Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › NVIDIA Drivers and Overclocking Software › GTX 1080 || Changing voltage percentage in afterburner has no effect whatsoever.
New Posts  All Forums:Forum Nav:

GTX 1080 || Changing voltage percentage in afterburner has no effect whatsoever.

post #1 of 18
Thread Starter 
Hi all

I recently purchased two ASUS GTX 1080 Strix Advanced GPU's. I flashed them with the Strix OC bios to remove the TDP limit. I'm trying to get the most juice out of these baby's and since im running a custom loop i'm not limited by temperature so I would like to test out what higher voltage can do.

However i notice that changing the voltage percentage in afterburner does not have any affect on avtual voltage output according to the afteruburner OSD.
Whenever I fire up furmark to stresstest, setting 0% or 100% voltage offset makes no diffrence.

Another thing i notice is that both cards are running at the exact same frequency but one card is running at 1.075v and the other at 1.025v.

Why is there a 50mv difference? Both cards run at the exact same speed? And why does tempering with voltage offset does nothing? I'm not limited by temps nor power draw so I should be able to bump up that voltage godda**it.


Any idea's? Thank you!smile.gif
My rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4770k @ 4.5ghz custom watercooled GIGABYTE G1 Sniper 5 2x ASUS GTX 1080 Strix 2 x 8GB kingston Vengeance DDR3 2400 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
4 x Samsung 840 PRO in RAID0 None Custom EK/Bitspower waterloop Windows 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Tempest 270OC @ 122hz Razer Deathsstalker NZXT Hale 90 1000w NZXT Swich 810 
MouseMouse PadAudio
Razer Ouroboros Razer Goliath Creative 3DCore 
  hide details  
Reply
My rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4770k @ 4.5ghz custom watercooled GIGABYTE G1 Sniper 5 2x ASUS GTX 1080 Strix 2 x 8GB kingston Vengeance DDR3 2400 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
4 x Samsung 840 PRO in RAID0 None Custom EK/Bitspower waterloop Windows 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Tempest 270OC @ 122hz Razer Deathsstalker NZXT Hale 90 1000w NZXT Swich 810 
MouseMouse PadAudio
Razer Ouroboros Razer Goliath Creative 3DCore 
  hide details  
Reply
post #2 of 18
Did you find an answer... Same question here (I don't understand every single option... yet. ☺)

Gesendet von meinem SM-T235 mit Tapatalk
post #3 of 18
Try using GPU-Z to read the ASIC quality value. I have two cards with very different quality values (60 and 80) - and I often notice a small voltage difference for the same clock speed.
post #4 of 18
Thread Starter 
GPU-Z says hte ASIC quality fu,ction is not supported for my GPU.

So yeah perhaps one card has a lower ASIC quality than the other. That would explain why one card runs at 50mv higher but that still doens't explain why i can't bump up the voltage using tools like MSI afterburner or EVGA prescision.
My rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4770k @ 4.5ghz custom watercooled GIGABYTE G1 Sniper 5 2x ASUS GTX 1080 Strix 2 x 8GB kingston Vengeance DDR3 2400 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
4 x Samsung 840 PRO in RAID0 None Custom EK/Bitspower waterloop Windows 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Tempest 270OC @ 122hz Razer Deathsstalker NZXT Hale 90 1000w NZXT Swich 810 
MouseMouse PadAudio
Razer Ouroboros Razer Goliath Creative 3DCore 
  hide details  
Reply
My rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4770k @ 4.5ghz custom watercooled GIGABYTE G1 Sniper 5 2x ASUS GTX 1080 Strix 2 x 8GB kingston Vengeance DDR3 2400 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
4 x Samsung 840 PRO in RAID0 None Custom EK/Bitspower waterloop Windows 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Tempest 270OC @ 122hz Razer Deathsstalker NZXT Hale 90 1000w NZXT Swich 810 
MouseMouse PadAudio
Razer Ouroboros Razer Goliath Creative 3DCore 
  hide details  
Reply
post #5 of 18
GPU-Z says mine are both 100%. Afterburner and evga one don't change the voltage at all. I know its hard locked but thought I could top it out. But I could be doing something wrong
900D 2015
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k @ 4.7 asus hero z97 evga 780 ti SC SLI G.Skill 16 gig 2133 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
2 x intel 530 240 raid 0 850 Pro Samsung 2 x WD 4 TB black  aplhacool 2x420 60 mm and 1x 240 Rads 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 3 x Asus VE278 LED 1080p corsair K95 Slient Pro 1200w 
CaseMouseMouse PadAudio
900D steelseries sensei  corsair custom 
  hide details  
Reply
900D 2015
(16 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 4790k @ 4.7 asus hero z97 evga 780 ti SC SLI G.Skill 16 gig 2133 
Hard DriveHard DriveHard DriveCooling
2 x intel 530 240 raid 0 850 Pro Samsung 2 x WD 4 TB black  aplhacool 2x420 60 mm and 1x 240 Rads 
OSMonitorKeyboardPower
Win 7 3 x Asus VE278 LED 1080p corsair K95 Slient Pro 1200w 
CaseMouseMouse PadAudio
900D steelseries sensei  corsair custom 
  hide details  
Reply
post #6 of 18
Voltage slider doesn't do anything for me on my 1070 Strix OC.

Highest possible OC (2112 boost) is stable at +0%. +100 doesn't offer even 12 mhz in boost stability.
post #7 of 18
Quote:
Originally Posted by vloeibaarglas View Post

Voltage slider doesn't do anything for me on my 1070 Strix OC.

Highest possible OC (2112 boost) is stable at +0%. +100 doesn't offer even 12 mhz in boost stability.

