Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Did I damage my new 6600k?
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Did I damage my new 6600k?

post #1 of 8
Thread Starter 
Hi all,
For the better part of this week I've been trying to get a good oc going on my 6600k. For some background I'm running this cpu in a single cpu single gpu water loop with a single 420mm rad and a single d5 pump.

At stock, temps were around 25-28c idle and in the mid 50s under load. Ambient temps been 24 and 25. I had gotten a successful ibt result running 4.7ghz @ 1.4v so I decided to do more thorough testing. I was running p95 v28.9 blend last night and monitoring temps off and on, temps hovered around 60c. At around 10 hours when I had my display switched to a different input, I switched back only to discover 'no signal' being displayed while the computer was still running.

Since then my idle temps have been from 40c to 60c, even reverting to stock. I'm running an MSI Z170A Gaming M7 and the motherboard temp is reading 39c at idle as well. Did I do some permanent damage using prime95? I'm gonna try redoing the thermal paste later today in case of something like an air bubble finally revealing itself over prolonged heat exposure.

My core question is, can a spike in idle temps be a sign of damage? I purchased the ptpp in case something like this happened but I would hate to have to redeem that so quickly.
Edited by chalkypink - 6/18/16 at 1:06pm
post #2 of 8

Restart your computer. It could just be that something's a little 'off'.

 

Also, this post was hard to read because it's not paragraphed.

It's a computer!
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (OS) Toshiba P300 3TB (storage) Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round 
AudioAudio
X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (OS) Toshiba P300 3TB (storage) Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round 
AudioAudio
X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #3 of 8
Thread Starter 
There I made it more readable. Also I had already done that. Left it off while I slept, turned it back on and temps were more normal. But after a little bit of up time they returned to the 40c range. Even after reverting to stock settings the temp range is the same.
post #4 of 8

Nice paragraphing! :)

 

Anyway, just out of curiosity, run Prime95 for just like, I dunno... 10 seconds (something short like that). I'd like to see if the temps behave the same way now as they did before, at least during the first short bit of the test. Of course, stop the test if the CPU looks like it's planning to be cooked!

It's a computer!
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (OS) Toshiba P300 3TB (storage) Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round 
AudioAudio
X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (OS) Toshiba P300 3TB (storage) Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round 
AudioAudio
X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #5 of 8
Thread Starter 
Running p95 blend at stock settings, temps haven't gotten above 40c under load. Of course when I first turned the machine on this morning temps looked fairly normal too but after some time the idle temps clung closer to the load temps. If it happens again l will report back.
post #6 of 8

Weird. Alright. Well, I'll be here. :)

It's a computer!
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (OS) Toshiba P300 3TB (storage) Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round 
AudioAudio
X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (OS) Toshiba P300 3TB (storage) Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round 
AudioAudio
X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
post #7 of 8
Thread Starter 
I think I may have made sense of my problem and the answer is embarrassing. Somehow my rad fans got switched off and I failed to notice they were stopped completely because I was too busy panicking (my array is pretty quiet to begin with). Temps look normal again now on my oc profile, idle in the high 20s and load around the low 50s.
post #8 of 8
Quote:
Originally Posted by chalkypink View Post

I think I may have made sense of my problem and the answer is embarrassing. Somehow my rad fans got switched off and I failed to notice they were stopped completely because I was too busy panicking (my array is pretty quiet to begin with). Temps look normal again now on my oc profile, idle in the high 20s and load around the low 50s.

 

Whew. I suppose it's a good thing this happened though because since it's so quiet, you'll know one easy thing that you can check right away if this ever happens again.

It's a computer!
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (OS) Toshiba P300 3TB (storage) Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round 
AudioAudio
X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
It's a computer!
(18 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5-2500K @ 4.5GHz (1.368-1.384V fixed voltage) ASUS P8P67 EVO B3 (UEFI ver. 1850) GTX 780 ASUS DirectCU II (1228 / 6300, 1.180V) G.SKILL Ripjaws X 8GB (2 x 4GB) 1866MHz, CL9 
Hard DriveHard DriveOptical DriveOptical Drive
250 GB Samsung 840 EVO (OS) Toshiba P300 3TB (storage) Samsung SH-S243N 24x DVD Burner Samsung SH-S203N 20X DVD Burner 
CoolingOSMonitorKeyboard
Thermaltake Frio Win 7 Home Premium x64 SP1 Retail AOC G2460PG (24" 1920 x 1080 144Hz G-SYNC) Filco Majestouch 104-key Cherry MX Blues w/NKRO 
PowerCaseMouseMouse Pad
Corsair HX650 (Bronze, ordered on 12-12-2009) CM 690 Intellimouse Optical (1.1A) 1000Hz polling rate Basic, but premium round 
AudioAudio
X-Fi Titanium HD Klipsch ProMedia 2.1 (with 16 AWG Monster Cable... 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Intel CPUs
Overclock.net › Forums › Intel › Intel CPUs › Did I damage my new 6600k?