Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › ASUS X99 Motherboard Series - Official Support Thread (North American users only)
New Posts  All Forums:Forum Nav:

ASUS X99 Motherboard Series - Official Support Thread (North American users only) - Page 1409

post #14081 of 16154
Quote:
Originally Posted by thewebsiteisdown View Post

Quote:
Originally Posted by KedarWolf View Post

I think all Praz is saying is different BIOS revisions need different tweaking of voltages and settings to get the same results. Especially a big jump in revision like from 2000 series bios to 3000 series. drunken.gif

What works on one BIOS needs some changes to make he same settings work on others. You may want try changing System Agent, CPU Input and RAM and RAM Eventual voltages for the RAM Issues. bruce.gif

As far as RAID arrays when I used RAID in the past BIOS flashing has borked the array on me on different motherboards. Had to rebuild the array and do a clean install. redface.gif

Some say unplug your SATA cables to your RAID drives before flashing. smile.gif

I appreciate your help , a lot first of all. I had 3101 bork my raid setup and asus told me to roll back to 2101. I can run this setup right now all these current settings all night just fine and even days without issue but, as soon as I reboot not shutdown but reboot, my memory goes unstable. I just checked for logs in windows about Firmware changing the Processor's Memory type Range (MTRRs) and didn't see that log by the way like @Kbird suggested.

Just know that this is stable, just not after a reboot. I can shut down and boot right back up at anytime and it's 100% stable. It's almost like it is borking the memory timings some where for some reason somehow on reboot.
Quote:
Originally Posted by Kbird View Post

I have seen that reported a few times now but have never had an issue myself with losing the Raid after a Bios Flash , but I am thinking it maybe time to break the Array and let the MB onBoard Raid Bios set it up again and see if that Helps , Currently I can not Optimise my OS EVO 850 or the HDDs in the Array , so I am not sure if Trim is getting used or not.


@ thiswebsite...... I would not call that a "mild" OC but then I am not playing with Liquid Nitrogen either ..... but I find nearly every Bios I have to re-adjust my voltages slightly sometimes to the better , sometimes like with 1003 for RAM to the Worst , but it maybe time to try 1101 and see if it helps....



KB.

I have two water pumps and three radiators externally setup. thumb.gif Thank you again by the way seriously. I always appreciate help.

I hold a decent record on another site for having it at 5.1GHZ~on a very cold winter night.

Maybe it's changing my memory voltages on reboot... Shouldn't be but, I can look into it I suppose.



Do you have Attempt fastboot on in the memory Training area of the bios perhaps?

Do your DRAM Training Voltages and Eventual Voltages match?

certainly I had to play around a bit on this last bios (1003) , I have not tried 1101 that came out today yet...


KB
KB2
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 5820K X99-A II EVGA 980Ti SC+ 6GB Corsair Vengenance 32GB @3000mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 960 EVO 500GB WD Black 640GB x3 in Raid 0 Array DVD RW Corsair H80i V2 Water Cooler On 980ti 
CoolingOSMonitorKeyboard
(3) x 200mm Case Fans Win10 (2) Benq BL3200 32" + (2) NEC 23" M$ Natural 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair TX HAF 922 Logitech RB-22 Trackball Mionix SARGAS Desktop 
AudioOther
Onboard Arctic Cooling 240mm RAD on CPU 
  hide details  
Reply
KB2
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 5820K X99-A II EVGA 980Ti SC+ 6GB Corsair Vengenance 32GB @3000mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 960 EVO 500GB WD Black 640GB x3 in Raid 0 Array DVD RW Corsair H80i V2 Water Cooler On 980ti 
CoolingOSMonitorKeyboard
(3) x 200mm Case Fans Win10 (2) Benq BL3200 32" + (2) NEC 23" M$ Natural 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair TX HAF 922 Logitech RB-22 Trackball Mionix SARGAS Desktop 
AudioOther
Onboard Arctic Cooling 240mm RAD on CPU 
  hide details  
Reply
post #14082 of 16154
Quote:
Originally Posted by Kbird View Post

Do you have Attempt fastboot on in the memory Training area of the bios perhaps?

Do your DRAM Training Voltages and Eventual Voltages match?

certainly I had to play around a bit on this last bios (1003) , I have not tried 1101 that came out today yet...


KB

I know that the fast boot option is off in windows and in the bios boot options. I will check under the memory training options in the morning. The voltages for the memory are set to 1.35 which I set under the main Asus tweaker or whatever it's called page or tab if you will. I never messed with the boot and eventual settings part.
post #14083 of 16154
Quote:
Originally Posted by thewebsiteisdown View Post

Quote:
Originally Posted by Kbird View Post

Do you have Attempt fastboot on in the memory Training area of the bios perhaps?

