Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Upgraded GPU from GTX 660 to R9 390, getting terrible performance in games now.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Upgraded GPU from GTX 660 to R9 390, getting terrible performance in games now.

post #1 of 30
Thread Starter 
Hey everyone, my wife's GTX 650 started dying a couple weeks ago so I figured I'd upgrade my own card and give her my old GTX 660. So, I ordered an MSI R9 390 from Amazon.

I went through with DDU and uninstalled all my Nvidia drivers, then downloaded the latest driver suite from AMD, and now my games are performing absolutely terribly. As in, worse than my GTX 660 with graphics turned down.

Here's a video of what I'm talking about. This happened to be captured in game without me even knowing it was capturing, but it illustrates whats going on:
https://youtu.be/ulLY4OvUOlI?t=124

My build (And yes blah blah I know the CPU isn't great etc, but I want to know why my games are performing worse than before, with a better GPU, not an analysis of how my system could have been built)

AMDFX4170
16Gb RAM
ASRock 970Xtreme4
128SSD for OS
1.5TB 7200 platter drive for games
MSI R9 390 (tried both overclocking and staying stock)
SeaSonic M12II 620w Bronze
Windows 8.1x64

Here's a graph showing my resource monitor during games when this happens. Is my Disk IO causing this?
8tMhrj2.jpg

Pagefile and power settings:
https://imgur.com/a/QxIAL

Temps
1pbMzbn.jpg

Thanks
Edited by falkon114 - 1/28/16 at 7:14am
post #2 of 30
What power supply do you have?
post #3 of 30
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by GoLDii3 View Post

What power supply do you have?
Ah yeah I knew I forgot something. Updated in the OP.
SeaSonic M12II 620 Bronze
post #4 of 30
Temps are while gaming?
Vinyl Scratch
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 - 3770k Asus P8Z77 - V PRO Gigabyte GTX 780 windforce 3XOC G. Skill F3-106660CL17-4GBXH 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 840 Pro Series SSD 2x WD RED 1 TB Raid 1 Corsair H100i GTX Windows 10 Pro 
MonitorMonitorKeyboardPower
Dell U2414H TERRA 6236 (23,6") CM Storm Ultimate MX blue Corsair AX760 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Switch 810 Logitech G400 Steelseries (Sc2 Zeratul) Beyerdynamic 770 DT Pro 250 Ohm 
Audio
Asus Xonar Essence ST 
  hide details  
Reply
Vinyl Scratch
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 - 3770k Asus P8Z77 - V PRO Gigabyte GTX 780 windforce 3XOC G. Skill F3-106660CL17-4GBXH 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 840 Pro Series SSD 2x WD RED 1 TB Raid 1 Corsair H100i GTX Windows 10 Pro 
MonitorMonitorKeyboardPower
Dell U2414H TERRA 6236 (23,6") CM Storm Ultimate MX blue Corsair AX760 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Switch 810 Logitech G400 Steelseries (Sc2 Zeratul) Beyerdynamic 770 DT Pro 250 Ohm 
Audio
Asus Xonar Essence ST 
  hide details  
Reply
post #5 of 30
Thread Starter 
Yes. I ran Unigine Heaven benchmark and the highest temp I saw on the GPU was 75, but I manually kicked fans up to 100% after that and they stayed around 72 for the duration of the benchmark.

I've also noticed that the GPU core clock generally stays around 300mhz, though during and after the benchmark they kicked up to the 1050mhz range, or whatever I set in Afterburner (1075 I think was the highest I saw, give or take) but gaming performance didn't improve anyway.
post #6 of 30
And benchmarks run fine or will the gpu underclock in every scenario?
Edit: Ah you wrote that already.

