Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › ROG Crosshair VI overclocking thread
New Posts  All Forums:Forum Nav:

ROG Crosshair VI overclocking thread - Page 1274

post #12731 of 16832
Man, I think this board has made itself worthwhile to me in no time at all!

Thought I'd just try my luck on first attempt and just selected one of the docp options for 3000mhz ram (uses 125 bclock) and booted first time without issue!

It hasn't shoved ram voltage to insane levels either.

On the prime x370 pro to even get it to boot I'd have to up that dram voltage to around 1.5v and still not be stable.

I'm not saying this is stable but bloody hell it's promising!

This is with bios 1107 by the way, and ram is HyperX predator 64gb 3000mhz.

It has used 2t which has a major bearing I think on this working.

Chuffed!
post #12732 of 16832
Quote:
Originally Posted by red-ray View Post

Quote:
Originally Posted by SpecChum View Post

Cheers Ray, great to see you on this Forum smile.gif

ASUS failing to use the locks in their software had been an issue for many years and I feel the odd few posts about this in a thread with over 1200 posts is all to easy for ASUS to ignore.

I feel there need to be a new thread just to address ASUS failing to use the locks as this is an issue for all ASUS motherboards not just the CH6. In which section should such a thread be created?
....

If you do start such a thread, please include in it the link that appeared somewhere in this morass of 12k+ posts to a group writing Linux and Windows code to provide RGB control without depending on the mutex-free G.Skill and Asus software. Some of us may eventually need want it.
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1800X ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO X370 Asus ROG STRIX nVidia GeForce GTX1080Ti-O11G G. Skill TridentZ F4-3200C14D-32GTZ 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SSD 850 EVO 256GB Asus UltraDrive 8X Noctua NH-D15 SE-AM4  Linux Mint 18.1 MATE 64-bit  
MonitorKeyboardPowerCase
LG 4K TV OLED55B6P Logitech MK235 RF Wireless Keyboard & Mouse PC Power & Cooling Turbo-Cool 860i Nanoxia Project S 
Mouse
See Keyboard 
CPUGraphicsRAMHard Drive
147,456 cores all registers exposed at the console 4096 36-bit words rotary drum 
Optical DriveMonitor
6 magnetic tape drives neon lites for every register; oscilloscope for... 
  hide details  
Reply
     
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1800X ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO X370 Asus ROG STRIX nVidia GeForce GTX1080Ti-O11G G. Skill TridentZ F4-3200C14D-32GTZ 
Hard DriveOptical DriveCoolingOS
Samsung SSD 850 EVO 256GB Asus UltraDrive 8X Noctua NH-D15 SE-AM4  Linux Mint 18.1 MATE 64-bit  
MonitorKeyboardPowerCase
LG 4K TV OLED55B6P Logitech MK235 RF Wireless Keyboard & Mouse PC Power & Cooling Turbo-Cool 860i Nanoxia Project S 
Mouse
See Keyboard 
CPUGraphicsRAMHard Drive
147,456 cores all registers exposed at the console 4096 36-bit words rotary drum 
Optical DriveMonitor
6 magnetic tape drives neon lites for every register; oscilloscope for... 
  hide details  
Reply
post #12733 of 16832
What is the best Bios atm ?

i am on 1002 and my ram is on 3400mhz with bklc oc but i can't get to 3600mhz frown.gif

do you recommend to remain on this bios or change it to a newer one ? ( i read many say 1107 is good but you have problems with flashback even from USBstick in I/O)

what do you guys think ?
post #12734 of 16832
Quote:
Originally Posted by kazama View Post

Updated to 1107, vcore manual, cpu ratio 40, vsoc 1.15, vram and vboot ram to 1.35, retries to 5 etc..., same stable settings like 082.

Now when i start, 3 beeps, code F9 , 08, powershutdown, autopower on and boot normal in windows, with the correct bios values etc....every time.

If i shutdown , process repeat.

Any idea how i can fix this?

