Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › [SOLVED] Maximus Formula VI USB 3.0 Ports Not Working
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[SOLVED] Maximus Formula VI USB 3.0 Ports Not Working

post #1 of 4
Thread Starter 
Hey there, today I bought a Maximus VI Formula with an i7 4770K, put my rig together and realized after all the driver installations were completed, the row with the 4 usb 3.0 ports in the rear I/O does not work. I connect my usb 3.0 external drive, the light lits up normally, but no recognition in windows. I use win7 x64 and I installed every driver on the mobo driver disk. I also installed the maximus V formula's asmedia usb 3.0 controller driver after a research I did in google. No fix. Anybody have any ideas?

Waiting for your replies, thanks.
Erebus
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K @4.5 AsRock Z170 Extreme 4 EVGA 980ti SC+ Corsair Dominator Platinum 3200 Mhz 2x8 GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB NVMe Samsung 840 Evo 120 GB x2 Raid 0 Noctua C14 Windows 10  
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung UD590 UHD CM Storm Quickfire Rapid Silverstone Strider S 750G Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudio
Mionix Castor Steelseries QcK XLarge Steelseries Siberia V3 
  hide details  
Reply
Erebus
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K @4.5 AsRock Z170 Extreme 4 EVGA 980ti SC+ Corsair Dominator Platinum 3200 Mhz 2x8 GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB NVMe Samsung 840 Evo 120 GB x2 Raid 0 Noctua C14 Windows 10  
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung UD590 UHD CM Storm Quickfire Rapid Silverstone Strider S 750G Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudio
Mionix Castor Steelseries QcK XLarge Steelseries Siberia V3 
  hide details  
Reply
post #2 of 4
The only thing I could think of would be to check and see if other devices will work on those ports, like a mouse, keyboard, or flash drive. Chances are that if other devices are being recognized and work through the USB 3.0 ports, there may be something wrong with your external drive, or the communication between your external drive and computer. If it does the same thing after trying the other devices, (gives power but no input) try doing a static release on your power supply. (Shut down computer, turn power switch on psu to off, and hold power button on PC for ~20 seconds). If still having the problem, reseat your hard drives (power/data), memory, video, and any other expansion cards that you may have installed.

I hope this troubleshooting helps. I am trying to rule out everything it could be before you take back the mobo and exchange it. It seems to me like it is either a external drive --> computer problem, power problem, or, of course, bad USB on motherboard.

I know that motherboards can come defective. Last one I bought had a defective PCIe x16 slot right out of the box.
Jetstream
(20 items)
 
Sager 6165
(8 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7 3930m nvidia gt650m 8gb ddr3 1600mhz 160gb intel ssd 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
toshiba 500gb 7200rpm cd/dvd rw w7 64 1080p matte 95% color gamut 
  hide details  
Reply
Jetstream
(20 items)
 
Sager 6165
(8 items)
 
 
CPUGraphicsRAMHard Drive
Intel i7 3930m nvidia gt650m 8gb ddr3 1600mhz 160gb intel ssd 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
toshiba 500gb 7200rpm cd/dvd rw w7 64 1080p matte 95% color gamut 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Thread Starter 
Nothing works, everything powers on but nothing gets recognized in windows environment. This might be software related, can't it?

I tried everything above.
Erebus
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K @4.5 AsRock Z170 Extreme 4 EVGA 980ti SC+ Corsair Dominator Platinum 3200 Mhz 2x8 GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB NVMe Samsung 840 Evo 120 GB x2 Raid 0 Noctua C14 Windows 10  
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung UD590 UHD CM Storm Quickfire Rapid Silverstone Strider S 750G Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudio
Mionix Castor Steelseries QcK XLarge Steelseries Siberia V3 
  hide details  
Reply
Erebus
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K @4.5 AsRock Z170 Extreme 4 EVGA 980ti SC+ Corsair Dominator Platinum 3200 Mhz 2x8 GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB NVMe Samsung 840 Evo 120 GB x2 Raid 0 Noctua C14 Windows 10  
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung UD590 UHD CM Storm Quickfire Rapid Silverstone Strider S 750G Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudio
Mionix Castor Steelseries QcK XLarge Steelseries Siberia V3 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Thread Starter 
Quick note; I managed to install windows again, without any drivers installed, all my devices are recognized in those ports. But without the Intel usb 3.0 driver the usb 3.0's don't work lie 3.0's, instead they work like 2.0's. Will try to solve it from here.
Erebus
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K @4.5 AsRock Z170 Extreme 4 EVGA 980ti SC+ Corsair Dominator Platinum 3200 Mhz 2x8 GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB NVMe Samsung 840 Evo 120 GB x2 Raid 0 Noctua C14 Windows 10  
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung UD590 UHD CM Storm Quickfire Rapid Silverstone Strider S 750G Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudio
Mionix Castor Steelseries QcK XLarge Steelseries Siberia V3 
  hide details  
Reply
Erebus
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K @4.5 AsRock Z170 Extreme 4 EVGA 980ti SC+ Corsair Dominator Platinum 3200 Mhz 2x8 GB 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Intel 750 Series 400GB NVMe Samsung 840 Evo 120 GB x2 Raid 0 Noctua C14 Windows 10  
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung UD590 UHD CM Storm Quickfire Rapid Silverstone Strider S 750G Phanteks Enthoo Pro 
MouseMouse PadAudio
Mionix Castor Steelseries QcK XLarge Steelseries Siberia V3 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › [SOLVED] Maximus Formula VI USB 3.0 Ports Not Working