Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Asus bios, no USB during boot
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Asus bios, no USB during boot

post #1 of 8
Thread Starter 
Hey there guys,

So I recently purchase a new system for my self to retire my level10gt massive system. I've now have gone with a mini itx bitpheonix prodigy case, asus rog impact vi mb, 4770, h100i, corsair 1600mhz 16gb, dual ssd in raid 0, and corsair rm650 and haven't picked a gpu yet.

Issue I'm having is that my USB ports stop working at the operating system windows 8.1 setup screen. I have setup windows 8.1 install files on a USB drive, boot to bios, and mouse and key board work. What doesn't work is when I then boot to the USB os setup, once at setup screen mouse and key board stop working.

Now I had this before like a week ago when only had one ssd, and I played around with the legacy bios enable/disable or full USB initializing .. And I made it past the setup screen. Now that I've added second ssd and in raid, re setting up windows, (also did bios update) so the USB setting change went back to default, any suggestions would be great, I'm totally stumped lol
post #2 of 8
Make sure your USB settings are set to Legacy enabled:



I would try either ENABLED or SMART AUTO on xHCI controller.

I would try ENABLE on EHCI

You may need to set the USB drive type to something else.. typically Floppy.. but try the others if needed




In the BOOT menu, make sure you are set to FULL Initialization on the USB ports



This last one is probably what is hurting you....

If this doesn't do it... then you need to get USB drivers loaded at boot with the USB install... although the hardware should be totally compatible with the generic windows USB legacy drivers. I do think one of the settings above will fix it though.
Workstation
(16 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
INtel 4770k ASUS maximus extreme VI  EVGA GTX 780Ti SC  EVGA GTX 780Ti SC 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 780Ti SC Kingston HyperX Beast 32 GB Kit (4x8 GB) 2400MH... Western Digital 2tb Enterprise Samsung 840 Pro SSD 256GB 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Pawtec External USB 3.0 Aluminum 8X DVD-RW Writ... Primochill ghost fitings Monsoon reservoir Swifttech MCP50x/2  
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill rigid acrylic tubing EK supremacy CPU block - Nickel EK 780Ti waterblocks x3 - Nickel Lamptron FC9 fan Controller 
CoolingCoolingCoolingCooling
9x Primochill Acrylic Radiator Grills Alphacool ST30 280 radiator Alphacool ST30 280 radiator Alphacool 420 80mm 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate Dell UW3014 Merc stealth steel series keyboard EVGA NEX1500 PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian Li PC-D600 Razer Death Adder Mouse Razer Scarab mousepad Logitech X-540 5.1 speakers with sub 
  hide details  
Reply
Workstation
(16 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
INtel 4770k ASUS maximus extreme VI  EVGA GTX 780Ti SC  EVGA GTX 780Ti SC 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 780Ti SC Kingston HyperX Beast 32 GB Kit (4x8 GB) 2400MH... Western Digital 2tb Enterprise Samsung 840 Pro SSD 256GB 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Pawtec External USB 3.0 Aluminum 8X DVD-RW Writ... Primochill ghost fitings Monsoon reservoir Swifttech MCP50x/2  
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill rigid acrylic tubing EK supremacy CPU block - Nickel EK 780Ti waterblocks x3 - Nickel Lamptron FC9 fan Controller 
CoolingCoolingCoolingCooling
9x Primochill Acrylic Radiator Grills Alphacool ST30 280 radiator Alphacool ST30 280 radiator Alphacool 420 80mm 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate Dell UW3014 Merc stealth steel series keyboard EVGA NEX1500 PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian Li PC-D600 Razer Death Adder Mouse Razer Scarab mousepad Logitech X-540 5.1 speakers with sub 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Thread Starter 
Thanks for your reply, i tried what you suggested. still not working. I know all the usb ports are good, because with no usb drive attached they all work keyboard and mouse at the bios screen..

what ive noticed though is that if i reboot with the usb jump drive in the usb port already, it stops all keyboard and mouse from functioning right off the bat. no idea why.

