Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Need help ASAP!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Need help ASAP!

post #1 of 8
Thread Starter 
OK so I got my gigabyte x79s up5 today and this is happening.
Computer starts, gets to bios screen. Can't go into bios or any of the other options. After like a minute, it goes to the boot up screen, gets as far as, nvidia gtx 770 VGA bios, then nothing happens.
I'm currently without any HDDs plugged in. 1 stick of ram, processor and the GPU plugged in. One ps2 keyboard plugged in (just in case USB no work in bios for whatever reason. Only thing I can do, is when the bios screen shows up, I can ctrl-alt-delete to restart computer.

*edit* I've also taken out the batter for a minute, while the PSU was unplugged from the wall.
Black Jarvis V1.9
(21 items)
 
Mazdaspeed6
(18 items)
 
 
  hide details  
Reply
Black Jarvis V1.9
(21 items)
 
Mazdaspeed6
(18 items)
 
 
  hide details  
Reply
post #2 of 8
Boot it with no BIOS battery in.

Also, some of the steps in the "how to fix a non-POSTing computer" in my sig should be helpful in trouble-shooting this. I don't think you'll need to strip down your whole computer, I'm just going to vote for try it with a different Keyboard and different GPU should fix your issue (an ATI card if you happen to have one laying around - I have better luck with getting a computer to give video output when I switch to the other GPU vendor, troubleshoot everything, then switch back).
Maximum Dwarf
(15 items)
 
Density!
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570k ASUS MAXIMUS IV GENE HD7970 Gen 1 Ripjaws Z 2x8GB 2133MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1TB RE4 2x3TB WD Red LG 10x BD-R Corsair H80i w/push pull 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 Ultimate 3x 1920x1080 LG IPS displays. Razer Mass Effect 3 Blackwidow Ultimate Cooler Master Silent Pro M850 
CaseMouseMouse Pad
Silverstone TJ08B-E R.A.T. 7 An ergonomic one 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 3770k Gigabyte Sniper M3 1155 mATX CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 1600MHz 1TB WD RE4 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
2TB WD Red 2TB WD Red 4TB WD Red 4TB WD Red 
PowerCaseAudioOther
750W Seasonic Gold Fractal Node 804 5.1 Definitive Def Tech PERC 5i RAID card w/ BBU (LSI Firmware) 
  hide details  
Reply
Maximum Dwarf
(15 items)
 
Density!
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570k ASUS MAXIMUS IV GENE HD7970 Gen 1 Ripjaws Z 2x8GB 2133MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1TB RE4 2x3TB WD Red LG 10x BD-R Corsair H80i w/push pull 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 Ultimate 3x 1920x1080 LG IPS displays. Razer Mass Effect 3 Blackwidow Ultimate Cooler Master Silent Pro M850 
CaseMouseMouse Pad
Silverstone TJ08B-E R.A.T. 7 An ergonomic one 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 3770k Gigabyte Sniper M3 1155 mATX CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 1600MHz 1TB WD RE4 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
2TB WD Red 2TB WD Red 4TB WD Red 4TB WD Red 
PowerCaseAudioOther
750W Seasonic Gold Fractal Node 804 5.1 Definitive Def Tech PERC 5i RAID card w/ BBU (LSI Firmware) 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by CTRLurself View Post

Boot it with no BIOS battery in.
What would this do? Ive never tried it (Im at work now).

BTW I think I've narrowed it down to a problem with the bios's. Problem is I cant click anything during the bios loading screen so I cant actually flash it. Any suggestions?
Black Jarvis V1.9
(21 items)
 
Mazdaspeed6
(18 items)
 
 
  hide details  
Reply
Black Jarvis V1.9
(21 items)
 
Mazdaspeed6
(18 items)
 
 
  hide details  
Reply
post #4 of 8
Quote:
Originally Posted by ADHDadditiv View Post

What would this do? Ive never tried it (Im at work now).

BTW I think I've narrowed it down to a problem with the bios's. Problem is I cant click anything during the bios loading screen so I cant actually flash it. Any suggestions?

That board has a dual bios. You can try the other bios. You should also try resetting the cmos button. Too bad it doesn't have the asus usb bios flash.

sorry I just saw you said bios's so I guess you tried that already. it's hard to imagine a brand new board came with both bios's messed up.
Bench Rig
(20 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel i7 core 5960x intel i7 core 4770k Rampage V Extreme Asus GTX 980 Strix 
GraphicsRAMRAMHard Drive
Asus 780 ti Matrix G-Skill Ripjawz 4 G-Skill Trident X Samsung 840 Evo 120gb 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Neutron 120gb Corsair Neutron 120gb Kingpin Tek 9 Fat GPU Pot Kingpin F1 Extreme CPU Pot 
CoolingCoolingOSOS
EK Universal GPU Water Block EK Supremacy CPU Block Win 7 64 bit Win XP 32 bit 
MonitorPowerCaseOther
Samsung S27A950D Corsair AX1200 Dimastech Easy v3 Bench and Armaflex Gigabyte Z97 SOC Force Motherboard 
  hide details  
Reply
Bench Rig
(20 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel i7 core 5960x intel i7 core 4770k Rampage V Extreme Asus GTX 980 Strix 
GraphicsRAMRAMHard Drive
Asus 780 ti Matrix G-Skill Ripjawz 4 G-Skill Trident X Samsung 840 Evo 120gb 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Neutron 120gb Corsair Neutron 120gb Kingpin Tek 9 Fat GPU Pot Kingpin F1 Extreme CPU Pot 
CoolingCoolingOSOS
EK Universal GPU Water Block EK Supremacy CPU Block Win 7 64 bit Win XP 32 bit 
MonitorPowerCaseOther
Samsung S27A950D Corsair AX1200 Dimastech Easy v3 Bench and Armaflex Gigabyte Z97 SOC Force Motherboard 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by strong island 1 View Post

