Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › ROG Crosshair VI overclocking thread
New Posts  All Forums:Forum Nav:

ROG Crosshair VI overclocking thread - Page 1309

post #13081 of 17572
Quote:
Originally Posted by S1L3N7D3A7H View Post

Manually set your BCLK first and make sure core voltage is on AUTO.

See my signature as an example.

I would recommend disabling core performance boost as well.

Good luck!

I want to say a BIG THANK YOU to S13N7D3A7H for his 1107 BIOS posting.

I'm running the EXACT settings on my 1800x with FlareX DDR4-3200 and the EXACT Asus Zenstate 0.2.2 settings and ALL of my benchmarks are solid.

I have my cpu custom watercooled with an EK EVO AM4 block. Temps and voltages are very good as measured by my licensed version of Aida64.
post #13082 of 17572
Quote:
Originally Posted by Silent Scone View Post

If those are the only tests you've tried, I'd recommend Google Stress app test for isolating memory instability.

I don't believe I'm experiencing any memory issues at the moment but I'll keep that in mind should I suspect something down the road (I usually just turn to memtest86).

Quote:
Originally Posted by OnSync View Post

But what about HWINFO, it shows that my current and max voltages are 1,44V. Is CPUZ the one that shows wrong info or why such results in different applications?

HWiNFO SVI2 maximum voltage has almost always displayed what I've set in BIOS for vcore. I'd be really surprised if it was displaying 1.444 and you had set 1.417 in BIOS.
Inferior FTW!
(22 items)
 
FrankenRyzen
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 6600K 4.5@1.320v Gigabyte Z170X-Gaming 7 Founder's GTX 1070 200/800 Corsair Vengeance LED 3200@4000 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
MyDigitalSSD BPX 120 (RAID 0) EK-FB GA Z170X Monoblock XSPC RX360 (White) XSPC RX240 (White) 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Vardar F2s (x5) EK-FC1070 GTX1070 (nickel/plexi)  EK GTX1070 FE backplate EK Double Bay PWM D5 MX 
CoolingCoolingOSMonitor
Bitspower 250 Z-Multi Res EK HDC fittings (12mm) Windows 10 Samsung C32F391 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Chroma EVGA Supernova G1 1000w Phanteks Enthoo Primo Razer Naga Epic 
Mouse PadAudio
Razer Vespula Sennheiser HD598 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen R7 1700 @3.9 Asus Crosshair VI Hero Radeon HD 6950 G.skill RGB 3200 @3500 C16 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960 Evo CM 212 Evo (push/pull) Windows 10 Pro 46" Sharp Aquos 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Anansi 750w Keian CM ATCS 840 Logitech G300 
Mouse Pad
My desk... 
  hide details  
Reply
Inferior FTW!
(22 items)
 
FrankenRyzen
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 6600K 4.5@1.320v Gigabyte Z170X-Gaming 7 Founder's GTX 1070 200/800 Corsair Vengeance LED 3200@4000 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
MyDigitalSSD BPX 120 (RAID 0) EK-FB GA Z170X Monoblock XSPC RX360 (White) XSPC RX240 (White) 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Vardar F2s (x5) EK-FC1070 GTX1070 (nickel/plexi)  EK GTX1070 FE backplate EK Double Bay PWM D5 MX 
CoolingCoolingOSMonitor
Bitspower 250 Z-Multi Res EK HDC fittings (12mm) Windows 10 Samsung C32F391 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Chroma EVGA Supernova G1 1000w Phanteks Enthoo Primo Razer Naga Epic 
Mouse PadAudio
Razer Vespula Sennheiser HD598 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen R7 1700 @3.9 Asus Crosshair VI Hero Radeon HD 6950 G.skill RGB 3200 @3500 C16 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960 Evo CM 212 Evo (push/pull) Windows 10 Pro 46" Sharp Aquos 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Anansi 750w Keian CM ATCS 840 Logitech G300 
Mouse Pad
My desk... 
  hide details  
Reply
post #13083 of 17572
Quote:
Originally Posted by Raja@ASUS View Post

Hi folks,

Can someone who has a board with non-working RGB LED lighting please contact me? We need a board that is non-responsive to Aura/firmware, where the RGB LEDs will not work no matter what you do. If you have such an issue please drop me a PM. We'll set up an exchange so that we can find out why this is happening.