I've tried every usb setting i can think of. I am quite stumped.thumbsdownsmileyanim.gif
post #4 of 8
Quote:
Originally Posted by mrWiggy View Post

Thanks for your reply, i tried what you suggested. still not working. I know all the usb ports are good, because with no usb drive attached they all work keyboard and mouse at the bios screen..

what ive noticed though is that if i reboot with the usb jump drive in the usb port already, it stops all keyboard and mouse from functioning right off the bat. no idea why.

I've tried every usb setting i can think of. I am quite stumped.thumbsdownsmileyanim.gif

Do you have the capability of using a disk for the install?

Unplug all other usb devices except for Mouse and Keyboard... and don't use a hub.. plug them directly in. Try both the USB 3 ports and the USB 2 ports...

You stated it worked fine until you plugged in another SSD? Have you tried unplugging that just to see what happens?
Workstation
(16 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
INtel 4770k ASUS maximus extreme VI  EVGA GTX 780Ti SC  EVGA GTX 780Ti SC 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 780Ti SC Kingston HyperX Beast 32 GB Kit (4x8 GB) 2400MH... Western Digital 2tb Enterprise Samsung 840 Pro SSD 256GB 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Pawtec External USB 3.0 Aluminum 8X DVD-RW Writ... Primochill ghost fitings Monsoon reservoir Swifttech MCP50x/2  
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill rigid acrylic tubing EK supremacy CPU block - Nickel EK 780Ti waterblocks x3 - Nickel Lamptron FC9 fan Controller 
CoolingCoolingCoolingCooling
9x Primochill Acrylic Radiator Grills Alphacool ST30 280 radiator Alphacool ST30 280 radiator Alphacool 420 80mm 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate Dell UW3014 Merc stealth steel series keyboard EVGA NEX1500 PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian Li PC-D600 Razer Death Adder Mouse Razer Scarab mousepad Logitech X-540 5.1 speakers with sub 
  hide details  
Reply
Workstation
(16 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
INtel 4770k ASUS maximus extreme VI  EVGA GTX 780Ti SC  EVGA GTX 780Ti SC 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 780Ti SC Kingston HyperX Beast 32 GB Kit (4x8 GB) 2400MH... Western Digital 2tb Enterprise Samsung 840 Pro SSD 256GB 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Pawtec External USB 3.0 Aluminum 8X DVD-RW Writ... Primochill ghost fitings Monsoon reservoir Swifttech MCP50x/2  
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill rigid acrylic tubing EK supremacy CPU block - Nickel EK 780Ti waterblocks x3 - Nickel Lamptron FC9 fan Controller 
CoolingCoolingCoolingCooling
9x Primochill Acrylic Radiator Grills Alphacool ST30 280 radiator Alphacool ST30 280 radiator Alphacool 420 80mm 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate Dell UW3014 Merc stealth steel series keyboard EVGA NEX1500 PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian Li PC-D600 Razer Death Adder Mouse Razer Scarab mousepad Logitech X-540 5.1 speakers with sub 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
If you are using the USB 3.0 ports they may not be enabled until you boot into Windows and Windows loads the USB 3.0 drivers.

Look at your manual and see what USB 2.0 ports you have then plug into one of those and then boot.

Maybe that will work.

You can also look at your manual and see what USB port on the back I/O is used for BIOS update. Try plugging into that port and then turn on the system.
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4770K @ 4.7GHz / 4400MHz Asus Sabertooth Z87 Gigabyte GTX 780 OC 8GB G.Skill Trident X 9-11-11-31-1T @ 2400MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OS SSD 840 Pro 256GB / FSX SSD 840 Pro 256GB LG DVD Thermalright SB-E x2 Win7 Ult 64b 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VP2655wb 25.5" IPS LCD Logitech Wireless EX1110 w/Mouse Corsair AX860i CM HAF-X 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4770K @ 4.7GHz / 4400MHz Asus Sabertooth Z87 Gigabyte GTX 780 OC 8GB G.Skill Trident X 9-11-11-31-1T @ 2400MHz 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
OS SSD 840 Pro 256GB / FSX SSD 840 Pro 256GB LG DVD Thermalright SB-E x2 Win7 Ult 64b 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VP2655wb 25.5" IPS LCD Logitech Wireless EX1110 w/Mouse Corsair AX860i CM HAF-X 
  hide details  
Reply
post #6 of 8
Thread Starter 
Thank you for all those who gave their assistance.

