Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Choppy gameplay
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Choppy gameplay

post #1 of 29
Thread Starter 
Hi, once again for another question.

I recently upgraded my video card from an ATI 9600XT to a XFX 7600 GT.
But here is a problem. i seem to get choppy gameplay on most games, especially on strategy type games when i scroll the map it jumps and when explosions ect happen it jumps. Its not lag as such just choppy gameplay. i upgraded my 9600xt thinking it was a graphics issue but both the cards still do the same choppyness. is this a RAM problem because my RAM is unbranded and not that high quality?
My PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3770k@ 4.2ghz ASUS P8Z77-V LX 6950 X2 8GB Viper  
CoolingOSPower
h60 Windows 7 64  Novatech 1000w Black edition 
  hide details  
Reply
My PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3770k@ 4.2ghz ASUS P8Z77-V LX 6950 X2 8GB Viper  
CoolingOSPower
h60 Windows 7 64  Novatech 1000w Black edition 
  hide details  
Reply
post #2 of 29
it could be multiple things.......1:your pagefile is too fragmented/hdd connected to an 40 conductor cable and is not working on the highest transferrate ... 2:you're cpu is overheating and cutting down on performance, (check your cpu fan) 3:there is something wrong with drivers or other software running........
Current rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2700K Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 EVGA GTX670 FTW Kingston Genesis 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair GT SSD Sony Sata optical drive Coolermaster Z600 Media Center/Home/vista Ultimate/W7 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 40" TV Razer Lycosa/LogitechG13/Belkin n52te Antec 650W triple rail Thermaltake shark bigtower 
MouseMouse PadAudio
Steelseries Sensei / Razer Taipan Custom teflon Creative X-fi Platinum 
  hide details  
Reply
Current rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2700K Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 EVGA GTX670 FTW Kingston Genesis 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair GT SSD Sony Sata optical drive Coolermaster Z600 Media Center/Home/vista Ultimate/W7 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 40" TV Razer Lycosa/LogitechG13/Belkin n52te Antec 650W triple rail Thermaltake shark bigtower 
MouseMouse PadAudio
Steelseries Sensei / Razer Taipan Custom teflon Creative X-fi Platinum 
  hide details  
Reply
post #3 of 29
Thread Starter 
ok thnaks for your guidence can you help me out on this and what steps i can take please?

i'll post some info to help
My PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3770k@ 4.2ghz ASUS P8Z77-V LX 6950 X2 8GB Viper  
CoolingOSPower
h60 Windows 7 64  Novatech 1000w Black edition 
  hide details  
Reply
My PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3770k@ 4.2ghz ASUS P8Z77-V LX 6950 X2 8GB Viper  
CoolingOSPower
h60 Windows 7 64  Novatech 1000w Black edition 
  hide details  
Reply
post #4 of 29
first off check your cpu temperature in the bios and the cpufan? is it spinning?
Current rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2700K Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 EVGA GTX670 FTW Kingston Genesis 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair GT SSD Sony Sata optical drive Coolermaster Z600 Media Center/Home/vista Ultimate/W7 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 40" TV Razer Lycosa/LogitechG13/Belkin n52te Antec 650W triple rail Thermaltake shark bigtower 
MouseMouse PadAudio
Steelseries Sensei / Razer Taipan Custom teflon Creative X-fi Platinum 
  hide details  
Reply
Current rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 2700K Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 EVGA GTX670 FTW Kingston Genesis 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Corsair GT SSD Sony Sata optical drive Coolermaster Z600 Media Center/Home/vista Ultimate/W7 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 40" TV Razer Lycosa/LogitechG13/Belkin n52te Antec 650W triple rail Thermaltake shark bigtower 
MouseMouse PadAudio
Steelseries Sensei / Razer Taipan Custom teflon Creative X-fi Platinum 
  hide details  
Reply
post #5 of 29
did you forget to wipe the old drivers off and install nvidia drivers? its really important to do that
The Destroyer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Amd 64 x2 3800+ windsor AM2 Msi K9n platinum nForce 570 ultra socket AM2 Xfx 7900gs "extreme" 256 mb pci-e 2 x 512 mb Corsair xms2 DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160 Gb WD caviar SATA Pioneer DVD burner MCE 2005 sp2 1998 view sonic 15' lcd ftw! 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft media wireless keyboard 520w Aspire Centurion (534) Microsoft ball mouse 
  hide details  
Reply
The Destroyer
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Amd 64 x2 3800+ windsor AM2 Msi K9n platinum nForce 570 ultra socket AM2 Xfx 7900gs "extreme" 256 mb pci-e 2 x 512 mb Corsair xms2 DDR2 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
160 Gb WD caviar SATA Pioneer DVD burner MCE 2005 sp2 1998 view sonic 15' lcd ftw! 
KeyboardPowerCaseMouse
Microsoft media wireless keyboard 520w Aspire Centurion (534) Microsoft ball mouse 
  hide details  
Reply
post #6 of 29
Thread Starter 
well my CPU temp is at an average on 40 - 45c and thats with my case open, my fan is spining at 3500rpm