That board has a dual bios. You can try the other bios. You should also try resetting the cmos button. Too bad it doesn't have the asus usb bios flash.

sorry I just saw you said bios's so I guess you tried that already. it's hard to imagine a brand new board came with both bios's messed up.
If it had that I would have had it up and running already lol. But yes ive tried both bios's and they are both doing the same thing. Apparently its a common problem with this board.
Black Jarvis V1.9
(21 items)
 
Mazdaspeed6
(18 items)
 
 
  hide details  
Reply
Black Jarvis V1.9
(21 items)
 
Mazdaspeed6
(18 items)
 
 
  hide details  
Reply
post #6 of 8
did you clear the cmos
Bench Rig
(20 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel i7 core 5960x intel i7 core 4770k Rampage V Extreme Asus GTX 980 Strix 
GraphicsRAMRAMHard Drive
Asus 780 ti Matrix G-Skill Ripjawz 4 G-Skill Trident X Samsung 840 Evo 120gb 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Neutron 120gb Corsair Neutron 120gb Kingpin Tek 9 Fat GPU Pot Kingpin F1 Extreme CPU Pot 
CoolingCoolingOSOS
EK Universal GPU Water Block EK Supremacy CPU Block Win 7 64 bit Win XP 32 bit 
MonitorPowerCaseOther
Samsung S27A950D Corsair AX1200 Dimastech Easy v3 Bench and Armaflex Gigabyte Z97 SOC Force Motherboard 
  hide details  
Reply
Bench Rig
(20 items)
 
  
CPUCPUMotherboardGraphics
Intel i7 core 5960x intel i7 core 4770k Rampage V Extreme Asus GTX 980 Strix 
GraphicsRAMRAMHard Drive
Asus 780 ti Matrix G-Skill Ripjawz 4 G-Skill Trident X Samsung 840 Evo 120gb 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Neutron 120gb Corsair Neutron 120gb Kingpin Tek 9 Fat GPU Pot Kingpin F1 Extreme CPU Pot 
CoolingCoolingOSOS
EK Universal GPU Water Block EK Supremacy CPU Block Win 7 64 bit Win XP 32 bit 
MonitorPowerCaseOther
Samsung S27A950D Corsair AX1200 Dimastech Easy v3 Bench and Armaflex Gigabyte Z97 SOC Force Motherboard 
  hide details  
Reply
post #7 of 8
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by strong island 1 View Post

did you clear the cmos
Absolutely. Like I said before, took out the battery for a minute, while the psu was unplugged, and I pushed the Cmos reset button a couple times for a few seconds at a time.
Black Jarvis V1.9
(21 items)
 
Mazdaspeed6
(18 items)
 
 
  hide details  
Reply
Black Jarvis V1.9
(21 items)
 
Mazdaspeed6
(18 items)
 
 
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Quote:
Originally Posted by ADHDadditiv View Post

What would this do? Ive never tried it (Im at work now).

BTW I think I've narrowed it down to a problem with the bios's. Problem is I cant click anything during the bios loading screen so I cant actually flash it. Any suggestions?

Forces the BIOS to boot with no memory of how it does it, and it forces a full POST instead of a quick POST on every start up. It's an OLD trick I learned many years ago that basically works miracles.
Maximum Dwarf
(15 items)
 
Density!
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570k ASUS MAXIMUS IV GENE HD7970 Gen 1 Ripjaws Z 2x8GB 2133MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1TB RE4 2x3TB WD Red LG 10x BD-R Corsair H80i w/push pull 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 Ultimate 3x 1920x1080 LG IPS displays. Razer Mass Effect 3 Blackwidow Ultimate Cooler Master Silent Pro M850 
CaseMouseMouse Pad
Silverstone TJ08B-E R.A.T. 7 An ergonomic one 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 3770k Gigabyte Sniper M3 1155 mATX CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 1600MHz 1TB WD RE4 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
2TB WD Red 2TB WD Red 4TB WD Red 4TB WD Red 
PowerCaseAudioOther
750W Seasonic Gold Fractal Node 804 5.1 Definitive Def Tech PERC 5i RAID card w/ BBU (LSI Firmware) 
  hide details  
Reply
Maximum Dwarf
(15 items)
 
Density!
(12 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-3570k ASUS MAXIMUS IV GENE HD7970 Gen 1 Ripjaws Z 2x8GB 2133MHz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
1TB RE4 2x3TB WD Red LG 10x BD-R Corsair H80i w/push pull 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 Ultimate 3x 1920x1080 LG IPS displays. Razer Mass Effect 3 Blackwidow Ultimate Cooler Master Silent Pro M850 
CaseMouseMouse Pad
Silverstone TJ08B-E R.A.T. 7 An ergonomic one 
CPUMotherboardRAMHard Drive
i7 3770k Gigabyte Sniper M3 1155 mATX CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 1600MHz 1TB WD RE4 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
2TB WD Red 2TB WD Red 4TB WD Red 4TB WD Red 
PowerCaseAudioOther
750W Seasonic Gold Fractal Node 804 5.1 Definitive Def Tech PERC 5i RAID card w/ BBU (LSI Firmware) 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Need help ASAP!