Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › [SOLVED] Something is odd about Windows 8.1 and my 3930k
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[SOLVED] Something is odd about Windows 8.1 and my 3930k

post #1 of 4
Thread Starter 

Speedstep, C state are all default. BIOS settings are all completely default so I can see what is up and why my BIOS overclock at 4.7ghz mostly lock at 4200Mhz on load.

 

So now that everything is at stock settings BIOS and Windows 8.1 64x Pro set at Performance in power setting, which is 100% on min processor.

 

I ran stress test, processor only lock at 3500Mhz max...

 

3930k 3.2Ghz and Turbo at 3.8Ghz. Something is wrong, would it be the UEFI issue? Simply, it is no longer pushing to 3.8Ghz automatically.

 


Edited by djriful - 1/9/15 at 10:36pm
 
≡ Snowbaru ≡
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 3930K 4.9Ghz Asus Sabertooth X79 EVGA GTX TITAN 1250Mhz KPE/Hybrid BIOS (SOLD) NVIDIA Geforce GTX 1080 Ti Founder Edition 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
32GB Samsung 30nm 2400Mhz OCZ Vertex 4 Samsung 850 EVO 13000GB HDDs 
CoolingOSMonitorKeyboard
EKWB Custom Watercooling, XSPC, Bitpower, Primo... Windows 10 Pro x64 (1607) ASUS PG278Q G-SYNC (2560x1440) Logitech G910 Onion Spark 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA SuperNOVA 850G2 Gold Fractal Design Define S Logitech G502 Logitech G440 
AudioOtherOtherOther
Logitech G933 Xbox One Controller Asus RT-AC68U Hitron CDA3 
CPUCPUMotherboardGraphics
5HP 5HP 5HP 5HP 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
5HP 5HP 5HP 5HP 
OSMonitorKeyboardPower
5HP 5HP 5HP 5HP 
CaseMouseMouse PadAudio
5HP 5HP 5HP 5HP 
Other
5HP 
  hide details  
Reply
 
≡ Snowbaru ≡
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 3930K 4.9Ghz Asus Sabertooth X79 EVGA GTX TITAN 1250Mhz KPE/Hybrid BIOS (SOLD) NVIDIA Geforce GTX 1080 Ti Founder Edition 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
32GB Samsung 30nm 2400Mhz OCZ Vertex 4 Samsung 850 EVO 13000GB HDDs 
CoolingOSMonitorKeyboard
EKWB Custom Watercooling, XSPC, Bitpower, Primo... Windows 10 Pro x64 (1607) ASUS PG278Q G-SYNC (2560x1440) Logitech G910 Onion Spark 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA SuperNOVA 850G2 Gold Fractal Design Define S Logitech G502 Logitech G440 
AudioOtherOtherOther
Logitech G933 Xbox One Controller Asus RT-AC68U Hitron CDA3 
CPUCPUMotherboardGraphics
5HP 5HP 5HP 5HP 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
5HP 5HP 5HP 5HP 
OSMonitorKeyboardPower
5HP 5HP 5HP 5HP 
CaseMouseMouse PadAudio
5HP 5HP 5HP 5HP 
Other
5HP 
  hide details  
Reply
post #2 of 4
Thread Starter 

It seems like Turbo is not working at all, it is enabled.

 

okai more digging: 

 

http://rog.asus.com/forum/showthread.php?33263-x12-Multi-Problem-P-States-Prob-RIVE&p=283877&viewfull=1#post283877

 

This issue has been like this for about a year until now I have time and decide to find out what happened. I know I used to run 3.8Ghz turbo at stock.

 

My guess is due to the new BIOS updates: http://www.anandtech.com/show/6214/multicore-enhancement-the-debate-about-free-mhz


Edited by djriful - 12/23/14 at 10:59pm
 
≡ Snowbaru ≡
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 3930K 4.9Ghz Asus Sabertooth X79 EVGA GTX TITAN 1250Mhz KPE/Hybrid BIOS (SOLD) NVIDIA Geforce GTX 1080 Ti Founder Edition 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
32GB Samsung 30nm 2400Mhz OCZ Vertex 4 Samsung 850 EVO 13000GB HDDs 
CoolingOSMonitorKeyboard
EKWB Custom Watercooling, XSPC, Bitpower, Primo... Windows 10 Pro x64 (1607) ASUS PG278Q G-SYNC (2560x1440) Logitech G910 Onion Spark 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA SuperNOVA 850G2 Gold Fractal Design Define S Logitech G502 Logitech G440 
AudioOtherOtherOther
Logitech G933 Xbox One Controller Asus RT-AC68U Hitron CDA3 
CPUCPUMotherboardGraphics
5HP 5HP 5HP 5HP 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
5HP 5HP 5HP 5HP 
OSMonitorKeyboardPower
5HP 5HP 5HP 5HP 
CaseMouseMouse PadAudio
5HP 5HP 5HP 5HP 
Other
5HP 
  hide details  
Reply
 
≡ Snowbaru ≡
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 3930K 4.9Ghz Asus Sabertooth X79 EVGA GTX TITAN 1250Mhz KPE/Hybrid BIOS (SOLD) NVIDIA Geforce GTX 1080 Ti Founder Edition 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
32GB Samsung 30nm 2400Mhz OCZ Vertex 4 Samsung 850 EVO 13000GB HDDs 
CoolingOSMonitorKeyboard
EKWB Custom Watercooling, XSPC, Bitpower, Primo... Windows 10 Pro x64 (1607) ASUS PG278Q G-SYNC (2560x1440) Logitech G910 Onion Spark 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA SuperNOVA 850G2 Gold Fractal Design Define S Logitech G502 Logitech G440 
AudioOtherOtherOther
Logitech G933 Xbox One Controller Asus RT-AC68U Hitron CDA3 
CPUCPUMotherboardGraphics
5HP 5HP 5HP 5HP 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
5HP 5HP 5HP 5HP 
OSMonitorKeyboardPower
5HP 5HP 5HP 5HP 
CaseMouseMouse PadAudio
5HP 5HP 5HP 5HP 
Other
5HP 
  hide details  
Reply
post #3 of 4
Try raising the short/long duration power limit as suggested in the thread. That should fix turbo not working in stress tests.