Do your DRAM Training Voltages and Eventual Voltages match?

certainly I had to play around a bit on this last bios (1003) , I have not tried 1101 that came out today yet...


KB

I know that the fast boot option is off in windows and in the bios boot options. I will check under the memory training options in the morning. The voltages for the memory are set to 1.35 which I set under the main Asus tweaker or whatever it's called page or tab if you will. I never messed with the boot and eventual settings part.

My Corsair LPX 3000 is fine at Stock at 1.35 but I had too bump it up to 1.37 under load at 4375 and with bios 1003 I have had to bump it a bit higher again 1.39 on AB and 1.38 on CD , not sure why I always see .010 v difference between the two. LLC maybe worth looking at too, @Djgar knows better than me on that, he just helped me get mine squared away a week or two ago.


KB

.
KB2
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 5820K X99-A II EVGA 980Ti SC+ 6GB Corsair Vengenance 32GB @3000mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 960 EVO 500GB WD Black 640GB x3 in Raid 0 Array DVD RW Corsair H80i V2 Water Cooler On 980ti 
CoolingOSMonitorKeyboard
(3) x 200mm Case Fans Win10 (2) Benq BL3200 32" + (2) NEC 23" M$ Natural 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair TX HAF 922 Logitech RB-22 Trackball Mionix SARGAS Desktop 
AudioOther
Onboard Arctic Cooling 240mm RAD on CPU 
  hide details  
Reply
KB2
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 5820K X99-A II EVGA 980Ti SC+ 6GB Corsair Vengenance 32GB @3000mhz 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Samsung 960 EVO 500GB WD Black 640GB x3 in Raid 0 Array DVD RW Corsair H80i V2 Water Cooler On 980ti 
CoolingOSMonitorKeyboard
(3) x 200mm Case Fans Win10 (2) Benq BL3200 32" + (2) NEC 23" M$ Natural 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair TX HAF 922 Logitech RB-22 Trackball Mionix SARGAS Desktop 
AudioOther
Onboard Arctic Cooling 240mm RAD on CPU 
  hide details  
Reply
post #14084 of 16154
Quote:
Originally Posted by Kbird View Post

Quote:
Originally Posted by thewebsiteisdown View Post

Quote:
Originally Posted by Kbird View Post

Do you have Attempt fastboot on in the memory Training area of the bios perhaps?

Do your DRAM Training Voltages and Eventual Voltages match?

certainly I had to play around a bit on this last bios (1003) , I have not tried 1101 that came out today yet...


KB

I know that the fast boot option is off in windows and in the bios boot options. I will check under the memory training options in the morning. The voltages for the memory are set to 1.35 which I set under the main Asus tweaker or whatever it's called page or tab if you will. I never messed with the boot and eventual settings part.

My Corsair LPX 3000 is fine at Stock at 1.35 but I had too bump it up to 1.37 under load at 4375 and with bios 1003 I have had to bump it a bit higher again 1.39 on AB and 1.38 on CD , not sure why I always see .010 v difference between the two. LLC maybe worth looking at too, @Djgar knows better than me on that, he just helped me get mine squared away a week or two ago.


KB

.

My 8x4GB G.Skilll 3000 runs at 3200 with 1.38v eventual, 1.12v System Agent and 1.92v CPU Input. biggrin.gif

My double sided 128 GB LPX will only do 2666 however on 100 strap but with really great timings of 12-12-13-26 1T. And this on three different CPUs. redface.gif
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 5960X Asus Sabertooth X99 Gigabyte 1080 Ti Founders Edition Corsair LPX 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
1.2TB Intel 750 PCI-E SSD 2TB Western Digital Black EKWB Predator 360 With One Titan X In Loop. Windows 10 Anniversary Edition 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer XB280HK 4K Gsync QNIX QX2710 LED 27" WQHD 2560x1440 Corsair AX1500i Thermaltake Core X9 
MouseMouse Pad
MadKatz R.A.T. 8 Zowie 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i7 5960X Asus Sabertooth X99 Gigabyte 1080 Ti Founders Edition Corsair LPX 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
1.2TB Intel 750 PCI-E SSD 2TB Western Digital Black EKWB Predator 360 With One Titan X In Loop. Windows 10 Anniversary Edition 
MonitorKeyboardPowerCase
Acer XB280HK 4K Gsync QNIX QX2710 LED 27" WQHD 2560x1440 Corsair AX1500i Thermaltake Core X9 
MouseMouse Pad
MadKatz R.A.T. 8 Zowie 
  hide details  
Reply
post #14085 of 16154
Quote:
Originally Posted by Kbird View Post

Maybe this? don't have one, I was surprised there are Win10 Drivers..... so...