After spending another hour running through all the different usb configuarion settings, this is what finially worked.

  • legacy usb support enabled,
  • intel xhci mode disable
  • ehci hand off disable
  • usb full initialiazation

It did not matter whether or not i used usb3 or usb2, or the usb flashback bios port.

Finally, my machine is running smile.gif
post #7 of 8
Quote:
Originally Posted by mrWiggy View Post

Thank you for all those who gave their assistance.

After spending another hour running through all the different usb configuarion settings, this is what finially worked.

  • legacy usb support enabled,
  • intel xhci mode disable
  • ehci hand off disable
  • usb full initialiazation

It did not matter whether or not i used usb3 or usb2, or the usb flashback bios port.

Finally, my machine is running smile.gif


Wow! Good to hear you got it going though! thumb.gif
Workstation
(16 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
INtel 4770k ASUS maximus extreme VI  EVGA GTX 780Ti SC  EVGA GTX 780Ti SC 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 780Ti SC Kingston HyperX Beast 32 GB Kit (4x8 GB) 2400MH... Western Digital 2tb Enterprise Samsung 840 Pro SSD 256GB 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Pawtec External USB 3.0 Aluminum 8X DVD-RW Writ... Primochill ghost fitings Monsoon reservoir Swifttech MCP50x/2  
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill rigid acrylic tubing EK supremacy CPU block - Nickel EK 780Ti waterblocks x3 - Nickel Lamptron FC9 fan Controller 
CoolingCoolingCoolingCooling
9x Primochill Acrylic Radiator Grills Alphacool ST30 280 radiator Alphacool ST30 280 radiator Alphacool 420 80mm 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate Dell UW3014 Merc stealth steel series keyboard EVGA NEX1500 PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian Li PC-D600 Razer Death Adder Mouse Razer Scarab mousepad Logitech X-540 5.1 speakers with sub 
  hide details  
Reply
Workstation
(16 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsGraphics
INtel 4770k ASUS maximus extreme VI  EVGA GTX 780Ti SC  EVGA GTX 780Ti SC 
GraphicsRAMHard DriveHard Drive
EVGA GTX 780Ti SC Kingston HyperX Beast 32 GB Kit (4x8 GB) 2400MH... Western Digital 2tb Enterprise Samsung 840 Pro SSD 256GB 
Optical DriveCoolingCoolingCooling
Pawtec External USB 3.0 Aluminum 8X DVD-RW Writ... Primochill ghost fitings Monsoon reservoir Swifttech MCP50x/2  
CoolingCoolingCoolingCooling
Primochill rigid acrylic tubing EK supremacy CPU block - Nickel EK 780Ti waterblocks x3 - Nickel Lamptron FC9 fan Controller 
CoolingCoolingCoolingCooling
9x Primochill Acrylic Radiator Grills Alphacool ST30 280 radiator Alphacool ST30 280 radiator Alphacool 420 80mm 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Ultimate Dell UW3014 Merc stealth steel series keyboard EVGA NEX1500 PSU 
CaseMouseMouse PadAudio
Lian Li PC-D600 Razer Death Adder Mouse Razer Scarab mousepad Logitech X-540 5.1 speakers with sub 
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Thread Starter 
Thanks man, much appreciated!

And heres my new validation link: http://valid.x86.fr/dxlen8 thumb.gif
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Asus bios, no USB during boot