?
I myself have only seen 1 graphics card with a fan problem and it was just that the fan was stuck at 40%
no matter what was done to correct it, the issue turned out to be the bios of the graphics card and it was
replaced under warranty.
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
post #39 of 48
Thread Starter 
Haven't tried 8 only 8.1 but since the problem only exists in 8.1, that's pretty obvious it's an os issue or a driver/os incompatibility issue.
post #40 of 48
I have a similar issue. My XFX 7850 2GB Core Edition's fan doesn't spin unless it heats up to about 70C (which would trigger the video card fan to spin up to 100% to reduce the temps quickly). My MSI Afterburner settings have it tuned that way, but it also is tuned to idle at about 20% speed when at temps below 40C. The card works great, but it's annoying to have the fan go from 0% to 100% over and over and over. The fan basically shuts off if it's told to do anything less than 70% fan speed.

I have a smooth bell curve set on my MSI Afterburner; so it should be a gradual increase in fan speed based upon temperature. Any ideas/solutions? The card hasn't always been like this. It just recently developed this issue. If you all could give any feedback/insight, i would appreciate it. Here's my rig to help you understand what we're working with. Cheers!

FX-8350 4.2GHz eight-core
MSI 970A-G46
G.SKILL Ripjaws X Series 8GB DDR3 1866 (PC3 14900)
XFX 7850 2GB Core Edtion
Raidmax Hybrid 630W

Everything is up to date and i've uninstalled and reinstalled all the drivers and MSI Afterburner to no avail! Please help!
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Video card fan's stops spinning when pc is idle problem.