Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Z170 Monitor turns off when loading Windows, I've tried everything I can think of
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Z170 Monitor turns off when loading Windows, I've tried everything I can think of

post #1 of 6
Thread Starter 
Hello all,

I have an ASUS Maximus VIII Hero board and a 6700K processor. It is a very strange problem I am having where the system posts fine, shows the windows loading screen, then as soon as it should hit the desktop it turns the monitor off. I've tried everything I can think of. Doesn't seem to matter if it is overclocked or not, like 70% of the time I turn the computer on it will post, start to load windows, then as soon as it gets to the desktop my monitor turns off. The keyboard and mouse are on for sure, I use them to restart the system with the screen still off. Then when it reboots it comes back fine every time.

Here are things I have tried:

Different video card, original is nvidia 980 ti, tried also radeon r290, both do it which I couldn't believe, so it isn't just drivers.

Different memory, I have three sets of DDR4, all three do it.

Verified latest bios, it also did it with the earlier bios too.

Reinstalled windows completely, including to a different disk.

Tried many video drivers, made sure monitor drivers were loaded, removed all hidden devices.

Disabled onboard video to be 100% sure it wasn't somehow coming on.

Nothing makes a bit of difference. It's crazy because that other 30% of the time it will turn on the first time just fine.

Has to be a funky board right? Maybe this dang ASUS is going back and I'm getting a Gigabyte Gaming 7!

Thanks for any help and input.
Edited by microtech - 6/13/16 at 10:26am
post #2 of 6
Have you tried booting to safe mode? Tried the intel graphics?
post #3 of 6
Thread Starter 
Hello and thanks for the reply.

I disabled that onboard intel one, even if it did somehow work perfectly I wouldn't want to use it because I bought this specifically for high end / competitive gaming.

I do suspect that the onboard video may somehow be the problem, that at the last second it kicks it on or something.

I doubt it though because I found I can unplug my monitor and replug it back in and it will work. I'd think the "ghost" of the intel card would be in device manager or something but it isn't.

I haven't tried to boot into safe mode, I should try that to see if somehow it also doesn't get video, now that would be really crazy.



To me it has to be something with how the Windows / drivers / motherboard are working all together at that initial boot. For some reason its like it forgets my monitor exists or something, the video card seems to be there but it just doesnt display anything.

Maybe somehow it is power related? I noticed this board has a weird feature where if I touch a button on the keyboard it will turn the computer on. Not when it is asleep mind you, but when it is fully OFF. I went into the BIOS and made sure everything is turned off for keyboard power on, somehow it still does it.

So this makes me think it isn't even fully going off or something, it's some weird hybrid sleep and windows is trying to wake up? Just thinking out loud... it's driving me crazy I can't figure out what it could be.

I'll try safe mode in a bit to see if a few boot ups work or what happens.
post #4 of 6
Yeah its the mobo.
post #5 of 6
Thread Starter 
Dang that is what I thought.

For some reason microcenter is completely sold out of all ASUS boards.... I imagine they are coming back. I see the ASUS boards benchmark way faster than any other brand so I guess I'll wait and swap it for one of the same...

It's the only thing that makes sense to me too, seems to be the board but that is one weird freaking problem.

Also that is a cool tattoo, looks like Quake 3 my favorite of all time!
post #6 of 6
Quote:
Originally Posted by microtech View Post

Also that is a cool tattoo, looks like Quake 3 my favorite of all time!
It sure is. Got it way back 2000. One game that's always on my hard drive- probably till the day I die.
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel Motherboards
Overclock.net › Forums › Intel › Intel Motherboards › Z170 Monitor turns off when loading Windows, I've tried everything I can think of