Overclock.net › Forums › Video Games › PC Gaming › WoW FPS related issues
New Posts  All Forums:Forum Nav:

WoW FPS related issues

post #1 of 12
Thread Starter 
I'll try to make this post as informative as I can to see if anyone has any thoughts on troubleshooting in game issues that I'm experiencing.

System Specs

CPU: i7 3039k
Motherboard: ASRock Extreme 6
GPU: Nvidia 660ti
RAM: G.SKILL Ripjaws Z Series 16GB ( 9-11-10-28 ) DDR3 2133
HDD: OCZ Technology 120GB Agility 3 Series
Monitor: ASUS VG248QE Black 24" 144Hz

Synopsis

So anyone that has played WoW knows the graphics engine is far from a great system and low FPS is a pretty common thing however my issues is past a common low FPS issue it's unplayable at times. This is an issue that should not be happening based on my hardware and I'm at the point I'm just not sure which way to go next for troubleshooting.


In game issues

With all settings on high as suggest by in game settings based on my graphics card I can maintain 40-50 FPS in most places without high traffic. But when I get into a raid things change quite a bit. This is an issue mainly of the more going on the worst the performance gets but for my system it shouldn't behave in this manner.

At the beginning of an encounter my FPS will drop to sub 5 FPS making the game completely unplayable for the first 10-15 seconds and then it will slowly start to catch up. It basically looks like a picture book flipping pages video even completely locks up at times and then comes back after things settle down. Now based on my system there is no reason this should be happening and it's practically impossible to pinpoint what is causing it.

Things I have done to date.

Clean installation of WoW

CPU Cooler cleaned, new thermal paste applied.

Realtemp After 15 min Prime Blend test.

dyaiv8.png

GPUZ

d9w.png

CPUZ

2jfb1ab.png


If there is anymore information anyone needs to try and help me tackle this please let me know.
Edited by js1974 - 10/30/13 at 11:32am
post #2 of 12
I notice real temp only shows 4 of your 6 cores.
Also what drivers do you have for you 660ti

no screen tearing. hmmm. does wow have setting for capping frame limits?
I would recommend turning off AA and trying from there
Stryker-PC
(17 items)
 
Homemade NAS
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
amd apu a6-5400k msi onboard corsair 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
western digital 2tb western digital 2tb hgst deskstar 3tb hgst deskstar 3tb 
Optical DriveOSMonitorPower
none nas4free hp logisys 480 
Case
logisys 
  hide details  
Reply
Stryker-PC
(17 items)
 
Homemade NAS
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
amd apu a6-5400k msi onboard corsair 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
western digital 2tb western digital 2tb hgst deskstar 3tb hgst deskstar 3tb 
Optical DriveOSMonitorPower
none nas4free hp logisys 480 
Case
logisys 
  hide details  
Reply
post #3 of 12
Thread Starter 
You can set Max foreground and Max background FPS levels but I have them disabled and not limited. Currently using the latest drivers just updated 10/29 to 331.65 I've tried tons of different settings atm here are the setting I'm using.



post #4 of 12
I don't play wow, but, this sounds like some kind of memory issue? Maybe you have something related to video memory set overly aggressive.

Have you tried playing in direct x 9, or 10?

I'd suggest setting most setting to off, or low. See how this affects your game.

If at these settings you have no issues, then slowly work the settings up.
     
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-7820x H115i TUF X299 Mark 1 GTX 1080 ti 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB @ 3600 Samsung 960 evo 500gb m.2 Samsung 850 evo 500GB 1Tb HDD 
OSMonitorKeyboardPower
Win 10 pro Acer Predator X34 (34" 21:9 Gsync) DAS Keyboard 4 Professional SeaSonic X Series X-850 (SS-850KM3 Active PFC F3)  
CaseMouseAudioAudio
Fractal Design Define R5 Blackout with Window Logitech G700s ONKYO TX-NR525 (Receiver) Polk Audio CS2 Series II (Center) 
AudioAudio
Polk Audio Monitor40 Series II (x4) Polk Audio PSW Series PSW505 (12" Sub) 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 4790k MSI Z97A Gaming 6 EVGA 1050 Ti Corsair Vegence Pro 16gb (2400) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Kingston V300 (OS) Seagate 1tb hybrid hdd Cooler Master Hyper 212 Evo Windows 10 
MonitorPowerCase
XB270HU (1440p/144Hz/Gsync) RM850 Rosewill R5 
  hide details  
Reply
     
