Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › [Official] - X58 Xeon Club -
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[Official] - X58 Xeon Club - - Page 851

Poll Results: How many years have you owned your X58 - Tylersburg platofrm?

 
  • 10% (49)
    More than 1 year
  • 5% (24)
    More than 2 years
  • 8% (41)
    More than 3 years
  • 11% (53)
    More than 4 years
  • 23% (113)
    More than 5 years
  • 41% (200)
    More than 6 years
480 Total Votes  
post #8501 of 12870
Quote:
Originally Posted by Vipu View Post

Ty, i will run memtest later today and maybe overnight if short test goes fine.
What if memtest shows there is some problem? Guess i have to replace the not working memory with new or is there something i can do to fix it?

Was thinking to upgrade my crappy 6gb to 12-16gb anyway, so if memory is the problem I should just upgrade then?

And yeah solid freeze, only holding powerbutton helps.

If you get errors, you can try loosening timings, lowering clocks, or giving it more voltage if it is at less than 1.65v. You may be right on edge as it looks like your memory is rated at those timings but at 1333mhz, not 1390mhz.
Main
(15 items)
 
Server
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
E5-1660 @ 4.6ghz 1.275v Asus x79 Deluxe Gigabyte GTX 1080 Windforce 32gb Patriot Viper III @ 2400 11-12-11-24 1t 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
4x4tb, 2x5tb, 2x8tb 7200rpm 850+840 Evo 500gb, BX100 500gb, 960 Evo 500gb Noctua NH-D15S Windows 10 Pro 
MonitorPower
2x Lenovo L220x, Hisense h8c 55" Corsair RM850i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2x Xeon x5670 ASUS Z8NA-D6C Windforce 7950 48gb NANYA DDR3 1333mhz 
Hard DriveCoolingPowerCase
2x Toshiba 2tb 7200rpm Raid 1 2x Raijintek Aidos 750w ToughPower Gold DIYPC D480-BK 
  hide details  
Reply
Main
(15 items)
 
Server
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
E5-1660 @ 4.6ghz 1.275v Asus x79 Deluxe Gigabyte GTX 1080 Windforce 32gb Patriot Viper III @ 2400 11-12-11-24 1t 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
4x4tb, 2x5tb, 2x8tb 7200rpm 850+840 Evo 500gb, BX100 500gb, 960 Evo 500gb Noctua NH-D15S Windows 10 Pro 
MonitorPower
2x Lenovo L220x, Hisense h8c 55" Corsair RM850i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2x Xeon x5670 ASUS Z8NA-D6C Windforce 7950 48gb NANYA DDR3 1333mhz 
Hard DriveCoolingPowerCase
2x Toshiba 2tb 7200rpm Raid 1 2x Raijintek Aidos 750w ToughPower Gold DIYPC D480-BK 
  hide details  
Reply
post #8502 of 12870
Quote:
Originally Posted by tbob22 View Post

If you get errors, you can try loosening timings, lowering clocks, or giving it more voltage if it is at less than 1.65v. You may be right on edge as it looks like your memory is rated at those timings but at 1333mhz, not 1390mhz.

Ok, I haven't done really any memory OCing so I dont even know where to change its volts. But yeah i just tried to change it to 1390 just to see what happens, I had it always at 1333 before today.
post #8503 of 12870
Quote:
Originally Posted by tbob22 View Post

You just need to find some good x5670's, 4.4 wouldn't be too difficult with some good chips.

What's the max multi you can use on those e5630's?

I can use a multi of 20 on the E5630 with Turbo Enabled.
post #8504 of 12870
Quote:
Originally Posted by arnavvr View Post

I can use a multi of 20 on the E5630 with Turbo Enabled.

