Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Overclocked FX4300 questions
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Overclocked FX4300 questions

post #1 of 29
Thread Starter 
I tried overclocking my CPU with the multiplier and couldn't get it to budge. So I changed the FSB to 233 and am currently running at 4417 with a MAX of 4503. Is this safe with stock cooling? Will run IBT AVX and see what happens.
post #2 of 29
Thread Starter 
OK, it crashed in pretty short order.
post #3 of 29
Thread Starter 
OK, I made the following changes
FSB: 218
Multiplier: 18.5
AMD C&Q: Disabled
Clockgen Spread Spectrum: Disabled

Ran IBT AVX on HIGH and passed with the following results"
Socket temp:52*C
Core*45*C
Core clock:4328

Currently idling at 4245
post #4 of 29
You need to pass at least Very High. Also, if you can overclock with BCLOCK and not with multiplier, you 're probably setting something wrong in your BIOS.
Main
(16 items)
 
Dedicated Encoder
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320@4Ghz Gigabyte 970 UD3P rev2.1 Gainward GTX 750Ti Corsair XMS3 1600Mhz 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
Crucial BX100 250GB Western Digital Green 2TB LiteOn Blu-Ray Burner IHBS 112-2 LG BH16NS55 Blu-Ray Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Scythe Katana 3 Windows 7 Pro 64bit ASUS 22" VS228HR Microsoft Wired Keyboard 600 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 430W Sharkoon VG4-V Logitech M90 Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8300 Asrock 970 Extreme3 HIS 6570 Silence Corsair XMS3 1600Mhz 8GB (2x4GB) CAS9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M6S 128GB Toshiba 2TB SATAIII LiteOn Blu Ray burner IHBS 112-2 Xigmatek Balder 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro 64bit Samsung S22B350H Microsoft Wired 600 Corsair VS350 
CaseMouseAudio
Lepa LPC 306 Logitech M90 Onboard 
  hide details  
Reply
Main
(16 items)
 
Dedicated Encoder
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320@4Ghz Gigabyte 970 UD3P rev2.1 Gainward GTX 750Ti Corsair XMS3 1600Mhz 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
Crucial BX100 250GB Western Digital Green 2TB LiteOn Blu-Ray Burner IHBS 112-2 LG BH16NS55 Blu-Ray Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Scythe Katana 3 Windows 7 Pro 64bit ASUS 22" VS228HR Microsoft Wired Keyboard 600 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 430W Sharkoon VG4-V Logitech M90 Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8300 Asrock 970 Extreme3 HIS 6570 Silence Corsair XMS3 1600Mhz 8GB (2x4GB) CAS9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M6S 128GB Toshiba 2TB SATAIII LiteOn Blu Ray burner IHBS 112-2 Xigmatek Balder 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro 64bit Samsung S22B350H Microsoft Wired 600 Corsair VS350 
CaseMouseAudio
Lepa LPC 306 Logitech M90 Onboard 
  hide details  
Reply
post #5 of 29
Thread Starter 
OK with the same settings, I returned the FSB to 200 and set the multi to 22 expecting ~4400. I only got 3.9, and fail to boot 9 out of 10 times.

I am running an ECS A960M-MV with Aptio Setup Utility by American Megatrends
post #6 of 29
Quote:
Originally Posted by asand1 View Post

OK with the same settings, I returned the FSB to 200 and set the multi to 22 expecting ~4400. I only got 3.9, and fail to boot 9 out of 10 times.

I am running an ECS A960M-MV with Aptio Setup Utility by American Megatrends

This one?

http://www.ecsusa.com/ECSWebSite/Product/Product_Detail.aspx?DetailID=1428&CategoryID=1&DetailName=Feature&MenuID=115&LanID=9

Never seen it before, but don't expect overclocking miracles, that's a weak motherboard, although it does seem to have "modern" mosfets. I also suppose you have already disabled APM and Turbo.

Well, in that case, good luck. I 've haven't seen ECS motherboard in ages... Some more experienced than me should help you.
Main
(16 items)
 
Dedicated Encoder
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320@4Ghz Gigabyte 970 UD3P rev2.1 Gainward GTX 750Ti Corsair XMS3 1600Mhz 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
Crucial BX100 250GB Western Digital Green 2TB LiteOn Blu-Ray Burner IHBS 112-2 LG BH16NS55 Blu-Ray Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Scythe Katana 3 Windows 7 Pro 64bit ASUS 22" VS228HR Microsoft Wired Keyboard 600 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 430W Sharkoon VG4-V Logitech M90 Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8300 Asrock 970 Extreme3 HIS 6570 Silence Corsair XMS3 1600Mhz 8GB (2x4GB) CAS9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M6S 128GB Toshiba 2TB SATAIII LiteOn Blu Ray burner IHBS 112-2 Xigmatek Balder 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro 64bit Samsung S22B350H Microsoft Wired 600 Corsair VS350 
CaseMouseAudio
Lepa LPC 306 Logitech M90 Onboard 
  hide details  
Reply
Main
(16 items)
 
