Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › 4TB Hard Drive Not Working?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

4TB Hard Drive Not Working?

post #1 of 4
Thread Starter 
Have a GA-EX58-EXTREME running on their f12 BIOS which I believe is not EFI/UEFI.

I already RMA'd the first drive and received the second one today after running into the following issues which are occurring again so it seems I was a bit fast to write it off as a bad drive.

-Failed to format (both quick and full) after being set to GPT; the drive is going to be used as storage only

-SMART command failed during POST; noticed that this only occurs when it is connected to a ICH10R port and not the Gigabyte SATA port

-Already tried swapping the SATA cable with known good ones connected to other drives.

-Setting SATA to IDE had the drive POST as BzBzBzBzBz (again, only on ICH10R and not Gigabyte port); Set as SATA it detects properly

-WDIDLE3 on the drive results in VCS cmd errors and VCSSend errors.

I've updated the Intel Chipset drivers which made no difference; about to update the Intel RST drivers in a sec and give it another go.

Is it pretty much an issue with the motherboard not supporting drives larger than 2TB? I know it's possible but feel that it's unlikely to have gotten 2 bad drives in a row with the same issues.
Current System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon X5650 (4GHz @ 1.275v) Asus Sabertooth x58 Gigabyte G1 Gaming 980ti Corsair Platinum 16GB (2x8GB) 2133 DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Evo 500GB (OS Drive) 2x Western Digital 2TB Green (WD20EARS) 1x Western Digital 2TB Green (WD20EARX) 1x Western Digital 4TB Red (WD40EFRX) 
Optical DriveCoolingCoolingOS
2x Sony Optiarc DVD RW AD-7240S Corsair Hydro Series H100i 5x Scythe Gentle Typhoon AP-14 Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Samsung S27A950D (Primary) Dell MP2400 (80" projection) Dell Compact Black USB Keyboard (RT7D50) Corsair AX1200 Modular 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 800D Microsoft USB Intelimouse (Ball) Klipsch Promedia Ultra 5.1 Logitech G930 Wireless Headset 
  hide details  
Reply
Current System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon X5650 (4GHz @ 1.275v) Asus Sabertooth x58 Gigabyte G1 Gaming 980ti Corsair Platinum 16GB (2x8GB) 2133 DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Evo 500GB (OS Drive) 2x Western Digital 2TB Green (WD20EARS) 1x Western Digital 2TB Green (WD20EARX) 1x Western Digital 4TB Red (WD40EFRX) 
Optical DriveCoolingCoolingOS
2x Sony Optiarc DVD RW AD-7240S Corsair Hydro Series H100i 5x Scythe Gentle Typhoon AP-14 Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Samsung S27A950D (Primary) Dell MP2400 (80" projection) Dell Compact Black USB Keyboard (RT7D50) Corsair AX1200 Modular 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 800D Microsoft USB Intelimouse (Ball) Klipsch Promedia Ultra 5.1 Logitech G930 Wireless Headset 
  hide details  
Reply
post #2 of 4

The mobo should recognize the drive no issue if you have IRST up to date. I have a GPT formatted 3TB drive in my server with a similar chipset. It wasnt recognized as 3TB until I updated IRST on it.

 

What does the smart data say?

post #3 of 4
Thread Starter 
With the 1st drive when it was booted to Windows the Western Digital Lifeguard tools was unable to display any SMART data.

Windows also stopped detecting it after awhile even though it did at first.

I put the 2nd (replacement) drive into my friends computer and it works right off the bat; was also able to get in and disable the intelliparking with WDIDLE3 tool.

I just installed RST on my computer but am still letting it the WD Lifeguard tests run while it's connected to the other system. Hopefully it works fine as a storage drive after I finish and swap it back over. Will update with final results in a day or two since the tests do take awhile to run on such a large drive.

