Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Another "my SSD is slow, help me PLEASE" post
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Another "my SSD is slow, help me PLEASE" post - Page 2

post #11 of 35
I see you have the ASmedia SATA 3 controller enabled. ASUS probably added that controller to have more SATA ports. If you don't have anything connected to it, disable that. It's probably delaying boot because the controller has to initiate like a RAID controller. Check the manual again to make sure you're using the board's native SATA3 connectors and not the ASmedia ports. I have a couple boards that use add-on controllers and they delay boot by quite a bit.
More Cores
(20 items)
 
 
SFF: HADRON
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K @ 4.8Ghz offset ASrock X79 Extreme6/GB EVGA GTX680 FTW with EK waterblock EVGA GTX650 for PhysX 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G-Skill 4x4GB DDR3 1866 8-9-9-24@1.5V Samsung 840 Pro 128GB Agility 3 240GB x2 RAID 0 WD 500GB X2 RAID 0 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Raystorm XSPC Dual Bay reservoir with Alphacool variable... Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper Triple 120mm... EK GTX680 FTW waterblock 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64 bit Ultimate HP tSS-25X11LED 25" 1080p PC Power&Cooling Silentpower 910W Xigmatek Elysium 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder 3500 Rocketfish Creative Sound Core3D Logitech Z5300 
CPUMotherboardGraphicsRAM
960T unlocked to X6 ASUS M4A79XTD Evo Sapphire HD6870 1GB 2x2GB Ripjaws 7-8-7-24 F3-12800CL7D-4GBRM  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB WD 320GB HDD Lite-On DVD-RW Corsair H100 
OSPowerCase
Win 7 x64 Ultimate OCZ Stealthstream 600W HAF XB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K P8Z77-I MSI 560 Ti TF2 Samsung 20nm 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M500 Kuhler 620 Windows 7 x64 52" Samsung LED TV 
CaseAudio
EVGA Hadron Air Denon receiver/ Polk audio 
  hide details  
Reply
More Cores
(20 items)
 
 
SFF: HADRON
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3930K @ 4.8Ghz offset ASrock X79 Extreme6/GB EVGA GTX680 FTW with EK waterblock EVGA GTX650 for PhysX 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
G-Skill 4x4GB DDR3 1866 8-9-9-24@1.5V Samsung 840 Pro 128GB Agility 3 240GB x2 RAID 0 WD 500GB X2 RAID 0 
CoolingCoolingCoolingCooling
XSPC Raystorm XSPC Dual Bay reservoir with Alphacool variable... Alphacool NexXxoS UT60 Full Copper Triple 120mm... EK GTX680 FTW waterblock 
OSMonitorPowerCase
Windows 7 64 bit Ultimate HP tSS-25X11LED 25" 1080p PC Power&Cooling Silentpower 910W Xigmatek Elysium 
MouseMouse PadAudioAudio
Razer Deathadder 3500 Rocketfish Creative Sound Core3D Logitech Z5300 
CPUMotherboardGraphicsRAM
960T unlocked to X6 ASUS M4A79XTD Evo Sapphire HD6870 1GB 2x2GB Ripjaws 7-8-7-24 F3-12800CL7D-4GBRM  
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Crucial M4 128GB WD 320GB HDD Lite-On DVD-RW Corsair H100 
OSPowerCase
Win 7 x64 Ultimate OCZ Stealthstream 600W HAF XB 
CPUMotherboardGraphicsRAM
3570K P8Z77-I MSI 560 Ti TF2 Samsung 20nm 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial M500 Kuhler 620 Windows 7 x64 52" Samsung LED TV 
CaseAudio
EVGA Hadron Air Denon receiver/ Polk audio 
  hide details  
Reply
post #12 of 35
Quote:
Originally Posted by RaFDX View Post

@ASUSfreak; SSD has 91gb free of 111gb

...

I grabbed these images from the Manual. My SSD connected via SATA3_1. From my understand, all8 SATA 3 connectors are 6gb/s/.

I haven't had any issues using nearly-full Samsung drives. The MDX and MEX controllers are quite good with little free space. Plus, the EVO's buffer definitely helps with write speeds at all capacities.

