Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Intel Pentium G3258 Performance and Owners Club NOW with GTX 970
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Intel Pentium G3258 Performance and Owners Club NOW with GTX 970 - Page 122

post #1211 of 4581
Quote:
Originally Posted by lolwatpear View Post

is there anything else that may increase stability by a bit? 4.3ghz at 1.2v feels nearly stable for me but it eventually crashes in prime95. I just want to get that 100 mhz if possible.

would turning off the igpu help? I'm currently waiting for my discrete gpu, so I can't test that now.

Disabling igGPU could help but thats just minimal.

Try playing around with VCCIN / Eventual Input.
With lower Vcore a higher VCCIN could be required to run it stable.
Default is 1.8, you can try up to 2.0 to stay save.
Above that not recommended for 24/7 use.

Here is my final overclock and perfectly stable in Prime95 and X264; 4.7Ghz @ 1.4V:

Edit: Forgot to mention my VCCIN to get you started *smacks his head*. My VCCIN to run this stable is 1.950V

Edit 2: Don't watch at the Vcore in my screenshot. That are the C-states giving out weird readings.



I'm satisfied with this and gonna keep it for my upcomming Mediacenter.
Should handle that task without a single problem =)
Edited by koekwau5 - 9/6/14 at 5:09pm
post #1212 of 4581
This dang thing just does not want to boot 5.0 under 1.6 me thinks. Not going to go there on air however...so yeah...

sad-smiley-002.gif
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
post #1213 of 4581
Quote:
Originally Posted by inedenimadam View Post

This dang thing just does not want to boot 5.0 under 1.6 me thinks. Not going to go there on air however...so yeah...

sad-smiley-002.gif
Same here. 4.95 no problem but 5Ghz its the concrete wall it hits.
1.5 / 1.55 and even 1.6V simply don't work.
It's the chips limit, nothing to do about it.

Edit: with LN2 you might be able to get 5Ghz to work at 1.7V but that is madness.
Seen screenshots of ppl having these things working at 5Ghz around 1.5 / 1.55V.
post #1214 of 4581
Quote:
Originally Posted by koekwau5 View Post

Quote:
Originally Posted by inedenimadam View Post

This dang thing just does not want to boot 5.0 under 1.6 me thinks. Not going to go there on air however...so yeah...

sad-smiley-002.gif
Same here. 4.95 no problem but 5Ghz its the concrete wall it hits.
1.5 / 1.55 and even 1.6V simply don't work.
It's the chips limit, nothing to do about it.

The voltage scales well for me up till 4.7 at 1.405 and then it ramps quickly from there. I did accidentally boot 4.9 at 1.620 for about thirty seconds by accident with no apparent adverse affects, but shut it down immediately and cleared CMOS before booting again. Fat fingers must have hit one number over.

Did not kill it though.
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
post #1215 of 4581
Quote:
Originally Posted by koekwau5 View Post

Same here. 4.95 no problem but 5Ghz its the concrete wall it hits.
1.5 / 1.55 and even 1.6V simply don't work.
It's the chips limit, nothing to do about it.

Edit: with LN2 you might be able to get 5Ghz to work at 1.7V but that is madness.
Seen screenshots of ppl having these things working at 5Ghz around 1.5 / 1.55V.
It's all about balance between 3 main voltages Vrin, Vcore, and Vring. Goosing vcore isn't going to get you there. I've found decreasing has gotten me stable more often than increasing.





All but the last are xtu and R15 stable. I've only been working 5.2 for about 2hrs. Usually taking a good 3-4 hrs. to get stable. A pen and pad are good friends. I'm usually surprised by what gets it stable in the end. I'm on water for 5.1 and 5.2, but will be switching to ice bucket soon. Can't believe where I've gotten without the ice.
Edited by hotrod717 - 9/6/14 at 5:48pm
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5820k Asrock x99 OCF V3.1 One of many Kingston HyperX Predator 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 840 EVO Asus Bluray Custom Water Win7 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
Asus VG248QE EVGA P1200 Mountain Mods Extended Custom U2-UFO  Mad Catz R.A.T 5 
Mouse PadAudio
steelseries M-Audio BX5a DLX 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel 5820k Asrock x99 OCF V3.1 One of many Kingston HyperX Predator 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung 840 EVO Asus Bluray Custom Water Win7 Ultimate 
MonitorPowerCaseMouse
Asus VG248QE EVGA P1200 Mountain Mods Extended Custom U2-UFO  Mad Catz R.A.T 5 
Mouse PadAudio
steelseries M-Audio BX5a DLX 
  hide details  
Reply
post #1216 of 4581
Hi, I ocd my intel g3258 to 4.7Ghz with 1.4v.
My max temp with 100% CPU Use is 85C.
I'm using a Corsair H105 with stock fan.

my question, is it safe? That's the ;lowest voltage possible for my 4.7ghz oc.
or do you guys recommend to lower my OC to 4.6ghz? Im running a prime 95 fft today with 4.6ghz 1.375v still having a 85C max temp.
Been runing for an hour smile.gif
Edited by DJettedeGuzman - 9/6/14 at 8:57pm
post #1217 of 4581
Quote:
Originally Posted by geggeg View Post