-Raja

I have sent you a PM.
post #13084 of 17572
Quote:
Originally Posted by madweazl View Post

HWiNFO SVI2 maximum voltage has almost always displayed what I've set in BIOS for vcore. I'd be really surprised if it was displaying 1.444 and you had set 1.417 in BIOS.
My bios voltage is set on AUTO. That's what I wrote in my 1st pic. And thats why It's confusing to see 1,417 in CPUZ and 1,44 in HWINFO.
post #13085 of 17572
Hi Guys.

I'm new to this board despite I'm following this thread quite a while to keep being updated on BIOS information and updates.

Also I made my first attemption on Ryzen overclocking and just wanted to report my results for the statistics.

First I was on the 0902 BIOS and couldn't get my RAM to run on XMP settings. Then I tried 0083 and now I'm running:


- RAM: D.O.C.P. Standard (3200 Mhz / CL14-14-14-34 / 1.35V)
- CPU: BIOS Custom PState P0 @ 3.8 Ghz @ 1.35V

Nothing else changed except of RAM Boot Voltage @ 1.35V.


I've also tried 4.0 and 3.9 Ghz P0.
4.0 does POST and runs in BIOS but can't boot into Windows.
3.9 boots into Windows, but load on all cores (i.e. Prime95) instantly crashes.

As I said I'm new to Ryzen overclocking and overclocking in general. I've read about things like SoC Voltage, LLC and such stuff, but have no experience with it and not really a good idea what the stuff is doing and what is good and what bad. So I didn't mess with this.

Also since my rig is a daily gaming machine I want something stable 24/7 safe setup.


I have one question since I'm curious about it:
The TRC timing in the XMP profile for my RAM is 48, but on D.O.C.P Standard HWInfo shows me 73.
In UEFI there is a page where you can set timings "after training". When I set TRC there manually to 48 nothing changes. Do I missunderstand what this page is doing?
Why is the XMP timing even wrong?
Steel's Machine
(9 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1700X ASUS Crosshair VI Hero Palit GTX 1070 Super JetStream 2x8 G.Skill Flare X (F4-3200C14D-16GFX) 
Hard DriveCoolingOSPower
Samsung 850 Evo (250GB) Noctua NH-D15 SE-AM4 Windows 10 (Creator's Update) be quiet! Dark Power Pro 10 (550W) 
Case
Cougar PanzerMAX 
  hide details  
Reply
Steel's Machine
(9 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
AMD Ryzen 1700X ASUS Crosshair VI Hero Palit GTX 1070 Super JetStream 2x8 G.Skill Flare X (F4-3200C14D-16GFX) 
Hard DriveCoolingOSPower
Samsung 850 Evo (250GB) Noctua NH-D15 SE-AM4 Windows 10 (Creator's Update) be quiet! Dark Power Pro 10 (550W) 
Case
Cougar PanzerMAX 
  hide details  
Reply
post #13086 of 17572
Aura
I thought I had it working Sunday night, I could see motherboard, graphics and memory in the Aura program
Monday morning I uninstalled Aura per Elmor's advice.
Today I noticed the SPD of bank 4 (HWINFO64 says bank 3) of the memory has had its SPD overwritten

What do I do now?

Is this a G. Skill problem or Asus?

