Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Computer shuts down when starting a game?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Computer shuts down when starting a game? - Page 2

post #11 of 28
Quote:
Originally Posted by 50shadesofray View Post

Here's what i think happened: The Kraken was making barely any contact with the GPU when i took the cooler off which leads me to think it overheated even though my temps were extremely low and the GPU itself didnt even feel hot. So i reseated it with some new thermal paste and reinstalled it, The artifacts are still present and NVIDIA drivers doesnt recognize it as a 780ti. So im wondering if i reflash the bios if it will work or not. But for right now there is yellow bars all over the screen.

generally not a bios issue. Looks like its going to be an RMA
Home
(17 items)
 
Server
(15 items)
 
 
CPUCPUMotherboardGraphics
intel Xeon 2670 intel xeon 2670 Intel S2600CP Evga 980ti 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
64gb Ecc 24x 128gb ssds  Crucial Mx1000 Asus 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 Pro Sony XBR43X830C 43" 4K Monoprice 28" 4k Max Keyboards NightHawk X8 Custom 
PowerCaseMouseMouse Pad
Evga Supernova 850w  Norco Rpc-4224 Logitech G900 Chaos Steelseries QCK 
Audio
FIIO E7/E9 combo 
CPUCPUMotherboardRAM
Intel L5640 Intel L5640  Supermicro - X8DT3 24Gb ECC 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
4x 128gb ssd's raid 0 - Cache Wd Red 3tb Seagate 8tb smr - parity Unriad 6.2 
PowerCaseOtherOther
ThermalTake 700 watt  Norco 4220 HP sas expander Lsi 9211-8i 
  hide details  
Reply
Home
(17 items)
 
Server
(15 items)
 
 
CPUCPUMotherboardGraphics
intel Xeon 2670 intel xeon 2670 Intel S2600CP Evga 980ti 
RAMHard DriveHard DriveOptical Drive
64gb Ecc 24x 128gb ssds  Crucial Mx1000 Asus 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 10 Pro Sony XBR43X830C 43" 4K Monoprice 28" 4k Max Keyboards NightHawk X8 Custom 
PowerCaseMouseMouse Pad
Evga Supernova 850w  Norco Rpc-4224 Logitech G900 Chaos Steelseries QCK 
Audio
FIIO E7/E9 combo 
CPUCPUMotherboardRAM
Intel L5640 Intel L5640  Supermicro - X8DT3 24Gb ECC 
Hard DriveHard DriveHard DriveOS
4x 128gb ssd's raid 0 - Cache Wd Red 3tb Seagate 8tb smr - parity Unriad 6.2 
PowerCaseOtherOther
ThermalTake 700 watt  Norco 4220 HP sas expander Lsi 9211-8i 
  hide details  
Reply
post #12 of 28
Quote:
Originally Posted by 50shadesofray View Post

Here's what i think happened: The Kraken was making barely any contact with the GPU when i took the cooler off which leads me to think it overheated even though my temps were extremely low and the GPU itself didnt even feel hot. So i reseated it with some new thermal paste and reinstalled it, The artifacts are still present and NVIDIA drivers doesnt recognize it as a 780ti. So im wondering if i reflash the bios if it will work or not. But for right now there is yellow bars all over the screen.

bios won't correct artifacts. and just what were the temps when this happened?
from my years of experience I am sure the gpu is damaged, did you buy the gpu new or used? if new then it's time for rma.
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
post #13 of 28
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by jlhawn View Post

bios won't correct artifacts. and just what were the temps when this happened?
from my years of experience I am sure the gpu is damaged, did you buy the gpu new or used? if new then it's time for rma.
Used, last week, It was working perfectly with the ACX cooler on it. But right after i installed the kraken g10 it stopped working. The only problem being that the drivers wouldnt recognize it and that it would cause the system to shutdown whenever i tried to play a game. The temps that were being reported by EVGA's software were around 35-45C. My only question is: if the gpu was damaged why did it work for a short time after kraken installation and then stop working as soon as i played one game causing the shutdown. Thankfully the previous owner never registered the product so i can still RMA if need be.
Prometheus
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3820 gigabyte x79 ud3 evga 780 ti evga 780 ti 
RAMHard DriveHard DriveCooling
hyper x 16gb 256gb crucial m4 1tb WD noctua nh-d15 
OSMonitorMonitorKeyboard
windows 8.1 pro 64bit samsung ud590 asus vn24 x3 corsair k70 
PowerCaseMouseMouse Pad
cooler master v1000 nzxt h440 mionix naos 7000 Plexipad 
AudioOther
Hyper X Cloud Razer Deathadder 2013 
  hide details  
Reply
Prometheus
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3820 gigabyte x79 ud3 evga 780 ti evga 780 ti 
RAMHard DriveHard DriveCooling
hyper x 16gb 256gb crucial m4 1tb WD noctua nh-d15 
OSMonitorMonitorKeyboard
windows 8.1 pro 64bit samsung ud590 asus vn24 x3 corsair k70 
PowerCaseMouseMouse Pad
cooler master v1000 nzxt h440 mionix naos 7000 Plexipad 
AudioOther
Hyper X Cloud Razer Deathadder 2013 
  hide details  
Reply
post #14 of 28
sounds like you didn't install kraken correctly first time and it overheated and damaged the gpu.