I think you need the beta version of afterburner for it to work correctly with the strix, from what I was told. Personally I just use there gpu tweak set a profile and forget it.
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k@ 4.8Ghz Asus Maximus viii Hero Asus GTX 1080 Strix  GSkill Trident Z 3200 14-14-14 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SanDisk Extreme Pro + 850 EVO 500GB EK Supremacy Nickel  WIN 7 x64 ASUS ROG PG279Q 27" 2560X1440 Gsync  
KeyboardPowerCaseMouse
IBM Model M Corsair HX850 Corsair Obsidian 800D SteelSeries Rival 300 
Mouse PadAudio
PURE TRACK TALNET Titanium HD + Asus STX 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k@ 4.8Ghz Asus Maximus viii Hero Asus GTX 1080 Strix  GSkill Trident Z 3200 14-14-14 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SanDisk Extreme Pro + 850 EVO 500GB EK Supremacy Nickel  WIN 7 x64 ASUS ROG PG279Q 27" 2560X1440 Gsync  
KeyboardPowerCaseMouse
IBM Model M Corsair HX850 Corsair Obsidian 800D SteelSeries Rival 300 
Mouse PadAudio
PURE TRACK TALNET Titanium HD + Asus STX 
  hide details  
Reply
post #8 of 18
Quote:
Whenever I fire up furmark to stresstest

That's your problem right there, don't use furmark.

Unigine heaven 4.0 is a decent place to start.
Insert Name Here
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6700k Asus Maximus VIII Hero Gigabyte Aorus Xtreme 1080ti Corsair LPX 2x8GB 3200c16 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Old Seagate HDD Samsung 850 EVO Thermalright Silver Arrow SB-E SE Windows 7 Home Premium 64 bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Asus PG258Q (240hz + Gsync) WASDKeyboards.com v1 semi custom w/ mx browns, ... Superflower Golden Green HX550 Air540 
MouseMouse Pad
Logitech G Pro Qck+ 
  hide details  
Reply
Insert Name Here
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
6700k Asus Maximus VIII Hero Gigabyte Aorus Xtreme 1080ti Corsair LPX 2x8GB 3200c16 
Hard DriveHard DriveCoolingOS
Old Seagate HDD Samsung 850 EVO Thermalright Silver Arrow SB-E SE Windows 7 Home Premium 64 bit 
MonitorKeyboardPowerCase
Asus PG258Q (240hz + Gsync) WASDKeyboards.com v1 semi custom w/ mx browns, ... Superflower Golden Green HX550 Air540 
MouseMouse Pad
Logitech G Pro Qck+ 
  hide details  
Reply
post #9 of 18
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Nightingale View Post

I think you need the beta version of afterburner for it to work correctly with the strix, from what I was told. Personally I just use there gpu tweak set a profile and forget it.
I am using the latest beta. Also tried wih evga precision and with asus gpu tweak 2.0 software. Changing voltage has no effect.
My rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4770k @ 4.5ghz custom watercooled GIGABYTE G1 Sniper 5 2x ASUS GTX 1080 Strix 2 x 8GB kingston Vengeance DDR3 2400 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
4 x Samsung 840 PRO in RAID0 None Custom EK/Bitspower waterloop Windows 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Tempest 270OC @ 122hz Razer Deathsstalker NZXT Hale 90 1000w NZXT Swich 810 
MouseMouse PadAudio
Razer Ouroboros Razer Goliath Creative 3DCore 
  hide details  
Reply
My rig
(15 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Intel i7 4770k @ 4.5ghz custom watercooled GIGABYTE G1 Sniper 5 2x ASUS GTX 1080 Strix 2 x 8GB kingston Vengeance DDR3 2400 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
4 x Samsung 840 PRO in RAID0 None Custom EK/Bitspower waterloop Windows 10 x64 
MonitorKeyboardPowerCase
Tempest 270OC @ 122hz Razer Deathsstalker NZXT Hale 90 1000w NZXT Swich 810 
MouseMouse PadAudio
Razer Ouroboros Razer Goliath Creative 3DCore 
  hide details  
Reply
post #10 of 18
Quote:
Originally Posted by Berke53 View Post


I am using the latest beta. Also tried wih evga precision and with asus gpu tweak 2.0 software. Changing voltage has no effect.


Ahhh I know what the problem is.

Go into your Asus GPU tweak. Upper right hand corner you see a gear Icon, click that (it's your advance options menu)



Check the box as indicated in the screenshot above.
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k@ 4.8Ghz Asus Maximus viii Hero Asus GTX 1080 Strix  GSkill Trident Z 3200 14-14-14 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SanDisk Extreme Pro + 850 EVO 500GB EK Supremacy Nickel  WIN 7 x64 ASUS ROG PG279Q 27" 2560X1440 Gsync  
KeyboardPowerCaseMouse
IBM Model M Corsair HX850 Corsair Obsidian 800D SteelSeries Rival 300 
Mouse PadAudio
PURE TRACK TALNET Titanium HD + Asus STX 
  hide details  
Reply
My System
(14 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
i7 6700k@ 4.8Ghz Asus Maximus viii Hero Asus GTX 1080 Strix  GSkill Trident Z 3200 14-14-14 
Hard DriveCoolingOSMonitor
SanDisk Extreme Pro + 850 EVO 500GB EK Supremacy Nickel  WIN 7 x64 ASUS ROG PG279Q 27" 2560X1440 Gsync  
KeyboardPowerCaseMouse
IBM Model M Corsair HX850 Corsair Obsidian 800D SteelSeries Rival 300 
Mouse PadAudio
PURE TRACK TALNET Titanium HD + Asus STX 
  hide details  
Reply
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
Overclock.net › Forums › Graphics Cards › NVIDIA › NVIDIA Drivers and Overclocking Software › GTX 1080 || Changing voltage percentage in afterburner has no effect whatsoever.