Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › mobo audio not working (weird problem)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

mobo audio not working (weird problem)

post #1 of 4
Thread Starter 
ok so my mobo audio does not work, says it does, detects plugging in and unplugging, shows sound coming from audio card on the sound manager for windows 7 yet no sound comes out of anything plugged in.

started happening with only my onboard audio after i got my asus 7970 video card, i had a usb audio card i used so i didnt care that much figured it was a driver issue of some kind and it was in some way conflicting with the 7970's built in audio but now my usb audio card has stopped working. so i need my onboard audio again.

other than that i only have one dvi to hdmi with audio support so every time i want to use headphones i have to switch my hdmi from my tv to my monitor (which has audio out for headphones) then back to use the tv's audio again...... which is beyond annoying so anyone have any ideas? ive tried everything i can think of already... (updating drivers,checking bios settings, disabling and enabling different devices that could be the problem, updating chipset drivers, ect)

so any suggestions are appreciated, thank you.

i also don't have another video card or i would switch them to see if it started working again
☣ Tera ☣
(22 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD FX-4100@4.6ghz ASUS M5A97 EVO @2.6ghz NB 2.4ghz HT sapphire R9 290x asus 7970 directcu II 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
AMD 16GB DDR3 1333 (4x4gb)@1866 10-11-10-32 OCZ RevoDrive 110GB PCI-E x4 WD 1.5tb WD 2tb 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
WD 2tb WD 3TB green WD 3TB red WD 3TB red 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 3TB green external DVD burner CORSAIR Hydro Series H60 Liquid Cooler windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
24in asus vh238h 42in plasma razer lycosa CORSAIR Gaming Series GS700 700W 
CaseAudio
rosewill challenger logitech 5.1 channel 
CPUMotherboardGraphicsRAM
core 2 duo p7450 g60vx GTX 260M 1GB ✞R.I.P.✞ 4GB DDR2 
Optical DriveOSMonitorPower
HL-DT-ST DVDRAM GT30N windows 7 64BIT 16" 1366x768  19.5V 6.3A laptop power supply 
Case
G60VX-RBBX05 
CPURAMHard DriveOS
core 2 duo t8300 4GB ddr2  Samsung 640gb Backtrack 5 r1 KDE 
OSPower
windows 7 ultimate battery 6 cell lasts roughly 3 hours  
  hide details  
Reply
☣ Tera ☣
(22 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD FX-4100@4.6ghz ASUS M5A97 EVO @2.6ghz NB 2.4ghz HT sapphire R9 290x asus 7970 directcu II 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
AMD 16GB DDR3 1333 (4x4gb)@1866 10-11-10-32 OCZ RevoDrive 110GB PCI-E x4 WD 1.5tb WD 2tb 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
WD 2tb WD 3TB green WD 3TB red WD 3TB red 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 3TB green external DVD burner CORSAIR Hydro Series H60 Liquid Cooler windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
24in asus vh238h 42in plasma razer lycosa CORSAIR Gaming Series GS700 700W 
CaseAudio
rosewill challenger logitech 5.1 channel 
CPUMotherboardGraphicsRAM
core 2 duo p7450 g60vx GTX 260M 1GB ✞R.I.P.✞ 4GB DDR2 
Optical DriveOSMonitorPower
HL-DT-ST DVDRAM GT30N windows 7 64BIT 16" 1366x768  19.5V 6.3A laptop power supply 
Case
G60VX-RBBX05 
CPURAMHard DriveOS
core 2 duo t8300 4GB ddr2  Samsung 640gb Backtrack 5 r1 KDE 
OSPower
windows 7 ultimate battery 6 cell lasts roughly 3 hours  
  hide details  
Reply
post #2 of 4
Have you tried disabling the AMD audio? Seems like there's a conflict or that Windows has enabled AMD Audio as it's default output device.
Beast of Burden
(19 items)
 
Cool story, bro!
(16 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k Gigabyte Z77X-UD5H Gigabyte HD 7970 Reference Ripjaws Z 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 Caviar Black ASUS DVD XSPC Raystorm 
CoolingCoolingCoolingOS
EK FC-7970 w/ Backplate Copper/Acetal RX360 w/ 3x Yate Loon High Speed in Push XSPC Dual Bay Res w/ D5 Pump Windows 7 
MonitorMonitorKeyboardPower
ASUS VE226H ASUS VE226H Cooler Master Quickfire Rapid Corsair HX850 
CaseMouseMouse Pad
HAF 932 Advanced Razer Deathadder QcK Mini 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550@ 3.5GHz w/ 1.191v Gigabyte GA-EP45-UD3P Sapphire Reference 5850 @ 775/1100 G.SKILL 4GB (2 x 2GB) DDR2 1066 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial C300 Spinpoint F3 Caviar Black ASUS DVD-RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Arctic Cooling Freezer 7 Pro Windows 7 Home Premium 64-bit Samsung 23" Saitek Eclipse III 
PowerCaseMouse
Corsair 430W NZXT Source 210 Wolf King 
  hide details  
Reply
Beast of Burden
(19 items)
 
