Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › ASUS North America - ASUS Z170 Motherboards Q&A Thread
New Posts  All Forums:Forum Nav:

ASUS North America - ASUS Z170 Motherboards Q&A Thread - Page 164

post #1631 of 5780
On a side note, these boards with 3.1 support, does that give normal usb 3 devices 3.1 speeds, or is it for future 3.1 ready devices, as i dont see anything out in the market yet ?
post #1632 of 5780
Quote:
Originally Posted by Daytraders View Post

On a side note, these boards with 3.1 support, does that give normal usb 3 devices 3.1 speeds, or is it for future 3.1 ready devices, as i dont see anything out in the market yet ?

Yup, the devices still have to support it... i only saw a few enclosures from logilink for example, that support 3.1 speeds (on a short 40cm cable at best). Dont know why anyone would need them tough smile.gif
White Borg Cube
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k ASUS Maximus VIII Gene GTX 1070 FE 16GB Corsair Vengeance Red LPX 2666 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston HyperX Predator PCIE SSD Samsung 850Pro 256GB WD Red None 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-U9S Win10 64bit Panasonic 50GT60 Logitech G910 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Prime Titanium 850W Corsair Air 240 Logitech G900 Func 1030L2 
AudioAudioAudio
ASUS Xonar Essence STU HD598 Mackie MR5 MK3 
  hide details  
Reply
White Borg Cube
(19 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k ASUS Maximus VIII Gene GTX 1070 FE 16GB Corsair Vengeance Red LPX 2666 
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Kingston HyperX Predator PCIE SSD Samsung 850Pro 256GB WD Red None 
CoolingOSMonitorKeyboard
Noctua NH-U9S Win10 64bit Panasonic 50GT60 Logitech G910 
PowerCaseMouseMouse Pad
Seasonic Prime Titanium 850W Corsair Air 240 Logitech G900 Func 1030L2 
AudioAudioAudio
ASUS Xonar Essence STU HD598 Mackie MR5 MK3 
  hide details  
Reply
post #1633 of 5780
Quote:
Originally Posted by LocutusH View Post

Yup, the devices still have to support it... i only saw a few enclosures from logilink for example, that support 3.1 speeds (on a short 40cm cable at best). Dont know why anyone would need them tough smile.gif

Ok, cheers
post #1634 of 5780
Does anyone know if I void the warranty if I remove the sticker on the chipset heatsink, on an Asus motherboard? It seems they are just glued on there, and I don't see a reason why it would void the motherboard warranty. But can Raja or someone else clarify?
post #1635 of 5780
Quote:
Originally Posted by elmonen View Post

Hello folks! a new user here asking for advice if someone has suggestions what to try next.. I build a new skylake rig about a month ago and been having some issus with the machine.

i5 6600k
Asus z170-a
MSI Gtx780 Lightning
Crucial ballistix sport 2400mhz ddr4
Samsung 850 Evo 120gb (os drive)
Silverstone Strider Gold 2.0 750W
SOund Blaster Z

The problem is that about 70% of the time my computer wont shutdown properly.. when I select shutdown in windows it goes to the shutdown screen and mouse/kb light turn off, screen goes black but the fans keep spinning and the power led stays on. Ive waited about 10mins but it wont close.. and in some occasions the shutdown works fine.

Ive tried:

disable fastboot / fast startup settings
Reset bios settings
Clean install Win 10
Bios update (im on newest 1101)
Installed newest intel ME / chipset drivers

I can play hours and surf web etc without issues but this problem is pretty annoying..

One notice I did was when I played MGS: Phantom pain and shutting down my computer it shutdown properly, but after playing starwars battlefront beta on origin my comp didnt want to shutdown.. I closed Origin before shutting down the computer..

Quote:
Originally Posted by donald24 View Post

I've had this problem as well. Turned out that on XMP-settings, it needs more voltage at VCCSA and VCCIO, to properly shutdown or even restart system.
Try upping VCCSA to 1.1Vc and VCCIO to 1.05Vc, if you have four banks of ram populated, you might even have to raise the VDIMM one notch.

Quote:
Originally Posted by elmonen View Post


After more testing it seems this didn't help :/
Still wont shutdown everytime.
I have 2x4gb ram

I took out the Sound blaster thinking if that could be the cause but it wasnt.. gonna have to test ram sticks separately if theyre faulty..
Too bad I don't have another PSU to test if thats causing trouble (doubt it thou..)

THanks for the help anyway!

Quote:
Originally Posted by Silent Scone View Post

Could possibly be a peripheral or particular USB device.