CPUCPUMotherboardGraphics
i7-7820x H115i TUF X299 Mark 1 GTX 1080 ti 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB @ 3600 Samsung 960 evo 500gb m.2 Samsung 850 evo 500GB 1Tb HDD 
OSMonitorKeyboardPower
Win 10 pro Acer Predator X34 (34" 21:9 Gsync) DAS Keyboard 4 Professional SeaSonic X Series X-850 (SS-850KM3 Active PFC F3)  
CaseMouseAudioAudio
Fractal Design Define R5 Blackout with Window Logitech G700s ONKYO TX-NR525 (Receiver) Polk Audio CS2 Series II (Center) 
AudioAudio
Polk Audio Monitor40 Series II (x4) Polk Audio PSW Series PSW505 (12" Sub) 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 4790k MSI Z97A Gaming 6 EVGA 1050 Ti Corsair Vegence Pro 16gb (2400) 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Kingston V300 (OS) Seagate 1tb hybrid hdd Cooler Master Hyper 212 Evo Windows 10 
MonitorPowerCase
XB270HU (1440p/144Hz/Gsync) RM850 Rosewill R5 
  hide details  
Reply
post #5 of 12
In that 2nd screenshot you posted with "Triple buffering" "Reduce input lag" and "Hardware cursor", I think either "Triple buffering" or "Reduce input lag" should be disabled. It might help a little.
The Aztec Cyclone
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 @ 3.7Ghz EVGA X58 SLI LE MSI GTX460 1GB Cyclone SLI 3x2GB Corsair Dominator-GT DDR3 1600 
Hard DriveOSKeyboardPower
G.Skill 120GB SSD, WD 7200rpm 640GB, Samsung 54... Windows 7 Ultimate x64 Logitech G11 Corsair CMPSU-750TX 750W 
CaseMouse
Cooler Master HAF 932 Logitech G500 
  hide details  
Reply
The Aztec Cyclone
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Core i7 920 @ 3.7Ghz EVGA X58 SLI LE MSI GTX460 1GB Cyclone SLI 3x2GB Corsair Dominator-GT DDR3 1600 
Hard DriveOSKeyboardPower
G.Skill 120GB SSD, WD 7200rpm 640GB, Samsung 54... Windows 7 Ultimate x64 Logitech G11 Corsair CMPSU-750TX 750W 
CaseMouse
Cooler Master HAF 932 Logitech G500 
  hide details  
Reply
post #6 of 12
Thread Starter 
Ya I have done that pretty much every setting off as low as possible and still the FPS bottoms out.


ATM full low setting across the board no overclock on GPU or CPU with same result 5-7 FPS during combat then it will pick back up after 10-15 seconds.
post #7 of 12
Have you checked the little box show lua errors?
Sounds like your getting a ton of them.
Had the same thing happen.
What addons are you using?

Log into wow, hit enter and paste this

/run SetCVar("raidFramesDisplayIncomingHeals",1)

hit enter
then use
/console reload ui
Should fix your probelm
Edited by solar0987 - 10/30/13 at 11:05pm
post #8 of 12
Thread Starter 
Most of the addons I use I write myself, There are others I use but I'm pretty up to date on if they are causing issues because I experience this same issue with a clean install with 0 addons installed. I was under the impression incoming heals only affected you if you were using the default raid frames but I'll give it a go this next week to see if it has any change.
post #9 of 12
On your setings:
Reduce input lag MUST be Disabled !
Put Multi sampling to 8x
Disable SSAO
Shadow quality to High
All other settings as high as possible (Ultra)

Any card starting at a 7850 or GTX650ti boost can handle that easely.

No this wont give you higher frames but these are the perfect settings for the best looking grahics without taxing your graphic card hard.
SSAO make's the game look ugly IMO.
(i run these settings on all 3 the PC's i play WoW with, including Sig Rig)

Now to get higher FPS you MUST overclock your CPU.
WoW uses 1 core for most of the game and offloads sounds and other small things to 2 other core's

Having 1 or 2 fast core's is what you want in WoW.
3,5ghz is to low
Overclock to attleast 4,2ghz or higher and see your FPS boost by alot.

(i play on a 2500K, a 2600K and a FX-6300 and they are all overclocked to run WoW better)

(The 2600K at 4,8ghz dips as low as 26FPS in world bosses and hugely crowded places, i am on dreanor.. biggest PVE realm, dips below 14FPS without a overclock, same goes for the 2500K)
(The FX-6300 at 4,6ghz dips as low as 21FPS in world bosses and hugely crowded places, dips to 11 or 12FPS without a overclock)

TLDR:
After putting in the settings i stated:
YOU NEED TO OC YOUR CPU
Black storm
(32 items)
 
 
HomeServer
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
I7-4790K @ 4751mhz Asus Z97 Pro Gaming  HD4890 - HD5870 - HD6950 - HD7850x2 - HD7950x2... 8800GTS - GTS450 - GTX650ti Boost - GTX670 - GT... 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB 2400mhz CL9 Ripjaws Samsung 951 NVME 256GB 250GB SSD Samsung 840 Seagate 7200rpm 3TB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Seagate 7200rpm 3TB Watercool Heatkiller 3.0 Copper MagiCool Elegant plexi full copper 120mm rad. MagiCool Elegant plexi full copper 240mm rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Lamptron FC5 V2 fan-controller AlphaCool VP655 Pump + Plexi Top EK Spin Bay resevoir 3x Scythe Gentle Typhoon's 1450rpm 
CoolingOSMonitorKeyboard
6x Enermax Cluster White 1200rpm Windows 10 Iiyama Prolite E2773HDS 27inch - 47inch LG TV Corsair K60 - Razor BlackWidow Stealth - Logite... 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM1000i Corsair AIR540 Logitech G502 Corepad xxxl 
AudioAudioAudioAudio
Musical Fidelity V-Dac II Reloop Direct Drive Turntable with Ortofon Conc... 2x Adam A5X Studio Monitors BeyerDynamic DT990 Pro 250ohm 
AudioAudioAudioOther
Audioquest Nighthawk Lehmann Audio Linear Headphone Amp Sennheiser HD650 Musical Fidelity V-PSU 
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD E-350 Asus E35M1-M 4GB DDR3 Kingston 1333mhz  1,5TB wester digital green 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
640GB WD Caviar blue 500GB Samsung Spinpoint Samsung Dvd-rewriter windows xp sp2 
MonitorKeyboardPowerCase
19inch phillips tft generic Bequiet 300Watt Fratal Design Core 
MouseMouse Pad
microsoft none 
  hide details  
Reply
Black storm
(32 items)
 
