Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Low Memory Error - What's going On?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Low Memory Error - What's going On? - Page 4

post #31 of 42

Omg, it's not the PSU. lol

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #32 of 42
Quote:
Originally Posted by hammong View Post

Quote:
Originally Posted by mikeo01 View Post

The PSU was used in my previous build.

It's an XFX, Seasonic built.

Dude, 10.8v on the +12V line will cause the issues you describe. I know it was "used in a previous build" - but that doesn't rule out the fact that it could be damaged, under-spec, or simply that your previous build tolerated the low input voltage better.

Get a quality multi-meter and check the black/yellow wires in a Molex connector. If it's below 11.4v, chuck the PSU and get a replacement. The ATX specification requires +/- 5% on the 12V line, so anything under 11.4v is below spec. 10.8v is WAY below spec.

For what it's worth, the voltage reported on my P9X79 WS board is within 1% of what my $300+ calibrated Fluke 89-IV multi-meter says. Those voltage measurements aren't always as inaccurate as people think.

OK, so HWiNFO64 is showing 10.8v, and the BIOS is showing 12.240v. You need to get a real measurement from inside the case to be sure which one is accurate.

Greg

I'd think that if their 12v line was really running at 10.8v they would have a lot of other issues popping up well before getting to low memory available.
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
My System
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
2600K @ 4.7GHz Asus P8P67 B3 GTX 580 EVGA Hydro Copper 2 GTX 580 EVGA  
RAMHard DriveOptical DriveOS
4x4GB G.Skill Ripjaws bunch of 'em Blu-Ray For movies Windows 8.1 
MonitorMonitorKeyboardPower
24.4" Hans G HH251 X2 Yamakasi DS270  Blah 1000watt Super Flower 
CaseMouseMouse PadAudio
Built into Desk Microsoft SideWinder X8 Comfy one... Creative Extreme Gamer 
  hide details  
Reply
post #33 of 42
Quote:
Originally Posted by Vagrant Storm View Post


I'd think that if their 12v line was really running at 10.8v they would have a lot of other issues popping up well before getting to low memory available.

 

Yeah, 10.8V is not enough power.

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #34 of 42
Thread Starter 
Just had a look at the watts, practically the same. Consumption:

I7
STOCK
idle 65-75w
load 140w (+ GPU = 230W)

ATHLON X4
STOCK
idle 52w-110w (because of turbo fluctuation)
load 150-160w (+ GPU = 235W)

That's with prime large FFTs and Furmark - post-effects, 1080P AA 8X
Edited by mikeo01 - 3/10/14 at 8:55am
post #35 of 42
Thread Starter 
OK must be a phantom thing. I installed some Window updates which were available. Restarted and ran ARMA 3 for around 10 minutes flying through dense cities and there was no Windows error message.

Some FPS slowdowns because it's heavy area but then it's OK.


Will have to use this system see if the message pops up again.


Maybe disabling integrated GPU has something to do with it, maybe the board was allocating memory when it shouldn't of?

Either way this system has now randomly started feeling snappier, like it should of.



Hmm that was odd. Will have to keep a check on things.


Thanks for everyone's input thumb.gif I don't know how the problem can just disappear all of a sudden. I'll report back if it happens again, because logically, it should.
post #36 of 42
Quote:
Originally Posted by mikeo01 View Post



Thanks for everyone's input thumb.gif I don't know how the problem can just disappear all of a sudden. I'll report back if it happens again, because logically, it should.

Maybe not. It wouldnt be the first time a windows update has fixed an issue................ or caused one for that matter lol. Good luck.
   
Work Rig
(22 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i7-6850K 4.5 GHz  ASUS TUF SABERTOOTH X99 LGA2011-V3  Asus STRIX GTX 980 ~1600 Core Asus STRIX GTX 980 ~1600 Core 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
32GB 3000MHz HyperX Savage DDR4  Samsung 850 Pro 512GB SSD  Samsung 256GB SM951 M.2 SSD PCIe 3.0 x 4 (PE246... WD 3TB Black SATA 6Gbs 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
WD 4TB Red in RAID 1 WD 4TB Red in RAID 1 ICY DOCK DuoSwap MB971SP-B Fits 5.25" Bay allo... LG WH14NS40 14x SATA Blu-ray Internal Rewriter 
CoolingCoolingCoolingCooling
CPU - Corsair Hydro H110  GPU x 2 - Nzxt G-10 x 2 + Corsair H-90 x 2  Lamptron FC-5 V2 Fan Controller 4 Aerocool Dead Silence 140mm Fans on the radia... 
OSOSMonitorMonitor
Windows 7 Ultimate 64 bit LINUX KXStudio AOC i2769Vm 27-Inch Screen IPS Monitor AOC i2769Vm 27-Inch Screen IPS Monitor 
MonitorMonitorMonitorMonitor
AOC i2769Vm 27-Inch Screen IPS Monitor BENQ GW2250 +1 Monitor Easymountlcd Triple Monitor Stand (002-0019) Homemade Extension and vesa mount for +1 Monitor 
KeyboardPowerCaseMouse
Top - CM Storm QuickFire TK (Red) Bottom - CM ... EVGA SuperNOVA 850 G2 - 80 Plus Gold Corsair Carbide Series 400R Cooler Master Storm Inferno 
Mouse PadAudioAudioAudio
Top of the Desk TUF Onboard Audio Cyber Acoustics Platinum CA-3550 Logitech H390 Headset 
OtherOtherOtherOther
ASUS Wi-Fi PCI Express Adapter/400 upto 800 Mbp... Tripp Lite Isobar Supressor CyberPower CP1500PFCLCD 900 Watt Pure Sinewave UPS Logitech Extreme 3D Pro Joystick 
Other
upHere (3.5 inch Bay)Multi Function Card Reader... 
  hide details  
Reply
   