Dedicated Encoder
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320@4Ghz Gigabyte 970 UD3P rev2.1 Gainward GTX 750Ti Corsair XMS3 1600Mhz 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
Crucial BX100 250GB Western Digital Green 2TB LiteOn Blu-Ray Burner IHBS 112-2 LG BH16NS55 Blu-Ray Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Scythe Katana 3 Windows 7 Pro 64bit ASUS 22" VS228HR Microsoft Wired Keyboard 600 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 430W Sharkoon VG4-V Logitech M90 Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8300 Asrock 970 Extreme3 HIS 6570 Silence Corsair XMS3 1600Mhz 8GB (2x4GB) CAS9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M6S 128GB Toshiba 2TB SATAIII LiteOn Blu Ray burner IHBS 112-2 Xigmatek Balder 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro 64bit Samsung S22B350H Microsoft Wired 600 Corsair VS350 
CaseMouseAudio
Lepa LPC 306 Logitech M90 Onboard 
  hide details  
Reply
post #7 of 29
Thread Starter 
So running at 4245, firefox stopped responding. I had to hard reset and the few times windows loaded but would not do anything. Now its posting and starts to load windows with thw spinning dots, but then the screen goes black with cursor that moves with the mouse. Think i cooked my Mobo:-/
post #8 of 29
Quote:
Originally Posted by asand1 View Post

So running at 4245, firefox stopped responding. I had to hard reset and the few times windows loaded but would not do anything. Now its posting and starts to load windows with thw spinning dots, but then the screen goes black with cursor that moves with the mouse. Think i cooked my Mobo:-/

Try to reset the BIOS. I don't know if you cooked it or not, but that motherboard isn't made for overclocking...
Main
(16 items)
 
Dedicated Encoder
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320@4Ghz Gigabyte 970 UD3P rev2.1 Gainward GTX 750Ti Corsair XMS3 1600Mhz 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
Crucial BX100 250GB Western Digital Green 2TB LiteOn Blu-Ray Burner IHBS 112-2 LG BH16NS55 Blu-Ray Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Scythe Katana 3 Windows 7 Pro 64bit ASUS 22" VS228HR Microsoft Wired Keyboard 600 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 430W Sharkoon VG4-V Logitech M90 Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8300 Asrock 970 Extreme3 HIS 6570 Silence Corsair XMS3 1600Mhz 8GB (2x4GB) CAS9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M6S 128GB Toshiba 2TB SATAIII LiteOn Blu Ray burner IHBS 112-2 Xigmatek Balder 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro 64bit Samsung S22B350H Microsoft Wired 600 Corsair VS350 
CaseMouseAudio
Lepa LPC 306 Logitech M90 Onboard 
  hide details  
Reply
Main
(16 items)
 
Dedicated Encoder
(15 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8320@4Ghz Gigabyte 970 UD3P rev2.1 Gainward GTX 750Ti Corsair XMS3 1600Mhz 16GB (4x4GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
Crucial BX100 250GB Western Digital Green 2TB LiteOn Blu-Ray Burner IHBS 112-2 LG BH16NS55 Blu-Ray Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Scythe Katana 3 Windows 7 Pro 64bit ASUS 22" VS228HR Microsoft Wired Keyboard 600 
PowerCaseMouseAudio
EVGA 430W Sharkoon VG4-V Logitech M90 Onboard 
CPUMotherboardGraphicsRAM
FX-8300 Asrock 970 Extreme3 HIS 6570 Silence Corsair XMS3 1600Mhz 8GB (2x4GB) CAS9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
Plextor M6S 128GB Toshiba 2TB SATAIII LiteOn Blu Ray burner IHBS 112-2 Xigmatek Balder 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 Pro 64bit Samsung S22B350H Microsoft Wired 600 Corsair VS350 
CaseMouseAudio
Lepa LPC 306 Logitech M90 Onboard 
  hide details  
Reply
post #9 of 29
Thread Starter 
I am poting from the same computer running from a linux boot disc. When I try to mount the HDD I get this.
post #10 of 29
Thread Starter 
I was lucky enough that it rebooted, SO I removed a couple of wallpapers I downloaded, CPUID, and IBT AVX. Then I removed Futuremark 3DMark and rebooted. Everything is back to normal running at stock speeds. I ran a scon with Panda AV and found no threats.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD CPUs
Overclock.net › Forums › AMD › AMD CPUs › Overclocked FX4300 questions