 
HomeServer
(15 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
I7-4790K @ 4751mhz Asus Z97 Pro Gaming  HD4890 - HD5870 - HD6950 - HD7850x2 - HD7950x2... 8800GTS - GTS450 - GTX650ti Boost - GTX670 - GT... 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
16GB 2400mhz CL9 Ripjaws Samsung 951 NVME 256GB 250GB SSD Samsung 840 Seagate 7200rpm 3TB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Seagate 7200rpm 3TB Watercool Heatkiller 3.0 Copper MagiCool Elegant plexi full copper 120mm rad. MagiCool Elegant plexi full copper 240mm rad 
CoolingCoolingCoolingCooling
Lamptron FC5 V2 fan-controller AlphaCool VP655 Pump + Plexi Top EK Spin Bay resevoir 3x Scythe Gentle Typhoon's 1450rpm 
CoolingOSMonitorKeyboard
6x Enermax Cluster White 1200rpm Windows 10 Iiyama Prolite E2773HDS 27inch - 47inch LG TV Corsair K60 - Razor BlackWidow Stealth - Logite... 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM1000i Corsair AIR540 Logitech G502 Corepad xxxl 
AudioAudioAudioAudio
Musical Fidelity V-Dac II Reloop Direct Drive Turntable with Ortofon Conc... 2x Adam A5X Studio Monitors BeyerDynamic DT990 Pro 250ohm 
AudioAudioAudioOther
Audioquest Nighthawk Lehmann Audio Linear Headphone Amp Sennheiser HD650 Musical Fidelity V-PSU 
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD E-350 Asus E35M1-M 4GB DDR3 Kingston 1333mhz  1,5TB wester digital green 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
640GB WD Caviar blue 500GB Samsung Spinpoint Samsung Dvd-rewriter windows xp sp2 
MonitorKeyboardPowerCase
19inch phillips tft generic Bequiet 300Watt Fratal Design Core 
MouseMouse Pad
microsoft none 
  hide details  
Reply
post #10 of 12
Quote:
Originally Posted by js1974 View Post

Most of the addons I use I write myself, There are others I use but I'm pretty up to date on if they are causing issues because I experience this same issue with a clean install with 0 addons installed. I was under the impression incoming heals only affected you if you were using the default raid frames but I'll give it a go this next week to see if it has any change.
I use a third party aid frames also, dunnno why but i bet if you checked show lua errors bet that pops up. I did it also on a fresh install and had same problem till i inserted that string.

Quote:
Originally Posted by Farih View Post

On your setings:
Reduce input lag MUST be Disabled !
Put Multi sampling to 8x
Disable SSAO
Shadow quality to High
All other settings as high as possible (Ultra)

Any card starting at a 7850 or GTX650ti boost can handle that easely.

No this wont give you higher frames but these are the perfect settings for the best looking grahics without taxing your graphic card hard.
SSAO make's the game look ugly IMO.
(i run these settings on all 3 the PC's i play WoW with, including Sig Rig)

Now to get higher FPS you MUST overclock your CPU.
WoW uses 1 core for most of the game and offloads sounds and other small things to 2 other core's

Having 1 or 2 fast core's is what you want in WoW.
3,5ghz is to low
Overclock to attleast 4,2ghz or higher and see your FPS boost by alot.

(i play on a 2500K, a 2600K and a FX-6300 and they are all overclocked to run WoW better)

(The 2600K at 4,8ghz dips as low as 26FPS in world bosses and hugely crowded places, i am on dreanor.. biggest PVE realm, dips below 14FPS without a overclock, same goes for the 2500K)
(The FX-6300 at 4,6ghz dips as low as 21FPS in world bosses and hugely crowded places, dips to 11 or 12FPS without a overclock)

TLDR:
After putting in the settings i stated:
YOU NEED TO OC YOUR CPU

I never uncheck reduce input lag ever. I also have played with my sig on oc and un oc and notice a 4fps increase from stock 3570k to a oc 4.5 3570k. On my sig rig even on world bosses with 40 people in raid everything turned to the max i have never ever dipped below 75fps.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: PC Gaming
Overclock.net › Forums › Video Games › PC Gaming › WoW FPS related issues