I had also checked with Gigabyte tech support and they said:

Dear Customer,
Please use 2TB or lower on this board as it cannot support 4TB hdd.
5/15/2014 3:41 AM
Current System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon X5650 (4GHz @ 1.275v) Asus Sabertooth x58 Gigabyte G1 Gaming 980ti Corsair Platinum 16GB (2x8GB) 2133 DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Evo 500GB (OS Drive) 2x Western Digital 2TB Green (WD20EARS) 1x Western Digital 2TB Green (WD20EARX) 1x Western Digital 4TB Red (WD40EFRX) 
Optical DriveCoolingCoolingOS
2x Sony Optiarc DVD RW AD-7240S Corsair Hydro Series H100i 5x Scythe Gentle Typhoon AP-14 Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Samsung S27A950D (Primary) Dell MP2400 (80" projection) Dell Compact Black USB Keyboard (RT7D50) Corsair AX1200 Modular 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 800D Microsoft USB Intelimouse (Ball) Klipsch Promedia Ultra 5.1 Logitech G930 Wireless Headset 
  hide details  
Reply
Current System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon X5650 (4GHz @ 1.275v) Asus Sabertooth x58 Gigabyte G1 Gaming 980ti Corsair Platinum 16GB (2x8GB) 2133 DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Evo 500GB (OS Drive) 2x Western Digital 2TB Green (WD20EARS) 1x Western Digital 2TB Green (WD20EARX) 1x Western Digital 4TB Red (WD40EFRX) 
Optical DriveCoolingCoolingOS
2x Sony Optiarc DVD RW AD-7240S Corsair Hydro Series H100i 5x Scythe Gentle Typhoon AP-14 Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Samsung S27A950D (Primary) Dell MP2400 (80" projection) Dell Compact Black USB Keyboard (RT7D50) Corsair AX1200 Modular 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 800D Microsoft USB Intelimouse (Ball) Klipsch Promedia Ultra 5.1 Logitech G930 Wireless Headset 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Thread Starter 
So, I got the Intel RST installed but haven't had a chance to swap the RMA drive to my rig since it was running Western Digital Lifeguard diagnostics on it from my friend's computer overnight.

Fast forward to this morning and the WD tools says that it failed due to too many bad sectors. Didn't have time to see how many sectors were bad before leaving for work.

Since this is already an RMA, Amazon is offering me a $60 refund if I choose to keep it or I can return it and place an order for a new one with one-day shipping (they'd refund the shipping costs).

Any advice on which route to go?

I assume I can get the $60 back and just RMA the bad sector drive with WD and get a refurb with the full warranty on it; never used a refurb drive though... Think I'd get a good amount of life out of it?
Current System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon X5650 (4GHz @ 1.275v) Asus Sabertooth x58 Gigabyte G1 Gaming 980ti Corsair Platinum 16GB (2x8GB) 2133 DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Evo 500GB (OS Drive) 2x Western Digital 2TB Green (WD20EARS) 1x Western Digital 2TB Green (WD20EARX) 1x Western Digital 4TB Red (WD40EFRX) 
Optical DriveCoolingCoolingOS
2x Sony Optiarc DVD RW AD-7240S Corsair Hydro Series H100i 5x Scythe Gentle Typhoon AP-14 Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Samsung S27A950D (Primary) Dell MP2400 (80" projection) Dell Compact Black USB Keyboard (RT7D50) Corsair AX1200 Modular 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 800D Microsoft USB Intelimouse (Ball) Klipsch Promedia Ultra 5.1 Logitech G930 Wireless Headset 
  hide details  
Reply
Current System
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Xeon X5650 (4GHz @ 1.275v) Asus Sabertooth x58 Gigabyte G1 Gaming 980ti Corsair Platinum 16GB (2x8GB) 2133 DDR3 
Hard DriveHard DriveHard DriveHard Drive
Samsung 850 Evo 500GB (OS Drive) 2x Western Digital 2TB Green (WD20EARS) 1x Western Digital 2TB Green (WD20EARX) 1x Western Digital 4TB Red (WD40EFRX) 
Optical DriveCoolingCoolingOS
2x Sony Optiarc DVD RW AD-7240S Corsair Hydro Series H100i 5x Scythe Gentle Typhoon AP-14 Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorMonitorKeyboardPower
Samsung S27A950D (Primary) Dell MP2400 (80" projection) Dell Compact Black USB Keyboard (RT7D50) Corsair AX1200 Modular 
CaseMouseAudioAudio
Corsair Obsidian 800D Microsoft USB Intelimouse (Ball) Klipsch Promedia Ultra 5.1 Logitech G930 Wireless Headset 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Hard Drives & Storage
Overclock.net › Forums › Components › Hard Drives & Storage › 4TB Hard Drive Not Working?