Also try disabling speed step (but leave C states on if you like it underclock in idle), that fixed turbo not engaging in games for me.
Edited by Tivan - 12/26/14 at 2:47am
Cute PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4930k@4200 Sabertooth x79 R9 290 Tri-X@950/1250 4x4GB@2133CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial BX100 Mugen 4 Win7 Benq xl2411z 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC EA231WMi QPad-MK50 (reds) Seasonic S12G 750 Define R4  
MouseMouse PadAudio
Deathadder 3.5G BE Razer Goliathus Speed Edition Large Onboard 
  hide details  
Reply
Cute PC
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
4930k@4200 Sabertooth x79 R9 290 Tri-X@950/1250 4x4GB@2133CL9 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Crucial BX100 Mugen 4 Win7 Benq xl2411z 
MonitorKeyboardPowerCase
NEC EA231WMi QPad-MK50 (reds) Seasonic S12G 750 Define R4  
MouseMouse PadAudio
Deathadder 3.5G BE Razer Goliathus Speed Edition Large Onboard 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Thread Starter 

Found my problem, just like to let everyone know.

 

Windows 8.1 Power Profile.

 

Balanced

Processor Power Management

Min: 5%

Max: 100%

 

High Performance

Processor Power Management

Min: 5% (100% default)

Max: 100%

 

I really thought that if I set to High Performance on with 5% at min makes no differences between Balanced so I would just pick Balanced. That problem with Balanced profile locks the CPU at 4200Mhz on light loads / gaming when it is overclocked beyond 4200Mhz+ in the BIOS. I thought it was a XMP bug... or bad BIOS or Turbo bug...

 

Upon switching to High Performance profile and set the same 5% like in Balanced, it works differently! It does not lock at 4200Mhz, it actually shoot right back up to 4800Mhz in gaming and light loads, no longer stuck at 4200Mhz and it can idle low 1200Mhz which is what I wanted with SpeedStep on.

 

I don't know how is Windows 8.1 manage the power and why there is such differences between the 2 power profiles with the same setting at Min 5% and Max 100%. A bug?

 

My advices to all overclocker with SpeedStep on like myself that I do not like fixed overclock 24/7. Do not use Balanced for the 5% to 100%. Use High Performance and change that min 100% back down to 5%.

 

I don't have this issues back in Windows 7, but 8/8.1 does it differently I guess.

 

This is important because most games I play are CPU intensive, and the clock affects the performance FPS. (MMORPG).


Edited by djriful - 1/9/15 at 10:36pm
 
≡ Snowbaru ≡
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 3930K 4.9Ghz Asus Sabertooth X79 EVGA GTX TITAN 1250Mhz KPE/Hybrid BIOS (SOLD) NVIDIA Geforce GTX 1080 Ti Founder Edition 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
32GB Samsung 30nm 2400Mhz OCZ Vertex 4 Samsung 850 EVO 13000GB HDDs 
CoolingOSMonitorKeyboard
EKWB Custom Watercooling, XSPC, Bitpower, Primo... Windows 10 Pro x64 (1607) ASUS PG278Q G-SYNC (2560x1440) Logitech G910 Onion Spark 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA SuperNOVA 850G2 Gold Fractal Design Define S Logitech G502 Logitech G440 
AudioOtherOtherOther
Logitech G933 Xbox One Controller Asus RT-AC68U Hitron CDA3 
CPUCPUMotherboardGraphics
5HP 5HP 5HP 5HP 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
5HP 5HP 5HP 5HP 
OSMonitorKeyboardPower
5HP 5HP 5HP 5HP 
CaseMouseMouse PadAudio
5HP 5HP 5HP 5HP 
Other
5HP 
  hide details  
Reply
 
≡ Snowbaru ≡
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 3930K 4.9Ghz Asus Sabertooth X79 EVGA GTX TITAN 1250Mhz KPE/Hybrid BIOS (SOLD) NVIDIA Geforce GTX 1080 Ti Founder Edition 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
32GB Samsung 30nm 2400Mhz OCZ Vertex 4 Samsung 850 EVO 13000GB HDDs 
CoolingOSMonitorKeyboard
EKWB Custom Watercooling, XSPC, Bitpower, Primo... Windows 10 Pro x64 (1607) ASUS PG278Q G-SYNC (2560x1440) Logitech G910 Onion Spark 
PowerCaseMouseMouse Pad
EVGA SuperNOVA 850G2 Gold Fractal Design Define S Logitech G502 Logitech G440 
AudioOtherOtherOther
Logitech G933 Xbox One Controller Asus RT-AC68U Hitron CDA3 
CPUCPUMotherboardGraphics
5HP 5HP 5HP 5HP 
RAMHard DriveOptical DriveCooling
5HP 5HP 5HP 5HP 
OSMonitorKeyboardPower
5HP 5HP 5HP 5HP 
CaseMouseMouse PadAudio
5HP 5HP 5HP 5HP 
Other
5HP 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel - General
Overclock.net › Forums › Intel › Intel - General › [SOLVED] Something is odd about Windows 8.1 and my 3930k