Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [HELP] Friend plugged front panel connection to HD audio link - no start whatsoever
New Posts  All Forums:Forum Nav:

[HELP] Friend plugged front panel connection to HD audio link - no start whatsoever

post #1 of 8
Thread Starter 
Hello amazing members of OCN,

My friend, in a moment of lack of attention, plugged in his front panel connector into the HD audio link pinout on the mobo.

Everything was working fine - until he plugged in headphones on to the front panel speaker port. The system shut itself down cold-turkey, and we didn't have any kind of start since.

Not no boot - the whole thing is just gone. Power button does absolutely nothing. Mobo power light is still on.

Tried resetting the CMOS via jumper/battery removal, tried to start using screwdriver on start pins, removed every single thing except for 24pin,cpu power pins, and ram. Nothing.

Made sure that we have power coming to the start pins using voltage meter - power is there.

I'm absolutely lost. Here are the diagrams to the HD audio link pinout:



My friend accidentally plugged the front panel right on 12v, 3.3v, and ground pins. Dangerous, I know.

Thing is - nothing happened until the headphones were plugged in.

Any thoughts on this? We're absolutely lost. I'm pretty certain that we burned something, somehow.

Thank you!
post #2 of 8
My guess is Mobo damage. Start plugging all his other parts into a working PC one at a time to see if they work.
Big Blue
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K P8P67 DELUXE EVGA GTX 980 FTW G.Skill 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital WD1002FAEX-00Z3A0 ASUS DRW-24B1ST SWIFTECH H20-320 EDGE HD APOGEE HD WATER BLOCK WIN7 64bit 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VE258Q THERMALTAKE TOUGHPOWER XT 775W APEVIA X JUPITER S TYPE METALLIC BLUE RAZER DEATHADDER 3500dpi 
AudioOther
Creative Soundblaster Z SSD Samsung 840 EVO 250 GB for OS 
  hide details  
Reply
Big Blue
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 2500K P8P67 DELUXE EVGA GTX 980 FTW G.Skill 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital WD1002FAEX-00Z3A0 ASUS DRW-24B1ST SWIFTECH H20-320 EDGE HD APOGEE HD WATER BLOCK WIN7 64bit 
MonitorPowerCaseMouse
ASUS VE258Q THERMALTAKE TOUGHPOWER XT 775W APEVIA X JUPITER S TYPE METALLIC BLUE RAZER DEATHADDER 3500dpi 
AudioOther
Creative Soundblaster Z SSD Samsung 840 EVO 250 GB for OS 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Turn the psu off and hold down the power button to drain the power and then turn the psu back on and try to start the system.

It does sound like something was damaged though.
The Banshee
(23 items)
 
Under the DICE
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1700 ASRock X370 Taichi Zotac GTX 780 Ti OC @ 1250/1950MHz 1.212V G.SKILL Trident Z Black/White 2X8GB DDR4-3200 C... 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force LS 120GB WD Blue 1TB Phobya UC-2 LT XSPC Razor GTX 780 Ti Waterblock w/ Backplate 
CoolingCoolingCoolingCooling
Darkside LP 360mm Radiator Alphacool ST30 240mm Radiator Darkside D5 Vario @ 12V Setting 5 Bitspower Z-Multi 150 Red Reservoir  
CoolingCoolingOSMonitor
Darkside (TFC) 3/8 ID X 5/8 OD Red UV tubing TFC Black straight barb fittings Windows 8.1 Pro 64-bit LG 25UM57-P 
KeyboardPowerCaseMouse
Thermaltake Challenger  EVGA 1300 G2 Fractal Design Arc XL Evga Torq X3 
Mouse PadAudioOther
Steel series QCK+ Turtle Beach X12 Logitech G27 
CPUCPUCPUCPU
1150: i7 4770K & G3258 939 & 754: Many Athlon's, Opteron's & Sempron's  775/771: Many C2's, Pentiums, Celerons & Xeons 1366: i7 920 D0 and many 4c & 6c Xeon's 
CPUMotherboardGraphicsRAM
A bunch more Slot 1, S370 & S462/A CPU's. Z87 OC Formula. Plus 30 or so other mobo's. Waaaay too many to list... A table full of SDR, DDR1, DDR2 & DDR3 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
500GB WD Caviar Blue  Bartx DICE/LN2 CPU Pot Sub-zero A/C waterchiller (-26C) CM Hyper 212+ (Troubleshooting) 
OSMonitorPowerCase
All of them. ;) Samsung S20B300 Evga SuperNova 850 B2 Homemade wooden test bench 
Mouse
Microsoft comfort mouse 3000 
  hide details  
Reply
The Banshee
(23 items)
 
