Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Skylake Overclocking Guide [With Statistics]
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Skylake Overclocking Guide [With Statistics] - Page 817

post #8161 of 11368
Quote:
Originally Posted by Archang3l View Post

Well now I am running back at stock speeds and 2min in temps are again back at high 70s - mid 80s...

Is that at idle? If so something definitely wrong there. What motherboard do you have?

PS: Nvm you just saw your build in your signature. Go in the Bios under Extreme Tweaker, click on Digi+ Power Control. Your default CPU Load-Line Calibration should be set at Level 6. Just change it down to the lowest one that keep your pc stable. I'm using level 5 for a 4.8ghz OC at 1.355v. But honestly I haven't tried using a lower LLC yet. The higher the Level # the more aggressive the mobo will try to increase the core voltage to maintain stability.
Edited by luan87us - 7/19/16 at 3:05pm
post #8162 of 11368
Quote:
Originally Posted by Archang3l View Post

Well now I am running back at stock speeds and 2min in temps are again back at high 70s - mid 80s...

My guess is bad waterblock/IHS contact and/or bad OEM TIM on the die.

I did ~45 minute run of x264:




Given; my custom loop is a bit more efficient than your Corsair, but my guess remains ineffective heat transfer to the waterblock, not necessarily the cooler itself.
Edited by Arctucas - 7/19/16 at 4:10pm
PC
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K eVGA Classified K eVGA GTX970SSC G.Skill F4-3600C16-16GTZ 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2x Samsung 960 EVO M.2 RAID0 Samsung SH-S223L Custom Loop D5 Vario, Thermochill PA140.3, Heat... W7 U SP1 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VX2770 Logitech Corsair AX1200, APC RS1500 LCD Thermaltake VG4000SNA  
Mouse
Logitech 
  hide details  
Reply
PC
(13 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7-6700K eVGA Classified K eVGA GTX970SSC G.Skill F4-3600C16-16GTZ 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
2x Samsung 960 EVO M.2 RAID0 Samsung SH-S223L Custom Loop D5 Vario, Thermochill PA140.3, Heat... W7 U SP1 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Viewsonic VX2770 Logitech Corsair AX1200, APC RS1500 LCD Thermaltake VG4000SNA  
Mouse
Logitech 
  hide details  
Reply
post #8163 of 11368
Quote:
Originally Posted by Archang3l View Post

Well I am now at 4.6, according to realtemp the temps are currently 79, 80, 77 and 79 with max 83 at 1.35V, If I go lower it crashes or freezes so..
Sorry for the questions but what is LLC? and I did not change cache settings. I resetted the bios to stock before OC'ing so everything is stock.
I am using 2 corsair SP120 fans at 1000rpm on my h100i

Perhaps, turning up the RPM of the fans, would help your cooling...

I'm using a custom loop with Noctua NF-F12.s @ 1500 RPM...

My rig is down now, for more improvements... Waiting for parts... coolsmiley02.gif
Watson III
(31 items)
 
Watson V
(24 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K ASUS Maximus VIII Gene Asus GeForce GTX 1080 Founders Edition Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Samsung 950 Pro NVMe 512GB Lite-On w/ Lite-Scribe Watercool D5 Bitspower Black Sparkle 
CoolingCoolingCoolingCooling
3 - Koolance QD3 Quiick Disconnects Hardware Labs Black Ice Nemesis 360 GTX Primochill Adavanced LTR 3/5 x 5/8 Bool Red Tubing 3 - Noctua NF-F12's Industrial 3000 RPM Push/In... 
CoolingCoolingOSMonitor
2 - Noctua NF-F12's 1500 RPM as front intake Swiftech Helix 1800 RPM PWM 120mm fan as exhaust Windows 7 Ultimate 64bit ASUS VC239H 
MonitorKeyboardPowerCase
ASUS VS228H-P HP Mechanical PS/2 Corsair AX860 Platinum CaseLabs S5 Two-Tone White/Gunmetal 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech M510 Staples Boston Acoustics Bowers & Wilkins P5 Series II Headphones 
  hide details  
Reply
Watson III
(31 items)
 
Watson V
(24 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 6700K ASUS Maximus VIII Gene Asus GeForce GTX 1080 Founders Edition Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Samsung 950 Pro NVMe 512GB Lite-On w/ Lite-Scribe Watercool D5 Bitspower Black Sparkle 
CoolingCoolingCoolingCooling
3 - Koolance QD3 Quiick Disconnects Hardware Labs Black Ice Nemesis 360 GTX Primochill Adavanced LTR 3/5 x 5/8 Bool Red Tubing 3 - Noctua NF-F12's Industrial 3000 RPM Push/In... 
CoolingCoolingOSMonitor
2 - Noctua NF-F12's 1500 RPM as front intake Swiftech Helix 1800 RPM PWM 120mm fan as exhaust Windows 7 Ultimate 64bit ASUS VC239H 
MonitorKeyboardPowerCase
ASUS VS228H-P HP Mechanical PS/2 Corsair AX860 Platinum CaseLabs S5 Two-Tone White/Gunmetal 
MouseMouse PadAudioAudio
Logitech M510 Staples Boston Acoustics Bowers & Wilkins P5 Series II Headphones 
  hide details  
Reply
post #8164 of 11368
Quote:
Originally Posted by Enterprise24 View Post

I must reduce CPU from 5Ghz to 4.992Ghz since I don't want to loosening timing. CPU 5Ghz will result in 3751Mhz RAM which is not stable (can't pass Hyper PI 32M).

