Overclock.net › Forums › Components › Memory › G.Skill Ripjaws x ram timing incorrect
New Posts  All Forums:Forum Nav:

G.Skill Ripjaws x ram timing incorrect

post #1 of 7
Thread Starter 
Hi,

While checking out the new build I completed a couple days ago, I noticed in cpu-z the ram timings are wrong.

I have this ram F3-12800CL9D-8GBXL: http://www.gskill.com/en/product/f3-12800cl9d-8gbxl

As per their site it is:

Tested Speed 1600MHz
Tested Latency 9-9-9-24-2N
Tested Voltage 1.50v

cpu-z shows the correct speed dram freq. of around 800mhz, which is 1600mhz, and Channel # is Dual as well.

However, the timing shows 11-11-11-28 1T.

My motherboard is gigabyte z87 ud3h, and I tried xmp 1 profile -> doesn't work. I tried manually setting the sub timing to 9-9-9-24 2 and that doesn't work either...now after a couple hours of researching, I'm at a loss as to what to do.

If anyone can help me figure this issue out, it would be greatly appreciated.

cpu-z screenshot:

[img]cpu-zscreenshot_zps57827a94.png


UEFI BIOS screenshot:

[img]140112011901_zpsf674770b.png

140112011912_zps30516824.png

140112011921_zpsfc781f13.png
post #2 of 7


What are the timings in this tab?
These are the "default" or "Auto" timings that your motherboard uses.
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX6300 Black M5A99X EVO R2.0 Nvidia GTS450 Team Vulcan PC3 12800 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 840 PRO Asus DRW-1608P (x2) Custom Water Cooling Win7 (Ult), Win 8.1 & Win Server 2012 R2 
MonitorKeyboardPowerCase
2 X Samsung 915N Ducky Shine III, Blue Cherry/Blue LEDs PCP&C 1kw Lian Li PC-71 (W/Window) 
MouseAudio
Logiteck G400s none 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX6300 Black M5A99X EVO R2.0 Nvidia GTS450 Team Vulcan PC3 12800 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 840 PRO Asus DRW-1608P (x2) Custom Water Cooling Win7 (Ult), Win 8.1 & Win Server 2012 R2 
MonitorKeyboardPowerCase
2 X Samsung 915N Ducky Shine III, Blue Cherry/Blue LEDs PCP&C 1kw Lian Li PC-71 (W/Window) 
MouseAudio
Logiteck G400s none 
  hide details  
Reply
post #3 of 7
Thread Starter 
Here's the cpu-z spd tab screenshot

cpu-zspdscreenshot_zpsb8eed7dc.png
post #4 of 7
I'd just set either of these manually.


Either speed up the memory or tighten the timings.
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX6300 Black M5A99X EVO R2.0 Nvidia GTS450 Team Vulcan PC3 12800 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 840 PRO Asus DRW-1608P (x2) Custom Water Cooling Win7 (Ult), Win 8.1 & Win Server 2012 R2 
MonitorKeyboardPowerCase
2 X Samsung 915N Ducky Shine III, Blue Cherry/Blue LEDs PCP&C 1kw Lian Li PC-71 (W/Window) 
MouseAudio
Logiteck G400s none 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX6300 Black M5A99X EVO R2.0 Nvidia GTS450 Team Vulcan PC3 12800 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 840 PRO Asus DRW-1608P (x2) Custom Water Cooling Win7 (Ult), Win 8.1 & Win Server 2012 R2 
MonitorKeyboardPowerCase
2 X Samsung 915N Ducky Shine III, Blue Cherry/Blue LEDs PCP&C 1kw Lian Li PC-71 (W/Window) 
MouseAudio
Logiteck G400s none 
  hide details  
Reply
post #5 of 7
Thread Starter 
As you can see from my UEFI BIOS screenshot, I set the timings manually, but for some reason, it's not being "saved"...it's saved in the BIOS, but the manual timing is not being reflected anywhere if that makes sense.

Do I need to up the voltage? Although g skill site states 1.5 for the timings...not sure why it's not working...
post #6 of 7
Quote:
Originally Posted by luck221 View Post

...not sure why it's not working...

Neither am I. Never had that problem (manual not working).

Perhaps something somwhere in the BIOS is set to automatic??????
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX6300 Black M5A99X EVO R2.0 Nvidia GTS450 Team Vulcan PC3 12800 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 840 PRO Asus DRW-1608P (x2) Custom Water Cooling Win7 (Ult), Win 8.1 & Win Server 2012 R2 
MonitorKeyboardPowerCase
2 X Samsung 915N Ducky Shine III, Blue Cherry/Blue LEDs PCP&C 1kw Lian Li PC-71 (W/Window) 
MouseAudio
Logiteck G400s none 
  hide details  
Reply
My System
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX6300 Black M5A99X EVO R2.0 Nvidia GTS450 Team Vulcan PC3 12800 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 840 PRO Asus DRW-1608P (x2) Custom Water Cooling Win7 (Ult), Win 8.1 & Win Server 2012 R2 
MonitorKeyboardPowerCase
2 X Samsung 915N Ducky Shine III, Blue Cherry/Blue LEDs PCP&C 1kw Lian Li PC-71 (W/Window) 
MouseAudio
Logiteck G400s none 
  hide details  
Reply
post #7 of 7
From what i understand, Ripjaw X was made for sandy bridge chipset series motherboards, z for ivy bridge gen, I have not seen a haswell specific ripjaw from g.skill. yes, one has tighter timings than the other. both z & x are xmp compatible and have 2 xmp profiles. Try running profiles 1 and 2 and different dimm slots. Your motherboard manual should show which dimm slots to use to attain dual channel with 2 or 4 stick cinfiguration, it should also show recomended voltage/speed. Make sure uefi bios is running latest firmware.
Edited by amnioticentity - 1/12/14 at 3:22pm
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Memory
Overclock.net › Forums › Components › Memory › G.Skill Ripjaws x ram timing incorrect