Cool story, bro!
(16 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 3770k Gigabyte Z77X-UD5H Gigabyte HD 7970 Reference Ripjaws Z 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 Caviar Black ASUS DVD XSPC Raystorm 
CoolingCoolingCoolingOS
EK FC-7970 w/ Backplate Copper/Acetal RX360 w/ 3x Yate Loon High Speed in Push XSPC Dual Bay Res w/ D5 Pump Windows 7 
MonitorMonitorKeyboardPower
ASUS VE226H ASUS VE226H Cooler Master Quickfire Rapid Corsair HX850 
CaseMouseMouse Pad
HAF 932 Advanced Razer Deathadder QcK Mini 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550@ 3.5GHz w/ 1.191v Gigabyte GA-EP45-UD3P Sapphire Reference 5850 @ 775/1100 G.SKILL 4GB (2 x 2GB) DDR2 1066 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial C300 Spinpoint F3 Caviar Black ASUS DVD-RW 
CoolingOSMonitorKeyboard
Arctic Cooling Freezer 7 Pro Windows 7 Home Premium 64-bit Samsung 23" Saitek Eclipse III 
PowerCaseMouse
Corsair 430W NZXT Source 210 Wolf King 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Thread Starter 
yes i have tried disabling the AMD audio and the onboard audio is set as the default when testing it to try to get it working.
☣ Tera ☣
(22 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD FX-4100@4.6ghz ASUS M5A97 EVO @2.6ghz NB 2.4ghz HT sapphire R9 290x asus 7970 directcu II 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
AMD 16GB DDR3 1333 (4x4gb)@1866 10-11-10-32 OCZ RevoDrive 110GB PCI-E x4 WD 1.5tb WD 2tb 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
WD 2tb WD 3TB green WD 3TB red WD 3TB red 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 3TB green external DVD burner CORSAIR Hydro Series H60 Liquid Cooler windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
24in asus vh238h 42in plasma razer lycosa CORSAIR Gaming Series GS700 700W 
CaseAudio
rosewill challenger logitech 5.1 channel 
CPUMotherboardGraphicsRAM
core 2 duo p7450 g60vx GTX 260M 1GB ✞R.I.P.✞ 4GB DDR2 
Optical DriveOSMonitorPower
HL-DT-ST DVDRAM GT30N windows 7 64BIT 16" 1366x768  19.5V 6.3A laptop power supply 
Case
G60VX-RBBX05 
CPURAMHard DriveOS
core 2 duo t8300 4GB ddr2  Samsung 640gb Backtrack 5 r1 KDE 
OSPower
windows 7 ultimate battery 6 cell lasts roughly 3 hours  
  hide details  
Reply
☣ Tera ☣
(22 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
AMD FX-4100@4.6ghz ASUS M5A97 EVO @2.6ghz NB 2.4ghz HT sapphire R9 290x asus 7970 directcu II 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
AMD 16GB DDR3 1333 (4x4gb)@1866 10-11-10-32 OCZ RevoDrive 110GB PCI-E x4 WD 1.5tb WD 2tb 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
WD 2tb WD 3TB green WD 3TB red WD 3TB red 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
WD 3TB green external DVD burner CORSAIR Hydro Series H60 Liquid Cooler windows 7 x64 
MonitorMonitorKeyboardPower
24in asus vh238h 42in plasma razer lycosa CORSAIR Gaming Series GS700 700W 
CaseAudio
rosewill challenger logitech 5.1 channel 
CPUMotherboardGraphicsRAM
core 2 duo p7450 g60vx GTX 260M 1GB ✞R.I.P.✞ 4GB DDR2 
Optical DriveOSMonitorPower
HL-DT-ST DVDRAM GT30N windows 7 64BIT 16" 1366x768  19.5V 6.3A laptop power supply 
Case
G60VX-RBBX05 
CPURAMHard DriveOS
core 2 duo t8300 4GB ddr2  Samsung 640gb Backtrack 5 r1 KDE 
OSPower
windows 7 ultimate battery 6 cell lasts roughly 3 hours  
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Do you have your old video card and can you put that in to see if the audio works, without the 7970 in there? Or does your board have onboard graphics you could use?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › mobo audio not working (weird problem)