I will test Prime95 when I have time. biggrin.gif


I would be surprised if you are stable at this settings. Do 2h OCCT + 2-8h GSAT and post some screens smile.gif Could you include your voltages on next screenshot? If you are stable at those settings then you have some great silicone there smile.gif

Thanks for the info how to open screenshots properly !

Cheers
post #8165 of 11368
For CPU @ 5Ghz it already pass Prime95 28.9 1344K 2hr. You can see my name in first page.
For memory I will not test much. Hyper PI 32M is enough for me since this is just gaming rig. (Actually memtest is already very tough for me hahaha biggrin.gif) but I use this setting for gaming around 1 week and not found problem like BSOD or computer freeze. smile.gif
CPU voltage sitting at 1.504V and Memory voltage 1.45V. VCCIO/VCCSA 1.125V but actual VCCSA is around 1.17V.
post #8166 of 11368
I have some problems with my new build and Windows right now.. For some reason Mutex gets sometimes (About 1 of 10 reboots) locked and I can't use CPU-Z, Core Temp, HWMonitor or anything that monitors CPU speed and temperature. On Cinebench I get much less points than normally. (409 vs 725)
CPU-Z log:
Code:
[bInitDriver] path = C:\Users\User\AppData\Local\Temp\
[bInitDriver] GetCurrentDirectory = C:\Program Files\CPUID\CPU-Z
[bInitDriver] GetModuleFileName = C:\Program Files\CPUID\CPU-Z\cpuz.exe
[vGetOSVersion] m_iOSVersion = 2 (10.0)
[vGetOSVersion] m_bIsAMD64 = 0
[bInitDriver] m_hDriverMutex = 1EC
[bDeleteFile 13:49:32] DeleteFile returned = 0 (error = 5)
[bDeleteFile 13:49:32] RemoveDirectory C:\Users\User\AppData\Local\Temp\\cpuz139\ returned = 0 (error = 145)
[bInitDriver] m_szFilename = cpuz139_x64.sys
[bInitDriver] bInitDriver returned 258
[vCloseDriver 13:49:34] WaitForSingleObject error = 258
[vCloseDriver] CloseHandle(mutex) = 1

And when I reboot, it takes about 15 minutes and then I get a BSOD that says DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.


My CPU is i5 6600K and system is overclocked to 4.5GHz @ 1.300V. Usually this system runs fine for a week straight, but sometimes this stuff happens.

However, on my Arch Linux installation I haven't had any problems even with a 4.7GHz at 1.325V overclock and I can compile Android from source code no problem. (Compiling 20-30 gigabytes of source code for about 60-70 minutes.)

So what could the problem be? This SEEMS to be a problem in Windows only. Bad drivers? Bad BIOS settings? Bad overclock?
Gaming rig
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 6600k Asus Z170-A MSI GTX 1070 Armor OC Kingston HyperX Savage 16Gb DDR4 3000MHz (2 kit... 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Evo 250Gb Samsung 850 Evo 250Gb Corsair Hydro H110i GT Phanteks PH-140SP 140mm fan (1x Rear exhaust) 
CoolingCoolingOSKeyboard
Phanteks PH-140MP 140mm fan (2x Top exhaust/rad... Scythe Slip Stream 120 DB PWM 120mm fan (3x Fro... Windows 10 Pro Logitech G810 Orion Spectrum 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM750i Phanteks Enthoo Pro M Acrylic Steelseries Rival 100 Roccat Kanga XXL 
OtherOtherOtherOther
Cablemod Black & White full set for RMi-series CableMod ModFlex SATA 3 Cable CableMod ModFlex SATA 3 Cable CableMod ModFlex SATA 3 Cable 
  hide details  
Reply
Gaming rig
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 6600k Asus Z170-A MSI GTX 1070 Armor OC Kingston HyperX Savage 16Gb DDR4 3000MHz (2 kit... 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Evo 250Gb Samsung 850 Evo 250Gb Corsair Hydro H110i GT Phanteks PH-140SP 140mm fan (1x Rear exhaust) 
CoolingCoolingOSKeyboard
Phanteks PH-140MP 140mm fan (2x Top exhaust/rad... Scythe Slip Stream 120 DB PWM 120mm fan (3x Fro... Windows 10 Pro Logitech G810 Orion Spectrum 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM750i Phanteks Enthoo Pro M Acrylic Steelseries Rival 100 Roccat Kanga XXL 
OtherOtherOtherOther
Cablemod Black & White full set for RMi-series CableMod ModFlex SATA 3 Cable CableMod ModFlex SATA 3 Cable CableMod ModFlex SATA 3 Cable 
  hide details  
Reply
post #8167 of 11368
Quote:
Originally Posted by NiKiZ View Post

