Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Titanium HD "farting" through my speakers when my computer turns off
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Titanium HD "farting" through my speakers when my computer turns off - Page 2

post #11 of 16
Quote:
Originally Posted by TwoCables View Post

Interesting. My XtremeGamer never did it. It just made a very deep low-end and subtle pop through my sub - which I figured was to be expected with powering it off while the speakers are plugged in and turned on.


Interesting. I'm in conversation with someone in PMs who I consider to be an expert on this and he said that it's probably my PSU!

It's a huge relief to know that your sound card was fine doing that for 4-5 years. I think your description of it fits what I'm hearing exactly, only mine seems to start smoothly: no pop at the beginning. When I hear it, I picture something falling or landing. lol It's a descending pitch.

Yeah mine is more of a pop I guess
Quote:
Originally Posted by TwoCables View Post

This thing has a built-in headphone amp? I hadn't even looked at the specs or feature list for that. Wow.

No headphone amp

I actually have a Titanium HD sitting in a drawer, pretty solid card. Still like my Z better
Red Dragon
(19 items)
 
HTPC
(20 items)
 
HomeServer
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K @4.8ghz Asrock p67 Extreme4 GTX1080 G.SKILL Ripjaws X Series 16GB 9-11-11-31 2133MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
3x 640 WD blacks Raid 0 Mushkin Enhanced Reactor 512GB SSD Sandisk 1TB SSD Samsung 470 Series 128GB SSD 
CoolingOSMonitorKeyboard
XSPC Raystorm Windows 10 64bit Microboard m340clz 100hz 3440x1440 Corsair K70 
PowerCaseMouseAudio
TX850 HAF922 Logitech G502 Creative Sound Blaster Z  
AudioAudioAudio
Elac B6 & Dayton Audio SUB-800 Yamaha HTR-5790 Audio Technica ATH-A700 headphones 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 @ 4GHZ Gigabyte EP45 UD3P GTX470 4GB OCZ Reaper 1150mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Blue 500gb OCZ Vertex 2 60GB LG Bluray Corsair H50 
OSKeyboardPowerCase
Windows 7 Home Premium  Logitech K400 Corsair CX500 nMEDIAPC 6000B 
AudioOtherOtherOther
Yamaha HTR-5063 PS3 80GB BC PS3 with 250GB hard drive. Polk Audio Monitor 60s Bi-AMP Front Polk Audio Monitor 30s Rear 
OtherOther
Polk Audio CS1 Center Polk Audio PSW10 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon Harpertown 3.6ghz Asus P5Q SE/R HD7770 4GB DDR2 800mhz Corsair 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
5TB Toshiba 5TB Toshiba 5TB Toshiba 2TB Hitachi 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
2TB Seagate 2TB Western Digital 1TB Hitachi Windows Home Server 2011 
Power
Corsair CX500 
  hide details  
Reply
Red Dragon
(19 items)
 
HTPC
(20 items)
 
HomeServer
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 2600K @4.8ghz Asrock p67 Extreme4 GTX1080 G.SKILL Ripjaws X Series 16GB 9-11-11-31 2133MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
3x 640 WD blacks Raid 0 Mushkin Enhanced Reactor 512GB SSD Sandisk 1TB SSD Samsung 470 Series 128GB SSD 
CoolingOSMonitorKeyboard
XSPC Raystorm Windows 10 64bit Microboard m340clz 100hz 3440x1440 Corsair K70 
PowerCaseMouseAudio
TX850 HAF922 Logitech G502 Creative Sound Blaster Z  
AudioAudioAudio
Elac B6 & Dayton Audio SUB-800 Yamaha HTR-5790 Audio Technica ATH-A700 headphones 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Q9550 @ 4GHZ Gigabyte EP45 UD3P GTX470 4GB OCZ Reaper 1150mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Western Digital Blue 500gb OCZ Vertex 2 60GB LG Bluray Corsair H50 
OSKeyboardPowerCase
Windows 7 Home Premium  Logitech K400 Corsair CX500 nMEDIAPC 6000B 
AudioOtherOtherOther
Yamaha HTR-5063 PS3 80GB BC PS3 with 250GB hard drive. Polk Audio Monitor 60s Bi-AMP Front Polk Audio Monitor 30s Rear 
OtherOther
Polk Audio CS1 Center Polk Audio PSW10 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon Harpertown 3.6ghz Asus P5Q SE/R HD7770 4GB DDR2 800mhz Corsair 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
5TB Toshiba 5TB Toshiba 5TB Toshiba 2TB Hitachi 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
2TB Seagate 2TB Western Digital 1TB Hitachi Windows Home Server 2011 
Power
Corsair CX500 
  hide details  
Reply
post #12 of 16
Thread Starter 

So far, it sounds like this is perfectly normal, at least for some PSUs (perhaps older ones). I'm feeling some huge relief right now.