Yup. All of them are. However, the Marvell ports suck for SSDs. They're unstable. It's actually better to use the SATA II ports on older Intel platforms than the Marvell SATA III ports. Usually, manufacturers have the decency to color the Marvell ports differently than the native ports or move them elsewhere, but here they are right next to each other. doh.gif They are likely named SATA3_6 and SATA3_7 though.

Quote:
Originally Posted by eXXon View Post

One minute boot up time is not normal with any SSD.

Disable the 'Combined' IDE mode.

There's a setting in Asrock boards called 'Fast Boot'.
Not sure where in AMD boards (It's under Boot in Intel boards) but it could be in the 'North bridge' or 'South', set it to 'Fast'.

I don't think combined IDE is the issue. I think I have that enabled and nothing good nor bad happens upon disabling it. I'm not actually sure why it's on either since all my drives are SATA and running AHCI. I can reboot and check if you want.

Fast boot only affects BIOS. It's under boot for Red Team too (for obvious reasons wink.gif).
Triumvirate
(20 items)
 
Osmium
(8 items)
 
For Sale: [FS] Z97 system: Xeon and RAM
$160 (USD) or best offer
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-5775C ASUS Sabertooth Z97 Mark 2 Sapphire RX 480 (reference) MSI Low-Profile 750Ti 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsair Dominator Platinum - 2x8GB Crucial M500 - 960GB Samsung 840 - 250GB WD Scorpio Blue - 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingOS
ADATA SP900 - 64GB Scythe BIG Shuriken 2 Rev. B PNY Quadro 600 blower Windows 10 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
ASUS VE247H - 1080p Gateway FPD1960 - 1280x1024 Samsung S20D300 - 900p, portrait Rosewill RK9000I - Cherry MX Blue 
PowerCaseMouseOther
Rosewill HIVE 650W Riotoro CR1080 SteelSeries Rival 100 CyberPower 1500PFCLCD 
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD A10-7870K ASRock FM2A88X-ITX+ G.Skill Ripjaws X - 2x4GB @ 2400MT/s Samsung 840 120GB 
CoolingOSPowerCase
Evercool EC-HPS-810CP Windows 7 Pro 64-bit PicoPSU-120-WI-25 Mini-Box M350 
  hide details  
Reply
Triumvirate
(20 items)
 
Osmium
(8 items)
 
For Sale: [FS] Z97 system: Xeon and RAM
$160 (USD) or best offer
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-5775C ASUS Sabertooth Z97 Mark 2 Sapphire RX 480 (reference) MSI Low-Profile 750Ti 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsair Dominator Platinum - 2x8GB Crucial M500 - 960GB Samsung 840 - 250GB WD Scorpio Blue - 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingOS
ADATA SP900 - 64GB Scythe BIG Shuriken 2 Rev. B PNY Quadro 600 blower Windows 10 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
ASUS VE247H - 1080p Gateway FPD1960 - 1280x1024 Samsung S20D300 - 900p, portrait Rosewill RK9000I - Cherry MX Blue 
PowerCaseMouseOther
Rosewill HIVE 650W Riotoro CR1080 SteelSeries Rival 100 CyberPower 1500PFCLCD 
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD A10-7870K ASRock FM2A88X-ITX+ G.Skill Ripjaws X - 2x4GB @ 2400MT/s Samsung 840 120GB 
CoolingOSPowerCase
Evercool EC-HPS-810CP Windows 7 Pro 64-bit PicoPSU-120-WI-25 Mini-Box M350 
  hide details  
Reply
post #13 of 35
Quote:
Originally Posted by CynicalUnicorn View Post

I haven't had any issues using nearly-full Samsung drives. The MDX and MEX controllers are quite good with little free space. Plus, the EVO's buffer definitely helps with write speeds at all capacities.

Yup. All of them are. However, the Marvell ports suck for SSDs. They're unstable. It's actually better to use the SATA II ports on older Intel platforms than the Marvell SATA III ports. Usually, manufacturers have the decency to color the Marvell ports differently than the native ports or move them elsewhere, but here they are right next to each other. doh.gif They are likely named SATA3_6 and SATA3_7 though.
I don't think combined IDE is the issue. I think I have that enabled and nothing good nor bad happens upon disabling it. I'm not actually sure why it's on either since all my drives are SATA and running AHCI. I can reboot and check if you want.