I have some problems with my new build and Windows right now.. For some reason Mutex gets sometimes (About 1 of 10 reboots) locked and I can't use CPU-Z, Core Temp, HWMonitor or anything that monitors CPU speed and temperature. On Cinebench I get much less points than normally. (409 vs 725)
CPU-Z log:
Code:
[bInitDriver] path = C:\Users\User\AppData\Local\Temp\
[bInitDriver] GetCurrentDirectory = C:\Program Files\CPUID\CPU-Z
[bInitDriver] GetModuleFileName = C:\Program Files\CPUID\CPU-Z\cpuz.exe
[vGetOSVersion] m_iOSVersion = 2 (10.0)
[vGetOSVersion] m_bIsAMD64 = 0
[bInitDriver] m_hDriverMutex = 1EC
[bDeleteFile 13:49:32] DeleteFile returned = 0 (error = 5)
[bDeleteFile 13:49:32] RemoveDirectory C:\Users\User\AppData\Local\Temp\\cpuz139\ returned = 0 (error = 145)
[bInitDriver] m_szFilename = cpuz139_x64.sys
[bInitDriver] bInitDriver returned 258
[vCloseDriver 13:49:34] WaitForSingleObject error = 258
[vCloseDriver] CloseHandle(mutex) = 1

And when I reboot, it takes about 15 minutes and then I get a BSOD that says DRIVER_POWER_STATE_FAILURE.


My CPU is i5 6600K and system is overclocked to 4.5GHz @ 1.300V. Usually this system runs fine for a week straight, but sometimes this stuff happens.

However, on my Arch Linux installation I haven't had any problems even with a 4.7GHz at 1.325V overclock and I can compile Android from source code no problem. (Compiling 20-30 gigabytes of source code for about 60-70 minutes.)

So what could the problem be? This SEEMS to be a problem in Windows only. Bad drivers? Bad BIOS settings? Bad overclock?
Tried the simple stuff like sfc /scannow and/or chkdsk c:/f ? I've had Windows get corrupted several times where running sfc replaced files and there had been boot problems. Same with chkdsk, it's happened often enough while overclocking that I just automatically do these two things first.
post #8168 of 11368
Is non-k overclocking still a viable option? I'm looking to upgrade and I want to know before I decide.
post #8169 of 11368
Quote:
Originally Posted by mandrix View Post

Tried the simple stuff like sfc /scannow and/or chkdsk c:/f ? I've had Windows get corrupted several times where running sfc replaced files and there had been boot problems. Same with chkdsk, it's happened often enough while overclocking that I just automatically do these two things first.
Well, it repaired some corrupted files. I'll have to see if it fixed the problem.

EDIT: This still happens.
Edited by NiKiZ - 7/20/16 at 6:01am
Gaming rig
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 6600k Asus Z170-A MSI GTX 1070 Armor OC Kingston HyperX Savage 16Gb DDR4 3000MHz (2 kit... 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Evo 250Gb Samsung 850 Evo 250Gb Corsair Hydro H110i GT Phanteks PH-140SP 140mm fan (1x Rear exhaust) 
CoolingCoolingOSKeyboard
Phanteks PH-140MP 140mm fan (2x Top exhaust/rad... Scythe Slip Stream 120 DB PWM 120mm fan (3x Fro... Windows 10 Pro Logitech G810 Orion Spectrum 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM750i Phanteks Enthoo Pro M Acrylic Steelseries Rival 100 Roccat Kanga XXL 
OtherOtherOtherOther
Cablemod Black & White full set for RMi-series CableMod ModFlex SATA 3 Cable CableMod ModFlex SATA 3 Cable CableMod ModFlex SATA 3 Cable 
  hide details  
Reply
Gaming rig
(20 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 6600k Asus Z170-A MSI GTX 1070 Armor OC Kingston HyperX Savage 16Gb DDR4 3000MHz (2 kit... 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Evo 250Gb Samsung 850 Evo 250Gb Corsair Hydro H110i GT Phanteks PH-140SP 140mm fan (1x Rear exhaust) 
CoolingCoolingOSKeyboard
Phanteks PH-140MP 140mm fan (2x Top exhaust/rad... Scythe Slip Stream 120 DB PWM 120mm fan (3x Fro... Windows 10 Pro Logitech G810 Orion Spectrum 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair RM750i Phanteks Enthoo Pro M Acrylic Steelseries Rival 100 Roccat Kanga XXL 
OtherOtherOtherOther
Cablemod Black & White full set for RMi-series CableMod ModFlex SATA 3 Cable CableMod ModFlex SATA 3 Cable CableMod ModFlex SATA 3 Cable 
  hide details  
Reply
post #8170 of 11368
Quote:
Originally Posted by NiKiZ View Post

Well, it repaired some corrupted files. I'll have to see if it fixed the problem.

EDIT: This still happens.
Could be you have a program that is not behaving, at the extreme maybe you need to do a clean install or if Windows 10 you could try a recovery with DISM.
http://www.tenforums.com/tutorials/7808-dism-repair-windows-10-image.html
GL.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Skylake Overclocking Guide [With Statistics]