Up either the vcore or vsoc, sounds like instability somewhere. I upped my soc from 1.05 to 1.10 and cold boot f9 and boot loop is gone.
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1700X asus crosshair 6 Sapphire R9 390 Nitro CMK16GX4M2B3200C16 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Kingston HyperX 3K Seagate ST2000DM006 EKWB Supremacy Evo EK-XRES 100 Revo D5 - Acetal 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool GPX r9 390 m01 alphacool xt45 240 Alphacool xt45 360 Alphacool D5 PWM 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 LG 29UM68 Corsair Strafe Corsair RM1000 
CaseMouseMouse Pad
Thermaltake X5 Corsair M65 Pro RGB Razer Goliathus Speed 
  hide details  
Reply
    
CPUMotherboardGraphicsRAM
R7 1700X asus crosshair 6 Sapphire R9 390 Nitro CMK16GX4M2B3200C16 
Hard DriveHard DriveCoolingCooling
Kingston HyperX 3K Seagate ST2000DM006 EKWB Supremacy Evo EK-XRES 100 Revo D5 - Acetal 
CoolingCoolingCoolingCooling
Alphacool GPX r9 390 m01 alphacool xt45 240 Alphacool xt45 360 Alphacool D5 PWM 
OSMonitorKeyboardPower
Windows 10 LG 29UM68 Corsair Strafe Corsair RM1000 
CaseMouseMouse Pad
Thermaltake X5 Corsair M65 Pro RGB Razer Goliathus Speed 
  hide details  
Reply
post #12735 of 16832
anyone here experience retardedly slow sata ssd speeds like 20mb/s regardless of ssd.
post #12736 of 16832
No problem with flashback for me, my saved profile for the old bios didnt read tho so had to set everything back manually.
Quote:
Originally Posted by Ticas View Post

What is the best Bios atm ?

i am on 1002 and my ram is on 3400mhz with bklc oc but i can't get to 3600mhz frown.gif

do you recommend to remain on this bios or change it to a newer one ? ( i read many say 1107 is good but you have problems with flashback even from USBstick in I/O)

what do you guys think ?
post #12737 of 16832
Quote:
Originally Posted by Targonis View Post

If you look at the motherboard, you would probably see an 8 code shown on the LED display....CPU crashed. Might be you need to tweak your voltages to get it properly stable.

Just tested it again. It's actually Q-Code 05 and NOT 50 and again my power button doesn't function even after I'm back on the desktop. Also it seems to **** up my windows clock every time. I always have to enable or re-enable "Set time automatically"
post #12738 of 16832
Quote:
Originally Posted by Batuhano View Post

I flashed to new 1107 bios yesterday and got my rams run at 3733 mhz at first try with cl16 smile.gif i could get max 3600mhz cl 16 with the bioses before. Its going better with every new update smile.gif


3600-3700 with the right sticks is possible, but can be tricky unconditionally.
Quote:
Originally Posted by gupsterg View Post

I never shutdown PC straight after a stress test, I always let it get cooldown. Now let's just say it didn't "cooldown" enough. Then I have also shut PC down after just say a boot up and cruise on web and I will get boot issue.

Yesterday when testing "boot issue" all I'd do is boot pc > let it idle in OS > shutdown and restart. In the past and yesterday testing shows the failed boot can occur at various time intervals.

So I could have failed boot straight away or after many hours/numbers of boots.

Not saying your info is not relevant and will not help another. But I just know from the way I have tested it will not help my "case".
This again does not fit all case situations.

I have done TPU MemTest ~16.5hrs with 0 errors. I have done HCI MemTest ~6hrs and another ~8hrs. I have thrown x264 / RB / IBT AVX / F@H / gaming / installs of OS on OC plus GPU / MB flashes on OC and I have no issues. High hours of "back to back" testing.

I have tried various ProcODT.



For me only solution is using "Sleep/Resume" and as said before power usage shutdown vs sleep is inconsequential ~4.0W vs ~5.0W. And if user on W10 and is using Fast Startup in OS their practically using "Hybrid Sleep" anyway IMO.