Under the DICE
(17 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1700 ASRock X370 Taichi Zotac GTX 780 Ti OC @ 1250/1950MHz 1.212V G.SKILL Trident Z Black/White 2X8GB DDR4-3200 C... 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Corsair Force LS 120GB WD Blue 1TB Phobya UC-2 LT XSPC Razor GTX 780 Ti Waterblock w/ Backplate 
CoolingCoolingCoolingCooling
Darkside LP 360mm Radiator Alphacool ST30 240mm Radiator Darkside D5 Vario @ 12V Setting 5 Bitspower Z-Multi 150 Red Reservoir  
CoolingCoolingOSMonitor
Darkside (TFC) 3/8 ID X 5/8 OD Red UV tubing TFC Black straight barb fittings Windows 8.1 Pro 64-bit LG 25UM57-P 
KeyboardPowerCaseMouse
Thermaltake Challenger  EVGA 1300 G2 Fractal Design Arc XL Evga Torq X3 
Mouse PadAudioOther
Steel series QCK+ Turtle Beach X12 Logitech G27 
CPUCPUCPUCPU
1150: i7 4770K & G3258 939 & 754: Many Athlon's, Opteron's & Sempron's  775/771: Many C2's, Pentiums, Celerons & Xeons 1366: i7 920 D0 and many 4c & 6c Xeon's 
CPUMotherboardGraphicsRAM
A bunch more Slot 1, S370 & S462/A CPU's. Z87 OC Formula. Plus 30 or so other mobo's. Waaaay too many to list... A table full of SDR, DDR1, DDR2 & DDR3 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
500GB WD Caviar Blue  Bartx DICE/LN2 CPU Pot Sub-zero A/C waterchiller (-26C) CM Hyper 212+ (Troubleshooting) 
OSMonitorPowerCase
All of them. ;) Samsung S20B300 Evga SuperNova 850 B2 Homemade wooden test bench 
Mouse
Microsoft comfort mouse 3000 
  hide details  
Reply
post #4 of 8
You probably tripped the short protection on the PSU, physically unplug it from the wall and plug it back in and see if it starts. I accidentally did it the other day plugging the wrong modular SATA cable into my PSU, it wouldn't start again until I plugged it into a different outlet.
post #5 of 8
Wait a sec here, he plugged the lead from the power button into the HD audio port on the motherboard? And the system started when he hit the power button??? Or did he plug the lead from the Audio panel into the Front panel section on the board?

I'm struggling to understand how this computer even got turned on in the first place, haha.

Edit: Also, you listed 3 pins that he used. 12v, 3.3v, and Ground. What kind of front panel connection is this? I've only ever seen singles, pairs and a set of 4 for the speaker.
Edited by Craiga35 - 1/21/16 at 2:25pm
Main
(16 items)
 
Mini Rig
(12 items)
 
LAN Rig
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 3930k @ 4.3 Ghz AsRock x79 FATAL1TY Professional Zotac GTX 970 Zotac GTX 970 
RAMHard DriveHard DriveCooling
16GB EVGA DDR3 2400 Mushkin Enhanced Reactor 1TB 1TB Samsung F3 Thermalright TRUE 120 w/ push/pull Swiftech Helix 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 x64 Professional 3x Dell 2001FP Surround 4800*1200 Corsair K70 MX Brown Corsair tx850 
CaseMouse
Fractal Design Define R4 Blackout Edition Logitech G502 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A10-7850k ASRock FM2A88X-ITX+ 2x4Gb G-Skill Ares DDR3-2400 120GB Mushkin SSD 
CoolingOSPowerCase
Phenom II Stock heatpipe heatsink Windows 7 64-Bit 200w Pico PSU Habey EMC-800BL with custom mesh top panel 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 960t Unlocked to 6 cores ASUS M4A785-M XFX Radeon 7770 2x4Gb Samsung DDR2-800 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
120Gb Samsung 830 SSD 1TB WD Green Windows 10 Home 1280*800 Portable LCD 
PowerCase
OCZ Mod x Stream 500w Appevia X-Qpack 
  hide details  
Reply
Main
(16 items)
 
Mini Rig
(12 items)
 
LAN Rig
(13 items)
 
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Core i7 3930k @ 4.3 Ghz AsRock x79 FATAL1TY Professional Zotac GTX 970 Zotac GTX 970 
RAMHard DriveHard DriveCooling
16GB EVGA DDR3 2400 Mushkin Enhanced Reactor 1TB 1TB Samsung F3 Thermalright TRUE 120 w/ push/pull Swiftech Helix 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 7 x64 Professional 3x Dell 2001FP Surround 4800*1200 Corsair K70 MX Brown Corsair tx850 
CaseMouse
Fractal Design Define R4 Blackout Edition Logitech G502 
CPUMotherboardRAMHard Drive
A10-7850k ASRock FM2A88X-ITX+ 2x4Gb G-Skill Ares DDR3-2400 120GB Mushkin SSD 
CoolingOSPowerCase
Phenom II Stock heatpipe heatsink Windows 7 64-Bit 200w Pico PSU Habey EMC-800BL with custom mesh top panel 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Phenom II 960t Unlocked to 6 cores ASUS M4A785-M XFX Radeon 7770 2x4Gb Samsung DDR2-800 
Hard DriveHard DriveOSMonitor
120Gb Samsung 830 SSD 1TB WD Green Windows 10 Home 1280*800 Portable LCD 
PowerCase
OCZ Mod x Stream 500w Appevia X-Qpack 
  hide details  
Reply
post #6 of 8
I'd leave the computer unplugged for a hour and then plug it back in to see if it will work again.