Ok, you should be able to use 22x on the x5650, 23x on the x5660, and 24x on the x5670.
Main
(15 items)
 
Server
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
E5-1660 @ 4.6ghz 1.275v Asus x79 Deluxe Gigabyte GTX 1080 Windforce 32gb Patriot Viper III @ 2400 11-12-11-24 1t 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
4x4tb, 2x5tb, 2x8tb 7200rpm 850+840 Evo 500gb, BX100 500gb, 960 Evo 500gb Noctua NH-D15S Windows 10 Pro 
MonitorPower
2x Lenovo L220x, Hisense h8c 55" Corsair RM850i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2x Xeon x5670 ASUS Z8NA-D6C Windforce 7950 48gb NANYA DDR3 1333mhz 
Hard DriveCoolingPowerCase
2x Toshiba 2tb 7200rpm Raid 1 2x Raijintek Aidos 750w ToughPower Gold DIYPC D480-BK 
  hide details  
Reply
Main
(15 items)
 
Server
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
E5-1660 @ 4.6ghz 1.275v Asus x79 Deluxe Gigabyte GTX 1080 Windforce 32gb Patriot Viper III @ 2400 11-12-11-24 1t 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
4x4tb, 2x5tb, 2x8tb 7200rpm 850+840 Evo 500gb, BX100 500gb, 960 Evo 500gb Noctua NH-D15S Windows 10 Pro 
MonitorPower
2x Lenovo L220x, Hisense h8c 55" Corsair RM850i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2x Xeon x5670 ASUS Z8NA-D6C Windforce 7950 48gb NANYA DDR3 1333mhz 
Hard DriveCoolingPowerCase
2x Toshiba 2tb 7200rpm Raid 1 2x Raijintek Aidos 750w ToughPower Gold DIYPC D480-BK 
  hide details  
Reply
post #8505 of 12870
Quote:
Originally Posted by Vipu View Post


Btw is this 65 gflops normal score for my cpu and memory?
Think I have seen many here with 80+
post #8506 of 12870
Finally got refund for that broken E5649, decided to spend extra 25 and just get a x5660! its on its way ~hype~
post #8507 of 12870
Quote:
Originally Posted by Vipu View Post

Btw is this 65 gflops normal score for my cpu and memory?
Think I have seen many here with 80+

Try running ITB with hyper threading disabled or with only 6 or 8 threads instead of all. I noticed I get lower gflops with hyper threading enabled. Some apps run better with hyper threading, others run worse.
post #8508 of 12870
Quote:
Originally Posted by tbob22 View Post

If you get errors, you can try loosening timings, lowering clocks, or giving it more voltage if it is at less than 1.65v. You may be right on edge as it looks like your memory is rated at those timings but at 1333mhz, not 1390mhz.

I did few minutes of test and got 1 error.
Now im just not sure what voltage i should raise.
Maybe its one of these two?
Qpi/dram core voltage 1.26
Dram bus voltage 1.6

Trying now with default memory settings if i get any errors with that.

Edited by Vipu - 6/23/16 at 5:43pm
post #8509 of 12870
Quote:
Originally Posted by Eric1285 View Post

I've also seen a few reports saying that the Samsung 950 Pro can be a boot device even on legacy BIOS systems. I plan to try it out, but it may be a few weeks. I ordered a PCIe M.2 card off eBay but it arrived with a resistor missing off of the PCB so I'm waiting for the replacement to ship from China. Then I'll have to wait for a good deal on the 950 Pro...but I've definitely seen people who were able to get it to boot on x58.

Just reporting back on this since I know at least one other person was asking about it...

Received my 256gb Samsung 950 Pro today. I bought a cheap (the cheapest... < $5) PCI-e adapter on eBay to see if it would work as a boot drive on my Rampage III Gene. There's not a whole lot of information (at least not much that's easy to find) about using this drive on older legacy BIOS systems. Just a couple of scattered reports of folks saying that it works. I couldn't find any sort of guide for X58 or even some simple instructions. The biggest thing I kept reading was about enabling option ROMs in the BIOS. Well, the R3G only has a "Addon rom display mode" option. I changed it from "Force BIOS" to "Keep Current"...not sure if that matters, but you're supposed to enable option roms and this was the only related item in my BIOS.

