Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Low GPU Usage / HIGH CPU Usage - Please lend me your wisdom
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Low GPU Usage / HIGH CPU Usage - Please lend me your wisdom

post #1 of 4
Thread Starter 
Hey Guys, I really have some issues and I was referred to here by a friend. I was told the best help can be found here to diagnose problems

My Spec(s)

CPU: Fx 9370 8 Core @ 4.4 Ghz
Motherboard: Crosshair V - Formula Z
RAM: Rip Jaws G.Skill 8GB F3-2400C10-4GTX @ 1866 MHz DDR3
Cooling: Corsair H110i GTX
RAM: Kingston Hyper X 8GB 1866Mhz DDR3
Video Card: ATi R9 295x2 @ 1018 / 1250 Mhz - PCI-E 2.0 @ 16X 2.0 Crossfired
Video Card:Sapphire R9 290 Vapor X @ 1030 / 1400 Mhz PCI-E @ 16X 1.1
PSU: EVGA Supernova 1300w G2
Case: Obsidian 750D
Monitor(s): HP L2245w - 3x Eyefinity - 5040 x 1050 / 1 Monitor - 1680 x 1050
OS: Windows 8.1 64 Bit

Temps never go above 65 Degrees on all 3 GPU's

CPU TEMP while gaming: 48-52 degrees / Idle 38-44 degrees

My biggest issue is when I am playing games and monitoring my GPU usage on Msi Afterburner its just terrible. It flucuates all over the place. There is absolutely no steady consistency whatsoever.
GPU 1: will be at 30% while GPU 2 is at 0% and then sometimes it will spike to 90/20 and when I run 3way its even worse.

CPU usage is like 60-70% while playing games like Rise of the Tomb Raider / GTA V.

UPDATE: I've enabled Unified Monitoring in MSI Afterburner , while playing it shows me usage @ 30% both GPU's onboard the 295x2 sometimes going to 60% if it his 90% its for a split second.

My friend running a 3930K OC'd to 4.6 Ghz on a Sabertooth X79 Motherboard, 16GB of DDR 1866 and gets a constant 90-100% usage on both gpu's aboard the 295x2.

His Spec(s)

CPU: i7 3930K OC'd to 4.6 @ 1.445V (Intel speedstep enabled)
Motherboard: Sabretooth x79
RAM: ???? 16GB DDR 1866 Mhz (Will find exact specs soon)
Cooling: Corsair H100GT
Videocard: Sapphire R9 295x2 @ 1100 / 1375Mhz - PCI-E 3.0 @ 16x Crossfired
Videocard: Sapphire R9 290x Vapor X @ Unknown - PCI-E 3.0 @ 16x
PSU: Corsair Ax1200i
Case: Cosmos 2
Monitor(s): Unknown @ 5760x1200 3 Way Eyefinity.
OS: Windows 10 64bit

CPU Usage he told me was around 30% on all cores of his 3930K @ Rise of the Tomb Raider


On 1 monitor he runs 60 fps solid @ Max settings
On 3 way Eyefinity 40-50 fps @ Max settings


I cant even get solid 60 frames on one of my monitors fps goes all over the place and I am experiencing stuttering while he isnt.


We both cannot run Tri-Fire in this game due to driver issues you can check out our thread here https://community.amd.com/thread/196418, but he can at least run the game smooth without stutter 3 way eyefinity and SOLID 60 fps on 1 monitor.


What is my issue?
Edited by TheScrib - 2/5/16 at 9:53pm
post #2 of 4
I'm grasping at straws here, that motherboard was originally not intended to support the FX 9370 CPU. The board lists the tdp at 140 watts. In the CPU support page, the 9370 is listed, but with a warning about thermals. I'm assuming the warning applies to the board temperatures (vrm). Have you looked into this aspect of your issue? Are your motherboard temps being monitored? Do you have the latest Bios? I really don't know the issue, but when I see a CPU to motherboard compatibility issue, that would be the first thing I investigate.

https://www.asus.com/us/Motherboards/CROSSHAIR_V_FORMULAZ/HelpDesk_CPU/
post #3 of 4
Thread Starter 
Bios is fully updated,
Ver: 2201
Tempreatures are very low...


post #4 of 4
Thread Starter 
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD/ATI
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › AMD/ATI › Low GPU Usage / HIGH CPU Usage - Please lend me your wisdom