Training failure is instability. Not meaning to pee on your chips, but it is what it is. If the system booted regardless, you would find it unstable.
Edited by Silent Scone - 4/30/17 at 9:09am
post #12739 of 16832
Quote:
Originally Posted by nycgtr View Post

anyone here experience retardedly slow sata ssd speeds like 20mb/s regardless of ssd.

I've noticed a number of posts regarding speeds and instabilities with m.2 drives (NVME) but I'm assuming you're talking about SATA connected SSDs? I don't have any SATA drives plugged in right now as I'm still testing everything and will be tearing down soon for the migration to water cooling but here are my results.



For those who claim to be having issues with BCLK in relation to m.2, I don't know what to say as I cant seem to reproduce the problems. Drive is a 250gb Samsung 960 Evo. Either the controllers in different drives are causing issues for those using something else or there are other issues leading to the instabilities that are being misreported and as drive issues.
Inferior FTW!
(22 items)
 
FrankenRyzen
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 6600K 4.5@1.320v Gigabyte Z170X-Gaming 7 Founder's GTX 1070 200/800 Corsair Vengeance LED 3200@4000 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
MyDigitalSSD BPX 120 (RAID 0) EK-FB GA Z170X Monoblock XSPC RX360 (White) XSPC RX240 (White) 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Vardar F2s (x5) EK-FC1070 GTX1070 (nickel/plexi)  EK GTX1070 FE backplate EK Double Bay PWM D5 MX 
CoolingCoolingOSMonitor
Bitspower 250 Z-Multi Res EK HDC fittings (12mm) Windows 10 Samsung C32F391 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Chroma EVGA Supernova G1 1000w Phanteks Enthoo Primo Razer Naga Epic 
Mouse PadAudio
Razer Vespula Sennheiser HD598 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen R7 1700 @3.9 Asus Crosshair VI Hero Radeon HD 6950 G.skill RGB 3200 @3500 C16 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960 Evo CM 212 Evo (push/pull) Windows 10 Pro 46" Sharp Aquos 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Anansi 750w Keian CM ATCS 840 Logitech G300 
Mouse Pad
My desk... 
  hide details  
Reply
Inferior FTW!
(22 items)
 
FrankenRyzen
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 6600K 4.5@1.320v Gigabyte Z170X-Gaming 7 Founder's GTX 1070 200/800 Corsair Vengeance LED 3200@4000 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
MyDigitalSSD BPX 120 (RAID 0) EK-FB GA Z170X Monoblock XSPC RX360 (White) XSPC RX240 (White) 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Vardar F2s (x5) EK-FC1070 GTX1070 (nickel/plexi)  EK GTX1070 FE backplate EK Double Bay PWM D5 MX 
CoolingCoolingOSMonitor
Bitspower 250 Z-Multi Res EK HDC fittings (12mm) Windows 10 Samsung C32F391 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Chroma EVGA Supernova G1 1000w Phanteks Enthoo Primo Razer Naga Epic 
Mouse PadAudio
Razer Vespula Sennheiser HD598 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen R7 1700 @3.9 Asus Crosshair VI Hero Radeon HD 6950 G.skill RGB 3200 @3500 C16 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960 Evo CM 212 Evo (push/pull) Windows 10 Pro 46" Sharp Aquos 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Anansi 750w Keian CM ATCS 840 Logitech G300 
Mouse Pad
My desk... 
  hide details  
Reply
post #12740 of 16832
Quote:
Originally Posted by Naeem View Post

1107 does not let me go more than 2133mhz on my 4x8GB tridentZ RGB hynix ram i had to go back to 0083 to boot at 2666
That's because 0083 is a 2T bios (command rate=2). But performance should not be much different. I get same performance with 2400 cl13 1T than I get at 2666 cl14 2T.


Sent from my iPhone using Tapatalk
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › ROG Crosshair VI overclocking thread