https://www.asus.com/us/support/FAQ/104542/

it's not that at all , i'm not sure yet but i'll try other things
post #14086 of 16154
I am "ok" with my X99 Strix, but I think this will be my last ASUS board. I think I will go back to MSI since they are only 1.5miles away. Plus I used to work a computer house that has a close relationship with MSI as well.
HTPC Rig
(14 items)
 
Gaming Rig
(20 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD ryzen 1600 Gigabyte AB350N Gaming Wifi Nvidia Titan X Pascal 32GB Kingston HyperX Fury DDR4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Seagate Laptop 2.5" WD Black Nvme 256GB Panasonic UJ265 Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
LG OLED C7P 65" Logitech Smart Keyboard Add-On Rosewill ARC Series 650W  coolermaster elite 130 
OtherOther
Logitech Smart Control Harmony Touch 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7-6900k ASUS ROG X99 Strix Gaming Nvidia Titan Xp Nvidia Titna Xp 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
64GB Kingston HyperX Fury DDR4 Samsung 850 Pro 512GB Samsung 840 Pro 512GB Samsung 850 Pro 512GB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 950 Pro 512GB RayStorm CPU WaterBlock (Intel) Copper Hardware Labs Performance System Black Ice Neme... EKWB F4-120 
CoolingCoolingOSKeyboard
Noctua NF-SA12A Aquacomputer 980 TI waterblock Windows 10 Enterprise Logitech G910 
PowerCaseMouseOther
Corsair AX1500i Thermaltake Core X5 Logitech MX Master NZXT IU01 
  hide details  
Reply
HTPC Rig
(14 items)
 
Gaming Rig
(20 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD ryzen 1600 Gigabyte AB350N Gaming Wifi Nvidia Titan X Pascal 32GB Kingston HyperX Fury DDR4 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOS
Seagate Laptop 2.5" WD Black Nvme 256GB Panasonic UJ265 Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
LG OLED C7P 65" Logitech Smart Keyboard Add-On Rosewill ARC Series 650W  coolermaster elite 130 
OtherOther
Logitech Smart Control Harmony Touch 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel i7-6900k ASUS ROG X99 Strix Gaming Nvidia Titan Xp Nvidia Titna Xp 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
64GB Kingston HyperX Fury DDR4 Samsung 850 Pro 512GB Samsung 840 Pro 512GB Samsung 850 Pro 512GB 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
Samsung 950 Pro 512GB RayStorm CPU WaterBlock (Intel) Copper Hardware Labs Performance System Black Ice Neme... EKWB F4-120 
CoolingCoolingOSKeyboard
Noctua NF-SA12A Aquacomputer 980 TI waterblock Windows 10 Enterprise Logitech G910 
PowerCaseMouseOther
Corsair AX1500i Thermaltake Core X5 Logitech MX Master NZXT IU01 
  hide details  
Reply
post #14087 of 16154
Something is really wrong with 3301 and 3402 bios updates. I have X-99A USB 3.1 and modest overclocked 5930K to 4.2 GHz with 32 GB Kingston Savage RAM. With 2101 and 3101 bios versions everything is OK (prime95 24h stability) but with 3301 and 3402 I can't get stable overclock at all, at strap 100 MHz it is just instability but at strap 125 MHz I am getting hard freezes only power down helps not even the reset button, and all of that modest 4.2 GHz. ASUS what the hell are you doing, your motherboards were synonym for performance and stability but this X99 platform really sucks, this is one of the worst motherboards I ever had.
post #14088 of 16154
I was trying to upgrade the bios version 0801 beta version in 1003 on asus x99 Strix, through flashback bios usb utility, but pressing the button for over 3 seconds will not turn no lights and not part of any update.
No one has this problem because prior to 0601 to 0801 worked fine update.
Edited by digix - 10/4/16 at 12:57pm
post #14089 of 16154
Quote:
Originally Posted by digix View Post

I was trying to upgrade the bios version 0801 beta version in 1003 on asus x99 Strix, through flashback bios usb utility, but pressing the button for over 3 seconds will not turn no lights and not part of any update.
No one has this problem because prior to 0601 to 0801 worked fine update.

Just to check, did you

1) Have the correct name for the BIOS file
2) Use the proper USB port for Flashback
post #14090 of 16154
Quote:
Originally Posted by djgar View Post

Just to check, did you

1) Have the correct name for the BIOS file
2) Use the proper USB port for Flashback


1) bios name STXX99.CAP
2) Yes use the proper usb port for Flashback


I tried 2 different pen drive
Edited by digix - 10/4/16 at 2:13pm
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › ASUS X99 Motherboard Series - Official Support Thread (North American users only)