Fast boot only affects BIOS. It's under boot for Red Team too (for obvious reasons wink.gif).

Good point. Op connect the EVO to a SATA II port. Replace the cable just in case.
TheSadFlute
(16 items)
 
DyingHeart
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K TUF Sabertooth MSI 1080 Ti 16GB 2400MHz C15 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Corsair 480GB LE 3TB WD Green Sammy 500GB 850 EVO H100i 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro  BenQ XR3501 Logitech G710+ EVGA G2 750W 
CaseMouseAudioAudio
Cooler Master Stryker Logitech G602 Asus Strix Nakamichi 5.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965BE  Sapphire 790X Zotac GTX650  4GB Corsair 1066 DDR2 (1GBx4) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
G.Skill Phoenix Pro 120GB WD 2TB Green Stock 3x120mm UQ fans 
OSMonitorKeyboardPower
W7 Pro SP1 x64 LG 21' 1680x1050 Genius  Corsair CX600 
CaseMouseMouse PadAudio
Gigabyte  E-Blue Mazer XFX WarPad On-board 
Audio
Logitech G35 
  hide details  
Reply
TheSadFlute
(16 items)
 
DyingHeart
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K TUF Sabertooth MSI 1080 Ti 16GB 2400MHz C15 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Corsair 480GB LE 3TB WD Green Sammy 500GB 850 EVO H100i 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro  BenQ XR3501 Logitech G710+ EVGA G2 750W 
CaseMouseAudioAudio
Cooler Master Stryker Logitech G602 Asus Strix Nakamichi 5.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965BE  Sapphire 790X Zotac GTX650  4GB Corsair 1066 DDR2 (1GBx4) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
G.Skill Phoenix Pro 120GB WD 2TB Green Stock 3x120mm UQ fans 
OSMonitorKeyboardPower
W7 Pro SP1 x64 LG 21' 1680x1050 Genius  Corsair CX600 
CaseMouseMouse PadAudio
Gigabyte  E-Blue Mazer XFX WarPad On-board 
Audio
Logitech G35 
  hide details  
Reply
post #14 of 35
Try reinstalling your drivers again, especially the chipset drivers. I had a similar problem with slow read/write speeds on my 840 250GB on my M5A99FX pro R2.0. I reinstalled the drivers and that did the trick.
post #15 of 35
Quote:
Originally Posted by eXXon View Post

Good point. Op connect the EVO to a SATA II port. Replace the cable just in case.

There are none. 990FX has 6xSATA III natively. The two bonus Marvell ports get used for eSATA and... marketing, I guess?
Triumvirate
(20 items)
 
Osmium
(8 items)
 
For Sale: [FS] Z97 system: Xeon and RAM
$160 (USD) or best offer
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-5775C ASUS Sabertooth Z97 Mark 2 Sapphire RX 480 (reference) MSI Low-Profile 750Ti 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsair Dominator Platinum - 2x8GB Crucial M500 - 960GB Samsung 840 - 250GB WD Scorpio Blue - 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingOS
ADATA SP900 - 64GB Scythe BIG Shuriken 2 Rev. B PNY Quadro 600 blower Windows 10 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
ASUS VE247H - 1080p Gateway FPD1960 - 1280x1024 Samsung S20D300 - 900p, portrait Rosewill RK9000I - Cherry MX Blue 
PowerCaseMouseOther
Rosewill HIVE 650W Riotoro CR1080 SteelSeries Rival 100 CyberPower 1500PFCLCD 
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD A10-7870K ASRock FM2A88X-ITX+ G.Skill Ripjaws X - 2x4GB @ 2400MT/s Samsung 840 120GB 
CoolingOSPowerCase
Evercool EC-HPS-810CP Windows 7 Pro 64-bit PicoPSU-120-WI-25 Mini-Box M350 
  hide details  
Reply
Triumvirate
(20 items)
 
Osmium
(8 items)
 