BTW Bios 1107 is the most stable, yet. Num Lock doesn't work
FT-02
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X Asus Crosshair VI Hero Asus ROG Strix RX480 08G Gaming G. Skill F4-3200C14D-16GTZR Samsung B  
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 960 Pro EVO M2 WDC Caviar Black  Seagate ST315003 Barracuda LITE-ON iHBS212 (BD-RE) 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LITE-ON 1HAS424 (DVD-RW) Corsair H80i v2 Windows 10 Professional 2 Samsung S27A850D 27" PLS 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair STRAFE Red Led Silent Key Corsair RM1000i Silverstone FT-02 Black/Red Limited Edition CMSTORM Inferno 
Mouse PadAudioOtherOther
Corepad Kanto TU3 speakers with Subwoofer Planar Large Format Dual Monitor Stand - 997-65... Corsair Link 
OtherOther
Logitech HD Pro Webcam C920 Track IR5 
  hide details  
Reply
FT-02
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X Asus Crosshair VI Hero Asus ROG Strix RX480 08G Gaming G. Skill F4-3200C14D-16GTZR Samsung B  
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 960 Pro EVO M2 WDC Caviar Black  Seagate ST315003 Barracuda LITE-ON iHBS212 (BD-RE) 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LITE-ON 1HAS424 (DVD-RW) Corsair H80i v2 Windows 10 Professional 2 Samsung S27A850D 27" PLS 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair STRAFE Red Led Silent Key Corsair RM1000i Silverstone FT-02 Black/Red Limited Edition CMSTORM Inferno 
Mouse PadAudioOtherOther
Corepad Kanto TU3 speakers with Subwoofer Planar Large Format Dual Monitor Stand - 997-65... Corsair Link 
OtherOther
Logitech HD Pro Webcam C920 Track IR5 
  hide details  
Reply
post #13087 of 17572
Quote:
Originally Posted by BlazingNanites View Post

Num Lock doesn't work
What do you mean?
post #13088 of 17572
Num Lock is set Enabled in Bios, but I must Press it upon boot. On my CH5 it works properly
FT-02
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X Asus Crosshair VI Hero Asus ROG Strix RX480 08G Gaming G. Skill F4-3200C14D-16GTZR Samsung B  
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 960 Pro EVO M2 WDC Caviar Black  Seagate ST315003 Barracuda LITE-ON iHBS212 (BD-RE) 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LITE-ON 1HAS424 (DVD-RW) Corsair H80i v2 Windows 10 Professional 2 Samsung S27A850D 27" PLS 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair STRAFE Red Led Silent Key Corsair RM1000i Silverstone FT-02 Black/Red Limited Edition CMSTORM Inferno 
Mouse PadAudioOtherOther
Corepad Kanto TU3 speakers with Subwoofer Planar Large Format Dual Monitor Stand - 997-65... Corsair Link 
OtherOther
Logitech HD Pro Webcam C920 Track IR5 
  hide details  
Reply
FT-02
(22 items)
 
  
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen 7 1800X Asus Crosshair VI Hero Asus ROG Strix RX480 08G Gaming G. Skill F4-3200C14D-16GTZR Samsung B  
Hard DriveHard DriveHard DriveOptical Drive
Samsung 960 Pro EVO M2 WDC Caviar Black  Seagate ST315003 Barracuda LITE-ON iHBS212 (BD-RE) 
Optical DriveCoolingOSMonitor
LITE-ON 1HAS424 (DVD-RW) Corsair H80i v2 Windows 10 Professional 2 Samsung S27A850D 27" PLS 
KeyboardPowerCaseMouse
Corsair STRAFE Red Led Silent Key Corsair RM1000i Silverstone FT-02 Black/Red Limited Edition CMSTORM Inferno 
Mouse PadAudioOtherOther
Corepad Kanto TU3 speakers with Subwoofer Planar Large Format Dual Monitor Stand - 997-65... Corsair Link 
OtherOther
Logitech HD Pro Webcam C920 Track IR5 
  hide details  
Reply
post #13089 of 17572
Quote:
Originally Posted by OnSync View Post

My bios voltage is set on AUTO. That's what I wrote in my 1st pic. And thats why It's confusing to see 1,417 in CPUZ and 1,44 in HWINFO.