best bet is to RMA the card mate.
DETHCOMPIII
(18 items)
 
DethHTPC
(14 items)
 
DETHSERVER
(7 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4790k Asus z97 Impact EVGA 980 ti SC+ ACX+ 16gb Kingsont HyperX 1866mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
250gb samsung EVO 840 SSD 500gb samsung EVO 840 SSD Corsair H60 Windows 10 Pro 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
QNIX 27" Razer Blackwidow Silverstone 600W SFX Silverstone FTZ01 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Razer Goliath Audioengine A5 ASUS Essence One 
AudioAudio
audio technica ATH-AD900x 200W dual 8" subwoofer 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 4690k ASUS z97I-plus ASUS GTX970 mini 16gb Kingston HyperX 1866mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
250gb samsung 850 evo OS: Samsung 840 EVO 120gb Noctua NH-L12 windows 10 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 50" 3D plasma Logitech K400 keyboard touchpad combo wireless Silverstone SFX 600W Silverstone ML07 
AudioOther
Samsung Blu ray home theatre 5.1 Microsoft xbox 360 wired controller 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Celeron 2.0GHz Quad-Core Processor asustor AS5104T intel Asustor 4GB DDR3L SODIMM RAM Module 
Hard DriveOSCase
4x Western Digital WD Red 4TB WD40EFRX Asustor  asustor AS5104T 
  hide details  
Reply
DETHCOMPIII
(18 items)
 
DethHTPC
(14 items)
 
DETHSERVER
(7 items)
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4790k Asus z97 Impact EVGA 980 ti SC+ ACX+ 16gb Kingsont HyperX 1866mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
250gb samsung EVO 840 SSD 500gb samsung EVO 840 SSD Corsair H60 Windows 10 Pro 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
QNIX 27" Razer Blackwidow Silverstone 600W SFX Silverstone FTZ01 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech G502 Razer Goliath Audioengine A5 ASUS Essence One 
AudioAudio
audio technica ATH-AD900x 200W dual 8" subwoofer 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i5 4690k ASUS z97I-plus ASUS GTX970 mini 16gb Kingston HyperX 1866mhz 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
250gb samsung 850 evo OS: Samsung 840 EVO 120gb Noctua NH-L12 windows 10 64bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Samsung 50" 3D plasma Logitech K400 keyboard touchpad combo wireless Silverstone SFX 600W Silverstone ML07 
AudioOther
Samsung Blu ray home theatre 5.1 Microsoft xbox 360 wired controller 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Celeron 2.0GHz Quad-Core Processor asustor AS5104T intel Asustor 4GB DDR3L SODIMM RAM Module 
Hard DriveOSCase
4x Western Digital WD Red 4TB WD40EFRX Asustor  asustor AS5104T 
  hide details  
Reply
post #15 of 28
Quote:
Originally Posted by 50shadesofray View Post

Used, last week, It was working perfectly with the ACX cooler on it. But right after i installed the kraken g10 it stopped working. The only problem being that the drivers wouldnt recognize it and that it would cause the system to shutdown whenever i tried to play a game. The temps that were being reported by EVGA's software were around 35-45C. My only question is: if the gpu was damaged why did it work for a short time after kraken installation and then stop working as soon as i played one game causing the shutdown. Thankfully the previous owner never registered the product so i can still RMA if need be.

