Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › New Build Not Recognizing GPU!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

New Build Not Recognizing GPU!

post #1 of 14
Thread Starter 
So I finished my new, and first ever, PC build. Everything booted up, worked, and I installed my OS and necessary drivers.

I go to install my GPU drivers, and my PC cant find the GPU. It's not in the BIOS, or the device manager. I can only get video by using the onboard graphics.

Also, when I plug in the GPU to the monitor, the monitor is not getting a signal from the GPU; I assumed it had to do with not having the correct drivers.

I have an AsRock fatal1ty z87 mobo, a 650w Seasonic PSU, and an Asus gtx 760 graphics card.

Side Note on the GPU: the GPU fans are spinning, the 8-pin is plugged in, I'm pretty positive it is sitting in the PCI-e slot correctly, and I tested the GPU on a buddys PC so it's not the GPU.

Also, the BIOS is set to look at the PCI-e slot and not the onboard graphics.

Any ideas on what the problem may be other than a faulty PCI-e slot???

Any help is appreciated!
post #2 of 14
Make sure you're using the slot closest to the CPU socket for the GPU, and verify that it's pushed all the way into the socket and that the 8-pin is in correctly to the PSU and the GPU. What monitor are you using?
    
CPUGraphicsGraphicsRAM
Intel i7 3630QM HD 7970M HD 7970M 2x4GB 1333MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 256GB mSata Seagate Momentus 750GB Western Digital Scorpio Blue 500GB DVD Burner 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64-Bit Ultimate 17.3" 1920x1080 Matte Screen Auria 27" 2560x1440 Back-lit Clevo Keyboard 
Power
330 Watt Power *BRICK*! 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsGraphicsRAM
Intel i7 3630QM HD 7970M HD 7970M 2x4GB 1333MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 256GB mSata Seagate Momentus 750GB Western Digital Scorpio Blue 500GB DVD Burner 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64-Bit Ultimate 17.3" 1920x1080 Matte Screen Auria 27" 2560x1440 Back-lit Clevo Keyboard 
Power
330 Watt Power *BRICK*! 
  hide details  
Reply
post #3 of 14
Sounds like the card isn't seated correctly.
post #4 of 14
Thread Starter 
An Asus monitor. The card is down as far as it will go, I pushed pretty hard to make sure.
post #5 of 14
Thread Starter 
And I've reseated it several times, and it is in the slot closest to the CPU
post #6 of 14
Have you tried using a different connection? Such as VGA? Or DVI?
    
CPUGraphicsGraphicsRAM
Intel i7 3630QM HD 7970M HD 7970M 2x4GB 1333MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 256GB mSata Seagate Momentus 750GB Western Digital Scorpio Blue 500GB DVD Burner 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64-Bit Ultimate 17.3" 1920x1080 Matte Screen Auria 27" 2560x1440 Back-lit Clevo Keyboard 
Power
330 Watt Power *BRICK*! 
  hide details  
Reply
    
CPUGraphicsGraphicsRAM
Intel i7 3630QM HD 7970M HD 7970M 2x4GB 1333MHz 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Crucial M4 256GB mSata Seagate Momentus 750GB Western Digital Scorpio Blue 500GB DVD Burner 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 64-Bit Ultimate 17.3" 1920x1080 Matte Screen Auria 27" 2560x1440 Back-lit Clevo Keyboard 
Power
330 Watt Power *BRICK*! 
  hide details  
Reply
post #7 of 14
Thread Starter 
The only cable that came with the monitor was a DVI to HDMI so I'll have to go get a VGA cable and test it.
I read somewhere that some GPU's need a driver in order to feed to an HDMI cable or something around those lines?
post #8 of 14
sorta sounds like the card is DOA, my friend bought one recently and it had a damaged SMD Capacitor near the PCI-e connector check to see
Tha Beast!
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4770K 4.4Ghz 1.25V ASUS Z87 Sabertooth EVGA GTX 1080 FTW2 iCX 2126/11GHz 16GB DDR3 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Kingston 480GB SSD HGST 2TB Corsair H100i Windows 10 Home 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC I2269VW-B 22" Razer BlackWidow Ultimate 2014 Corsair HX650 Corsair Vengance C70 Gunmetal 
MouseMouse PadAudio
Razer Deathadder 2013 Razer goliathus Sound Blaster X-FI Xtreme Audio PCIe 
  hide details  
Reply
Tha Beast!
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 4770K 4.4Ghz 1.25V ASUS Z87 Sabertooth EVGA GTX 1080 FTW2 iCX 2126/11GHz 16GB DDR3 2400Mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Kingston 480GB SSD HGST 2TB Corsair H100i Windows 10 Home 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
AOC I2269VW-B 22" Razer BlackWidow Ultimate 2014 Corsair HX650 Corsair Vengance C70 Gunmetal 
MouseMouse PadAudio
Razer Deathadder 2013 Razer goliathus Sound Blaster X-FI Xtreme Audio PCIe 
  hide details  
Reply
post #9 of 14
Make sure your power connectors are fully connected. If all else fails try a different PCI-E slot too.
post #10 of 14
Quote:
Originally Posted by BiG StroOnZ View Post

Make sure your power connectors are fully connected. If all else fails try a different PCI-E slot too.

This. If it works, install your card back in the first PCI-E slot and it should work there too.
TheSadFlute
(16 items)
 
DyingHeart
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K TUF Sabertooth MSI 1080 Ti 16GB 2400MHz C15 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Corsair 480GB LE 3TB WD Green Sammy 500GB 850 EVO H100i 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro  BenQ XR3501 Logitech G710+ EVGA G2 750W 
CaseMouseAudioAudio
Cooler Master Stryker Logitech G602 Asus Strix Nakamichi 5.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965BE  Sapphire 790X Zotac GTX650  4GB Corsair 1066 DDR2 (1GBx4) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
G.Skill Phoenix Pro 120GB WD 2TB Green Stock 3x120mm UQ fans 
OSMonitorKeyboardPower
W7 Pro SP1 x64 LG 21' 1680x1050 Genius  Corsair CX600 
CaseMouseMouse PadAudio
Gigabyte  E-Blue Mazer XFX WarPad On-board 
Audio
Logitech G35 
  hide details  
Reply
TheSadFlute
(16 items)
 
DyingHeart
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K TUF Sabertooth MSI 1080 Ti 16GB 2400MHz C15 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Corsair 480GB LE 3TB WD Green Sammy 500GB 850 EVO H100i 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro  BenQ XR3501 Logitech G710+ EVGA G2 750W 
CaseMouseAudioAudio
Cooler Master Stryker Logitech G602 Asus Strix Nakamichi 5.1 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II X4 965BE  Sapphire 790X Zotac GTX650  4GB Corsair 1066 DDR2 (1GBx4) 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
G.Skill Phoenix Pro 120GB WD 2TB Green Stock 3x120mm UQ fans 
OSMonitorKeyboardPower
W7 Pro SP1 x64 LG 21' 1680x1050 Genius  Corsair CX600 
CaseMouseMouse PadAudio
Gigabyte  E-Blue Mazer XFX WarPad On-board 
Audio
Logitech G35 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › New Build Not Recognizing GPU!