Finally got it installed with a fresh install of Windows and in the Gigabyte z97N-Wifi: http://valid.x86.fr/kk3aad

Is that under full load with the stock cooler? That seems like a really high temperature for stock voltage/multiplier. I'd definitely look into fixing it
post #1218 of 4581
Quote:
Originally Posted by DJettedeGuzman View Post

Hi, I ocd my intel g3258 to 4.7Ghz with 1.4v.
My max temp with 100% CPU Use is 85C.
I'm using a Corsair H105 with stock fan.

my question, is it safe? That's the ;lowest voltage possible for my 4.7ghz oc.
or do you guys recommend to lower my OC to 4.6ghz? Im running a prime 95 fft today with 4.6ghz 1.375v still having a 85C max temp.
Been runing for an hour smile.gif

BTW I keep VRIN stock. smile.gif
post #1219 of 4581
Quote:
Originally Posted by hotrod717 View Post

Warning: Spoiler! (Click to show)
Quote:
Originally Posted by koekwau5 View Post

Same here. 4.95 no problem but 5Ghz its the concrete wall it hits.
1.5 / 1.55 and even 1.6V simply don't work.
It's the chips limit, nothing to do about it.

Edit: with LN2 you might be able to get 5Ghz to work at 1.7V but that is madness.
Seen screenshots of ppl having these things working at 5Ghz around 1.5 / 1.55V.
It's all about balance between 3 main voltages Vrin, Vcore, and Vring. Goosing vcore isn't going to get you there. I've found decreasing has gotten me stable more often than increasing.



All but the last are xtu and R15 stable. I've only been working 5.2 for about 2hrs. Usually taking a good 3-4 hrs. to get stable. A pen and pad are good friends. I'm usually surprised by what gets it stable in the end. I'm on water for 5.1 and 5.2, but will be switching to ice bucket soon. Can't believe where I've gotten without the ice.

That is quite impressive. I have not messed with VRIN or cache ratio. Just VCCIN and VCORE. I will poke around a little more, see if I can get the voltage down and multiplier up.

Thanks for sharing those runs.

Edit to add:

Is it just me, or does boot up take significantly longer after adjusting stuff in BIOS? I have a hint that it might have to do with Memory retraining, but I dont know much about how to tweak that. It just makes overclocking a bit more difficult because I have to wait like 90 seconds after hitting save-exit before I can start spamming the del key. This might not sound like a big deal, but for those of us with a short attention sp
Edited by inedenimadam - 9/6/14 at 9:10pm
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
Blue540
(14 items)
 
x99
(18 items)
 
B.M.O.
(10 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
6800k ASUS X99-A EVGA 980 FTW ACX 2.0 EVGA 980 FTW ACX2.0 
RAMHard DriveHard DriveCooling
Corsair Vengeance CMK32GX4M4B3200C16W Crucial MX100 WD Blue 1TB EK Supremacy EVO 
CoolingCoolingCoolingOS
EK 480 PE EK 240 PE EK D5 Vario Windows 10 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 49KU7500 (curved 4k) Corsair K65 NZXT Hale 90 V2 1000W Thermaltake X9 
MouseMouse Pad
Logitch G100S X-Trac Ripper 
CPUMotherboardGraphicsRAM
6400k msi A75MA-P33 Sapphire 6670 passive hynix 2 GB dual channel 
Hard DriveOSMonitorKeyboard
WD  windows 8.1 e-machine wireless 
PowerCase
king win 600w custom built 
  hide details  
Reply
post #1220 of 4581
Hi guys, really need you experts/veterans' help on this one!

Just built the new system using the following after reading the overclocking article on the site:

G3258
R9 280 3GB
ASUS Z97-A
PSU 850W
ADATA 8GB RAM
Windows 8.1

I tried overclocking CPU using UEFI BIOS but no matter what I try CPUID & CoreTemp are showing my core speed to be at 800mhz (100 base clock * 8 multiplier). Even at factory default settings, the core speed is stuck at 800mhz




CPUID does show the max available multiplier to be equal to what I designated (8 - 42) but speed never changes whether it be while testing Prime95 or playing games.

Things I have checked:

Updating BIOS version - still at 800mhz
Changing to default factory setting (no OC) - still at 800mhz
Enabling/disabling Intel SpeedStep - still at 800mhz
Enabling/disabling C-State - still at 800mhz
Checking chip damage/bent (no apparent damage) - still at 800mhz
Using AI Suite 3 to OC - Target speed changes to what I set it to but actual speed still at 800mhz

As to CPU voltage I left it at Adaptive setting with .05 offset.

I really don't know what else I can do at this point. I had searched the net and the following seems to be one thing I can't really check since it's a different CPU/Mobo:

http://www.overclockers.com/forums/showthread.php/73452...!-!




Thanks in advance!
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Intel Pentium G3258 Performance and Owners Club NOW with GTX 970