Ahh, OK. SVI2 in HWiNFO is usually spot on for me so that is the one I'd trust. I dont think I've ever had CPU-Z report a lower voltage than HWiNFO; I wonder if that is something with the new version (not sure I've tried it yet). I'd certainly dump the auto vcore as it is highly unlikely you need that much. At 3.9ghz, I need 1.387 under a heavy load (e.g. IBT @max); try something like 1.412 in BIOS and see how that works out for you.
Inferior FTW!
(22 items)
 
FrankenRyzen
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 6600K 4.5@1.320v Gigabyte Z170X-Gaming 7 Founder's GTX 1070 200/800 Corsair Vengeance LED 3200@4000 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
MyDigitalSSD BPX 120 (RAID 0) EK-FB GA Z170X Monoblock XSPC RX360 (White) XSPC RX240 (White) 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Vardar F2s (x5) EK-FC1070 GTX1070 (nickel/plexi)  EK GTX1070 FE backplate EK Double Bay PWM D5 MX 
CoolingCoolingOSMonitor
Bitspower 250 Z-Multi Res EK HDC fittings (12mm) Windows 10 Samsung C32F391 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Chroma EVGA Supernova G1 1000w Phanteks Enthoo Primo Razer Naga Epic 
Mouse PadAudio
Razer Vespula Sennheiser HD598 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen R7 1700 @3.9 Asus Crosshair VI Hero Radeon HD 6950 G.skill RGB 3200 @3500 C16 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960 Evo CM 212 Evo (push/pull) Windows 10 Pro 46" Sharp Aquos 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Anansi 750w Keian CM ATCS 840 Logitech G300 
Mouse Pad
My desk... 
  hide details  
Reply
Inferior FTW!
(22 items)
 
FrankenRyzen
(13 items)
 
 
CPUMotherboardGraphicsRAM
i5 6600K 4.5@1.320v Gigabyte Z170X-Gaming 7 Founder's GTX 1070 200/800 Corsair Vengeance LED 3200@4000 
Hard DriveCoolingCoolingCooling
MyDigitalSSD BPX 120 (RAID 0) EK-FB GA Z170X Monoblock XSPC RX360 (White) XSPC RX240 (White) 
CoolingCoolingCoolingCooling
EK Vardar F2s (x5) EK-FC1070 GTX1070 (nickel/plexi)  EK GTX1070 FE backplate EK Double Bay PWM D5 MX 
CoolingCoolingOSMonitor
Bitspower 250 Z-Multi Res EK HDC fittings (12mm) Windows 10 Samsung C32F391 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Blackwidow Chroma EVGA Supernova G1 1000w Phanteks Enthoo Primo Razer Naga Epic 
Mouse PadAudio
Razer Vespula Sennheiser HD598 
CPUMotherboardGraphicsRAM
Ryzen R7 1700 @3.9 Asus Crosshair VI Hero Radeon HD 6950 G.skill RGB 3200 @3500 C16 
Hard DriveCoolingOSMonitor
Samsung 960 Evo CM 212 Evo (push/pull) Windows 10 Pro 46" Sharp Aquos 
KeyboardPowerCaseMouse
Razer Anansi 750w Keian CM ATCS 840 Logitech G300 
Mouse Pad
My desk... 
  hide details  
Reply
post #13090 of 17572
Quote:
Originally Posted by BlazingNanites View Post

Num Lock is set Enabled in Bios, but I must Press it upon boot. On my CH5 it works properly
WIN + R / regedit / HKEY_USERS / .DEFAULT / Control Panel / Keyboard / InitialKeyboardIndicators set this to 2
Repeat same step for the ones that start with S-1-5..... / Control Panel / Keyboard / InitialKeyboardIndicators set this to 2
Reboot
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: AMD Motherboards
Overclock.net › Forums › AMD › AMD Motherboards › ROG Crosshair VI overclocking thread