Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › R9 290 Tri-X OC, ONE of THREE FANS going crazy!
New Posts  All Forums:Forum Nav:

R9 290 Tri-X OC, ONE of THREE FANS going crazy!

post #1 of 4
Thread Starter 
Hello guys,

please help me out with this issue with my Sapphire R9 290 OC Tri-X graphics card. First check out this video.


So yeah, after the PC has been running for a few minutes (around 15) (without any significant strain on the GPU, surfing, watching Series) that single fan starts going very loud. If I shut down the system for 5min and boot it back up again, that single fan goes ham instantly. It seems that sometimes it is super-hyper sensitive SOMETHING. I do not know what though. It's very random, sometimes it goes loud and then quiet again within 20 min(GPU temperature not over 47°) and sometimes it stays super loud the whole day.


It seems to be a low-level software or hardware problem, because this can happen before any drivers are loaded. I also get a huge spam in ACEEventlog, which lets me think of low-level issues.


It gets even funnier. Today, at a "idle" situation, the GPU core temperature was 43°C, the fans were at 27% and that single fan was going CRAAAZY. Now, after playing The Witcher 3 for 1 hour (100%GPU Usage, 80°C GPU Temp) I am back in Windows, idle, temperature is 52°C, fan speed is 30% and that single fan is quiet. I do not hear the annoying whine. I checked the fans out visually and the trouble fan seems to go just a tad faster than the other two. This is really, really inconsistent and weird and I am totally confused on what's going on there. It seems that the graphics card likes temperatures over 50°C and is confused below.


Hardware: i5-2500K at 4.3 GHz, antec true power 550w, Z86 Pro3 Gen3 MB, 8GB of Ram, freshly installed Windows 8.1, GPU driver is the "GTA V optimized beta driver". The GPU is slightly overclocked with MSI Afterburner to 1100/1400, +20% power and a slight voltage boost, but the problem persists on stock clocks as well.



I would welcome any ideas. Do I have to RMA the card? :-/



Thank you very much!
post #2 of 4
It sounds like a faulty fan controller on the card, time for an RMA.
post #3 of 4
Sounds like that single fan is faulty as all 3 fans run from the same header.
Vaporizer
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 5 1600X Gigabyte AB350N-Gaming WiFi Sapphire RX Vega 64 G.Skill Flare X 3200MHz CL14 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate 1TB 2.5" HDD ST1000DM035 Samsung 960 Evo 250GB Noctua NH-D9L Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2515H K70 Lux Cherry Brown Corsair SF600 NCASE M1 V5 Silver 
Mouse
Steelseries Kana V2 
  hide details  
Reply
Vaporizer
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 5 1600X Gigabyte AB350N-Gaming WiFi Sapphire RX Vega 64 G.Skill Flare X 3200MHz CL14 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Seagate 1TB 2.5" HDD ST1000DM035 Samsung 960 Evo 250GB Noctua NH-D9L Windows 10 Pro 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell U2515H K70 Lux Cherry Brown Corsair SF600 NCASE M1 V5 Silver 
Mouse
Steelseries Kana V2 
  hide details  
Reply
post #4 of 4
Thread Starter 
Thanks for the replies guys. These are the first proper responses I got for DAYS. Usually people say "hmm, weird, no idea" or "are your drivers installed correctly, is your PSU ok?" ... jesus.

And yeah, I also think I should RMA.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › R9 290 Tri-X OC, ONE of THREE FANS going crazy!