Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › ATI Drivers and Overclocking Software ›  Overclocking causes problems at start up, timing issue
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Overclocking causes problems at start up, timing issue

post #1 of 3
Thread Starter 
So it took me few hours to realize what the issue was. Basically, every time I start my Windows 8.1 computer (fast boot, not restart), my screen would flicker and within seconds it will turn black. I didn't understand what the issue was as I have been using this stable overclock for well over several months now and temperature of GPU is more than acceptable of 78 degrees C being highest.

The problem only happens if I enable overclocking at startup using Afterburner. However, If i manually apply the overclock setting after I reach the Desktop, no flickering or any problem happens. I believe the problem has to do with the timing of which the afterburner applies the overclock. I am using an SSD and combined with Windows 8.1 fast boot; after pressing the start button it takes me no more than 5 seconds to reach the login screen. This is when the afterburner tries to apply the overclocking settings and causes my screen to jitter and eventually turn black. I have to do a hard reset to fix this.

However, If I restart my computer this issue does not happen.

My GPU ratings from Afterburner

Sapphire Trix R9 290 OC
Core: 1130Mhz
Memory: 1500Mhz
Voltage: +50
Power limit: +30
post #2 of 3
Disable Fast Boot.That is maybe the reason.
post #3 of 3
Thread Starter 
I dont want to, i really like the fastboot feature. I just need to know the name of the process which overclocks my GPU, so i can delay it.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › ATI Drivers and Overclocking Software ›  Overclocking causes problems at start up, timing issue