Im now 99% certain I have figured out the problem!
VCCA and VCCIO didnt help the problem but Raising the voltage of memory seems to have worked! my mem is specced to 1.2, I've upped them to 1.23 and have had only successful shutdowns after that.
Game on!
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i5 6600k @ 4,5Ghz Asus Z170-A Asus Strix R9 Fury MSI GTX 1060 6gb 
RAMHard DriveHard DriveCooling
4x4gb Kingston HyperX Savage 3000Mhz CL15 Samsung EVO850 120gb Western Digital black 1tb Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Win 10 Pro Asus vx279h-w @74hz Logitech G710+ Silverstone Strider Gold 2.0 750W 
CaseMouseAudio
Phanteks Enthoo Pro M Acrylic window Logitech G502 Proteus Core Sound Blaster Z 
  hide details  
Reply
Game on!
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
i5 6600k @ 4,5Ghz Asus Z170-A Asus Strix R9 Fury MSI GTX 1060 6gb 
RAMHard DriveHard DriveCooling
4x4gb Kingston HyperX Savage 3000Mhz CL15 Samsung EVO850 120gb Western Digital black 1tb Noctua NH-D15 
OSMonitorKeyboardPower
Win 10 Pro Asus vx279h-w @74hz Logitech G710+ Silverstone Strider Gold 2.0 750W 
CaseMouseAudio
Phanteks Enthoo Pro M Acrylic window Logitech G502 Proteus Core Sound Blaster Z 
  hide details  
Reply
post #1636 of 5780
6700K delid before and after results;

http://hardforum.com/showthread.php?t=1878870
post #1637 of 5780
Hi Asus Praz,

I have further time to test my M8G with 0902, and i can happily say adaptive works perfect, with C8 state and over-clocked core and cache.

It was my silly error i put my PC to sleep instead of power off. Hence when i turned off the main switch, event view reported tons of power kernel error. I thought it was the Intel adaptive microcode bug that caused the restart/errors on idle wake.

So i am at 4.3/4.0 on 1.175v adaptive settings with auto vdroop. So far my HWInfo readings 65w max cpu power package. Reported vcore under load is only 1.13~1.15v

This is result of custom x264 loop test here http://www.overclock.net/t/1570313/skylake-overclocking-guide-with-statistics





M8G is good board.

All voltage and power settings work as wanted. Very stable to overclock for me.

thumb.gif
Edited by dansi - 10/17/15 at 10:52pm
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 940 Biostar 790GX 128M 4890 1GB 4GB 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320GB 32X Samsung ODD Windows XP SP3 Dell FPW2407 
PowerCase
Corsair HX 520W Lian Li A07 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
X4 940 Biostar 790GX 128M 4890 1GB 4GB 
Hard DriveOptical DriveOSMonitor
320GB 32X Samsung ODD Windows XP SP3 Dell FPW2407 
PowerCase
Corsair HX 520W Lian Li A07 
  hide details  
Reply
post #1638 of 5780
If this is the wrong place, then sorry. I have an Asus Z170-A, and I stupidly flashed the 1101 bios. My question is how to revert back to the older bios, as this mobo doesn't seem to have the flashback button. Also, Asus EZ Update is allowing me to flash bios 901, is it safe to use EZ update to flash back to the older bios, or do I have to use a different method?
Skylake-7
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K Asus Z170-A ASUS Strix 1080 Ti G.Skill Ripjaws V 2800Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Western Digital Blue 1 TB Samsung 850 EVO 250GB  Crucial MX300 750GB EKWB Predator 360 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Home Acer G257HU Corsair K70 w/ MX Brown EVGA Supernova G2 750w 
CaseMouse
Fractal Design Define S Windowed Logitech G402 
  hide details  
Reply
Skylake-7
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K Asus Z170-A ASUS Strix 1080 Ti G.Skill Ripjaws V 2800Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Western Digital Blue 1 TB Samsung 850 EVO 250GB  Crucial MX300 750GB EKWB Predator 360 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Home Acer G257HU Corsair K70 w/ MX Brown EVGA Supernova G2 750w 
CaseMouse
Fractal Design Define S Windowed Logitech G402 
  hide details  
Reply
post #1639 of 5780
It should be OK to use Ezflash, I have confirmed it worked for me on a Hero VIII
post #1640 of 5780
Thanks, can I use it inside Windows from Ai Suite, or should I use the bios ez flash?

*Edit: Just used EZ flash from inside bios, worked perfectly and am now back on 901 instead of 1101.
Edited by alphadecay - 10/18/15 at 9:48pm
Skylake-7
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K Asus Z170-A ASUS Strix 1080 Ti G.Skill Ripjaws V 2800Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Western Digital Blue 1 TB Samsung 850 EVO 250GB  Crucial MX300 750GB EKWB Predator 360 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Home Acer G257HU Corsair K70 w/ MX Brown EVGA Supernova G2 750w 
CaseMouse
Fractal Design Define S Windowed Logitech G402 
  hide details  
Reply
Skylake-7
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700K Asus Z170-A ASUS Strix 1080 Ti G.Skill Ripjaws V 2800Mhz 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
Western Digital Blue 1 TB Samsung 850 EVO 250GB  Crucial MX300 750GB EKWB Predator 360 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Home Acer G257HU Corsair K70 w/ MX Brown EVGA Supernova G2 750w 
CaseMouse
Fractal Design Define S Windowed Logitech G402 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › ASUS North America - ASUS Z170 Motherboards Q&A Thread