Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Help! I screwed up my partitions and can't post
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Help! I screwed up my partitions and can't post

post #1 of 9
Thread Starter 
Hey guys,

I was in the process of uninstalling windows and replacing it with Linux. In the process I was deleting the partitions from my SSD (Crucial M4) and now I can no longer boot, post, etc with the drive plugged into the machine. Instead I hang on a blinking '-' symbol. I think I may have screwed up the partition table, and the drive wont show up in a linux live cd to add a new one. What can I do to restore my drive to life? At the moment my pc is out of commission...
post #2 of 9
You can't use a Linux Live CD like Linux Mint or Ubuntu? If you can load it up you can try formatting it that way. You don't need a HDD to run live cd OS's. I used to do it at work unplugging the HDD and booting with a live cd bypassing certain admin restrictions. biggrin.gif
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
Skylake Is Here!
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K Batch #L535B021 4.7Ghz @ 1.296V GIGABYTE G1 Gaming GA-Z170X-Gaming 7 EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+ G.SKILL TridentZ 16GB DDR4 3000 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 950 Pro M.2 512GB  Crucial BX100 250 GB SanDisk SSDPlus 240 GB NZXT Kraken X61  
OSMonitorKeyboardPower
Windows 8.1 & 10 Dell UltraSharp 2913WM 21:9 2560x1080 Ducky Shine 4, CODE WASD, Deck Legend, G710+ EVGA SuperNova G2 850W 
CaseMouseMouse PadAudio
Phanteks Enthoo Evolv ATX Mid-Tower Ducky Secret SteelSeries Fostex Purple Heart TH-X00 
Audio
AKG K553 Pro, Philips SHP9500, Superlux 668B, S... 
  hide details  
Reply
post #3 of 9
Thread Starter 
I've tried that. The problem is that it literally hangs before it's ever able to boot ANYTHING if the drive is plugged in. If I unplug the drive and then plug it in while the OS is running I can see the drive and reformat it etc. But still no go on booting with it. Any ideas on how to fix this?
post #4 of 9
Thread Starter 
So I've found some more info. I believe what has happened is that the SSD may have had a GPT partition table, and then the linux installation tried using an MBR. I think the tables are corrupted. I don't care about any data on the drive I just want to be able to boot off the drive. Is there a way I can completely clean the tables and start fresh?
post #5 of 9
I would try booting into a live Linux CD, then plug the ssd and use gparted to rebuild the tables and any partitions.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
T3k
(13 items)
 
The Tibaldi
(9 items)
 
WooJoo
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 3210 h77 HD4000 GeForce 640 LE 
RAMHard DriveOSOS
4gb of something 5400rpm slowness 13.04 Ubuntu x64  Windows 8 Pro 
Monitor
1920x1080 
CPUMotherboardGraphicsRAM
965 BE 4.0GHZ (250 x 15.5) @1.5V m2n32 sli deluxe - 2000mhz @ 1.3V Asus TOP 5850 1GB 950/1200 Kingston HyperX 5-5-5-15 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Velociraptor 150GB, WD raptor 74gb TDK 880N DVDRW Windows 7 x64 Ultimate Westinghouse 22" lcd 
KeyboardPowerCaseMouse
saitek eclipse II Corsair 620W modular Cooler Master ATCS 840 black emprex 
  hide details  
Reply
T3k
(13 items)
 
The Tibaldi
(9 items)
 
WooJoo
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 3210 h77 HD4000 GeForce 640 LE 
RAMHard DriveOSOS
4gb of something 5400rpm slowness 13.04 Ubuntu x64  Windows 8 Pro 
Monitor
1920x1080 
CPUMotherboardGraphicsRAM
965 BE 4.0GHZ (250 x 15.5) @1.5V m2n32 sli deluxe - 2000mhz @ 1.3V Asus TOP 5850 1GB 950/1200 Kingston HyperX 5-5-5-15 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Velociraptor 150GB, WD raptor 74gb TDK 880N DVDRW Windows 7 x64 Ultimate Westinghouse 22" lcd 
KeyboardPowerCaseMouse
saitek eclipse II Corsair 620W modular Cooler Master ATCS 840 black emprex 
  hide details  
Reply
post #6 of 9
Thread Starter 
That was the first thing I tried. I've done that, but it still won't work afterwards. I can partition it and use the drive, but if I install linux to it, it will not boot.
post #7 of 9
Have you installed grub? Don't think the drive will boot dual boot without it.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
T3k
(13 items)
 
The Tibaldi
(9 items)
 
WooJoo
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 3210 h77 HD4000 GeForce 640 LE 
RAMHard DriveOSOS
4gb of something 5400rpm slowness 13.04 Ubuntu x64  Windows 8 Pro 
Monitor
1920x1080 
CPUMotherboardGraphicsRAM
965 BE 4.0GHZ (250 x 15.5) @1.5V m2n32 sli deluxe - 2000mhz @ 1.3V Asus TOP 5850 1GB 950/1200 Kingston HyperX 5-5-5-15 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Velociraptor 150GB, WD raptor 74gb TDK 880N DVDRW Windows 7 x64 Ultimate Westinghouse 22" lcd 
KeyboardPowerCaseMouse
saitek eclipse II Corsair 620W modular Cooler Master ATCS 840 black emprex 
  hide details  
Reply
T3k
(13 items)
 
The Tibaldi
(9 items)
 
WooJoo
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i5 3210 h77 HD4000 GeForce 640 LE 
RAMHard DriveOSOS
4gb of something 5400rpm slowness 13.04 Ubuntu x64  Windows 8 Pro 
Monitor
1920x1080 
CPUMotherboardGraphicsRAM
965 BE 4.0GHZ (250 x 15.5) @1.5V m2n32 sli deluxe - 2000mhz @ 1.3V Asus TOP 5850 1GB 950/1200 Kingston HyperX 5-5-5-15 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
WD Velociraptor 150GB, WD raptor 74gb TDK 880N DVDRW Windows 7 x64 Ultimate Westinghouse 22" lcd 
KeyboardPowerCaseMouse
saitek eclipse II Corsair 620W modular Cooler Master ATCS 840 black emprex 
  hide details  
Reply
post #8 of 9
try using gparted. Runs off of ram, lets you play with drives (wiping, formatting, partitioning) http://partedmagic.com/doku.php?id=downloads
post #9 of 9
Thread Starter 
Tried all of those things. I ended up getting it working - it had a corrupted GPT table. Gparted wouldn't fix it, had to use use parted to create a new msdos label.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › Help! I screwed up my partitions and can't post