Sounds like some fuse is burnt out on the motherboard.
Gaming Computer
(19 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Asustek P5Q-PRO Nvidia 9800 GTX+ Kingston DDR2 8gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital 1 TB Pioneer Noctua NH-U9B Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Monitor Logitech G110 Antec 750W Thermaltake Aluminium Old Case 
MouseMouse PadAudio
Logitech G500 Gaming Mouse Generic Mousepad Soundblaster 5.1 VX 
  hide details  
Reply
Gaming Computer
(19 items)
 
   
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core 2 Quad Q6600 Asustek P5Q-PRO Nvidia 9800 GTX+ Kingston DDR2 8gb 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Western Digital 1 TB Pioneer Noctua NH-U9B Windows 7 Ultimate 64-bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Dell Monitor Logitech G110 Antec 750W Thermaltake Aluminium Old Case 
MouseMouse PadAudio
Logitech G500 Gaming Mouse Generic Mousepad Soundblaster 5.1 VX 
  hide details  
Reply
post #7 of 8
Quote:
Originally Posted by aryuautku View Post

Hello amazing members of OCN,

Everything was working fine - until he plugged in headphones on to the front panel speaker port. The system shut itself down cold-turkey, and we didn't have any kind of start since.
Quote:
Originally Posted by Craiga35 View Post

Wait a sec here, he plugged the lead from the power button into the HD audio port on the motherboard? And the system started when he hit the power button??? Or did he plug the lead from the Audio panel into the Front panel section on the board?

I'm struggling to understand how this computer even got turned on in the first place, haha.

Edit: Also, you listed 3 pins that he used. 12v, 3.3v, and Ground. What kind of front panel connection is this? I've only ever seen singles, pairs and a set of 4 for the speaker.

Curious how he turned on it too, though.

Besides the fact of how the PC actually got turned on:
My guess would be that when he plugged the headphones in he created some sort of short to ground that probably fried something if it wasn't fused/have a circuit breaker/circuit protection.
The only thing I can think of to do is what the other members already suggested. thumb.gif
Just another 900D
(32 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel 4770K MSI Z87 Mpower MAX EVA GTX 980Ti SC EVGA GTX 980Ti SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Gskill Ripjaws X Samsung 840 EVO WD Blue Crucial MX100 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Crucial MX100  NONE ATM EK Supremecy Acetal/Copper Tons of Black Bitspower 
CoolingCoolingCoolingCooling
VPP655 PWM w/ EK D5 XTOP VPP655 PWM w/ EK D5 XTOP EK CoolStream 480 XT Series EK CoolStream 240 XT Series 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Titan X EK CoolStream 420 XTX Series EK RES X3 250 Primochill Advanced LRT Clear 
CoolingOSMonitorMonitor
Mayhems Pastel Yellow Win 7 64 Bit ASUS PB278Q  Qnix QX2710LED @ 96Hz 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 EVGA SuperNOVA 1300 G2(in process of full sleev... 900D Corsair M65 
Mouse PadAudioAudioAudio
Razer Creative Soundblaster Z  Schitt Valhalla Phillips Fidelio X1 
  hide details  
Reply
Just another 900D
(32 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsGraphics
Intel 4770K MSI Z87 Mpower MAX EVA GTX 980Ti SC EVGA GTX 980Ti SC 
RAMHard DriveHard DriveHard Drive
Gskill Ripjaws X Samsung 840 EVO WD Blue Crucial MX100 
Hard DriveOptical DriveCoolingCooling
Crucial MX100  NONE ATM EK Supremecy Acetal/Copper Tons of Black Bitspower 
CoolingCoolingCoolingCooling
VPP655 PWM w/ EK D5 XTOP VPP655 PWM w/ EK D5 XTOP EK CoolStream 480 XT Series EK CoolStream 240 XT Series 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Titan X EK CoolStream 420 XTX Series EK RES X3 250 Primochill Advanced LRT Clear 
CoolingOSMonitorMonitor
Mayhems Pastel Yellow Win 7 64 Bit ASUS PB278Q  Qnix QX2710LED @ 96Hz 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair K90 EVGA SuperNOVA 1300 G2(in process of full sleev... 900D Corsair M65 
Mouse PadAudioAudioAudio
Razer Creative Soundblaster Z  Schitt Valhalla Phillips Fidelio X1 
  hide details  
Reply
post #8 of 8
Thread Starter 
Thanks a lot for the input guys.

I believe I omitted to say that the pins he plugged in to the link pinouts were front panel audio pins, not the front panel start/reset buttons.

A replacement mobo fixed the problem. Probably burned something on the mobo.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › [HELP] Friend plugged front panel connection to HD audio link - no start whatsoever