For Sale: [FS] Z97 system: Xeon and RAM
$160 (USD) or best offer
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7-5775C ASUS Sabertooth Z97 Mark 2 Sapphire RX 480 (reference) MSI Low-Profile 750Ti 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Corsair Dominator Platinum - 2x8GB Crucial M500 - 960GB Samsung 840 - 250GB WD Scorpio Blue - 1TB 
Hard DriveCoolingCoolingOS
ADATA SP900 - 64GB Scythe BIG Shuriken 2 Rev. B PNY Quadro 600 blower Windows 10 
MonitorMonitorMonitorKeyboard
ASUS VE247H - 1080p Gateway FPD1960 - 1280x1024 Samsung S20D300 - 900p, portrait Rosewill RK9000I - Cherry MX Blue 
PowerCaseMouseOther
Rosewill HIVE 650W Riotoro CR1080 SteelSeries Rival 100 CyberPower 1500PFCLCD 
CPUMotherboardRAMHard Drive
AMD A10-7870K ASRock FM2A88X-ITX+ G.Skill Ripjaws X - 2x4GB @ 2400MT/s Samsung 840 120GB 
CoolingOSPowerCase
Evercool EC-HPS-810CP Windows 7 Pro 64-bit PicoPSU-120-WI-25 Mini-Box M350 
  hide details  
Reply
post #16 of 35
Thread Starter 
All 8 SATA ports are grey




I went to SATA1 to not be connected to the Marvell Port, was I incorrect in choosing SATA1??

I am having trouble finding the correct chipset drivers. I went to the AMD link off Sean's guide and it seemed like a GPU install/ caused a BSOD that forced me to reinstall Windows. I am not having success finding up-to-date drivers
post #17 of 35
Go here http://www.asrock.com/mb/AMD/990FX%20Extreme9/?cat=Download&os=Win764 these are the most up to date drivers for your board. Download and install them.
post #18 of 35
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Chief96 View Post

Go here http://www.asrock.com/mb/AMD/990FX%20Extreme9/?cat=Download&os=Win764 these are the most up to date drivers for your board. Download and install them.

I went there and that's where I had a problem, so i'll continue to noob it up and ask which one?

AMD all in 1 driver ver:8.70a

or

SATA Floppy Image ver:3.3.1540.13
post #19 of 35
Install/reinstall both of them. Won't hurt.
post #20 of 35
Quote:
Originally Posted by RaFDX View Post

I went there and that's where I had a problem, so i'll continue to noob it up and ask which one?

AMD all in 1 driver ver:8.70a

or

SATA Floppy Image ver:3.3.1540.13

floppy image is for when you install windows and it ask you for AHCI/RAID drivers. install the other ones.
Edited by spice003 - 3/15/14 at 1:52pm
Mini-Me
(13 items)
 
Plex/VM server
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3350p ASRock Z77E-ITX ASUS GTX 960 4GB G.Skill Ripjaws 8GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial MX200 256GB Windows 7 Dell U2414H Logitech G110 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM550 Fractal Node 304 Logitech G500 Xtrac XXL 
Audio
Beyerdynamic DT 990 250Omh  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon L5638 Gygabite X58A-UD3R Asus G210 G.Skill 20GB  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
WD 4 TB Red WD 3 TB Red Mushkin 120GB SSD OEM cooler 
OSPowerCase
Windows 7 Antec True power 750 LIAN LI PC-7B 
  hide details  
Reply
Mini-Me
(13 items)
 
Plex/VM server
(11 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3350p ASRock Z77E-ITX ASUS GTX 960 4GB G.Skill Ripjaws 8GB DDR3-1600 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
Crucial MX200 256GB Windows 7 Dell U2414H Logitech G110 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM550 Fractal Node 304 Logitech G500 Xtrac XXL 
Audio
Beyerdynamic DT 990 250Omh  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon L5638 Gygabite X58A-UD3R Asus G210 G.Skill 20GB  
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
WD 4 TB Red WD 3 TB Red Mushkin 120GB SSD OEM cooler 
OSPowerCase
Windows 7 Antec True power 750 LIAN LI PC-7B 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: SSD
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › SSD › Another "my SSD is slow, help me PLEASE" post