electrical components can act strange and don't always show physical damage, If the gpu was not registered by the original owner then I really feel you need to rma.
put the stock cooler back on it and file the rma.
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
post #16 of 28
Thread Starter 
Already on it, Thanks for your help guys!
Prometheus
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3820 gigabyte x79 ud3 evga 780 ti evga 780 ti 
RAMHard DriveHard DriveCooling
hyper x 16gb 256gb crucial m4 1tb WD noctua nh-d15 
OSMonitorMonitorKeyboard
windows 8.1 pro 64bit samsung ud590 asus vn24 x3 corsair k70 
PowerCaseMouseMouse Pad
cooler master v1000 nzxt h440 mionix naos 7000 Plexipad 
AudioOther
Hyper X Cloud Razer Deathadder 2013 
  hide details  
Reply
Prometheus
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3820 gigabyte x79 ud3 evga 780 ti evga 780 ti 
RAMHard DriveHard DriveCooling
hyper x 16gb 256gb crucial m4 1tb WD noctua nh-d15 
OSMonitorMonitorKeyboard
windows 8.1 pro 64bit samsung ud590 asus vn24 x3 corsair k70 
PowerCaseMouseMouse Pad
cooler master v1000 nzxt h440 mionix naos 7000 Plexipad 
AudioOther
Hyper X Cloud Razer Deathadder 2013 
  hide details  
Reply
post #17 of 28
If you changed the cooler on the card then you need to make sure 1) it's make good contact and 2) not to over tighten it. From what you've said and the pictures, I'd say the card was damaged somewhere in the process of adding the aftermarket cooler.
post #18 of 28
Quote:
Originally Posted by 50shadesofray View Post

Already on it, Thanks for your help guys!


good luck. smile.gif
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
Old X58
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 970 6 core ASUS Sabertooth X58 MSI GTX 1070 Gaming X GSkill 24 gigs 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Crucial MX100 256 gig Crucial M500 120gig WD VelociRaptor 1TB Noctua 
OSMonitorMonitorKeyboard
Windows 7 Pro 64bit LG 29inch widescreen DP LG 29inch widescreen DP Corsair K65 
PowerCaseMouseAudio
EVGA SuperNova G2 1000w Corsair C70 Corsair M65 Sound Blaster Z 
Other
Custom sleeved psu cables 
  hide details  
Reply
post #19 of 28
Quote:
Originally Posted by 50shadesofray View Post

Hey all, I recently purchased a 2nd 780ti and it was working perfectly in SLI unitl i decided to install a Kraken g10 on it. Now whenever i try to game the entire system shuts down, and after much trouble shooting i have figured out this happens when this card is put under load. Heat cannot be the problem because the GPU shuts down as soon as there is a full load. It is not the PSU since i can run the other card alone completely fine. SO what gives. Any solutions? please note the card works unitl i put it under heavy load, as soon as i start up any game the entire system clicks and shuts down
Quote:
Originally Posted by 50shadesofray View Post

After testing it in the 2nd PCI slot to see if it would shutdown, the windows screen looked like this. Also i have plugged my other 780ti (non kraken) into the top slot the lines are gone...

So, it sounds like the card needs to be RMA'ed.

*Have you tested that card by itself in the first (main) PCI slot?

**Have you been able to run both cards at all under load/gaming at any time prior? For example, did you at least get some gaming time in SLI config before you started experiencing problems or did it start immediately?

***What motherboard are you running?
post #20 of 28
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by DMatthewStewart View Post


So, it sounds like the card needs to be RMA'ed.

*Have you tested that card by itself in the first (main) PCI slot?

**Have you been able to run both cards at all under load/gaming at any time prior? For example, did you at least get some gaming time in SLI config before you started experiencing problems or did it start immediately?

***What motherboard are you running?
tested it in all slots
it was running perfect until i installed the kraken g10
asus p6t.
I believe the problem is the kraken itself, i installed it on my other 780ti. MUCH MUCH more carefully, had the pump at max, the VRM cooling fan at max, and the system still powered down. Reinstalled the ACX cooler and presto works again. I think theres something wrong with my Kraken... even though no metal of the kraken was coming into contact with any part of the GPU.
Prometheus
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3820 gigabyte x79 ud3 evga 780 ti evga 780 ti 
RAMHard DriveHard DriveCooling
hyper x 16gb 256gb crucial m4 1tb WD noctua nh-d15 
OSMonitorMonitorKeyboard
windows 8.1 pro 64bit samsung ud590 asus vn24 x3 corsair k70 
PowerCaseMouseMouse Pad
cooler master v1000 nzxt h440 mionix naos 7000 Plexipad 
AudioOther
Hyper X Cloud Razer Deathadder 2013 
  hide details  
Reply
Prometheus
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i7 3820 gigabyte x79 ud3 evga 780 ti evga 780 ti 
RAMHard DriveHard DriveCooling
hyper x 16gb 256gb crucial m4 1tb WD noctua nh-d15 
OSMonitorMonitorKeyboard
windows 8.1 pro 64bit samsung ud590 asus vn24 x3 corsair k70 
PowerCaseMouseMouse Pad
cooler master v1000 nzxt h440 mionix naos 7000 Plexipad 
AudioOther
Hyper X Cloud Razer Deathadder 2013 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: NVIDIA
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › Computer shuts down when starting a game?