Other than that, the only preparation I made was creating a Windows 10 USB install to upgrade from Windows 7 (Win 7 doesn't have NVME drivers by default) and I also disconnected all my other drives (1 SATA SSD and 1 optical drive). Plugged the 950 Pro into the adapter, put that in, and from there everything was business as usual. Booted my USB install drive and Windows 10 saw the 950 Pro and let me install to it. It's now my boot drive and it works perfectly.

I still need to do some checking to make sure it's working at maximum speed. CrystalDiskMark results look about right, but I want to double check that it's getting 4 PCI-e lanes. Also need to do some research on drivers - Samsung or Microsoft? Haven't tried plugging my other SSD back in yet to see what happens...I read about one guy using a different PCI-e SSD who could only get it to work if it was the only storage device attached.

Sorry for rambling. At least we've got one more datapoint on this drive.
post #8510 of 12870
Quote:
Originally Posted by Vipu View Post

I did few minutes of test and got 1 error.
Now im just not sure what voltage i should raise.
Maybe its one of these two?
Qpi/dram core voltage 1.26
Dram bus voltage 1.6

Trying now with default memory settings if i get any errors with that.

Try the dram voltage first. Bump it up to 1.65 and see if it still has the same issue. It should be fine at 1333mhz/1.5v though, as that's what the memory is rated at.

If you still get errors, take the ram out and carefully clean the contacts with an eraser and then with 91% rubbing alcohol and let it dry for at least a half hour. I've actually had a few sticks given to me that tested bad, but I cleaned the contacts and they worked without issue after.

Also, blow the memory slots out with compressed air.
Another thing, make sure you have good airflow. If the memory overheats it can cause errors.

Lastly, you can try to bump the VTT up to 1.35v as a last ditch effort, but it shouldn't be needed with memory at that speed and that low of a QPI.

If it all fails then either the memory is bad, your memory controller is bad, or your motherboard is bad. If this happens, grab some new memory and see if you still get errors. thumb.gif

Edit: Try to run it at the default 1333mhz as well and see if that helps. You can also try to loosen the timings to maybe 10-10-10-27 as a test. Your CPU seems a little warm for just testing memory, what's the load temp like?
Edited by tbob22 - 6/23/16 at 7:58pm
Main
(15 items)
 
Server
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
E5-1660 @ 4.6ghz 1.275v Asus x79 Deluxe Gigabyte GTX 1080 Windforce 32gb Patriot Viper III @ 2400 11-12-11-24 1t 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
4x4tb, 2x5tb, 2x8tb 7200rpm 850+840 Evo 500gb, BX100 500gb, 960 Evo 500gb Noctua NH-D15S Windows 10 Pro 
MonitorPower
2x Lenovo L220x, Hisense h8c 55" Corsair RM850i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2x Xeon x5670 ASUS Z8NA-D6C Windforce 7950 48gb NANYA DDR3 1333mhz 
Hard DriveCoolingPowerCase
2x Toshiba 2tb 7200rpm Raid 1 2x Raijintek Aidos 750w ToughPower Gold DIYPC D480-BK 
  hide details  
Reply
Main
(15 items)
 
Server
(8 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
E5-1660 @ 4.6ghz 1.275v Asus x79 Deluxe Gigabyte GTX 1080 Windforce 32gb Patriot Viper III @ 2400 11-12-11-24 1t 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
4x4tb, 2x5tb, 2x8tb 7200rpm 850+840 Evo 500gb, BX100 500gb, 960 Evo 500gb Noctua NH-D15S Windows 10 Pro 
MonitorPower
2x Lenovo L220x, Hisense h8c 55" Corsair RM850i 
CPUMotherboardGraphicsRAM
2x Xeon x5670 ASUS Z8NA-D6C Windforce 7950 48gb NANYA DDR3 1333mhz 
Hard DriveCoolingPowerCase
2x Toshiba 2tb 7200rpm Raid 1 2x Raijintek Aidos 750w ToughPower Gold DIYPC D480-BK 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › [Official] - X58 Xeon Club -