Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Interesting problem involving noise coming from amplifier hooked up to PC.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Interesting problem involving noise coming from amplifier hooked up to PC.

post #1 of 6
Thread Starter 
So I just installed a second 7950 and have been noticing an electronic noise coming from the speakers hooked up to my amp.....

setup is like this

Mobo > 3.5 mm to rca > amplifier > speakers

This noise only shows up on high load and is only really bad on bf3. Like I can close bf3 and it goes away instantly.

Oh It doesn't show up on headphones

My amp doesn't make this noise with any other source besides the pc, or even the pc during normal movie watching etc.

I saw somewhere that crappy psu can cause this problem but I have a seasonic 650W and I am only using like 570~ or so watts on 100% cpu load and gpu load (tested with watt meter)

Someone told me it was a ground loop but that doesn't make sense to me or it would happen all the time.

The noise issue goes away when I use a USB dac that I have.

So is this likely just crappy psu design, mobo design or what?
Gaming Machine
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 3770k Asus z77 P8Z77-LK V Sapphire 290x Sapphire 290x 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Gskill 4x4gb @ 1600mhz Samsung Evo 120gb Samsung Evo 120gb 2TB Seagate Game storage drive  
CoolingCoolingCoolingOS
XSPC Raystorm CPU BLOCK EK Nickle/Acetal 290x Block  2x XSPC 240MM Radiator Windows 8.1  
MonitorKeyboardPowerCase
Qnix Evolution II  Cooler Master Quickfire Rapid  Cooler Master V1000 Fractal Arc Midi R2 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 steel series qck Logitech G430 
  hide details  
Reply
Gaming Machine
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 3770k Asus z77 P8Z77-LK V Sapphire 290x Sapphire 290x 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Gskill 4x4gb @ 1600mhz Samsung Evo 120gb Samsung Evo 120gb 2TB Seagate Game storage drive  
CoolingCoolingCoolingOS
XSPC Raystorm CPU BLOCK EK Nickle/Acetal 290x Block  2x XSPC 240MM Radiator Windows 8.1  
MonitorKeyboardPowerCase
Qnix Evolution II  Cooler Master Quickfire Rapid  Cooler Master V1000 Fractal Arc Midi R2 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 steel series qck Logitech G430 
  hide details  
Reply
post #2 of 6
Noise from PSU, EMI from video cards or motherboard, hard to say. It's not worth trying to figure it out, just use the USB DAC.
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1800X Asus X370 Crosshair VI MSI 1080 Ti Gaming X 32GB GSkill 3200 CL14 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 Pro Intel 730 WD RE3 Noctua DH-15 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 Pro Qnix 1440p IPS 96Hz NEC PA272 27" 1440p Leopold FC660C Topre 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 850W Supernova G2 Fractal Design Define R4 Logitech G502 ODAC + O2 
Audio
Empire Ears Spartan 
  hide details  
Reply
My System
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD 1800X Asus X370 Crosshair VI MSI 1080 Ti Gaming X 32GB GSkill 3200 CL14 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 840 Pro Intel 730 WD RE3 Noctua DH-15 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 Pro Qnix 1440p IPS 96Hz NEC PA272 27" 1440p Leopold FC660C Topre 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 850W Supernova G2 Fractal Design Define R4 Logitech G502 ODAC + O2 
Audio
Empire Ears Spartan 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by DrGroove View Post

Noise from PSU, EMI from video cards or motherboard, hard to say. It's not worth trying to figure it out, just use the USB DAC.

Figured it out, was the fact that the amp and the pc were plugged in to the same surge strip, switched them to different surge strips and the problem went away.


Guess I will be buying some new/better surge strips.
Gaming Machine
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 3770k Asus z77 P8Z77-LK V Sapphire 290x Sapphire 290x 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Gskill 4x4gb @ 1600mhz Samsung Evo 120gb Samsung Evo 120gb 2TB Seagate Game storage drive  
CoolingCoolingCoolingOS
XSPC Raystorm CPU BLOCK EK Nickle/Acetal 290x Block  2x XSPC 240MM Radiator Windows 8.1  
MonitorKeyboardPowerCase
Qnix Evolution II  Cooler Master Quickfire Rapid  Cooler Master V1000 Fractal Arc Midi R2 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 steel series qck Logitech G430 
  hide details  
Reply
Gaming Machine
(19 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7 3770k Asus z77 P8Z77-LK V Sapphire 290x Sapphire 290x 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Gskill 4x4gb @ 1600mhz Samsung Evo 120gb Samsung Evo 120gb 2TB Seagate Game storage drive  
CoolingCoolingCoolingOS
XSPC Raystorm CPU BLOCK EK Nickle/Acetal 290x Block  2x XSPC 240MM Radiator Windows 8.1  
MonitorKeyboardPowerCase
Qnix Evolution II  Cooler Master Quickfire Rapid  Cooler Master V1000 Fractal Arc Midi R2 
MouseMouse PadAudio
Logitech G400 steel series qck Logitech G430 
  hide details  
Reply
post #4 of 6
Its a ground loop, issue, then. Better surge strips won't help.
Tractorbox II
(6 items)
 
al dente
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4770k Gigabyte Z87-DS3H Nvidia Geforce 970 G.Skill DDR3-10700 
Hard DriveHard Drive
Samsung 840 Samsung 840 
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD Athlon 2 X2 240 ASRock 760GM-GS3 Kingston HyperX Blu Red Series 250Gig Seagate 
CoolingOSMonitor
Stock FX-6100 cooler Windows XP Wells Gardner 25K7194 
  hide details  
Reply
Tractorbox II
(6 items)
 
al dente
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 4770k Gigabyte Z87-DS3H Nvidia Geforce 970 G.Skill DDR3-10700 
Hard DriveHard Drive
Samsung 840 Samsung 840 
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD Athlon 2 X2 240 ASRock 760GM-GS3 Kingston HyperX Blu Red Series 250Gig Seagate 
CoolingOSMonitor
Stock FX-6100 cooler Windows XP Wells Gardner 25K7194 
  hide details  
Reply
post #5 of 6
Quote:
Originally Posted by kevmatic View Post

Its a ground loop, issue, then. Better surge strips won't help.

Ground loops don't normally happen on the same outlet though from what I've experienced. Getting audio clean can sometimes be a PITA. Glad you found an easy fix.
 
Quadcore P182
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q9300 ASUS P5E64 WS Evolution X48 Gigabyte GeForce GTX 560 Ti Kingston HyperX 8GB DDR3 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital 300GB VelociRaptor Arctic Cooling Freezer 7 Pro Windows 7 Ultimate x64 (2) Acer 22" LCD's 
PowerCase
PC Power & Cooling S75QB 750W Antec P182 Gunmetal 
  hide details  
Reply
 
Quadcore P182
(14 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q9300 ASUS P5E64 WS Evolution X48 Gigabyte GeForce GTX 560 Ti Kingston HyperX 8GB DDR3 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Western Digital 300GB VelociRaptor Arctic Cooling Freezer 7 Pro Windows 7 Ultimate x64 (2) Acer 22" LCD's 
PowerCase
PC Power & Cooling S75QB 750W Antec P182 Gunmetal 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
It's either a ground loop issue, 2.4ghz interference (wireless mice and wifi are notorious for this), or it's blitter noise (interference from your GPU's 2D circuitry)

So, I'd suggest:

Moving the soundcard as far away from the CPU & GPU as possible

Having a ground loop isolator somewhere in the audio chain (preferably between the sound card and amp)

Removing any sources of 2.4Ghz interference
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Interesting problem involving noise coming from amplifier hooked up to PC.