Work Rig
(22 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel Core i7-6850K 4.5 GHz  ASUS TUF SABERTOOTH X99 LGA2011-V3  Asus STRIX GTX 980 ~1600 Core Asus STRIX GTX 980 ~1600 Core 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
32GB 3000MHz HyperX Savage DDR4  Samsung 850 Pro 512GB SSD  Samsung 256GB SM951 M.2 SSD PCIe 3.0 x 4 (PE246... WD 3TB Black SATA 6Gbs 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
WD 4TB Red in RAID 1 WD 4TB Red in RAID 1 ICY DOCK DuoSwap MB971SP-B Fits 5.25" Bay allo... LG WH14NS40 14x SATA Blu-ray Internal Rewriter 
CoolingCoolingCoolingCooling
CPU - Corsair Hydro H110  GPU x 2 - Nzxt G-10 x 2 + Corsair H-90 x 2  Lamptron FC-5 V2 Fan Controller 4 Aerocool Dead Silence 140mm Fans on the radia... 
OSOSMonitorMonitor
Windows 7 Ultimate 64 bit LINUX KXStudio AOC i2769Vm 27-Inch Screen IPS Monitor AOC i2769Vm 27-Inch Screen IPS Monitor 
MonitorMonitorMonitorMonitor
AOC i2769Vm 27-Inch Screen IPS Monitor BENQ GW2250 +1 Monitor Easymountlcd Triple Monitor Stand (002-0019) Homemade Extension and vesa mount for +1 Monitor 
KeyboardPowerCaseMouse
Top - CM Storm QuickFire TK (Red) Bottom - CM ... EVGA SuperNOVA 850 G2 - 80 Plus Gold Corsair Carbide Series 400R Cooler Master Storm Inferno 
Mouse PadAudioAudioAudio
Top of the Desk TUF Onboard Audio Cyber Acoustics Platinum CA-3550 Logitech H390 Headset 
OtherOtherOtherOther
ASUS Wi-Fi PCI Express Adapter/400 upto 800 Mbp... Tripp Lite Isobar Supressor CyberPower CP1500PFCLCD 900 Watt Pure Sinewave UPS Logitech Extreme 3D Pro Joystick 
Other
upHere (3.5 inch Bay)Multi Function Card Reader... 
  hide details  
Reply
post #37 of 42
Quote:
Originally Posted by mikeo01 View Post

OK must be a phantom thing. I installed some Window updates which were available. Restarted and ran ARMA 3 for around 10 minutes flying through dense cities and there was no Windows error message.

Some FPS slowdowns because it's heavy area but then it's OK.


Will have to use this system see if the message pops up again.


Maybe disabling integrated GPU has something to do with it, maybe the board was allocating memory when it shouldn't of?

Either way this system has now randomly started feeling snappier, like it should of.



Hmm that was odd. Will have to keep a check on things.


Thanks for everyone's input thumb.gif I don't know how the problem can just disappear all of a sudden. I'll report back if it happens again, because logically, it should.

 

Don't you mean "should have"? :)

 

Anyway, all kidding aside, it was probably the BIOS setting. After all, this is a different motherboard.

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #38 of 42
Thread Starter 
Yes ha.

Yeah could be just a strange issue within the BIOS or Windows update, or anything for that matter.

I'll upgrade to Windows 8.1 also, maybe it has some more support for these chips (Piledriver) or A88X chipset. May just be some odd issue or even the current BIOS version I am running (F4 instead of stock F1).


I'll post back if anything strange pops up again thumb.gif
Edited by mikeo01 - 3/10/14 at 2:00pm
post #39 of 42
Quote:
Originally Posted by mikeo01 View Post

Yes ha.

Yeah could be just a strange issue within the BIOS or Windows update, or anything for that matter.

I'll upgrade to Windows 8.1 also, maybe it has some more support for these chips (Piledriver). May just be some odd issue or even the current BIOS version I am running (F4 instead of stock F1).


I'll post back if anything strange pops up again thumb.gif

 

Schmuckley seems to have hit the nail on the head here:

 

Quote:
Originally Posted by Schmuckley View Post

Hmm..I'm thinking maybe you have RAM allocated for onboard graphics in BIOS maybe?
I'm not familiar with Win8
K10 builds are actually snappier than Intel for daily use.

 

I mean, you disabled onboard video and now the problem is gone. Did your previous motherboard have onboard video?

It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (C:\) 250 GB Samsung 840 EVO (D:\) 150 GB WD VelociRaptor Samsung SH-S243N 24x DVD Burner 
Optical DriveCoolingOSMonitor
Samsung SH-S203N 20X DVD Burner Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) 
KeyboardPowerCaseMouse
Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate 
Mouse PadAudioAudio
Basic, but premium round X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #40 of 42
Thread Starter 
UPDATE: Also, does anyone know why I get some weird flicker issues? When I move mouse sometimes the whole screen will do a mini "wobble", driving me mad tongue.gif it's a micro wobble.

There's no troubleshoot tab to turn off hardware acceleration either.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD - General
Overclock.net › Forums › AMD › AMD - General › Low Memory Error - What's going On?