Anyways sounds like a driver issue.
Vinyl Scratch
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 - 3770k Asus P8Z77 - V PRO Gigabyte GTX 780 windforce 3XOC G. Skill F3-106660CL17-4GBXH 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 840 Pro Series SSD 2x WD RED 1 TB Raid 1 Corsair H100i GTX Windows 10 Pro 
MonitorMonitorKeyboardPower
Dell U2414H TERRA 6236 (23,6") CM Storm Ultimate MX blue Corsair AX760 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Switch 810 Logitech G400 Steelseries (Sc2 Zeratul) Beyerdynamic 770 DT Pro 250 Ohm 
Audio
Asus Xonar Essence ST 
  hide details  
Reply
Vinyl Scratch
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 - 3770k Asus P8Z77 - V PRO Gigabyte GTX 780 windforce 3XOC G. Skill F3-106660CL17-4GBXH 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Samsung 840 Pro Series SSD 2x WD RED 1 TB Raid 1 Corsair H100i GTX Windows 10 Pro 
MonitorMonitorKeyboardPower
Dell U2414H TERRA 6236 (23,6") CM Storm Ultimate MX blue Corsair AX760 
CaseMouseMouse PadAudio
NZXT Switch 810 Logitech G400 Steelseries (Sc2 Zeratul) Beyerdynamic 770 DT Pro 250 Ohm 
Audio
Asus Xonar Essence ST 
  hide details  
Reply
post #7 of 30
Do a full format of your PC
GTR-PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3570k 4.3Ghz  ASRock Z77 Extreme 6 EVGA GTX 770 4GB FTW Crucial Ballistix Sport 8GB 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Zotac SSD - WD 1TB (x2) Zalman Performa W10 64 Bits HP 2509 25" 1080p 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Thermaltake Smart 700w 80Plus CM Storm Enforcer Mionix Naos 3200 
Mouse Pad
SteelSeries QcK Gaming Mouse Pad 
  hide details  
Reply
GTR-PC
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel Core i5 3570k 4.3Ghz  ASRock Z77 Extreme 6 EVGA GTX 770 4GB FTW Crucial Ballistix Sport 8GB 1600 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Zotac SSD - WD 1TB (x2) Zalman Performa W10 64 Bits HP 2509 25" 1080p 
KeyboardPowerCaseMouse
Sidewinder X6 Thermaltake Smart 700w 80Plus CM Storm Enforcer Mionix Naos 3200 
Mouse Pad
SteelSeries QcK Gaming Mouse Pad 
  hide details  
Reply
post #8 of 30
It's a driver issue, but not necessarily Crimson that's at fault. Framerates are solid except when they are not. That's classic disk I/O blocking behavior, the perfmon even shows it.

Make sure your BIOS is the latest one from August in case there are any PCIe bugs, and make sure you're up-to-date with all other devices, and running in AHCI mode for that platter.

http://www.asrock.com/mb/AMD/970%20Extreme4/?cat=Download&os=BIOS

And this sounds old-school crazy, but be sure to defrag your platter as well.
Parasite
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770K @ 4.7GHz Z87 MPOWER (MS-7818) Sapphire Radeon 290x @1100/1500 G.SKILL 2133 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro Caviar Black Corsair H100 Corsair HG10 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H60 Windows 7 x64 Sony XBR65X850B CMSTORM Quickfire XT 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200i Antec P280 Logitec G700 Black, came with my NeXTcube 25 years ago. 
Audio
Sound Blaster Recon 3D PCIe 
  hide details  
Reply
Parasite
(17 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4770K @ 4.7GHz Z87 MPOWER (MS-7818) Sapphire Radeon 290x @1100/1500 G.SKILL 2133 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Samsung 850 Pro Caviar Black Corsair H100 Corsair HG10 
CoolingOSMonitorKeyboard
Corsair H60 Windows 7 x64 Sony XBR65X850B CMSTORM Quickfire XT 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair AX1200i Antec P280 Logitec G700 Black, came with my NeXTcube 25 years ago. 
Audio
Sound Blaster Recon 3D PCIe 
  hide details  
Reply
post #9 of 30
Did DDU run in safe mode, and THEN you restarted? did you also uninstall geforce experience and any other nvidia things from the control panel?
Boinzy
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570k 4.2Ghz Gigabyte GA-Z77-DS3H  XFX R9 280x TDFD 3GB G.SKILL Ripjaws X Series 8GB (2 x 4GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
TOSHIBA X300 HDWE160XZSTA 6TB 7200 RPM Samsung 850 Evo 250GB Asus DRW-24B1ST Cooler Master 212+ 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro 64 bit Acer GN246HL Nixeus Moda Pro Mechanical Keyboard Cherry MX B... Antec Earthwatts 650W 
CaseMouseAudio
Thermaltake Chaser A41 Logitech G400 Bose Companion 2 
  hide details  
Reply
Boinzy
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 3570k 4.2Ghz Gigabyte GA-Z77-DS3H  XFX R9 280x TDFD 3GB G.SKILL Ripjaws X Series 8GB (2 x 4GB) 
Hard DriveHard DriveOptical DriveCooling
TOSHIBA X300 HDWE160XZSTA 6TB 7200 RPM Samsung 850 Evo 250GB Asus DRW-24B1ST Cooler Master 212+ 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 Pro 64 bit Acer GN246HL Nixeus Moda Pro Mechanical Keyboard Cherry MX B... Antec Earthwatts 650W 
CaseMouseAudio
Thermaltake Chaser A41 Logitech G400 Bose Companion 2 
  hide details  
Reply
post #10 of 30
I see 125 C. Whatever it is . . . it is worth investigating. I'll start by using another app like HWINFO64 to verify. Could be your North Bridge. I also see a core maxing out at 100%. Could be a cpu dependent game that's making the gpu useless in some instances.
Second Intel Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700 4.5/ 1.28 77 290 (2) 16 / 1866 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1000 360/240 10 64 28 2160 
PowerCase
850 540 
  hide details  
Reply
Second Intel Rig
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
2700 4.5/ 1.28 77 290 (2) 16 / 1866 
Hard DriveCoolingOSMonitor
1000 360/240 10 64 28 2160 
PowerCase
850 540 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Upgraded GPU from GTX 660 to R9 390, getting terrible performance in games now.