Yes i removed my drivers and then after boot up installed the 93.71 drivers.
My PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3770k@ 4.2ghz ASUS P8Z77-V LX 6950 X2 8GB Viper  
CoolingOSPower
h60 Windows 7 64  Novatech 1000w Black edition 
  hide details  
Reply
My PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3770k@ 4.2ghz ASUS P8Z77-V LX 6950 X2 8GB Viper  
CoolingOSPower
h60 Windows 7 64  Novatech 1000w Black edition 
  hide details  
Reply
post #7 of 29
Believe it or not, before I installed video drivers, my PC would lag when scrolling through Firefox too fast. It couldn't keep up apparently. Try reinstalling the drivers, and make sure you uninstalled the old drivers, since you switched from ATI to nVidia.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k @ 4.7GHz Asus Z97 Pro Gaming EVGA 1080 Ti FTW3 @ 2050 MHz 32GB G Skill Sniper DDR3-2133 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Intel 600p m.2 512GB Crucial M500 SSD 960GB Toshiba X300 HDD 3TB LG Blu Ray Burner 
CoolingOSMonitorMonitor
Cooler Master Nepton 240m Windows 10 Pro Samsung 34" Curved Ultrawide (3440x1440) Samsung 22" Portrait (1080x1920) 
KeyboardPowerCaseMouse
Poker II Cherry MX Brown, KBParadise V80 Cherry... EVGA G2 650W Cooler Master Silencio 652s Steelseries Sensei Wireless 
Mouse PadAudioAudio
Tekmat SIG 556 SMSL Q5 Pro DAC Bowers & Wilkins DM601 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k @ 4.7GHz Asus Z97 Pro Gaming EVGA 1080 Ti FTW3 @ 2050 MHz 32GB G Skill Sniper DDR3-2133 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Intel 600p m.2 512GB Crucial M500 SSD 960GB Toshiba X300 HDD 3TB LG Blu Ray Burner 
CoolingOSMonitorMonitor
Cooler Master Nepton 240m Windows 10 Pro Samsung 34" Curved Ultrawide (3440x1440) Samsung 22" Portrait (1080x1920) 
KeyboardPowerCaseMouse
Poker II Cherry MX Brown, KBParadise V80 Cherry... EVGA G2 650W Cooler Master Silencio 652s Steelseries Sensei Wireless 
Mouse PadAudioAudio
Tekmat SIG 556 SMSL Q5 Pro DAC Bowers & Wilkins DM601 
  hide details  
Reply
post #8 of 29
Thread Starter 
Yeh now you mention it, i have the ATI catalyst in add/remove programs but i cannot remove it from there as i used driver cleaner to remove my ATI software.
My PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3770k@ 4.2ghz ASUS P8Z77-V LX 6950 X2 8GB Viper  
CoolingOSPower
h60 Windows 7 64  Novatech 1000w Black edition 
  hide details  
Reply
My PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
I7 3770k@ 4.2ghz ASUS P8Z77-V LX 6950 X2 8GB Viper  
CoolingOSPower
h60 Windows 7 64  Novatech 1000w Black edition 
  hide details  
Reply
post #9 of 29
check if other unessisary progs are running in backround (norton, avg, IE, mcaffe, etc)

some ppl would reccomend not to close antiviruses, but it helps in single core CPU's
Boiled In Water
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AthII x4 630 @ 3.6/2.7ghz 1.4v Gigabyte 890GPA-UD3H rev1.0 Gigabyte GTX 550 ti 1gb 1000/2000/2400 G.Skill DDR3 1600mhz 2x2gb 1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x1TB RAID0 WDFALS+Seagate LG DVD+RW Lightscribe Windows 7 Ultimate x64 21.5" Asus 5ms 1080p 
PowerCase
Corsair CMPSU-850TX Antec 300 
  hide details  
Reply
Boiled In Water
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AthII x4 630 @ 3.6/2.7ghz 1.4v Gigabyte 890GPA-UD3H rev1.0 Gigabyte GTX 550 ti 1gb 1000/2000/2400 G.Skill DDR3 1600mhz 2x2gb 1.5v 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
2x1TB RAID0 WDFALS+Seagate LG DVD+RW Lightscribe Windows 7 Ultimate x64 21.5" Asus 5ms 1080p 
PowerCase
Corsair CMPSU-850TX Antec 300 
  hide details  
Reply
post #10 of 29
choppy play is almost always the drivers... 93.71 drivers are bad try 92.41 or 91.47 or what ever it is.
Just purchased
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 545 3.75GHz BIOSTAR TA790GXE XFX 4870 1GB 840/1000 OCZ Platinum 4GB (830mhz) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate Barracuda 320GB LITE-ON DVD drive Vista Ultimate 64bit Acer 20" 1600x900 
PowerCaseMouse
Rosewill RG630-2 630W Rosewill R218 Microsoft Wheel Mouse Optical 
  hide details  
Reply
Just purchased
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Phenom II 545 3.75GHz BIOSTAR TA790GXE XFX 4870 1GB 840/1000 OCZ Platinum 4GB (830mhz) 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
Seagate Barracuda 320GB LITE-ON DVD drive Vista Ultimate 64bit Acer 20" 1600x900 
PowerCaseMouse
Rosewill RG630-2 630W Rosewill R218 Microsoft Wheel Mouse Optical 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Choppy gameplay