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #13 of 16
Quote:
Originally Posted by TwoCables View Post

Quote:
Originally Posted by Diablosbud View Post

I think you're probably fine then. It might just be the headphone amplifier muting when it shuts off that way it doesn't send feedback to any devices plugged into it. Every headphone amplifier I've ever owned has done this (Fiio E17, Fiio E6, and JDS Labs Objective2). My speaker amps and recievers have always made a physical click from inside of the box for their relay, never any sound through the speakers. Differences in design I imagine.

This thing has a built-in headphone amp? I hadn't even looked at the specs or feature list for that. Wow.

Yes, the Titanium HD has quick swap opamps on the board if you take the cover off. Link

I love my Titanium HD, definitely my favorite sound card I'v used for headphone and 2.1 stereo use.
post #14 of 16
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Shaded War View Post


Yes, the Titanium HD has quick swap opamps on the board if you take the cover off. Link

I love my Titanium HD, definitely my favorite sound card I'v used for headphone and 2.1 stereo use.

 

Wait, so is that why there are 4? 2 for headphones, 2 for speakers, or what?

 

(so yeah, I know ALL about the OP amps. I have two LME49720s on my desk and I'll be installing them in a day or so)

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #15 of 16
Just tried it to verify for you. Silence. Plugged in my sub which I haven't been using and still quiet. So yeah, it went away with my new PSU. I wouldn't worry about it going by my track record. As a side not, a lot of bass amps have this trait. Never harmed anything.

You've reminded me that I need to fix my subwoofer properly. The amplifier has been slowly vaporizing the plug as one prong is nearly fully exposed now. Didn't know what the resistor was, so I just dabbed some solder in it's place. Obviously that wasn't the right resistance.
Desk Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K P67A-GD65 (MS-7681) NVIDIA GeForce GTX 780 Ti 32 Gb 1600 DDR3 HyperX 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 256 SSD Samsung 1TB SSD 2 Hitachi 3TB 7.2k in RAID 1 2 Monsta 560mm 
CoolingOSMonitorPower
2 Magicool Dual 180s W7 Dell 3014 30" EVGA Supernova 1300 
CaseAudio
Built into furniture Soundblaster 
  hide details  
Reply
Desk Rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K P67A-GD65 (MS-7681) NVIDIA GeForce GTX 780 Ti 32 Gb 1600 DDR3 HyperX 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Samsung 256 SSD Samsung 1TB SSD 2 Hitachi 3TB 7.2k in RAID 1 2 Monsta 560mm 
CoolingOSMonitorPower
2 Magicool Dual 180s W7 Dell 3014 30" EVGA Supernova 1300 
CaseAudio
Built into furniture Soundblaster 
  hide details  
Reply
post #16 of 16
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Deaf Jam View Post

Just tried it to verify for you. Silence. Plugged in my sub which I haven't been using and still quiet. So yeah, it went away with my new PSU. I wouldn't worry about it going by my track record. As a side not, a lot of bass amps have this trait. Never harmed anything.

 

Yeah, I've been feeling some huge relief ever since you replied that first time up there. This is my precious new baby, so I was quite concerned. Not anymore! lol

 

Quote:
Originally Posted by Deaf Jam View Post

You've reminded me that I need to fix my subwoofer properly. The amplifier has been slowly vaporizing the plug as one prong is nearly fully exposed now. Didn't know what the resistor was, so I just dabbed some solder in it's place. Obviously that wasn't the right resistance.

 

Whoa. I guess that's why this is happening to me: to cause me to make this thread and get you back to being able to have a subwoofer again. :)

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Sound Cards and Computer Audio
Overclock.net › Forums › Components › Sound Cards and Computer Audio › Titanium HD "farting" through my speakers when my computer turns off