Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › pain in the raid
New Posts  All Forums:Forum Nav:

pain in the raid

post #1 of 6
Thread Starter 
attempting to install and set up raid 0 (as storage) with two raptors, 600g - 2.5" - sata 6g

the board is the asus sabertooth z77. i plug the hd's into the sata 6g's and they are not recognized in the bios (it's the latest for this board), they do show up when plugged into the 3g slots though. ok so sata 3g - enable raid in the bios - f10 and then, according to the mb user guide, i should be able to hit [cntrl] [l] to get into the raid setup, nothing happens, the computer just wants to load the os, which for some reason it can't do, that is until i disconnect the wd's from the sata connections.

any suggestions? thanks in advance folks!
Edited by uglykidmoe - 11/11/13 at 9:38pm
post #2 of 6
You have drive mode set to raid in bios. Then install latest Intel rapid storage and configure in there. I did this last week on my motherboard. I have a raid bios but can't set it there have to do it in windows. Make sure boot priority is correct for OS.
   
Office Special
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-4790K Gigabyte Z97MX - Gaming 5 Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming Corsair Vengeance 8GB 1600MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 EVO 120GB Corsair H50 Windows 8.1 64-bit ASUS VH238H 
KeyboardPowerCaseMouse
SteelSeries 6G Corsair Professional HX650W Fractal Design Define Mini SteelSeries Ikari Laser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2410M Lenovo NVIDIA GeForce GT 555M 1GB GDDR5 Samsung 8GB 1333MHz CL9 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
RunCore 30GB mSATA SSD + Western Digital Caviar... LG BD-ROM / DVD RW Cooler Master NotePal U2 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCase
15.6" 1366x768 Delta 120W IdeaPad Y570 
  hide details  
Reply
   
Office Special
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-4790K Gigabyte Z97MX - Gaming 5 Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming Corsair Vengeance 8GB 1600MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 EVO 120GB Corsair H50 Windows 8.1 64-bit ASUS VH238H 
KeyboardPowerCaseMouse
SteelSeries 6G Corsair Professional HX650W Fractal Design Define Mini SteelSeries Ikari Laser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2410M Lenovo NVIDIA GeForce GT 555M 1GB GDDR5 Samsung 8GB 1333MHz CL9 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
RunCore 30GB mSATA SSD + Western Digital Caviar... LG BD-ROM / DVD RW Cooler Master NotePal U2 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCase
15.6" 1366x768 Delta 120W IdeaPad Y570 
  hide details  
Reply
post #3 of 6
Thread Starter 
thanks for your quick reply. the problem being as i stated above that the os will not load when the drives are connected mad.gif
post #4 of 6
Thread Starter 
anyone else?
post #5 of 6
OH! I know your issue. You probably had drive mode in AHCI first didnt you? Set it back to AHCI then you can boot into Windows. You then have to make some edits in Windows to let it boot when drive mode changes to RAID.

This fix may help:
http://support.microsoft.com/kb/922976

If not, follow this guide:
http://www.overclock.net/t/1227636/how-to-change-sata-modes-after-windows-7-installation
   
Office Special
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-4790K Gigabyte Z97MX - Gaming 5 Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming Corsair Vengeance 8GB 1600MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 EVO 120GB Corsair H50 Windows 8.1 64-bit ASUS VH238H 
KeyboardPowerCaseMouse
SteelSeries 6G Corsair Professional HX650W Fractal Design Define Mini SteelSeries Ikari Laser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2410M Lenovo NVIDIA GeForce GT 555M 1GB GDDR5 Samsung 8GB 1333MHz CL9 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
RunCore 30GB mSATA SSD + Western Digital Caviar... LG BD-ROM / DVD RW Cooler Master NotePal U2 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCase
15.6" 1366x768 Delta 120W IdeaPad Y570 
  hide details  
Reply
   
Office Special
(8 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7-4790K Gigabyte Z97MX - Gaming 5 Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming Corsair Vengeance 8GB 1600MHz 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 840 EVO 120GB Corsair H50 Windows 8.1 64-bit ASUS VH238H 
KeyboardPowerCaseMouse
SteelSeries 6G Corsair Professional HX650W Fractal Design Define Mini SteelSeries Ikari Laser 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5-2410M Lenovo NVIDIA GeForce GT 555M 1GB GDDR5 Samsung 8GB 1333MHz CL9 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
RunCore 30GB mSATA SSD + Western Digital Caviar... LG BD-ROM / DVD RW Cooler Master NotePal U2 Windows 7 Home Premium 
MonitorPowerCase
15.6" 1366x768 Delta 120W IdeaPad Y570 
  hide details  
Reply
post #6 of 6
Thread Starter 
thanks again wildcard36qs. the hd's were plugged into the mbs asmedia 6g sata ports and when i relocated them to the intel 6g ports, it worked?

case closed
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › pain in the raid